Centenar! Colectivul de Electrotehnică al Școlii Politehnice timișorene la 100 de ani

Universitatea Politehnica Timișoara şi-a făcut o tradiție din a-și cinsti înaintașii, mari profesori, creatori de școli în domeniile lor, multe în premieră națională, dar și pe cei care au dus mai departe renumele și prestigiul celei mai vechi instituții de învățământ superior din zona de vest a României și care au pregătit, la rândul lor, generații întregi de studenți în domeniul ingineriei.

Inginerii pregătiți în Politehnica timișoreană (mecanici, electrotehniști, constructori, chimiști, calculatoriști și electroniști) au contribuit la industrializarea României și au făcut cunoscută această instituție de învâțământ superior în întreaga lume. Este suficient să amintim că Acad. Remus Basilius Răduleț, absolvent al Politehnicii timișorene și după absolvire membru al Colectivului de electrotehnică a deținut funcția de Președinte al Comisiei Electrotehnice Internaționale (CEI) în perioada 1964-1966, iar membru al conducerii acestei prestigioase Organizații internaționale a fost din 1962 până la deces în anul 1984.

În acest cadru se înscrie și manifestarea aniversară „Colectivul de Electrotehnică al Școlii Politehnice timișorene la 100 de ani”, eveniment organizat de Departamentul Bazele Fizice ale Ingineriei, în contextul în care UPT sărbătorește, în acest an, 100 de ani de campus universitar în Timișoara, la un secol de la inaugurarea primei clădiri proprii, actuala Facultate de Mecanică, în prezența Regelui Ferdinand care, cu această ocazie a rostit celebra frază ce a devenit motto-ul Politehnicii timișorene: „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”.

Evenimentul a cuprins: Prezentarea activității Colectivului de Electrotehnică de la înființarea acestuia, în urmă cu 100 de ani, până în prezent; Decernarea titlului de Profesor Emerit domnului prof.univ.dr.ing. Dumitru Toader; Acordarea de diplome de excelență cadrelor didactide din departament care s-au pensionat după înfințarea Departamentului Bazele Fizice ale Ingineriei (prof.univ.dr.ing. Silvia Dobre, prof.univ.dr.fiz. Minerva Cristea, prof.univ.dr.ing. Ioan Vetreș, prof.univ.dr.ing. Ștefan Hărăguș, prof.univ.dr.ing. Dumitru Radu, prof.univ.dr.ing. Dumitru Toader, prof.univ.dr.fiz. Dușan Popov, prof.univ.dr.ing. Ioan Bere, conf.univ.dr.ing. Mariana Titihazan, conf.univ.dr.ing. Dumitru Irimia, conf.univ.dr.ing. Constantin Blaj, conf.univ.dr.fiz. Floricica Barvinschi, ș.l.dr.fiz. Ioan Luminosu, ș.l.dr.fiz. Ioan Damian, ing. Victorița Popovici).

Primul titular al Disciplinei (catedrei) de Electrotehnică din Școala Politehnică timișoreană a fost prof.univ.dr.ing. Dimitrie Leonida, adus la Școala politehnică timișoreană de rectorul de atunci, Acad. Victor Vâlcovici. Acesta l-a rândul său l-a convins pe profesorul universitar Plautius Andronescu, care era conferențiar la Scoala Poliitehnică din Zurich, să preia disciplina de Electorteznică de la Școala Politehnică din Timișoara, profesorul Dimitrie Leonida preluând disciplina de Centrale electrice, disciplină a cărui titular a fost până în anul 1941 când a părăsit politehnica timișoreană transferându-se la Școala Politehnică din București.

Profesorul Plauțius Andronescu, remarcând pregătirea profesională deosebită a studenților Aurel Bărglăzan, Remus Răduleț și Ștefan Nădășan, le-a facilitat înscrierea la doctorat la Școala Politehnică din Zurich. Alegerea profesorului Plauțius Andronescu s-a dovedit a fi extrem de înțeleaptă deoarece cei trei absolvenți ai Școlii politehnice timișorene au devenit membrii ai Academiei Române. Este demn de remarcat că fiecare din cei trei au creat câte o direcție (școală) de cercetare în politehnica timișoreană.

