Ministrul Educației, Ligia Deca, a sosit la Timișoara pentru a semna mai multe contracte de finanțare pentru obiective aflate în subordinea ministerului pe care îl conduce. La primele ore ale dimineții a participat la o conferință, la Universitatea de Vest, pentru ca ulterior să pornească într-un mic turneu prin oraș pentru a-și pune semnătura pe mai multe documente de finanțare.
Primul punct pe calendarul ministrului a fost participarea la conferința ”Rolul alianţelor de universităţi europene în transformarea învăţământului superior din România: provocări şi oportunităţi, colaborare şi finanţare”.
”Avem 17 universități membre în alianțe europene. Asta înseamnă peste o treime din universitățile de stat din România și aproximativ 60% dintre studenții din România care studiază în universități care sunt parte a acestor alianțe europene. Având în vedere accentul pus de Uniunea Europeană pe reușita acestor proiecte de alianțe europene, mă bucur că în România există o alianță consolidată a universităților care au parte de experiența europeană și internațională”, a spus Deca.
Urătorul punct de pe ordinea de zi a fost programat să aibă loc la Universitatea Politehnica Timișoara, unde urma să semneze contractul de finanțare pentru realizarea în orașul de pe Bega a Campusului de învățământ dual, unde UPT este lider. Ulterior, Deca era așteptată la Consiliul Județean Timiș, pentru a semna documentele de achiziționare pentru microbuzele electrice cumpărate prin intermediul PNRR. Conform contractului, urmează să fie achiziționate autobuze ecologice pentru învățământul preuniversitar, în vederea facilitării accesului elevilor din localitățile din județ de unde accesul la unitățile educative este dificil. De asemenea, Deca urmează să mai semneze și alte asemenea contracte de finanțare cu mai mulți reprezentanți ai comunelor din Timiș. Calendarul vizitei ar urma să se încheie tot la instituția unde a început, mai precis la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor, unde este programată inaugurarea unui nou amfiteatru.
Ghiozdane sau instrumente digitale
Ministrul Educației s-a referit, în discursul său, la problema ghiozdanelor încărcate cu manuale, pe care copiii le cară permanent cu ei la școală în fiecare zi.
”Legat de greutatea ghiozdanului, există soluţii: prin PNRR s-au dotat toate sălile de clasă cu echipamente digitale, avem laboratoare de ştiinţe, avem un site pe care avem toate manualele şcolare în format electronic, unele dintre ele în sistem interactiv. Deci ar exista posibilitatea ca elevii, pe echipamentele digitale pe care le au deja în clasă, să urmărească lecţiile fără a mai fi nevoie să care în ghiozdan toate manualele pentru toate disciplinele din ziua respectivă. Cred că în şcolile unde s-au făcut sau se vor face dotări în acest an şcolar, pentru că avem peste 5.000 de şcoli care vor avea astfel de dotări prin PNRR, au dulăpioare unde să-şi poată lăsa manualele sau caietele de lucru, astfel încât să nu trebuiască să le ducă acasă zilnic”, a spus Deca.
nteresantă a fost dorința ministrului de a nu da declarații de presă, așa că și acțiunile pe care aceasta urma să le bifeze nu au fost anunțate public.
Comentarii prin facebook