Pensii speciale pentru o justiţie mult prea “specială”

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

La patru ani distanţă de la momentul în care acest “frontman” al PNL, Rareş Bogdan, desfiinţa într-o lună pensiile speciale, mâine (luni) legea în speţă intră în Camera Deputaţilor, for decizional. Însă aşa cum a fost votată în Senat de toate partidele, mai puţin USR, dar inclusiv AUR, legea nu doar că nu desfiinţează pensiile speciale, ci mai degrabă le confirmă, le întăreşte. Abia peste 40 de ani, de exemplu, magistraţii vor ieşi la pensie la 60 de ani, iar nu la 45-47, ca în prezent.

Mai mult, de când logoreicul PNL-ist cu inimă de AUR le “desfiinţa”, noi categorii (de exemplu aleşii locali) erau abonaţi la aceste pensii. Şi mai mult, în aceeaşi perioadă în care au fost “desfiinţate”, pensiile speciale au crescut precum Făt Frumos, pe lângă cele ale “fraierilor” care au contribuit o viaţă întreagă pentru sume de 15 ori mai mici decât un “special” la 45 de ani. Doar de când s-a instalat Guvernul Ciolacu, pensia specială a crescut cu 211 lei,  cea normală cu… 2 lei. Adică pensia specială medie a crescut de 105 ori mai mult decât pensia medie normală. Iar legea care va fi votată mâine nu va repara aceste nedreptăţi cu consecinţe catastrofale şi asupra bugetului naţional.

Sigur cuplul Ciolacu – Ciucă (ultimul pensionar special) a dat legea care revizuieşte fără să schimbe nimic doar pentru cele 1,7 miliarde de euro din PNRR. Fiindcă avem un angajament ca până la 1 noiembrie legea să fie adoptată pentru a se primi respectiva tranşă. Şi iar o facem şmechereşte, româneşte, cu speranţa că, într-o situaţie încrâncenată în zonă,  UE va închide ochii la coţcăria asta.

Dar ne furăm iarăşi singuri căciula. Chestiunea pensiilor speciale nu înseamnă însă doar aceşti bani. Şi fără ei ar trebui să fie pe masa decidenţilor ca o problemă de principiu. Problema echităţii, a egalităţii, a justiţiei sociale.  Iar apoi a sustenabilităţii. Sistemul de pensii va ajunge în colaps, în câţiva ani, când vor începe „decreţeii” să iasă la pensie, şi e foarte greu să susţii de la bugetul de stat aceste pensii nesimţite, tot mai mari, tot mai multe.

Şi ar mai fi o chestiune importantă. Cei care s-au opus tot timpul, inclusiv printr-o formă de grevă, unei noi legi a pensiilor speciale au fost magistraţii. Care au şi salarii extreme de mari comparative cu toate celelalte şi pensii colosale şi o pensionare în floarea vârstei. Ori când plăteşti un serviciu, ar trebui să fii mulţumit de acesta, în cazul de faţă “serviciul” fiind justiţia din România. Dar în afară de infractori cine mai sunt mulţumiţi de justiţia din România? Doar în ultimele zile, o judecătoare din Suceava a fost prinsă făcând parte dintr-o bandă de traficanţi de droguri. Alta, din Bucureşti, nu a putut să-şi justifice 6 milioane de euro. În vară, o judecătoare care a luat şpagă de la interlopi, condamnată în primă instanţă, a scăpat prin prescrierea faptelor. Atenţie, prescriere, nu achitare. Ce au făcut colegii ei cu ea? A fost repusă în funcţie şi va primi pensie specială.

Dar marea bombă ar putea fi detonată în perioada următoare. Un jurnalist TVR, specializat în justiţie, a afirmat că sunt informaţii de la cel mai înalt nivel că un judecător CCR a luat şpagă un milion de euro. Că aşa e mercurialul şpăgilor la judecători: una e suma la judecătorie, alta la tribunal, creşte la curţile de apel şi explodează la CCR. Aici s-a ajuns. E ceva monstruos.

Magistraţii se mai plâng că fac mari sacrificii fiindcă nu pot face afaceri. De parcă nu pot face pe neamuri. Suntem ţara cu cele mai bogate mătuşi de politicieni, începând de la celebra Tamara, care locuia într-o modestă garsonieră, dar avea în conturi sute de milioane de euro. A căutat cineva “mătuşile” magistraţilor”? Să se controleze ei între ei? Se controlează doar când trebuie să scape de “intruşi” incomozi, precum Cristi Dănileţ.

