Înainte de “enough!”. Remember cu Ioan Holender şi niste “politicieni corupţi şi incompetenţi”

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

La mai bine de o săptămână de la eveniment ecourile deschiderii oficiale a programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii nu s-au stins. Şi, probabil, se va mai discuta mult despre asta, mai ales în  că întreaga dezbatere şi controversele sunt amplu politizate. Turnul cu plante, “de ce Palatul Culturii?”; Caliu; eşarfa lipsă a primarului; becul stins de la operă. Sunt doar câteva subiecte întoarse pe toate feţele.

Un alt subiect amplu dezbătut a fost cel al fostului director al Operei din Viena, Ioan Holender. Aşa cum se ştie concertul de pian, prea lung, prea plictistor, de la ceremonia de la Operă a fost întrerupt la un moment dat de strigătul lui Holender: “Enough!”. Ulterior el mai dat câteva declaraţii privind evenimentul. Imediat adversarii politici ai actualei administraţii l-au urcat pe Holender pe un soclu, luându-i atitudinea drept un vot de blam la adresa organaizatorilor. Printre aceştia se numără fostul primar Nicolae Robu şi acoliţii săi, dar şi apropiaţii fostei şefe a Asociaţiei TM 2021, Simona Neumann.

Dacă Holender a fost săptămâna trecută un reper la care trebuie să ne raportăm, probabil aşa a fost şi anii trecuţi. Fără multe comentarii (e marfa clientului), o să reproduc câteva declaraţii ale lui din anii trecuţi, declaraţii care pot însemna şi o mică istorie a unui proiect, care, din debandadă totală a ajuns la Premiul Melina Mercouri.

„Având în vedere că nu am fost nicicând consultat de Asociaţia Timişoara – Capitală Europeană a Culturii, deşi sunt Preşedintele de Onoare al acesteia, mă retrag din această «funcţie», pe care în fond nu am îndeplinit-o niciodată şi pe care nu mai doresc să o deţin. Vă rog să excludeţi numele meu din acest context. Sunt alături de intelectualii oraşului meu, personalităţi precum Tolcea, Ungureanu, Jecza, Vighi, Lupu Hausvater, Babeţi, Armanca, Gârboni, Murgu, ş.a., care, din câte am înţeles, nu sunt implicaţi şi nici măcar consultaţi în privinţa TM 2021”, spunea Holender în februarie 2018, când demisiona din funcţia de preşedinte de onaore al Asociaţiei TM 2021.

De menţionat că doi dintre menţionaţii de Holender, regretatul Daniel Vighi şi Marcel Tolcea, au fost catalogaţi de Nicolae Robu drept “nulităţi” şi „lichele”.

Iată ce mai spunea atunci Holender: Bineînțeles că nici despre alcătuirea boardului asociației nu am fost informat, aflând doar deunăzi că și soțul doamnei Neumann este unul dintre membrii acestuia”. “Soțul doamnei Neumann” este nimeni altcineva dcecât Victor Neumann aka Hodoş, care are o decizie privind colaborarea cu Securitatea.

Bun, o fi o întâmplare, ce nu spune lumea la supărare, vor zice unii. Doi ani mai târziu, în februarie 2020, Holender îi trimite o scrisoare publică lui Robu, din care spicuiesc: “Vă adresez aceste rânduri ca un cetățean născut în Timișoara, căruia soarta acestui oraș nu i-a fost nicicând indiferentă. Domnia Voastră este instanța definitorie pentru desfășurarea activităților culturale referitoare la “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”. Domnia Voastră a numit persoana care deține postul decisiv în efectuarea tuturor pregătirilor necesare unei bune desfășurări a evenimentelor din cadrul Capitalei Europene a Culturii – 2021. Criticile numeroaselor personalități de bază ale orașului nostru aduse la adresa manierei de conducere a doamnei Neumann nu v-au determinat să demarați un control al celor făcute, sau, mai bine zis, nefăcute de aceasta, și astfel, doamna Neumann ocupă și astăzi aceeași funcție (…) Eu am demisionat din funcţia de preşedinte de onoare, nefiind consultat și nici măcar informat vreodată despre inițiativele doamnei Neumann. Situația pregătirii celor necesare desfășurării unor activități demne de Timișoara este mai mult decât îngrijorătoare, iar nemulțumirile și plângerile referitoare la modul de lucru al doamnei Neumann – persoana dumneavoastră de încredere, sunt grave! Domnul dr. Salamon, directorul ICR Tel Aviv, care a dorit să inițieze un proiect în cadrul <<Timișoara – Capitală Europeană a Culturii>>, mi-a semnalat faptul că doamna Neumann nici nu și-a dat silința să răspundă – măcar din curtoazie, la mailurile sau apelurile primite din partea dumnealui (…) Dumneavoastră, domnule Primar, sunteți direct responsabil de distribuirea fondurilor alocate desfășurării tuturor activităților din cadrul acestui eveniment, și, în egală măsură, de ceea ce se va întâmpla în 2021. Vă scriu aceste rânduri rugându-va insistent să acționați de urgență spre binele orașului pe care îl conduceți, înaintea apariției unor comentarii negative în presa internațională. De asemenea, vă rog să întreprindeți cât mai repede schimbările necesare și să faceți tot ce vă stă în putință pentru ca proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii să nu sfârșească printr-un dezastru – astăzi din păcate previzibil”.

