Pornit joi la nivel național, protestul angajaților din Finanțe a prins vineri și la Timișoara. Dacă joi la sediul Direcției Regionale de Finanțe Publice s-au adunat doar un număr scăzut de funcționari, vineri la parterul sediului din Timișoara numărul protestatarilor a sporit semnificativ.
De asemenea, și la nivel național la tot mai multe sedii ale Finanțelor au fost proteste înainte de prânz. Protestele se referă la existența unor măsuri care îi vor afecta, în ordonanța austerității. Deși acesta este doar la nivel de proiect (sau zvonuri), oamenii vorbesc despre desființarea unor posturi sau tăieri salariale.
Conform sindicaliștilor, prin această ordonanță va avea loc plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei, indemnizația de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei, voucherele de vacanță nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei. De asemenea, va fi afectată și structura de personal prin anularea posturilor vacante, desființarea biroului și a funcției de șef birou.
Normativele de personal vor include 10 funcții de execuție pentru serviciu, 20 funcții de execuție pe Direcție, 40 funcții de execuție pentru Direcție Generală.
Sindicaliștii spun că, dacă ar fi aprobat în forma actuală, proiectul de OUG ar duce la diminuarea veniturilor cu aproximativ 700 de lei (pe medie) şi la pierderea locurilor de muncă pentru mai mulți salariați.
Se mai solicită egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcţie, grad profesional şi gradaţie în cadul sistemului fiscal, dar și introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaţionale ”Finanţe” şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexităţii activităţii desfăşurate.
Protestatarii timișoreni spun că, cel mai probabil, protestul din Finanțe, pornit de la București, se va transforma într-un tsunami care va afecta toate structurile din Finanțe, din toată instituția. Lucrul cu publicul nu a fost oprit vineri.
Comentarii prin facebook