Pepiniera vrajbei noastre

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În afară de expoziţia Brâncuşi (cea a lui Victor Brauner a fost deja uitată) sau prezenţa legendei vii John Malcovich pe scena Naţionalului, de acest an în care Timişoara este Capitală Culturală Europeană, o să ne mai amintim în mod cert de cel puţin un lucru: Pepiniera 1306 din Piaţa Operei. Sau schela cu plante cum îi mai spun unii. Indiscutabil, pepiniera a fost şi cel mai controversat obiectiv al acestui an, şi asta încă de la început, devenind însă şi un simbol. Că le place sau displace unora sau altora.  

De exemplu, orice articol de presă despre pepinieră a iscat comentarii belicoase între detractorii ei extrem de vocali şi isterici pe alocuri şi cei care o apără. Şi îndrăznesc să spun că războiul din jurul ei nu are nici cea mai mică legătură cu obiectivul propriu-zis. Nu contează cum arată, ce vrea să simbolizeze, ce şi-au dorit iniţiatorii ei să exprime. Fiind emblematică în acest an, schela a devenit miza unui nou alt război, un câmp de bătălie politic. Nu sunt un adept al consensului, nu vreau să folosesc vorbe mari precum aceea că Timişoara ar trebui să fie unită în acest an, să dansăm Hora Unirii în jurul pepinierei. Dar mi s-ar părea normal să existe un pic de discernământ la nivelul fiecărui individ. Se judecă în bloc, în grup. Şi nu în grupuri legate de opinii complementare din punct de vedere artistic. Se judecă (mă rog, e o formă de-a zice) politic.  Fiindcă nu există un opozant al primarului Dominic Fritz care să nu înjure pepiniera, aşa cum nu sunt fani ai edilului care să spună că ea e neavenită. Să-i fi legat atât pe opozanţii, cât şi pe fanii lui Fritz instinctele artistice? Evident că nu.

Dar ce înfierează adversarii lui Fritz, în cea mai mare parte a lor fani ai fostului primar Nicolae Robu? Am reţinut aici trei mari critici. E hidoasă, e kitsch, au dat verdictul apostolii esteticului, calofilii cu naturelul simţitor. Ce poate fi atât de urât într-un turn plin cu plante şi flori e mai greu de spus. Dar să vină asta de la nişte fani ai unuia pentru care arta se reduce la carpete cu “Răpirea din serai” (pe bune!) e mai ceva ca noaptea minţii.

E foarte scumpă!, au urlat parcimonioşii cu banul public. Serios? Să spună însă că sunt prea mulţi bani susţinătorii unuia care voia sa toace 4 milioane de euro pe o fântână cu sclipici fiindcă aşa a văzut el in Dubai? O fântănă pe care mutat-o dintr-o parte în alta a oraşului până a renunţat la ea în urma criticilor intelectualilor timişoreni în faţa unei asemenea monstruozităţi. (Şi de acolo i-a venit fostului primar ura primitivă la adresa elitei culturale a oraşului, care i-a oprit cât a putut “dezvoltarea în forţă” a kitsch-ului în toată splendoarea sa.)

În fine, a mai fost o critică pe care aş numi-o de perspectivă spaţială, dar unii i-ar zice şi obscurantism sau infantilism. Şi mă refer la criticile că nu mai puteau vedea catedrala din cauza pepinierei şi nu mai simţeau astfel harul pogorându-se deasupra lor. Se vedea catedrala şi din Piaţa Libertăţii, dar dacă a zis Robu că nu se vede au sărit cu toţii că nu o văd.

Dincolo de panorama unică asupra oraşului oferită de instalaţia temporară (se va desfiinţa în noiembrie), iniţiatorii şi-au propus să descrie aici o “poveste” despre comunitate. “Proiectul își propune astfel să transmită un mesaj puternic despre (bio)diversitatea urbană ca element identitar al Timișoarei și serviciile ecosistemice pe care aceasta la aduce societății. Totodată, intervenția propune și o importantă componentă comunitară prin implicarea unei rețele locale de producători și a societății în general”, transmiteau încă de la început iniţiatorii acestui proiect. E clar că nu s-a reuşit – repet, strict din motive politice – o legătură, o coeziune prin acest proiect, dar parcă e mult, mult prea mult până la vrajba creată.  Şi ar mai fi ceva. Aş face un pariu că oricine, dacă şi-ar lăsa câteva minute prejudecăţile acasă, ar urca pe schelă cu propria raţiune va rămâne impresionat de privelişte.

