Nicolae Ciucă, un prim discurs de prezidenţiabil:”Este momentul să reluăm ideea unei dezbateri naționale în jurul proiectului de țară

Nicolae Ciuca

Nicolae Ciuca

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, s susţinut, sîmbătă, la Sighetul Marmaţiei, probabil primul său discurs de lider politic. El a vorbit despre un “nou proiect de ţară” care ar trebui să fie o “scurtătură spre viitor”, dar şi despre “reinventarea liberalismului”.

 Nicolae Ciucă a afirmat că în faţa PNL există trei mari provocări. El a vorbit, în primul rând, despre o redefinire a liberalimului, care să fie adpaptat la condiţiile de astăzi. De asemenea, Ciucă a spus că trebuie reluată dezbaterea în jurul proiectului de țară, iar PNL să fie catalizatorul unui asemenea demers. Totodată el a avut şi câteva atacuri la adresa partenerilor din PSD.

 Spicuiri din discursul lui Ciucă:

“În prezent, Partidul Național Liberal are de înfruntat trei mari provocări:

Prima provocare ține de gestionarea crizei și schimbările unui mediu internațional marcat de incertitudine. PNL a înțeles să-și asume în acest context internațional complicat un comportament care să fie responsabil, în interesul românilor și al României (…)

A doua mare provocare ține de felul în care vedem noi viitorul și soluțiile pentru acest viitor. PNL are datoria să definească pe termen mediu și lung modul în care trebuie să arate România, care sunt restanțele economice, politice și instituționale la 30 de ani de la Revoluție, respectiv ce obiective ne propunem pentru a le depăși. Această abordare are și o componentă ideologică. Trebuie să redefinim un liberalism adaptat acestor provocări, care să fie capabil să producă un proiect și o viziune asupra viitorului României.

Poate că este momentul să reluăm ideea unei dezbateri naționale în jurul proiectului de țară, iar Partidul Național Liberal să fie catalizatorul unei asemenea dezbateri, care să definească și să ierarhizeze problemele cu care se confruntă România și să încerce să găsească răspunsuri.

În opinia mea, România are nevoie mai mult decât de modernizare. Are nevoie să ardă anumite etape.

Noi vorbim despre extinderea rețelei de gaz, în timp ce lumea merge deja în altă direcție, imaginând noi resurse de energie. Facem evaluările elevilor prin scrierea cu pixul, în timp ce sistemele de educație din alte țări au trecut deja de mult la platforme virtuale.

Așadar, în definirea proiectului pentru viitor, trebuie să răspundem onest la două întrebări. Prima – Care e distanța dintre noi și statele avansate? Cea de-a doua – Ce soluție alegem pentru a elimina această distanță? Am văzut anumite studii care spun că România se află cu 40 de ani, respectiv cu două generații în urma nucleului dezvoltat al Uniunii Europene, și cu 20 de ani în urma mediei europene. Deși din anii 2000 încoace România a recuperat puternic din punct de vedere economic întârzierea față de restul Europei, pierdem încetul cu încetul pasul în privința educației și urbanizării. Cu alte cuvinte, noi suntem acum acolo unde erau vest-europenii la sfârșitul anilor “90. Dacă nu generăm o ruptură de ritm, o altă perspectivă, o altă abordare, recuperarea decalajului de dezvoltare va deveni cu adevărat problematică.

Acesta este, cred, punctul de plecare în dezbaterea națională pe care trebuie să o generăm. Eu cred că proiectul nostru de țară sau cum vom vrea să-l numim trebuie să fie o scurtătură spre viitor, un accelerator al dezvoltării României (…)

Și ideologia noastră trebuie să se adapteze acestor provocări și obiectivelor de țară. Cu alte cuvinte trebuie să reinventăm liberalismul pentru această etapă de evoluție istorică. Și aici avem un mare avantaj, deoarece liberalismul s-a dovedit a fi cel mai permeabil la adaptare, chiar dacă fundamentul valoric care ne definește ideologic și care ține de individ, libertate, democrație a rămas unul constant. Mai mult, pe măsură ce lumea se polarizează, este tot mai evident că lumea prosperă, respectiv statele avansate se fundamentează pe aceste valori. Ceea ce se schimbă, iar PNL trebuie să preia și să-și asume această schimbare, sunt metodele și politicile de natură liberală. Acestea trebuie să fie mereu readaptate la contextul prin care trecem.

