Disputa pe tema cimitirelor Timișoarei date în administrare celor de la Horticultura a ajuns în faza cu ”vă somez” și ”îmi cer scuze”. Protagoniști au fost Roxana Iliescu, consilier local, respectiv Ruben Lațcău, viceprimar. Ciudat este că disputa la cuțite a pornit la un punct care avea doar legătură tangențială cu subiectul.
Înaintea votului prin care se stabileau noi îndatoriri pentru Poliția Locală, cu referire la paza cimitirelor, primarul Dominic Fritz a făcut noi precizări legate de subiect, cu anumite… sugestii.
”Rareori am văzut atâta rezistență la un proiect de politici publice ca la această încercare de a nu mai privatiza gestionarea cimitirelor din Timișoara. Asta îmi ridică, bineînțeles, semne de întrebare. Știți foarte bine că există, într-un alt caz, un caz de corupție în legătură cu aceste cimitire. Toată această rezistență, pentru mine e doar un semn că suntem pe drumul cel bun, adică să preluăm aceste cimitire din administrare privată în administrarea municipiului. Nu astăzi se ia această decizie, această decizie a fost deja luată de consiliul local în august. Acum doar rectificăm această cauză, pentru că dumneavoastră, ca și consiliu local, ați insistat pe această cauză, DSP neputând să avizeze această activitate ar însemna că nu putem să semnăm acest contract cu Horticultura, trebuie să facem o licitație și alții ar profita”, a spus Fritz.
Roxana Iliescu, consilier Pro România, a remarcat că din declarația primarului aflăm că Horticultura nu va presta servicii de pompe funebre, dar studiul de oportunitate prevedea așa ceva, ceea ce îl face înșelător, mai ales că nu Horticultura va presta serviciile mortuare. De fapt, ea dorea să știe cum se fac angajări pentru acest departament, fără ca organigrama să fi fost deja votată de societate.
”Întrebarea mea este legată de această nouă structură din cadrul societății pentru că, dragi colegi, Horticultura a lansat deja anunțuri de angajare pentru diferite posturi care ar urma să facă parte din noua structură, dar eu nu știu să fi venit în fața AGA cu o nouă organigramă. Cum poate societatea să facă angajări de contabili, gropari, pe funcții specifice acestui contract, în contextul în care organigrama nu a trecut de AGA, deci noi nu știm câte posturi sunt. Vorbim de administrarea a două cimitire care înseamnă 17 hectare. Nu știm câte posturi, cum arată organigrama. Asta întreb, dacă ceea ce face Horticultura e legal, să angajeze fără să fi trecut de aprobarea unei noi organigrame în AGA”, a fost poziția Roxanei Iliescu.
De aici lucrurile s-au inflamat și viceprimarul Ruben Lațcău, specialistul în luptele de ”gherilă administrativă”, a acuzat-o din nou pe Roxana Iliescu că ar susține firmele private care ar rămâne fără obiectul activității.
”Într-un cimitir, care este domeniul public, în mod normal, ar putea să aibă acces orice firmă de pompe funebre din Timișoara. Teoretic, acel cimitir nu ar trebui să fie ”sechestrat” de o anumită firmă sau alta. Situația de facto este că firmele pe care doamna consilier le susține în mod consecvent, au concesionat aceste cimitire și nimeni nu reușește să îngroape morții decât dacă achiziționează bunuri și servicii complete, inclusiv partea de sicriu și catering de la Denis Alex. Altfel, cimitirul nu își deschide poarta. Eu mi-aș dori să nu mai aud în consiliul local voci care să susțină acești bișnițari ai morții. (…) Una dintre firmele astea pentru care doamna consilier se zbate de câteva ședințe, are sediul social în Cimitirul Eroilor”, a spus Lațcău.
Normal, reacția colegei acuzate nu a durat mult să apară.
”Viceprimarul Lațcău își permite din nou să facă tot felul de acuzații, insistă chiar. Și aș vrea să îl întreb sincer: Domnule, dumneavoastră chiar nu vă este rușine? Apropo de insinuările că aș fi purtătoarea de drapel al unuia sau altuia, aveși vreo probă? Faceți-o domne public această probă. Dacă nu aveți nicio probă, când faceți acuzațiile pe care le faceți, cred că ar fi foarte bine și onest, dacă mai aveți vreun strop de onestitate să tăceți din gură. Eu vreau să vă somez în sensul ăsta, dacă în continuare faceți insinuările cu presupusele legături, la plenul trecut v-ași permis să insinuați cum că aș fi plătită”, a mai spus Iliescu.
Trebuie să remarcăm faptul că după acel ”vă somez”, Lațcău a reușit ceea ce nu face de obicei, anume a rostit cuvintele magice: ”Îmi cer scuze”. Ulterior spunea că era vorba doar despre o poziție cu caracter de declarație politică.
Nu știm cât de interesant ar fi fost votul la punctul respectiv, având în vedere acest dialog delicios, dar pentru statistică punctul a fost aprobat fără probleme.
Comentarii prin facebook