Facultatea de Fizică a Universității de Vest Timișoara deține, începând cu data de 9 martie, propriul seismometru funcțional, instalat în rețeaua mondială Raspberry shake. Echipamentul se află la subsolul clădirii de pe Bd. V. Pârvan nr. 4 și permite monitorizarea în timp real a evenimentelor, oferind date privind activitatea seismică.
Cu ajutorul seismometrului Raspberry Shake monitorizarea seismică devine ușor de înțeles și accesat. Prin intermediul platformei online puse la dispoziție se pot realiza localizări, schimburi de date și colaborări naționale și internaționale în cadrul rețelei educaționale de monitorizare seismică.
Universitatea de Vest se alătură astfel, începând de astăzi, la rețeaua seismică educațională, prin integrarea în rețeaua Raspberry a seismometrului R3687.
Platforma Raspberry shake se poate accesa utilizând link-ul:
https://shakenet.raspberryshake.org/apps.
Pe harta Timișoarei (la meniul Station view) seismometrul UVT are denumirea 3D, iar cu 4D este notat cel de la Observatorul Seismologic Timișoara (OST). De remarcat este faptul că sistemele de monitorizare al activităților seismice de la Observatorul Seismologic Timișoara și cel de la Universitatea de Vest sunt singurele din zona de Vest a țării. Accesarea datelor înregistrate se realizează prin intrarea în meniul Data View, cu ID seismometru UVT: R3687
„Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara a funcționalizat un echipament de primă importanță în monitorizarea seismelor, în contextul în care siguranța publică este tot mai mult influențată de activitatea seismică din țară și din plan internațional regional. Prin această dotare ne aflăm mai aproape de preocupările imediate ale opiniei publice și punem la dispoziția cercetătorilor, studenților și publicului date măsurate în timp real prin acest mecanism de suport în activitățile de seismometrie, contribuție binevenită a fizicienilor Universității de Vest din Timișoara.”, rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea.
Comentarii prin facebook