Pensii speciale pentru o justiţie mult prea “specială”

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

La patru ani distanţă de la momentul în care acest “frontman” al PNL, Rareş Bogdan, desfiinţa într-o lună pensiile speciale, mâine (luni) legea în speţă intră în Camera Deputaţilor, for decizional. Însă aşa cum a fost votată în Senat de toate partidele, mai puţin USR, dar inclusiv AUR, legea nu doar că nu desfiinţează pensiile speciale, ci mai degrabă le confirmă, le întăreşte. Abia peste 40 de ani, de exemplu, magistraţii vor ieşi la pensie la 60 de ani, iar nu la 45-47, ca în prezent.

Mai mult, de când logoreicul PNL-ist cu inimă de AUR le “desfiinţa”, noi categorii (de exemplu aleşii locali) erau abonaţi la aceste pensii. Şi mai mult, în aceeaşi perioadă în care au fost “desfiinţate”, pensiile speciale au crescut precum Făt Frumos, pe lângă cele ale “fraierilor” care au contribuit o viaţă întreagă pentru sume de 15 ori mai mici decât un “special” la 45 de ani. Doar de când s-a instalat Guvernul Ciolacu, pensia specială a crescut cu 211 lei,  cea normală cu… 2 lei. Adică pensia specială medie a crescut de 105 ori mai mult decât pensia medie normală. Iar legea care va fi votată mâine nu va repara aceste nedreptăţi cu consecinţe catastrofale şi asupra bugetului naţional.

Sigur cuplul Ciolacu – Ciucă (ultimul pensionar special) a dat legea care revizuieşte fără să schimbe nimic doar pentru cele 1,7 miliarde de euro din PNRR. Fiindcă avem un angajament ca până la 1 noiembrie legea să fie adoptată pentru a se primi respectiva tranşă. Şi iar o facem şmechereşte, româneşte, cu speranţa că, într-o situaţie încrâncenată în zonă,  UE va închide ochii la coţcăria asta.

Dar ne furăm iarăşi singuri căciula. Chestiunea pensiilor speciale nu înseamnă însă doar aceşti bani. Şi fără ei ar trebui să fie pe masa decidenţilor ca o problemă de principiu. Problema echităţii, a egalităţii, a justiţiei sociale.  Iar apoi a sustenabilităţii. Sistemul de pensii va ajunge în colaps, în câţiva ani, când vor începe „decreţeii” să iasă la pensie, şi e foarte greu să susţii de la bugetul de stat aceste pensii nesimţite, tot mai mari, tot mai multe.

Şi ar mai fi o chestiune importantă. Cei care s-au opus tot timpul, inclusiv printr-o formă de grevă, unei noi legi a pensiilor speciale au fost magistraţii. Care au şi salarii extreme de mari comparative cu toate celelalte şi pensii colosale şi o pensionare în floarea vârstei. Ori când plăteşti un serviciu, ar trebui să fii mulţumit de acesta, în cazul de faţă “serviciul” fiind justiţia din România. Dar în afară de infractori cine mai sunt mulţumiţi de justiţia din România? Doar în ultimele zile, o judecătoare din Suceava a fost prinsă făcând parte dintr-o bandă de traficanţi de droguri. Alta, din Bucureşti, nu a putut să-şi justifice 6 milioane de euro. În vară, o judecătoare care a luat şpagă de la interlopi, condamnată în primă instanţă, a scăpat prin prescrierea faptelor. Atenţie, prescriere, nu achitare. Ce au făcut colegii ei cu ea? A fost repusă în funcţie şi va primi pensie specială.

Dar marea bombă ar putea fi detonată în perioada următoare. Un jurnalist TVR, specializat în justiţie, a afirmat că sunt informaţii de la cel mai înalt nivel că un judecător CCR a luat şpagă un milion de euro. Că aşa e mercurialul şpăgilor la judecători: una e suma la judecătorie, alta la tribunal, creşte la curţile de apel şi explodează la CCR. Aici s-a ajuns. E ceva monstruos.

Magistraţii se mai plâng că fac mari sacrificii fiindcă nu pot face afaceri. De parcă nu pot face pe neamuri. Suntem ţara cu cele mai bogate mătuşi de politicieni, începând de la celebra Tamara, care locuia într-o modestă garsonieră, dar avea în conturi sute de milioane de euro. A căutat cineva “mătuşile” magistraţilor”? Să se controleze ei între ei? Se controlează doar când trebuie să scape de “intruşi” incomozi, precum Cristi Dănileţ.