În fine, o ultimă intervenţie pe acest subiect, Holender o are în iulie 2020, printr-o scrisoare trimisă presei timişorene. Aici reia câteva din acuzaţiile susmenţionate, iar în final pune un apăsat punct pe i.

„Din cauza unor neputincioşi, a unor politicieni corupţi şi incompetenţi, cu interese personale, vanitoşi şi fără scrupule, Timişoara “mea” a ajuns să fie văzută mai rău decât era inainte de a fi candidata aleasă.  Sunt trist, decepţionat şi revoltat“.

Cine au fost politicienii “corupţi şi incompetenţi, vanitoşi şi fără scrupule” care se ocupau la acel moment de proiect? Să se numere printre cei care spun azi că Holender are tot timpul dreptate?

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Reos a spus: (februarie 27th, 2023 at 08:55 )

Dacă vrei să faci ceva pentru Timișoara nu-ți iei bocceluța la prima rafală de vânt care-ți vine din față, respect pentru domnul Holender pentru meritele pe care le-a avut la Viena pentru Timișoara însă meritele sunt mai puține în afară de a judeca și arăta cu degetul pe alții.

Dan A. a spus: (februarie 27th, 2023 at 17:43 )

Chiar nu are nici un ziarist suficient curaj sa sape dupa dosarul lui Robu de la Securitate? S-ar scrie articole copioase luni de zile!

Poli 21 a spus: (februarie 27th, 2023 at 18:43 )

Acest reos ar trebui sa mai traiasca 7 vieti pentru a putea sa aiba vreo parere despre cel care a fost si va ramane un demn cetatean al Timisoarei.

Reos a spus: (februarie 27th, 2023 at 19:37 )

Respect și o altă părere dar cum s-au retras pe rînd toți oamenii meritați din comisia pentru capitala culturală și au lăsat Timișoara cu ochii în soare nu a fost chiar un gest de mare dragoste pentru Timișoara.

Marry a spus: (februarie 28th, 2023 at 08:59 )

Cu timpul, o să ajungem să credem că porcăiala dintre puțoii ăștia greu-vorbitori de română ajunși în fruntea trebilor unui oraș (încă) multicultural este normalitatea.
Dl. Holender ar fi făcut mai bine să-și consulte dosarul de urmărit la Securitate înainte de a se asocia cu Timișoara. (Mie mi-ar fi plăcut s-ascult un discurs al Hertei Muller în centrul orașului. Cred c-ar fi fost pentru istorie. Însă are și Fritz slăbiciunile lui – judecă pe coordonattele normalității lui nemțești ceea ce este evident balcanic, miștocăresc și muscălesc-sekuristic.)

Poli 21 a spus: (martie 1st, 2023 at 14:24 )

Marrry draga, te-ai spalat pe dinti atunci cand ti-ai permis sa pomenesti numele d-lui Holender ?