Școala de rezistența materialelor a fost creată de Acad. Ștefan Nădășan, cea de mașini hidraulice de Acad. Aurel Bărglăzan și Acad. Ioan Anton, iar cea de electrotehnică de prof.univ. emerit Plauțius Andronescu și Acad. Remus Răduleț. În anul 1948, prin aplicarea noii legi a învățământului, s-a înființat Catedra de Bazele electrotehnicii, șef de catedră fiind numit prof.univ. emerit Plauțius Andronescu, și catedra de Mașini electrice, șef de catedră fiind numit Acad. Remus Răduleț. Acad. Remus Răduleț la reținut la catedră, după absolvirea studiilor, pe excelentul ing. Constantin Șora, pe care ulterior la condus și la doctorat.

Profesorul Plauțius Andronescu la remarcat pe eminentul student Ioan De Sabata și la angajat ca preparator (fiind student în anul 4) la catedra de Bazele electrotehnicii, iar ulterior la condus la doctorat. În anul 1964, la pensionarea profesorului Plauțius Andronescu, funcția de Șef al catedrei și de titular al disciplinei de Bazele electrotehnicii de la specializare electroenergetică au fost preluate de prof.univ.dr.doc.ing. Constantin Șora și a le-a deținut până la pensionare în anul 1994, iar tânărul conferențiar Ioan De Sabata a preluat disciplina de Bazele electrotehnici de la specializarea Electrotehnică, disciplină la care a fost titular până în anul 1997, când s-a pensionat.

În perioada 1994 – 2005 prof.univ. Dumitru Daba a deținut funcția de șef de catedră, iar la pensionarea domniei sale, prof.univ. Ioan Vetreș a preluat funcția d șef al colectivului de Electrotehnică. În anul 2007 s-a înființat Departamentul Bazele Fizice ale Ingineriei prin reunirea colectivului de Electrotehnică cu cel de Fizică. Funcția de director departament a fost deținută de: prof.univ. Dumitru Radu, prof.univ. Dumitru Toader, conf.univ. Marian Greconici.

Profesorii universitari Plauțius Andronesu, Constantin Șora și Ioan De Sabata au deținut calitatea de conducători de doctorat și sub conducerea științifică a acestora s-au dezvoltat profesional numeroși membrii ai catedrei (Prof.univ. David Frankel, Nicolae Bogoevici, Avram Heler, Silvia Dobre, Dumitru Daba, Ioan Vetreș, Dumitru Radu, Ștefan Hărăguș, Dumitru Toader, Ioan Bere).

În cei 100 de ani ai colectivului de Electrotehnică numeroși membrii ai acestuia au deținut funcții administrate importante în Școala politehnică timișoreană (Rector – prof.univ. Plauțius Andronescu, prorectori – prof.univ. Ioan De Sabata, Nicolae Bogoevici, secretar științific al UPT prof.univ. Constantin Șora, Decan – David Frankel, Avram Heler, Dumitru Toader).

În prezent, cadrele didactice din Departamentul Bazele Fizice ale Ingineriei, condus de conf.dr.ing. Marian Greconici, desfășoră activități didactice la ciclurile de licență, masterat și doctorat. Departamentul dispune de 7 laboratoare și coordonează activitățiile desfășurate în cadrul Experimentarium TM.

În cei 100 de ani membrii colectivului de Electrotehnică au publicat numeroase materiale didactice (cursuri, culegeri de probleme, îndrumătoare de laborator) necesare unei bune pregătiri a studenților. De asemenea, au fost publicate cărți de specialitate la edituri din țară și străinătate, precum și numeroase lucrări în reviste și în volumele de conferințe internaționale și naționale. Au fost realizate numeroase granturi și contracte de cercetare științifică, precum și brevete de invenție.

