Universitatea de Vest din Timișoara va realiza un barometru de opinie privind percepția cetățeanului alegător despre calitatea vieții în capitala Banatului. Comanditarul este Primăria Timișoara, care vrea să afle din acest studiu opinia subiecților despre direcția în care se îndreaptă Timișoara, dacă aceștia sunt mulțumiți de infrastructura și facilitățile orașului, care este percepția generală despre oraș, cât de mulțumiți sunt de cartierul în care locuiesc, de viața lor personală, să identifice punctele tari și cele slabe ale orașului și despre impactul evenimentului Timișoara Capitala Culturală Europeană 2023 în viața urbei. Cercetarea urmează să fie făcută în următoarele opt luni, iar pentru munca celor de la UVT municipalitatea va plăti puțin peste 30.000 de euro.
Poate că așa se face în marea administrație. Studii, sondaje, de văzut care sunt așteptările și percepția populației și apoi acționezi în consecință. Mă tem însă că omul își va spune păsul despre prima haină de el, strada lui, cartierul lui, nu despre paltonul din ce în ce mai găurit sau din ce în ce mai elegant. Iarăși, mă tem că pasiunea electorală cu care se încarcă populația la îndemnul unui fost primar va face ca acest studiu să fie ca o răzbunare la urne. Nimic nu va fi bun, orașul se îndreaptă într-o direcție absolut greșită, ba pe-a mă-tii, pleacă neamțule, impostor, spion german.
Dacă am răspunde „la rece”, probabil că rezultatul ar trebui să fie pozitiv în ceea ce privește direcția. Nu se văd multe, dar mișcarea și direcția o poți sesiza că este spre bine. Și nu mă refer acum la Colterm, societate de termoficare a cărei problemă ar putea fi rezolvată la modul „bandajat” doar dacă premierul Ciucă ar fi și primarul Timișoarei, iar banii pentru certificate verzi, cărbune și gaz ar fi băgați an de an, acoperindu-se găurile istorice. Nu mă voi gândi nici la greutatea cu care se mișcă lucrurile în problema schimbărilor de personal prin noile organigrame blocate în justiție, dar nu pot să uit că până acum aveam angajări pe concursuri cu teste completate de cineva din primărie, nu de candidat.
Nu voi fi mulțumit nici că stau în trafic din cauza lucrărilor la infrastructura rutieră, dar iarăși văd că direcția este bună, iar peste un an-doi va fi mai bine. Nu știu cât de bine, pentru că oricâte drumuri vom repara și vom lărgi în orașul ăsta, ele sigur se vor umple cu elan până ce un sistem de transport în comun nu va face aceeași pași pozitivi pentru preluarea unei părți din acest trafic bezmetic. Vin și tramvaiele, vin și autobuzele electrice, dar mai este mult până cineva va pune pe picioare un sistem funcțional și cât de cât autonom pentru acest transport public. Căci dacă vom continua cu același sistem năuc de subvenții nu vom responsabiliza pe nimeni, administratori sau călători.
Despre facilitățile orașului? Da, există instituții, ni se oferă câte ceva din fiecare, avem facultăți, avem operă, avem filarmonică, avem teatre, nu prea avem bazine de înot, săli și arene pentru practicarea sau urmărirea sportului, dar și pentru rezolvarea parțială a acestor probleme sunt pași făcuți măcar prin lansarea unor studii și licitații publice. Spitale? Avem, dar gâfâim cu ce avem lăsat din alte secole. Am mai zis-o. Orașul pare prăfuit, iar lumea așteaptă o dezvoltare explozivă, să devenim campioni ai facilităților, ai distracției, așa cum am devenit campioni ai mall-urilor.
Capitala Culturală Europeană, evenimentul ce va marca anul 2023? S-ar mira cineva ca percepția timișoreanului să fie una explozivă? Aș pune pariu că marea majoritate a poporului se va vedea copleșită de atâtea concerte gratis. Dar nu coruri și cvartetul de coarde de la Novi Sad, ci Metallica și Inna măcar, vreo două festivaluri ale berii pe lună, nu „leșinuri” la vernisaje sau vreun film cultural în locul ”Avatarului” proiectat pe fațada operei. Cu această percepție despre evenimentul ce va veni, mai greu vei ieși pozitiv după eveniment, dar asta, iarăși, nu este vina primăriei.
Despre cartierul fiecăruia și viața personală? Adică o întrebare aproape liberă pentru neajunsuri, parcări puține, gălăgie, gunoaie… Apropos, despre mediu ce vom zice? Că orașul este murdar sau că a fost murdar, a început să fie mai bine, dar pe la periferie încă ne e rușine cu locul unde locuim. Aerul nu este nici mai curat, nici mai murdar ca în alte orașe din România, dar mult mai bun ca în alte aglomerări urbane din lume. Oare suntem OK cu mediul? Reciclăm destul, selectăm destul, colectăm deșeuri toxice industriale sau doar avem contracte formale pentru colectarea lor? Dar nici asta nu e treaba primăriei.
Pentru cei care se întreabă de ce era nevoie să bage Timișoara 30.000 de euro într-un studiu aproape electoral, când Nicolae Robu postează aproape zilnic despre cât de nemulțumită e „lumea”, trebuie spus că măcar acești bani merg la un institut de învățământ superior, că rezultatele studiului vor fi publice, în folosul tuturor partidelor. Am, totuși, un regret. Aș fi vrut să aflu percepția populației despre care dintre primarul în funcție și fostul edil lucrează mai multe ore pe zi: „neobositul”, „fanaticul muncii” sau „spionul german”, „donimicul”? Și cu cât folos.
Comentarii prin facebook