Elena Udrea, Ioana Băsescu, familia baronială Cosma din Ploieşti, Marian Vanghelie, Bogdan OIteanu, Nelu Iordache, Tudor Pendiuc şi mulţi, mulţi alţii. Am pomenit doar personaje din politică, condamnate în primă fază, care au scăpat apoi prin prescriere, graţie grupului infracţional numit CCR şi magistraţilor din întreaga ţară. Justiţia din România a ajuns o glumă extrem de proastă, aproape la fel de proastă ca în perioada Rodicăi Stănoiu. Glumă proastă plătită de de noii toţi cu sume exorbitante.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

tm a spus: (octombrie 15th, 2023 at 08:52 )

Hai sa incercam si o alta abordare a subiectului .

De ce ar dori cineva sa iasa la pensie la 45 de ani , pierzand o serie de privilegii ?
…”Salarii extrem de mari”… , spaga si mita de la interlopi sau politicieni , posibilitatea de a face afaceri pe numele neamurilor , etc ?
Nu e mai logic ca o astfel de persoana sa NU renunte nici in ruptul capului la privilegiile pe care le are si sa ramana in functie , multi ani dupa implinirea varstei de pensionare ?

Pavel Alina-Diana a spus: (octombrie 15th, 2023 at 10:58 )

Pentru ca vrea sa calatoreasca si ii ajunge pensia. Ca e mare.
Sau pentru ca nu-i ajunge salariul (care e mare), si dupa ce se pensioneaza se angajeaza din nou, tot la stat, adaugand pensia.

@tm a spus: (octombrie 15th, 2023 at 11:24 )

1) De ce-ar mai vrea cineva să muncească după 45 de ani dacă primește cam tot atâta bănet ca înainte?
2) Nu se pierde niciun privilegiu după pensionare, dimpotrivă, se pot valorifica relațiile făcute înainte (dacă cumva respectivul nu era deja prin părinți membru al aristocrației comuniste).
3) După pensie poți să speli ce-ai adunat.

TMEUTM a spus: (octombrie 15th, 2023 at 13:50 )

E clar ca local nu vom rezolva problema. Ca si cand un tip de la HR ar decide sa isi taie 50% ca firma nu are profit maxim sau ca mai ia un imprumut,dar stiind ca nu se poate inchide niciodata. Singurele solutii sunt din exterior,UE sau FMI. Sa nu ne loveasca FMIul ca im trecut. Evident ca cei care au incasat ani de zile mii de euro pe luna+eventuale spagi (precum exemplele de mai sus), o vor duce la fel de bine. Pt restul,noi toti, va fi mai greu. Dumnezeu cu mila. Mila guvernantilor se refera la buzunarele lor si ale apropiatilor.

dan a spus: (octombrie 15th, 2023 at 13:54 )

exact. fparte bine scris. Justitia din Romania e o sugativa d ebani de la stat fara niciun benefiuciu al societatii. Institutie feudala cum se exprima frumos theo stolojan. Desfiintata si CCR si pensiile speciale. Garantat, societatea nu le va simti lipsa.

#Paraipan a spus: (octombrie 15th, 2023 at 16:54 )

#Dan
Eu propun să înființăm tribunalele populare, poliția muncitorească(popula.. ră), cu oameni noi, care să se califice la locul de muncă, comitete de oameni ai muncii de la sate și orașe, care să muncească gratis- la început, iar mai apoi sa beneficieze de un sistem propriu, de tip circuit închis, de aprovizionare, echipare … și cazare in casele îmbuibaților regimului, pe care îi vom băga în mine se la canal.
Sună cunoscut?
Cam neomarxist, da in formă pură.
Ana Pauker și cu Dej erau pistoale cu apă pe lângă voi.

@Sergiu Nicolaescu FanClub a spus: (octombrie 15th, 2023 at 21:33 )

Da, ba dați examene foarte grele de intrat în mafiostratură, ba aveți multe dosare de soluționat, ba lucrați în spații insalubre și-acum, iată: stânga progresistă și neomarxistă nu vă lasă să vă faceți treaba! Ăștia nu pricep că dacă ai firman de la sultan, ești pașă și gata!!! Ce obtuzi!

#Paraipan a spus: (octombrie 16th, 2023 at 14:15 )

Vad că nu se duce lipsa de „acuzatori ai poporului”.
Cine vă oprește pe toți să căpătați firman de la Sultan?
Toate găinile se visează vulturi!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în București. Ei întâlnesc CSM București, duminică, la ora 17.30, în sala Apollo. Înfruntarea face parte dintr-un set de patru jocuri programate la aceeași oră, jocuri cu implicații în zona barajului și a retrogradării directe. Celelalte trei sunt: CSM Focșani –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Top