Elena Udrea, Ioana Băsescu, familia baronială Cosma din Ploieşti, Marian Vanghelie, Bogdan OIteanu, Nelu Iordache, Tudor Pendiuc şi mulţi, mulţi alţii. Am pomenit doar personaje din politică, condamnate în primă fază, care au scăpat apoi prin prescriere, graţie grupului infracţional numit CCR şi magistraţilor din întreaga ţară. Justiţia din România a ajuns o glumă extrem de proastă, aproape la fel de proastă ca în perioada Rodicăi Stănoiu. Glumă proastă plătită de de noii toţi cu sume exorbitante.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

tm a spus: (octombrie 15th, 2023 at 08:52 )

Hai sa incercam si o alta abordare a subiectului .

De ce ar dori cineva sa iasa la pensie la 45 de ani , pierzand o serie de privilegii ?
…”Salarii extrem de mari”… , spaga si mita de la interlopi sau politicieni , posibilitatea de a face afaceri pe numele neamurilor , etc ?
Nu e mai logic ca o astfel de persoana sa NU renunte nici in ruptul capului la privilegiile pe care le are si sa ramana in functie , multi ani dupa implinirea varstei de pensionare ?

Pavel Alina-Diana a spus: (octombrie 15th, 2023 at 10:58 )

Pentru ca vrea sa calatoreasca si ii ajunge pensia. Ca e mare.
Sau pentru ca nu-i ajunge salariul (care e mare), si dupa ce se pensioneaza se angajeaza din nou, tot la stat, adaugand pensia.

@tm a spus: (octombrie 15th, 2023 at 11:24 )

1) De ce-ar mai vrea cineva să muncească după 45 de ani dacă primește cam tot atâta bănet ca înainte?
2) Nu se pierde niciun privilegiu după pensionare, dimpotrivă, se pot valorifica relațiile făcute înainte (dacă cumva respectivul nu era deja prin părinți membru al aristocrației comuniste).
3) După pensie poți să speli ce-ai adunat.

TMEUTM a spus: (octombrie 15th, 2023 at 13:50 )

E clar ca local nu vom rezolva problema. Ca si cand un tip de la HR ar decide sa isi taie 50% ca firma nu are profit maxim sau ca mai ia un imprumut,dar stiind ca nu se poate inchide niciodata. Singurele solutii sunt din exterior,UE sau FMI. Sa nu ne loveasca FMIul ca im trecut. Evident ca cei care au incasat ani de zile mii de euro pe luna+eventuale spagi (precum exemplele de mai sus), o vor duce la fel de bine. Pt restul,noi toti, va fi mai greu. Dumnezeu cu mila. Mila guvernantilor se refera la buzunarele lor si ale apropiatilor.

dan a spus: (octombrie 15th, 2023 at 13:54 )

exact. fparte bine scris. Justitia din Romania e o sugativa d ebani de la stat fara niciun benefiuciu al societatii. Institutie feudala cum se exprima frumos theo stolojan. Desfiintata si CCR si pensiile speciale. Garantat, societatea nu le va simti lipsa.

#Paraipan a spus: (octombrie 15th, 2023 at 16:54 )

#Dan
Eu propun să înființăm tribunalele populare, poliția muncitorească(popula.. ră), cu oameni noi, care să se califice la locul de muncă, comitete de oameni ai muncii de la sate și orașe, care să muncească gratis- la început, iar mai apoi sa beneficieze de un sistem propriu, de tip circuit închis, de aprovizionare, echipare … și cazare in casele îmbuibaților regimului, pe care îi vom băga în mine se la canal.
Sună cunoscut?
Cam neomarxist, da in formă pură.
Ana Pauker și cu Dej erau pistoale cu apă pe lângă voi.

@Sergiu Nicolaescu FanClub a spus: (octombrie 15th, 2023 at 21:33 )

Da, ba dați examene foarte grele de intrat în mafiostratură, ba aveți multe dosare de soluționat, ba lucrați în spații insalubre și-acum, iată: stânga progresistă și neomarxistă nu vă lasă să vă faceți treaba! Ăștia nu pricep că dacă ai firman de la sultan, ești pașă și gata!!! Ce obtuzi!

