O firmă din București, care deține deja câteva contracte cu Primăria Timișoara, se va ocupa de întocmirea documentației de proiectare a ”magistralei verzi” gândite de administrația Fritz pentru Calea Șagului, urmând să primească în acest scop aproape un milion de lei. Primăria dorește să regândească culoarul multimodal care se întinde de la Piața Küttl până la mall-ul din zona sudică a orașului, adică trei kilometri de drum, trotuare și piste de bicicletă.
În urma licitației, câștigătoare a fost declarată firma F.I.P. Consulting. Cu sediul în București, aceasta are ca și obiect de activitate ”Activitati de consultanta pentru afaceri si management”. Pe pagina oficială aceasta se prezintă ca fiind ”compania românească cu cea mai mare experiență în pregătirea și finanțarea proiectelor de mobilitate urbană durabilă și regenerare urbană, având cel mai extins portofoliu de proiecte pregătite în ultimii 5 ani, cu cea mai mare valoare de finanțare a acestora (peste 590.000.000 euro)”. Se pare că societatea amintită are o mică afinitate pentru proiectele din Timișoara( https://debanat.ro/2021/10/s-a-semnat-contractul-pentru-intocmirea-documentatiei-tehnice-a-proiectului-inelului-iv-vest-al-timisoarei-intre-strada-garii-si-bulevardul-dambovita_347279.html.).Aceasta se ocupă și de proiectarea pentru reabilitarea a 34 de stații de tramvai din orașul de pe Bega, dar și de documentația tehnică a viitorului pod al orașului peste canal, din zona Dâmbovița* https://debanat.ro/2022/04/demareaza-proiectarea-pentru-34-de-noi-statii-de-tramvai-de-pe-linia-1_365697.html(. Principalul acționar al firmei a fost director Management Financiar Extern în cadrul CFR și director adjunct (proiecte finanțare europeană) în cadrul CNAIR.
„Calea Șagului e una dintre cele mai circulate și aglomerate artere din Timișoara, supraîncărcată de mașini. Magistrala Verde va prioritiza transportul în comun și va introduce culoare pietonale și velo pentru a crește calitatea alternativelor de deplasare. Vrem ca timișorenii să poată alege aceste alternative în locul mașinii personale, pe distanțe scurte de 3-4 km,” transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Amenajările vor ține cont de nevoile persoanelor cu mobilitate redusă (persoane cu dizabilități, vârstnici, copii), iar zonele pietonale vor încuraja activitățile sociale, comerciale și de recreere. Proiectul va pune în valoare zona istorică pe care o traversează, bogată în clădiri de patrimoniu valoroase.
În total vor fi amenajate trei segmente: Bulevardul 16 Decembrie 1989, de la Piața Küttl până în Piața Iuliu Maniu, Bulevardul 16 Decembrie 1989 – Calea Șagului, de la Piața Iuliu Maniu până la intersecția cu Bulevardul Liviu Rebreanu, respectiv Calea Șagului, de la Bulevardul Liviu Rebreanu până la Shopping City.
Câștigătorul a fost desemnat pe baza celui mai bun raport calitate-preț, iar componenta de preț a avut o pondere de 40%.
Contractul pentru serviciile de proiectare (faza DALI și Proiect Tehnic), plus asistență tehnică din partea proiectantului are o valoare de 986.990 lei, fără TVA. Durata necesară proiectării este estimată la 10 luni, iar asistența tehnică se va întinde pe o perioadă de 36 de luni, necesară pentru execuție.
Comentarii prin facebook