Momentul principal al sărbătorii Zilei Timișoarei a fost marcat prin intermediul unei ședințe festive de consiliu local. Probabil una dintre cele mai reușite din ultimii ani, aceasta a adus și patru titluri de cetățeni de onoare, dintre care unul acordat lui Adrian Orza, mulți ani viceprimar al Timișoarei și, ulterior, consilier local, titlu acordat postum, după ce el a decedat în urmă cu puțin timp în urma unui infarct.
Ceremonia a debutat cu intonarea imnului României, a Odei Bucuriei, inul oficial al Uniunii Europene, respectiv a melodiei Timișoara a celor de la Pro Musica, imnul Revoluției.
Primarul Dominic Fritz a vorbit, în deschidere, despre spiritul Timișoarei, despre succesul modelului multietnic sau multireligios al orașului, dar și despre succesul modelului economic al orașului, susținut chiar de diversitatea orașului, unul care atrage în continuare investitori străini.
”Atunci când Banatul a fost împărțit, iar această parte a trecut ca parte a României, atunci când au plecat sârbii, chiar și francezii, și au intrat trupele armatei românești a fost un moment de mare bucurie, dar și de incertitudine. Banatul a trăit atunci deja o perioadă de glorie, când bunăstarea timișorenilor era comparabilă cu a celor din occident, a fost acea întrebare: ce se întâmplă cu modelul nostru timișorean? Modelul în care trăim aici cu atâtea limbi, cu atâtea religii, oare vom reuși să păstrăm acest model. (…) Liderul delegației de cetățeni care a discutat cu noul prefect, un anume David Lang, un preot catolic, și a spus: Noi am lucrat umăr la umăr, și roadele acesteia se văd în dezvoltarea orașului nostru. Aici este, de fapt, nucleul spiritului timișorean, ne respectăm unii pe alții, mai lut decât atât lucrăm unii cu ceilalți. Și nu numai pentru că este lucrul corect, ci și pentru că știm că toată prosperitatea noastră depinde de acest respect pentru diversitate”, a spus primarul Timișoarei.
Probabil că cel mai emoționant moment al serii a fost cel în care lui Adi Orza, un om care și-a dedicat bună parte din viață orașului pe care l-a servit și la dezvoltarea căruia a contribuit din plin.
Laudatio a fost rostit de fostul primar Gheorghe Ciuhandu, cel care, în mare parte, i-a fost chiar și mentor, Orza devenind mâna dreaptă a primarului în adevăratul sens al cuvântului. Cu această ocazie, cei din sală au aflat despre cel care a fost ani buni viceprimar o sumedenie de lucruri pe care acesta le-a făcut pentru oraș și care poate nu erau cunoscute. Titlul de cetățean de onoare a fost primit pentru Adi Orza de mama sa.
”S-a stins lumina vieții mele, dar în întunericul în care trăiesc am zărit un punct luminos, oameni minunați, care l-au cunoscut pe fiul meu, ca om, și au cunoscut faptele lui extraordinare, făcute în cei douăzeci de ani de administrație au avut ideea să îl propună pentru acest onorant titlu. Alți oameni minunați i-au susținut și, astfel, s-a născut acest proiect. Le mulțumesc din tot sufletul meu”, a spus extrem de emoționată, mama lui Adrian Orza.
Titluri de cetățeni de onoare au mai primit Aurel Mogoșeanu o figură emblematică a școlii românești de medicină, cel care a fondat disciplina de Anestezie și Terapie Intensivă ATI din cadrul UMF „Victor Babeș” din Timișoara, primul șef de Secție de ATI din cadrul Spitalului Județean Timișoara, Petru Ilieșu scriitor, poet și publicist și editor român, cunoscut ca fondator și președinte al Fundației Timișoara ’89, prima fundație umanitară ȋnființată după Revoluție, respectiv Alexandra Guțu, cunoscut interpret, violoncelist apreciat.
Comentarii prin facebook