Liberalismul economic al secolelor 19 și 20 nu mai poate oferi soluții adecvate pentru actualul context. De exemplu, statul minimal nu mai poate fi o soluție de actualitate pentru conjunctura actuală. Pe de altă parte, nici intervenționismul sau supra-reglementarea cerută de stânga politică nu poate să fie o soluție la adaptare.

Este necesar, așadar, să venim cu soluții și răspunsuri liberale la actuala conjunctură politică și economică internațională. Avem obligația și chiar misiunea să insistăm pe acest set de soluții ale liberalismului în contextul în care dihotomia stânga-dreapta a rămas specifică secolului trecut, iar pe agendă au apărut noi teme de dezbatere politică, cum ar fi cele legate de valori – valori conservatoare vs. valori liberale, democrație vs. suveranism sau de raportul dintre suveranitate și integrare.

Nu trebuie să ne fie frică de dezbaterea doctrinară. Până la urmă, doctrinele politice se validează în raport cu realitățile.Dacă analizam și ceea ce oferă astăzi stânga politică, inclusiv PSD, putem că vedea ca au rămas, practic in aceiași abordare învechită, care se definește prin diverse tipuri de ajutoare oferite unor categorii sociale. Este nevoie de modernizare a doctrinelor politice și adaptare la realitățile curente si evoluția viitoare a societății.

Înțelegem de aici că nici liberalismul nu poate abandona categoriile defavorizate și vedeți că PNL susține diverse inițiative în acest sens. Pe de altă parte, PNL mizează pe politicile de dezvoltare, care să crească veniturile cetățenilor și, implicit, ale bugetului public, care să poată susține măsurile sociale (…)

Intenționez ca la viitorul Consiliu Național să propun partidului constituirea unui grup de lucru care să fundamenteze un nou program politic, care să încerce să dea răspunsuri întrebărilor pe care le-am formulat anterior (…)

A treia provocare despre care făceam referire la începutul intervenției mele ne privește, așa cum menșiona și domnul Secretar General, pe noi înșine. Ca să schimbăm societatea trebuie să ne schimbăm pe noi, ca partid și ca mod de funcționare. Avem nevoie de acest proces de reflecție și de introspecție pentru a vedea dacă putem oferi un model de practici politice sau, dimpotrivă, oferim contra-modele de conduită.

Voi cei din sală sunteți oameni tineri. Și ar trebui să vă puneți această întrebare – ce așteptări aveți voi de la politică și ce așteaptă societatea de la voi? Trebuie să înțelegem că tentația populismului va exista mereu, dar publicul devine sub impactul noilor tehnologii mai critic, mai nerăbdător, mai radical. Iar asta impune de la noi, ca politicieni și ca partid, o serie de rigori, de pregătire și de conduită.

Tot ce s-a întâmplat în ultimii ani, a scos în evidență și o anumită criză a leadership-ului și a elitelor politice. Nu doar în România, ci și in alte țări. Reconstrucția elitei politice liberale românești este o misiune pe care trebuie să ne-o asumăm ca partid, mi-o asum ca lider de partid. De aceea îmi doresc să particip la cât mai multe acțiuni ale TNL. De aceea îmi doresc ca acțiunile voastre să aibă consistență și, pe cât posibil, stil politic. Voi trebuie să fiți o elită nu în sens administrativ, ci mai ales în sens valoric, de competență și conduită (…)

Așadar, competiția cu PSD nu se dă cu intensitatea decibelilor, se dă prin practica noastră de guvernare se dă prin echilibru, se dă prin acțiunile noastre concrete.

Prin prezența noastră la guvernare, prin acțiunile pe care le susținem, noi ne adresăm societății românești în ansamblu, iar militanții noștri mai radicali trebuie să înțeleagă această opțiune, mai ales în contextul dificil prin care trecem.