#Paraipan a spus: (octombrie 16th, 2023 at 14:15 )

Vad că nu se duce lipsa de „acuzatori ai poporului”.
Cine vă oprește pe toți să căpătați firman de la Sultan?
Toate găinile se visează vulturi!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

S-au împărţit ministerele pe partide. PNL rămâne marele perdant. Un timişorean va fi sigur în guvern, un altul e în cărţi

În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR – două. PNL nu va avea însă niciunul din portofoliile cu bani, Transporturile şi Dezvoltării, dar nici ministerele avizatoare: Justiţie şi Finanţe. Deputatul PSD de Timiş Sorin Grindeanu va continua ca ministru al Transporturilor, în timp Marilen Pirtea preşedinte al PNL...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au împărţit ministerele pe partide. PNL rămâne marele perdant. Un timişorean va fi sigur în guvern, un altul e în cărţi
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Tineretul SCM Politehnica Timișoara, în cărți pentru calificarea în play-off

Echipa de tineret a clubului bănăţean a încheiat anul 2024 cu un turneu la Făgăraș. Handbaliștii antrenați de Alexandru Nae au câștigat două meciuri și au cedat unul. În prima zi, alb-violeții au învins CSM Bacău, cu 40-37, iar în cea de-a doua au trecut de HC Dinamyc Zalău, cu 32-25. În ultima zi, ei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tineretul SCM Politehnica Timișoara, în cărți pentru calificarea în play-off
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui incendiu la o locuință în localitatea Lovrin. A fost alertată Secția de Pompieri Sânnicolau Mare, iar la locul evenimentului s-au deplasat trei autospeciale de stingere și un echipaj SMURD. În sprijin a fost solicitat SVSU Lovrin. La sosirea la locul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care se vor desfășura în prima parte a anului 2025. Cursurile se desfășoară în cadrul Proiectului ECOTECH – integrarea competențelor ecologice și digitale, în vederea dezvoltării sustenabile în Regiunea Vest și Sud-Est, co-finanțat de Fondul Social European prin Programul Educație și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR – două. PNL nu va avea însă niciunul din portofoliile cu bani, Transporturile şi Dezvoltării, dar nici ministerele avizatoare: Justiţie şi Finanţe. Deputatul PSD de Timiş Sorin Grindeanu va continua ca ministru al Transporturilor, în timp Marilen Pirtea preşedinte al PNL...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au împărţit ministerele pe partide. PNL rămâne marele perdant. Un timişorean va fi sigur în guvern, un altul e în cărţi
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui incendiu la o locuință în localitatea Lovrin. A fost alertată Secția de Pompieri Sânnicolau Mare, iar la locul evenimentului s-au deplasat trei autospeciale de stingere și un echipaj SMURD. În sprijin a fost solicitat SVSU Lovrin. La sosirea la locul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut un bărbat în vărstă de 43 de ani, bănuit de comiterea infracțiunilor de conducere sub influența băuturilor alcoolice și fără permis. În fapt, la data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț au oprit pentru control pe raza localității,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta lui se gândesc la cadouri, eroul negativ al acestei poveşti şi-a făcut singur un „cadou”, care poate să-l ducă în închisoare! Acolo e posibil să se şi trezească la realitate! La data de 21 decembrie, în jurul orei 06:50, polițiștii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care se vor desfășura în prima parte a anului 2025. Cursurile se desfășoară în cadrul Proiectului ECOTECH – integrarea competențelor ecologice și digitale, în vederea dezvoltării sustenabile în Regiunea Vest și Sud-Est, co-finanțat de Fondul Social European prin Programul Educație și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali din partea AUR, după ce la ultima ședință de plen aleșii au primit la vot o listă enormă cu proiecte pe lista suplimentară. Andreea Medișanu i-a transmis că acele documente ar însemna pentru consilierii locali să aibă timp 100% numai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și patrulat cu 90 de utilaje și s-au răspândit peste 400 de tone de material antiderapant. Cele mai multe utilaje, 32, au fost pe drumurile naționale din județul Caraș-Severin (video), unde au fost utilizate circa 127 de tone de antiderapant. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vremea rece a scos la lucru utilajele de deszăpezire pe drumurile naționale și autostrăzile din vestul României/VIDEO
Taxarea imobilelor nerezidenţiale va fi stabiltă la o cotă de 1,7%, au declarat pentru deBanat mai multe surse politice. Respectiv, există o înţelegere în acest sens între USR şi PSD, mai exact între Dominic Fritz şi Alfred Simonis. De altfel, auzind de acest acord, preşedintele PNL Timişoara, Marilen Pirtea, s-a lamentat pe pagina sa de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surse: s-au înţeles! Proiectul privind noile impozite va fi adoptat cu o cotă de 1,7%
Top