Potrivit datelor făcute publice astăzi de Direcţia Regională de Statistică Timiș, populaţia Timişoarei a scăzut faţă de 2011 cu aproape 70 de mii de persoane. Prefectul Mihai Ritivoiu consideră că pentru această “dramatică veste” vinovată este administraţia Fritz, care nu a asigurat recenzorii necesari.
Direcţia Regională de Statistică Timiş a făcut publice, astăzi, date provizorii, la nivel teritorial, ale recensământului de anul trecut. Potrivit acestor date, populaţia Timişoarei a scăzut, faţă de anul 2011, cu 68.440 de locuitori (21,4%). Mai exact, de la 319.279 persoane în 2011, am ajuns la 250.489. Evident că aceste cifre nu au acoperire în realitate, văzându-se cu ochiul liber că populaţia Timişoarei creşte în fiecare an. Prefectul Mihai Ritivoiu dă vina pe primărie pentru această anomalie.
“Cea mai dramatică veste de azi ține de Timişoara. Consider conducerea Primăriei Timişoara responsabilă de această scădere. Vă dau un singur indicator: recenzorii angajați de primărie aveau de recenzat 341 de zone. 80 dintre ele nu au fost recenzate, pentru că Primăria Timişoara nu a reuşit nici măcar să angajeze pe bani frumoşi aceşti recenzori. Aşadar, 23% din sectoarele Timişoarei nu au fost recenzate. Scăderea populației este de 21,4%. Faceți voi legătura. Din păcate, asta înseamnă bani mai puțini de la buget, mai puțină Polițile Locală şi multe alte servicii ce se vor reduce. Îmi pare rău că demersurile şi solicitările mele publice de anul trecut, inclusiv pentru angajarea ca recenzori a elevilor sau profesorilor în vacanță, nu au fost ascultate”, a transmis Ritivoiu.
Recensământul din 2022 nu poate fi considerat un succes sau un insucces, spune Sorin Belea, directorul Direcției Regionale de Statistică Timiș. Cu cel precedent nu se poate face o comparație, organizarea a fost cu totul alta, iar exact aceasta oferă succesul analizei populației din Recensământul 2022: s-a lucrat în sistem digital, cu rapiditatea aferentă.
”Acest recensământ este de succes în primul rând pentru că s-a făcut pe tabletă, e chir o realizare. Cineva a constituit un program prin care care informația a intrat de pe tablete direct în server. Aceasta a reprezentat o economie de 8 – 10 luni. Dacă era realizat pe hârtie, eram în situația ca 50 de persoane lucrau zece luni și băgau date în sistem. Datele au fost cuantificate mult mai repede, a fost o mare realizare”, ne-a declarat Sorin Belea
O ”rezolvare” a situației numărului de populație cuantificată la recensământ ar putea avea loc în 2024, când ar putea fi realizată o nouă recenzare. Fără legătură cu faptul că acel an este și cel al alegerilor, a mai subliniat Belea.
De menţionat că Timişoara ar putea pierde şi bani din cauza numărului mai mic de persoane. Dar, aceasta va depinde și de modul în care Guvernul României va interpreta datele rezultate, scăderea populației nu afectează doar Timișoara, ci marea parte a localităților din România, a subliniat, după ce a văzut datele statistice, primarul Dominic Fritz.
Comentarii prin facebook