În încheiere, doresc să fac un apel simplu, un apel de a privi cu optimism, optimismul acela moderat, așezat, echilibrat spre viitor și să avem avem încrederă că ”Prin noi înșine” este mai valabil ca oricând!”.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Santu a spus: (noiembrie 19th, 2022 at 17:01 )

Ăsta și Ciolacu, junghiu’ și tusea. Au început cu pomenile, unu cu 15% la toți pensionarii, celălalt cu 25% pentru asistații social. Cei mai mulți asistați sunt în județele Dolj, Teleorman, Buzău și Vaslui, taman județele lu’ Mulguta, Dragnia, Colacu și Nicușor „Porsche” Halici.
Bani pentru putori, bețivi și jucătorii de păcănele. Votanții PSD.

Nelu a spus: (noiembrie 19th, 2022 at 18:00 )

Partidul Național Liberal nu poate fi catalizatorul unei dezbateri în jurul unui proiect de țară din simplul motiv că în ultimii ani PNL a devenit o problemă și o amenințare a viitorului acestei țări. O recunoaște chiar Ciucă două paragrafe mai încolo: PNL-ul oferă contra-modele. Și are nevoie de reflecție și introspecție (psihanaliză, nu?)! În jur criză, recesiune, inflație, război, iar ei se gândesc să înceapă să se gândească dacă nu cumva ar trebui să facă o analiză pentru un iluzoriu proiect de țară! Exact ca pe vremuri: tov. Ciucă a luat cuvântul, a criticat dușmanii și și-a făcut autocritica. Schemă pe care-o găsiți în discursurile din Scânteia (ziarul partidului comunist, pentru tineri) din anii 1970.
Domnu’ ge’al și stimate PNL, pentru analiză și introspecție există închisoarea (pentru unii) și opoziția, adică mersul în opoziție, pentru ceilalți. Panseuri din astea, de think-tank de taximetriști, nu ne trebuie.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Strada Grigore Alexandrescu devine mai eco/FOTO

Primăria Timișoara a mai bifat unul dintre obiectivele extra, introduse în proiectul de transformare a străzii Grigore Alexandrescu, tronsonul dintre Calea Aradului și Calea Torontalului. Acum, strada are și pomișori. În total, au fost plantați 75 de arbori. ”Grigore Alexandrescu, tronsonul dintre Aradului și Torontalului, este unul din șantierele finalizate anul acesta și unul din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Strada Grigore Alexandrescu devine mai eco/FOTO
WINTER IN MY TOWN 2022
WINTER IN MY TOWN 2022

Politica vezi arhiva Politica

parlament

Încă două zile libere pentru bugetari. Legea a trecut prin Senat

Senatul a adoptat tacit, miercuri, o propunere legislativă prin care zilele de pe 6 şi 7 ianuarie, când se sărbătoresc Boboteaza şi Sf. Ioan Botezătorul, să fie declarate zile nelucrătoare. Adoptarea tacită înseamnă că proiectul nu a fost dezbătut și votat în termenul legal, drept urmare e considerat adoptat. Proiectul de lege privind acordarea a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă două zile libere pentru bugetari. Legea a trecut prin Senat
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa închide oficial 2022 cu un succes în Cupa României

CSC Dumbravita a încheiat în forță anul 2022. În ultimul meci al Grupei C din Cupa României, alb-verzii s-au impus cu 4-0, în deplasare, în fața liderului din Liga a III-a, Seria 6, CSM Alexandria. Prima repriză s-a disputat sub semnul echilibrului, starea precară a gazonului de pe arena „CSS Peco” împiedicând jocul de construcție...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa închide oficial 2022 cu un succes în Cupa României
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Un curier iute de mână. A furat tot ce i-a picat la îndemână: telefoane, TV, drujbă, maşină de găurit, etc

La data de 5 decembrie, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au reținut un tânăr, în vârstă de 21 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt. Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J Timiș. Polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost sesizați luni de administratorul unei societăți comerciale,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un curier iute de mână. A furat tot ce i-a picat la îndemână: telefoane, TV, drujbă, maşină de găurit, etc

Economic vezi arhiva Economic

Specialiștii timișoreni lucrează la un nou sistem audio pentru autovehicule. Boxele, înlocuite de vibrații

