La mai bine de o săptămână de la eveniment ecourile deschiderii oficiale a programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii nu s-au stins. Şi, probabil, se va mai discuta mult despre asta, mai ales în că întreaga dezbatere şi controversele sunt amplu politizate. Turnul cu plante, “de ce Palatul Culturii?”; Caliu; eşarfa lipsă a primarului; becul stins de la operă. Sunt doar câteva subiecte întoarse pe toate feţele.
Un alt subiect amplu dezbătut a fost cel al fostului director al Operei din Viena, Ioan Holender. Aşa cum se ştie concertul de pian, prea lung, prea plictistor, de la ceremonia de la Operă a fost întrerupt la un moment dat de strigătul lui Holender: “Enough!”. Ulterior el mai dat câteva declaraţii privind evenimentul. Imediat adversarii politici ai actualei administraţii l-au urcat pe Holender pe un soclu, luându-i atitudinea drept un vot de blam la adresa organaizatorilor. Printre aceştia se numără fostul primar Nicolae Robu şi acoliţii săi, dar şi apropiaţii fostei şefe a Asociaţiei TM 2021, Simona Neumann.
Dacă Holender a fost săptămâna trecută un reper la care trebuie să ne raportăm, probabil aşa a fost şi anii trecuţi. Fără multe comentarii (e marfa clientului), o să reproduc câteva declaraţii ale lui din anii trecuţi, declaraţii care pot însemna şi o mică istorie a unui proiect, care, din debandadă totală a ajuns la Premiul Melina Mercouri.
„Având în vedere că nu am fost nicicând consultat de Asociaţia Timişoara – Capitală Europeană a Culturii, deşi sunt Preşedintele de Onoare al acesteia, mă retrag din această «funcţie», pe care în fond nu am îndeplinit-o niciodată şi pe care nu mai doresc să o deţin. Vă rog să excludeţi numele meu din acest context. Sunt alături de intelectualii oraşului meu, personalităţi precum Tolcea, Ungureanu, Jecza, Vighi, Lupu Hausvater, Babeţi, Armanca, Gârboni, Murgu, ş.a., care, din câte am înţeles, nu sunt implicaţi şi nici măcar consultaţi în privinţa TM 2021”, spunea Holender în februarie 2018, când demisiona din funcţia de preşedinte de onaore al Asociaţiei TM 2021.
De menţionat că doi dintre menţionaţii de Holender, regretatul Daniel Vighi şi Marcel Tolcea, au fost catalogaţi de Nicolae Robu drept “nulităţi” şi „lichele”.
Iată ce mai spunea atunci Holender: “Bineînțeles că nici despre alcătuirea boardului asociației nu am fost informat, aflând doar deunăzi că și soțul doamnei Neumann este unul dintre membrii acestuia”. “Soțul doamnei Neumann” este nimeni altcineva dcecât Victor Neumann aka Hodoş, care are o decizie privind colaborarea cu Securitatea.
Bun, o fi o întâmplare, ce nu spune lumea la supărare, vor zice unii. Doi ani mai târziu, în februarie 2020, Holender îi trimite o scrisoare publică lui Robu, din care spicuiesc: “Vă adresez aceste rânduri ca un cetățean născut în Timișoara, căruia soarta acestui oraș nu i-a fost nicicând indiferentă. Domnia Voastră este instanța definitorie pentru desfășurarea activităților culturale referitoare la “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”. Domnia Voastră a numit persoana care deține postul decisiv în efectuarea tuturor pregătirilor necesare unei bune desfășurări a evenimentelor din cadrul Capitalei Europene a Culturii – 2021. Criticile numeroaselor personalități de bază ale orașului nostru aduse la adresa manierei de conducere a doamnei Neumann nu v-au determinat să demarați un control al celor făcute, sau, mai bine zis, nefăcute de aceasta, și astfel, doamna Neumann ocupă și astăzi aceeași funcție (…) Eu am demisionat din funcţia de preşedinte de onoare, nefiind consultat și nici măcar informat vreodată despre inițiativele doamnei Neumann. Situația pregătirii celor necesare desfășurării unor activități demne de Timișoara este mai mult decât îngrijorătoare, iar nemulțumirile și plângerile referitoare la modul de lucru al doamnei Neumann – persoana dumneavoastră de încredere, sunt grave! Domnul dr. Salamon, directorul ICR Tel Aviv, care a dorit să inițieze un proiect în cadrul <<Timișoara – Capitală Europeană a Culturii>>, mi-a semnalat faptul că doamna Neumann nici nu și-a dat silința să răspundă – măcar din curtoazie, la mailurile sau apelurile primite din partea dumnealui (…) Dumneavoastră, domnule Primar, sunteți direct responsabil de distribuirea fondurilor alocate desfășurării tuturor activităților din cadrul acestui eveniment, și, în egală măsură, de ceea ce se va întâmpla în 2021. Vă scriu aceste rânduri rugându-va insistent să acționați de urgență spre binele orașului pe care îl conduceți, înaintea apariției unor comentarii negative în presa internațională. De asemenea, vă rog să întreprindeți cât mai repede schimbările necesare și să faceți tot ce vă stă în putință pentru ca proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii să nu sfârșească printr-un dezastru – astăzi din păcate previzibil”.
În fine, o ultimă intervenţie pe acest subiect, Holender o are în iulie 2020, printr-o scrisoare trimisă presei timişorene. Aici reia câteva din acuzaţiile susmenţionate, iar în final pune un apăsat punct pe i.
„Din cauza unor neputincioşi, a unor politicieni corupţi şi incompetenţi, cu interese personale, vanitoşi şi fără scrupule, Timişoara “mea” a ajuns să fie văzută mai rău decât era inainte de a fi candidata aleasă. Sunt trist, decepţionat şi revoltat“.
Cine au fost politicienii “corupţi şi incompetenţi, vanitoşi şi fără scrupule” care se ocupau la acel moment de proiect? Să se numere printre cei care spun azi că Holender are tot timpul dreptate?
Comentarii prin facebook