Consiliul Local Timișoara va trebui să voteze astăzi bugetul orașului. E la limită ca și timp, iar aleșii locali spun că sunt puși în fața faptului împlinit, deși bugetul nu a fost dezbătut public, nu a fost discutat de consilierii locali, iar orașul e în situația de a rămâne fără posibilitatea de a face investiții sau a plăti salarii și suport social.
Pus la vot pe repede înainte, fără prea multă transparență, pe o nouă listă anexă la ordinea de zi. Opinia pentru mare parte din aleșii locali, dar și pentru mediul politic, în general, e că modul în care bugetul a fost scos la votat nu e unul corect.
Roxana Iliescu, de la Pro România, spune că pentru votarea bugetului, PSD, partenerul tradițional de vot al consilierei locale, s-a ”vândut” celor de la USR.
Ea atrage atenția asupra încălcării legislației și vorbește despre intervenția Curții de Conturi.
”Primăria de sticlă spartă a primarului Fritz, bună de plătit amenzi! De data aceasta, în legătură cu nerespectarea dispozițiilor Legii 273/2006 referitoare la Finanțele publice locale, mai exact în legătură cu nerespectarea reglementărilor privind definitivarea bugetului local si asigurarea publicării acestuia în termenele stipulate în lege. Curtea de Conturi este instituția care constată contravenția și aplică amenda. După mai bine de doi ani în care în mod repetat nu au dat doi bani pe respectarea principiului transparenței și dispozițiilor Codului Administrativ, convocând în mod abuziv plenuri extraordinare, de îndată sau pur și simplu completând ordinea de zi a diferite plenuri cu proiecte de hotarâre livrate puțin înainte de ora ședinței și multe altele, iată că de data asta, s-au întrecut pe ei înșiși! Acum joacă în picioare atât Legea Finanțelor publice cât și Codul Administrativ la pachet! Degeaba le-a tot explicat inclusiv instanța faptul că întârzierea în îndeplinirea obligațiilor ce intră în exercițiul autorității publice, imputabilă instituției, nu poate fi calificată ca motiv de “maximă urgență”, că nu le intră-n cap. Într-un total dispreț față de noi toti, au reușit performanța să publice proiectul Bugetului pe anul 2023 aseară, pe la ora 18:00, în condițiile în care mâine este convocat plenul”, spune Iliescu.
Ea acuză USR și PSD de ”colaboraționism”.
”Știu că nu le place deloc useriștilor să-si asume public colaborarile astea, ca noh… ciuma rosie, dar in Consiliul Local Timisoara sunt intr-atat de evidente, ca lumina zilei!”, mai spune Iliescu.
De cealaltă parte, PSD, prin vocea lui Radu Țoancă, condamnă modul în care USR a lucrat referitor la acest buget, dar spune că orașul nu poate rămâne fără să aibă unul.
”Maniera dezastruoasă și pompieristică la care a recurs USR în acest an pentru promovarea Bugetului Timișoarei pe anul 2023 nu trebuie să fie decontată de timișoreni. Oamenii nu au nicio vină că administrația Fritz a încălcat flagrant Legea Finanțelor Publice Locale și Codul Administrativ și este clar pentru noi că Timișoara nu poate rămâne fără buget, mai ales că astăzi este ultima zi calendaristic vorbind, când putem adopta bugetul fără să depășim termenele legale. Aroganța, lipsa de transparență, neprofesionalismul, analbafetismul administrativ – au devenit constante ale conducerii Primăriei Timișoara și ele vor fi, cu siguranță, decontate sever anul viitor la alegerile locale. Dar una este una și alta este alta și indiferent cât ne displace modul de promovare a bugetului, Timișoara are nevoie de un buget legal și de continuitate financiară!”, ne-a declarat Radu Țoancă.
Șeful PNL Timișoara, Cosmin Tabără, și-a exprimat deja poziția, condamnă, la rândul său, modul de rezolvare a problemei bugetului, aceasta în timp ce mai visează încă la o ”colaborare” în cadrul unei coaliții locale scriptice, între PNL și USR.
”De Ziua Ursului, suntem puși în situația în care trebuie să votăm bugetul orașului pentru că e ultima zi în care mai poate fi adoptat! Un demers iresponsabil și dictatorial pentru că suntem puși în situația să votăm în ”orb”, fără a cunoaște datele financiare. Măcar ursul are posibilitatea de a-și vedea coada…
Este imposibil ca un astfel de buget să-l studiezi în câteva ore! Cei 27 de consilieri ce își pot asuma prin vot? Doar responsabilitatea de a nu lăsa orașul fără buget.”, spunea luni Tabără.
Despre minunea bugetului timișorean a aflat și Marilen Pirtea, deputatul liberal care conduce și o componentă importantă a societății timișorene, Universitatea de Vest.
”Asistăm la o involuție evidentă în guvernanța publică a Municipiului Timișoara. Dacă în istoria recentă practica dezbaterilor publice era o obișnuință, mai ales pentru subiecte de mare importanță, cum sunt cele privind bugetul anual orașului sau obiectivele de investiții, iată că în administrația actuală se renunță treptat la această practică a bunei guvernări. În spatele unui anunț precipitat de deschidere a unei etape de consultare publică, proiectul de buget al Municipiului Timișoara pentru 2023 a fost publicat cu doar două zile înainte de ședința Consiliului Local în care urmează să fie votat. Această precipitare conduce, în realitate, la situația în care este aproape imposibil ca proiectul să fie analizat și, cu atât mai mult, să fie depuse amendamente și propuneri ale cetățenilor sau oricăror părți interesate de buna gestionare a bugetului în 2023. Am ajuns, iată, să ne aflăm în situația de adoptare iminentă a unui buget așa cum a fost el propus de executivul primăriei, din lipsă de timp pentru o eventuală dezbatere, o manieră de lucru care se aseamănă cu impunerea unui buget, fără consultări”, arată deputatul Marilen Gabriel Pirtea, prim-vicepreședinte al PNL Timiș.
Desigur, pentru binele public, bugetul va fi votat și de liberalii din consiliul local timișorean. Este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla, deși votul pe tema bugetului în Consiliul Județean Timiș a arătat că dacă se dorește se poate. Un alt liberal, chiar șeful acestora din Timiș, președinte al CJT, a fost nevoit să retragă de pe ordinea de zi a plenului proiectului, după ce și-a dat seama că nu va avea majoritatea necesară.
La CLT, liberalii și social-democrații preferă ”binele poporului” și vor vota bugetul, chiar dacă împreună aveau posibilitatea să blocheze ”necesitatea”. Aceasta și din cauza ”furtului” de consilieri locali care a cam reconfigurat majoritatea absolută a USR, care asigura votul lejer pentru orice proiect.
Comentarii prin facebook