Proiectul Caravana Rod realizat de Asociația Documentor a ajuns la Timișoara. Printre tarabele celor care vând în piața de vechituri din Mehala a avut loc o expoziție de fotografii.
Momentul vine după unul similar organizat anul trecut la Novi Sad, în Serbia, în Najlon Pijaca, așa cum se numește Ocsko în țara vecină. Caravana Rod își propune să ducă fenomenul cultural unde acesta e puțin sau deloc prezent. Acum, fotografiile expuse au fost surprinse în piaţa de vechituri și nu numai de doi fotografi timişoreni, Diana Bilec și Oliver Merce.
„Am început anul trecut, la Novi Sad, a fost un proiect identic. A funcționat foarte bine acolo și ne-am gândit, de ce să nu replicăm acasă. E un pic mai bine acasă, nu mai e bariera lingvistă. Putem discuta cu oamenii. Altfel e aceeași lume. Piețele acestea de vechituri au un specific comun: marfă, idei, clienți, vânzători. E un proiect adresat oamenilor care vin săptămână de săptămână în piețe de genul acesta. Nu sunt oamenii cu veniturile cele mai mari, cu educația cea mai elevată. Noi asta facem, ducem cultura în zonele periferice ale orașului și încercăm să livrăm o Capitală Europeană a Culturii pentru toată lumea, nu numai oameni care se pricep la artă. Vom continua anul acesta și în alte piețe și ne vom întoarce și la Novi Sad”, a declarat Florin Iepan, directorul Documentor, organizatorul Rod Festival.
Imaginile luate în piață au devenit realitate pe hârtie, în format mare, iar duminică Piața Mehala a devenit loc de expoziție. Aproape de intrarea în piață, în așa fel încât să fie văzute și de vizitatori și de vânzători.
„Mi se pare importantă ideea că au scos cultura din centru. Și e fain că oamenii se bucură foarte tare. Se bucură că se văd, că li s-a dat importanță, că sunt prezenți. A fost o experiență interesantă și pentru mine. Atunci când am pozat erau reticenți. Camera sperie. M-am lovit de întrebarea dacă sunt de la primărie. Le e frică de autorități”, a spus fotografa Diana Bilec.
La finalul expoziției, toți cei care apărau în poze au putut pleca acasă cu un tablou special.
Invitat special în piață a fost scriitorul și jurnalistul Vasile Ernu, un susținător de acțiuni cu orientare socială.
„E foarte important că există proiecte care încearcă să se apropie de o pătură socială care e mai puțin reprezentată și apropiată de zona culturală. Noi nu-i cunoaștem. Noi vorbim de lumea bună, cafenele bune, bere scumpă, oameni educați, clasă de mijloc și așa mai departe. Când ajungi într-un talcioc din ăsta descoperim o lume pe care nu o cunoaștem. În plus, se face aici, nu în centru. Eu sunt foarte iubitor de aceste mixuri, sunt un fel de narodnicist, om care crede că elita intelectuală trebuie să fie apropiată de popor. De asta îmi petrec foarte mult timp în suburbii, provincie, sate. Sunt oamenii noștri, e grosul populației. Comunic ușor cu oamenii și e și o sursă de povești”, a declarat, la rândul său, Vasile Ernu.
Expoziția Rod Festival a fost dezvoltată prin Centrul de Proiecte a Primăriei Timișoara, ca parte a programului Timișoara- Capitală Culturală a Europei 2023. Organizatorii au dorit să mulțumească gazdelor din Piața Mehala și sponsorilor pentru susținere.
Comentarii prin facebook