@l P*lii 21 a spus: (martie 2nd, 2023 at 08:25 )

am proteză și-i igienizată cum trebuie. Mai am și ceva neuroni (>21) funcționali.
Când auziți de Herta Muller, vă cam ia cu frisoane. Mai dispersați și voi, mai triangulați, mai provocați, în fine, faceți ce puteți, că doar n-o să v-apucați să munciți … Vizitați-vă bunicii la azil, iar când tresară văzând la TV tancurile T34 în Ucraina, să știți că de bucurie și recunoștință.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

sorin predescu

Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău

Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit

Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

O importată companie din domeniul automotive a deschis la Timișoara cel mai mare centru de testare și validare/Foto

Una dintre principalele companii din domeniul automotive a deschis la Timișoara o nouă locație, aici urmând să fie amplasat cel mai mare centru de testare și validare al companiei la nivel global. Specializată în sisteme de acces și autorizarea în condiții de siguranță a mașinii, compania a inaugurat un Laborator de testare al Centrului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O importată companie din domeniul automotive a deschis la Timișoara cel mai mare centru de testare și validare/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a organizat miercuri, la Universitatea Ştiinţele Vieţii din Timişoara, o conferință de prezentare a proiectului „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă.”. Proiectul este în valoare financiară de 13,8 milioane de euro , fiind cofinanțat de Uniunea Europeană cu 85% din total. La conferinţă au participat reprezentanți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă”. Proiect transfrontalier de importanţă strategică, prezentat la Timişoara
Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
Comisia de selecție și evaluare constituită la nivelul Consiliului Județean Timiș a stabilit beneficiarii și proiectele din domeniul activității sportive, care vor fi finanțate din bugetul județului. Cea mai mare parte a cererilor au fost aprobate, câteva nu au întrunit punctajul și condițiile cerute. Suma totală acordată este de 3,250 milioane de lei, fiind stabilită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a decis cum se împart banii pentru activități sportive
Peste două luni, Primăria Timișoara va putea pregăti licitația pentru desemnarea unei firme care să realizeze  Centrul de colectare separată a deșeurilor prin aport voluntar. Instituția a semnat contractul pentru proiectarea acestui centru, care va prelua 13 tipuri de deșeuri. Prin contract va fi elaborat studiul de fezabilitate (SF) și proiectul tehnic (PT), totodată se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un pas mic pentru un proiect mare. Centrul de predare a deșeurilor, care va fi amenajat pe 2,5 hectare are proiectant
Primarul Dominic Fritz afirmă că, dacă pe vremea lui Nicolae Robu, societatea Colterm a fost căpuşată de clici de partid, acum funcționează pentru timişoreni. Fritz îi răspunde astfel fostului primar care, zilele trecute, a prezentat un grafic pe care l-a denumit “situaţia reală de la COLTERM”. Dominic Fritz afirmă că Nicolae Robu dezinformează din nou,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz reacţionează: Pe vremea lui Robu Colterm a funcționat pentru a fi căpușat de clici de partid
De vineri, 19 aprilie, operele artiștilor români și islandezi realizate în cadrul proiectului de revitalizare a Conacului Mocioni vor fi expuse la Centrul Multifuncțional Bastion. Astfel, după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei, expoziția eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă. Intitulată „Heritage of the past-Future of the Community”, expoziția cuprinde lucrări de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția dedicată reabilitării Conacului Mocioni revine acasă, pe simeze la Centrul Multifuncțional Bastion/Foto
Din 29 aprilie devine efectiv funcțională obțiunea de a se rezolva online operațiunea de a obține o autorizație de construire, la Primăria Timișoara. Cei care vor depune primele trei astfel de cereri vor fi extrem de fericiți, primele trei solicitări depuse în format digital pentru obținerea autorizației de construire, vor fi operate cu prioritate, fără...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara devine funcțională rezolvarea online a cererilor pentru autorizația de construire. Primii trei solicitanți, tratați cu prioritate, fără taxe
Universitatea Politehnica Timișoara e pregătită de un nou eveniment în care practic îşi pregăteşze viitorul… Ziua Porţilor Deschise, rezervat viitorul studenţi. UPT a cultivat mereu o bună relație de colaborare cu elevii și cu școlile, organizând o serie de cursuri, concursuri și evenimente dedicate acestora, de la „Politehnica Timișoara – un pas spre viitorul tău!”,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un eveniment aşteptat se apropie cu paşi repezi: Zilele Porților Deschise la UPT
Top