Primarul Dominic Fritz va înainta Consiliului Local propunerea de instituire a unui premiu internaţional, care va fi decernat în fiecare an. Având titlul „Timișoara pentru Valori Europene/Timișoara Award for European Values”, premiul urmează să fie atribuit unor personalități de anvergură internațională care promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene.
Laureatul urmează să fie selectat de către un juriu format din personalități din domenii diferite recunoscute pentru atașamentul lor față de valorile europene.
”Premiul este răspunsul Timișoarei la vremurile de tensiune și conflict pe care le traversăm și se întemeiază pe moștenirea lui Decembrie 1989 și pe vizibilitatea europeană de care șe bucură orașul în anul Capitalei Culturale. Într-o perioadă în care libertatea și democrația sunt atacate de forțe autoritare atât din interiorul, cât și din afara Uniunii Europene, este important să ne reafirmăm angajamentul față de un viitor bazat pe valorile europene: libertate, respect pentru diversitate, democrație, stat de drept, drepturile omului. Acestea sunt și valorile care au format identitatea Timișoarei de-a lungul istoriei sale. Le mulțumesc personalităților care au acceptat să se alăture acestui demers de promovare a orașului, în calitate de membri ai juriului. Fiecare dintre ei are o legătură definitorie cu orașul nostru, cu spiritul și valorile sale”, a spus Fritz.
Premiul va fi acordat pentru prima oară în 2023. Evenimentul de decernare și reputația laureatului vor contribui și la promovarea orașului pe plan extern.
Juriul, a cărui contribuție este pro bono, este format din:
- Adriana Babeți (Timișoara) – eseist, critic literar, traducătoare și prozatoare, professor asociat la Universitatea de Vest din Timişoara (Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie) și la Universitatea din Bucureşti (Facultatea de Litere), redactor la revista „Orizont”, periodic al Uniunii Scriitorilor din România, coordonatorul Centrului de studii central şi sud-est europene al fundaţiei „A Treia Europă”, Timişoara.
- Mircea Cărtărescu (București) – poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist, fiind unul dintre cei mai premiați și traduși autori români. În prezent este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti.
- Anca Miruna Lăzărescu (München) – regizoare și scenaristă de succes. A studiat la University of Television and Film (HFF) în München și la University of California (UCLA) în Los Angeles. Născută la Timișoara. Regizează seriale pentru Netflix și Amazon și rețele de televiziune (ZDF, ARTE), câștigătoare a Grimme Prize pentru serialul HBO Hackerville (2018), care a fost filmat la Timișoara.
- Cristian Măcelaru (Köln) – director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, dirijor șef al WDR Sinfonieorchester (Köln), director artistic și dirijor principal al Orchestrei Simfonice Mondiale de Tineret a Centrului Interlochen pentru Arte, director muzical și dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo și director artistic al Festivalului și Concursului George Enescu. Născut la Timișoara.
- Simona Miculescu (Paris) – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, delegate Permanent al României pe lângă UNESCO. Este prima femeie din istoria diplomației românești căreia i s-a acordat rangul de ambassador, doctor în litere și profesor de Relații Publice Internaționale.
- Iulia Moțoc (Strasbourg) – judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în viitor judecător la Curtea Penală Internațională, profesor la Universitatea din București.
Din partea municipiului Timișoara în juriu va fi primarul Dominic Fritz.
Activitățile organizatorice pentru decernarea premiului cad în sarcina Asociației pentru Promovarea Timișoarei, în care primăria este membru fondator. Contravaloarea premiului și costurile generate de organizare vor fi acoperite integral din sponsorizări.
Comentarii prin facebook