Consilierii județeni timișeni au ajuns în situația ridicolă de a se certa și contra pe tema împărțirii între 99 de unități administrative teritoriale din Timiș a unei sume de jumătate de milion de lei, în așa fel încât să poată beneficia fiecare de ceva. Miercuri s-a votat într-o ședință de plen extraordinar a CJT alocarea sumelor suplimentare din cotele de impozit pe venit.
Dacă la începutul anului au fost alocate 32 de milioane la acest capitol, acum, pentru că au fost bani, a mai fost împărțită suma de … 595 de mii de lei. Iar banii trebuiau cumva să ajungă la 99 de UAT. S-a discutat între grupurile politice reprezentate la CJT și s-a ajuns la un compromis, a spus Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJT. Doar că cei de la Pro România nu au fost consultați, au anunțat reprezentanții partidului, care au recunoscut că aleșii au ajuns să se certe pe … praf, referindu-se la sumele mici disponbile. Dar, având în vedere această omitere de la consultări, partidul a decis să nu voteze proiectul de hotărâre.
Banii, chiar dacă puțini puteau fi pierduți, dacă nu se vota alocarea aceștia ajungeau la București, în bugetul național.
Până la urmă bani au primit toate grupurile politice, iar la PNL, probabil în funcție de mandatele primite în CJT, s-a decis alocarea unor sume (un pic) mai mari față de restul partidelor. Nu este nimic nou, sistemul cu ”Cine împarte, parte își face” este cel practicat și în precedentele mandate. Doar că unii reprezentanți ai partidului aflat acum în opoziție au descoperit că nu ar fi criterii corecte, după ce au folosit sistemul în vechile legislaturi.
După această primă împărțeală s-a trecut la cea de a doua, aceasta fiind decisă la nivel de partid, fiecare primărie primind bani ”pe culoare politică”, în funcție de decizia luată de la centru. PSD a avut o strategie, decizând să aloce toți banii doar către două UAT Criciova, cu 92.000 , respectiv Nădrag, cu 93.000 de lei. PNL a împărțit bani ca să ajungă la fiecare câte puțin. Astfel s-a ajuns ca Lugojul să beneficieze de 6.000 de lei, bani la care a renunțat pentru a fi primiți de o altă localitate, mai săracă. Decizia de a renunța la asemenea sume a fost luată de mai mulți primari.
„Suma disponibilă este destul de mică. Totuși, era păcat ca acești bani să fie returnați la bugetul de stat și să nu beneficieze de ei primăriile din județ. În urma discuțiilor cu liderii de grup, am primit în această dimineață repartiția pe cele 99 de unități administrativ-teritoriale și am urcat-o pe tabletele consilierilor. Am făcut această ședință extraordinară pentru că trebuia dat votul, dacă nu o făceam pierdeam banii”, a declarat Marcel Marcu, director la Direcția de buget-finanțe a CJT.
Aveți atașat tabelul cu localitățile care au primit bani și ce sume a fost alocate fiecărei UAT.
Comentarii prin facebook