Omagiul cel mai profund ce poate fi adus profesorilor universitari prezentați în cadrul evenimentului aniversar constă în continuarea operei științifice și culturale realizate de aceștia.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

0 comentarii pentru acest articol

1 Trackbacks pentru acest articol

Centenar! Colectivul de Electrotehnică al Școlii Politehnice timișorene la 100 de ani - 📰 newsflash Says:

[…] Citeste continuarea pe debanat.ro […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor

Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie. Prin intermediul acestuia, experți electorali și juriști vor răspunde celor mai frecvente întrebări legate de zilele votării și vor oferi asistență pentru sesizarea neregulilor. Cei interesați pot suna la numerele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale etapei a 13-a din Liga 3, Seria a 9-a. Performera zilei este chiar Politehnica. Tinerii alb-violeţi au jucat pe terenul celei mai în formă echipă, Gloria Cermei, care înainte de meci avea cinci victorii pe linie. Cu un joc bun,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

La UVT va avea loc o nouă ediție a Maratonului de Antreprenoriat

Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă ediție a „Maratonului de Antreprenoriat”. Evenimentul are loc marți, 26 noiembrie 2024, începând cu ora 9:30, în Aula Magna a universității. Participanții vor avea ocazia să urmărească expuneri și studii de caz speciale și să interacționeze cu personalități recunoscute din domeniul antreprenoriatului, care vor oferi publicului un capital...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La UVT va avea loc o nouă ediție a Maratonului de Antreprenoriat

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale etapei a 13-a din Liga 3, Seria a 9-a. Performera zilei este chiar Politehnica. Tinerii alb-violeţi au jucat pe terenul celei mai în formă echipă, Gloria Cermei, care înainte de meci avea cinci victorii pe linie. Cu un joc bun,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică fuseseră rezolvate, în această dimineață au fost înregistrate întreruperi ale alimentării cu energie electrică în 17 localități din județul Timiș. Probleme erau în Timiș la Uivar, Deta, Banloc, Fârdea, Pietroasa, Tomești, Peciu Nou, Ghilad, Ciacova, Belinț, Ghizela, Balinț, Ohaba Lungă,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al cincilea eşec pe teren propriu de la începutul campionatului. Astăzi, într-un decor hibernal, trupa de la Pădurea Verde a capotat în faţa unei echipe mai slabe, fără antrenor principal, Şelimbăr. Partida a contat pentru runda a 14-a, iar Dumbrăviţa era...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești. Dacă anul trecut, în formula dedicată Anului Capitalei Europene a Culturii, FEST–FDR s-a concentrat cu precădere asupra spectacolului internațional, respectiv modulul FEST, anul acesta Teatrul Național echilibrează balanța, prioritizând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza reabilitarea pentru un nou cinematograf, cel din Freidorf. Acesta va purta numele lui Johnny Weissmuler, de asemenea, s-a renunțat la proiectul pe fonduri europene care prevedea înființarea acolo a unui centru social pentru tratarea adicțiilor. Actorul și sportivul Johnny Weissmuller,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată la Club One din București. Acest eveniment a avut ca misiune recunoașterea meritelor și a implicării celor mai importante companii din industria pharma și medicală, clinici, rețele de spitale de stat și private și personalități din domeniul medical. Gala Capital...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie. Prin intermediul acestuia, experți electorali și juriști vor răspunde celor mai frecvente întrebări legate de zilele votării și vor oferi asistență pentru sesizarea neregulilor. Cei interesați pot suna la numerele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor
Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă ediție a „Maratonului de Antreprenoriat”. Evenimentul are loc marți, 26 noiembrie 2024, începând cu ora 9:30, în Aula Magna a universității. Participanții vor avea ocazia să urmărească expuneri și studii de caz speciale și să interacționeze cu personalități recunoscute din domeniul antreprenoriatului, care vor oferi publicului un capital...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La UVT va avea loc o nouă ediție a Maratonului de Antreprenoriat
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de Ocolire Timișoara Nord, DN6-DN69 la patru benzi de circulație”. După selecția/validarea ANAP se va stabili și data de depunere a ofertelor. Termenul de realizare al SF-ului este de 12 luni. Varianta de Ocolire Timișoara Nord a fost primul sector al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara
Top