Chiar dacă situația plăților realizate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, la data de 1 octombrie, arată că în Regiunea Vest are peste 100% grad de absorbție a banilor europeni pe acest program, din păcate sunt și investiții valoroase care nu vor putea fi duse la buns sfârșit în timpul alocat. În această situație sunt proiecte în valoare de 81 de milioane de lei.
Regiunea Vest a depășit suma pe care a avut-o alocată prin POR 2014-2020, de 643,65 milioane euro (alocare din Fondul European de Dezvoltare Regională și de la Bugetul de Stat). Până în prezent au fost realizate plăți în valoare de 663,57 milioane euro în cadrul programului, ceea ce se înseamnă o rată de absorbție de 103% la nivelul Regiunii Vest, am flat în cadrul ședinței Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, care a reunit la discuții președinții consiliilor județene din Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Discuțiile au vizat stadiul implementării programelor de dezvoltare regională cu finanțare europeană în perioada 2014-2020, gestionate de ADR Vest.
„Dacă ne uităm la faptul că Regiunea Vest a ajuns în 10 ani de la 52% la 75% din media Uniunii Europene în ceea ce privește PIB/capital la paritatea puterii de cumpărare, cu o accelerare în ultimii trei ani, asta arată faptul că obiectivele de dezvoltare pe care ni le-am stabilit la nivel regional au fost atinse cu succes. Am dat startul unei toamne fierbinți pentru beneficiarii care doresc să obțină finanțări prin Programul Regional Vest, dar și prin celelalte programe ce vor fi gestionale de ADR Vest în perioada 2021-2027. Avem un Program Regional ambițios, prin care ne dorim ca la orizontul anilor 2030 să devenim una dintre cele mai competitive și dezvoltate regiuni nu doar din România, ci și din Europa”, a declarat președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, Alin Nica.
Finanțările europene obținute și investite prin POR au dus la dezvoltarea regiunii.
„Ne bucurăm că am investit acești bani în dezvoltarea regiunii și am depășit alocarea regională. Sunt investiții care s-au transpus în spitale modernizate sau extinse, în școli, unități de învățământ noi sau reabilitate, în funcție de nevoi, în tramvaie noi și alte mijloace de transport nepoluante, în spații publice reabilitate și noi parcuri și locuri de joacă pentru copii, în blocuri de locuințe eficientizate energetic, în obiective majore de patrimoniu restaurate și puse în valoare, în firme care au devenit mai competitive pe piața actuală… Discutăm de un număr total de 883 de contracte în cadrul Regio-POR. Acum avem alte provocări în față, noile programe, avem sume mult mai consistente la dispoziție și ceea ce am transmis membrilor CDR Vest și vreau să le transmit tuturor celor eligibili la finanțare să se mobilizeze și să aibă încredere în capacitatea noastră de a răspunde nevoilor lor”, a adăugat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.
Partea neplăcută a medaliei arată că sunt proiecte în valoare de zeci de milioane de euro finanțate prin POR, în regiune, care nu vor fi terminate la timp, până la sfârșitul acestui an.
În unele cazuri, termenul de implementare va putea fi prelungit și în actualul exercițiu financiar.
„81 de milioane de euro este valoarea proiectelor care nu se finalizează în ciclul financiar actual și care se încadrează în condițiile din regulamentul dat de Comisie (n.r. – Europeană) și în prima fază și de către Guvernul României prin Ordonanța de Urgență 36, prin care proiectele care depășesc 1 milion de euro ca valoare și sunt într-un stadiu avansat de minim 5% pot fi trecute, evident, dacă tipologia corespunde cu actualul program, pot fi trecute pe actualul program 2021-2027. În zilele următoare o să vă dăm lista cu toate, o să le publicăm. Nu am publicat-o pentru că lista aceasta este dinamică, a mai necesitat și o discuție în consiliul regional vizavi de termenele pe care le asumăm după acest moment de finalizare ca să se încheie proiectele. Sunt proiecte care au cinci, șase ani de la momentul contractării și evoluția lor nu are un ritm care corespunde cu a unei lucrări de investiții la nivelul pe care și l-au asumat. Autoritatea trebuia să facă toate diligențele ca să nu existe timpi morți, cel puțin din punctul ei de vedere, între momentul în care s-a terminat proiectarea până s-a lansat licitația de lucrări, apoi până s-a dat drumul la lucrări și apoi până când real au început lucrările acolo. Cred că asta ține foarte mult de bucătăria proprie a fiecărei autorități, să urmărească astfel de lucrări ca să se și întâmple în timpii pe care i-a asumat contractul. Adică un proiect nu merge de la sine, singur”, a mai declarat Sorin Maxim.
Comentarii prin facebook