Specialiștii din cadrul centrului de cercetare al Continental din Timișoara, lucrează, alături de colegii lor din alte locații, la un nou sistem, total diferit, pentru realizarea unui sistem audio în cadrul habitaclului unui autovehicul. Compania germană a prezentat, de curând, în România tehnologia Ac2ated Sound și felul în care pasagerii dintr-un vehicul au parte de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Specialiștii timișoreni lucrează la un nou sistem audio pentru autovehicule. Boxele, înlocuite de vibrații

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Camera Deputaţilor, ca for decizional, a votat, astăzi, Legea Restaurării Clădirilor Istorice, iniţiată de senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan. Potrivit legii, procentul de cofinanțare la restaurarea clădirilor istorice din bugetul local va fi variabil în funcție de posibilitățile bugetare ale proprietarilor și ale autorităților locale. Legea merge acum la promulgare, după ce a trecut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Legea iniţiată de senatorul Raoul Trifan, privind restaurarea clădirilor istorice, a trecut de Camera Deputaţilor
Primăria Timișoara a mai bifat unul dintre obiectivele extra, introduse în proiectul de transformare a străzii Grigore Alexandrescu, tronsonul dintre Calea Aradului și Calea Torontalului. Acum, strada are și pomișori. În total, au fost plantați 75 de arbori. ”Grigore Alexandrescu, tronsonul dintre Aradului și Torontalului, este unul din șantierele finalizate anul acesta și unul din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Strada Grigore Alexandrescu devine mai eco/FOTO
Vreţi să aflaţi ce pensie aţi avea dacă aţi fi “speciali”? USR a inventta un simulator, https://stoppensiispeciale.ro/, unde vi se poate calcula automat pensia specială. Cu această ocazie, USR a demarat campania “luna stop pensii speciale”. Mai sunt 24 de zile pănă la finalul anului, adică termenul limită până când guvernul trebuie să reformeze sistemul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR a inventat simulatorul pentru aflarea pensiei speciale
Consilierul local timișorean Roxana Iliescu acuză din nou administrația Fritz de lipsă de implicare și incompetență. Acuzațiile vin după ce a vizitat zona Clăbucet, acolo unde mai multe garaje trebuiau demolate și înlocuite în peisaj cu noi parcări și spații verzi. ”Administrația Fritz pierdută între incompetență și nepăsare!”, este sloganul sub care Iliescu își prezintă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Roxana Iliescu acuză administrația Fritz de incompetență și nepăsare/FOTO + VIDEO
Politehnica Timișoara a debutat în Cupa României, în faza șaisprezecimilor de finală, pe terenul echipei ACS Roma Florin Pădurean, locul 6 în Seria 2 a ligii secunde. Cu o echipă în care s-a completat perfect experiența senioarelor cu elanul junioarelor, Poli a trecut în optimile de finală după un meci dominat cap-coadă. Scorul a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Altă lecţie de fotbal. 10-0 pentru fetele de la Poli
Specialiștii din cadrul centrului de cercetare al Continental din Timișoara, lucrează, alături de colegii lor din alte locații, la un nou sistem, total diferit, pentru realizarea unui sistem audio în cadrul habitaclului unui autovehicul. Compania germană a prezentat, de curând, în România tehnologia Ac2ated Sound și felul în care pasagerii dintr-un vehicul au parte de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Specialiștii timișoreni lucrează la un nou sistem audio pentru autovehicule. Boxele, înlocuite de vibrații
O importantă bancă de pe piața românească a anunțat că e partener principal al Capitalei Culturale Europene 2023 – Timișoara. Titlul conferit Timișoarei de către Parlamentul European înseamnă cea mai mare angrenare culturală din România – evenimente și inițiative pe tot parcursul anului viitor. ”Felicităm Timișoara pentru acest titlu. Pentru noi, Timișoara 2023 este un proiect...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O importantă bancă românească devine partener principal al Timișoarei în proiectul Capitală Europeană a Culturii
Marți s-a deschis, la Muzeul Satului Bănățean, cea de a doua ediție a Parcului Crăciunului. Intrarea e și în acest an gratuită, la fel și accesul la patinoar sau atelierele și spectacolele pentru copii. Organizatorul, Consiliul Județean Timiș, propune vizitatorilor zeci de mii de luminițe, obiecte supradimensionate, brăduți zburători și butaforii 3D încep să prindă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost deschis Parcul Crăciunului de la Muzeul Satului Bănățean/FOTO
Top