P.S. 150.000 de vizitatori a avut pepiniera până în septembrie, potrivit organizatorilor. Chiar şi aceste cifre periodice sunt un motiv de vrajbă, detractorii contestându-le şi, ca să aibă dovezi, prezintă poze din perioadele din zi când ea nu e deschisă publicului.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

Gheorghe a spus: (octombrie 11th, 2023 at 09:27 )

Este-o vorbă care se potrivește în cazul de față: înțeleptul arată cerul, iar prostul vede doar degetul cu care înțeleptul arată spre cer. Cei care critică sunt aceiași care ar considera Sagrada Familia ca fiind palat țigănesc. Și care sunt împotrivă, ca să nu se lase la alții. Pentru ei s-a inventat fala și oltcit-urile cu 5 locuri în față. Și PNL-ul cu marșarier și claxon vocal. Și Academia de studii politico-economice Uniți sub tricolor. Și facultățile private.

Alex a spus: (octombrie 11th, 2023 at 10:00 )

@Gheorghe, exceleta argumentare!
Ceea ce m-a socat este ca dupa primele zile de la admiterea accesului „pe schela”, se exprimau revoltator la adresa prouectului si membrii familiilor peneliste, care inca nu fusesera in centru sa o vada. O dna profesoara pensionara, mutata din Valea Jiului in Timisoara, incerca sa-mi argumenteze cat de oribila e schela. Am intrebat- o daca a fost la Paris si daca da, a vazut „schela” emblema acolo. Culmea ca nu vazuse niciuna, dar despre cea din Pta Operei auzise de la baiatul dansei, activist penelist :))

Dragdemine a spus: (octombrie 11th, 2023 at 10:08 )

Cioara vopsita, la anul va candida din partea USL 2.0. O sa vedeti 🙂

Mbd a spus: (octombrie 11th, 2023 at 12:27 )

@dragdemine cred ca te înșeli, am impresia ca vopsitul ai curtează pe hauristi. Indiferent din ce poziție va candida, și o va lua rău în bot.

KROKO a spus: (octombrie 11th, 2023 at 12:46 )

Indiferent de placerea unora,sau neplacerea altora,indiferent daca a vrut sa arate cu „dgetul”cerul,indiferent de faptul sa a fost folosita in lupta politica,indiferent de estetica,inaltime,valoarea plantelor,daca le a udat cineva,schella a fost si va ramane,in primul rand simbolul neputintetei folosirii acestei extraordinare oportunitati de a fi Capitala Culturala a Europei ! Ea arata micimea si penibilitatea realizarilor. Si consider comentariile de prisos, daca aceasta schella a fost cea mai mare,cea mai simbolica,cea mai reprezentativa realizare a acestei oportunitati,atunci……..fara cuvinte!!!

vest a spus: (octombrie 11th, 2023 at 13:43 )

Prea multa garagara pentru ceva de importanta minora. Totul a pornit de la nemultumitii de serviciu, continuand cu aparatorii de serviciu, garagara fiind desfasurata, unde altundeva, pe internet. Lucrarea aceasta e cam pe acelasi palier cu lucrarea de la Flora, care nu a facut prea multa valva decat pe un grup pe facebook, unde au aparut aceleasi idei radicale pro si contra, covarsitor mai multe fiind cele contra. Culmea (sau nu…), criticile si injuraturile au venit in marea majoritate de la cei care nici macar nu locuiesc in Timisoara, ba chiar nici in Romania sau Europa. Facem din tantar armasar, in loc sa ne concentram pe chestii mai importante.

Dan A. a spus: (octombrie 11th, 2023 at 16:06 )

E o constructie nu foarte atractiva, dar temporara, dispare in curand. N-au fost atatea critici cand Robu a masacrat Piata Libertatii. De pe strada Alba Iulia se poate vedea Catedrala din majoritatea unghiurilor. Din anumite pozitii, intr-adevar, schela obtureaza vederea. Dar din toate pozitiile, vederea Catedralei e blocata de miile de umbrele colorate, care se pun acolo de ani de zile, si de care nimeni nu s-a plans. Nu ma plang nici eu, imi plac acele umbrele, doar observ. Si mi-a placut sa ma urc pe schela, a fost probabil prima si ultima data ca am vazut Centrul din acea perspectiva.

Marius Serbanescu a spus: (octombrie 11th, 2023 at 16:55 )

Să critici e ușor, eu însumi sunt critic pentru tot ce-mi iese în cale. Fecioară, de….
Să construiești, e mai greu.
„Schela” din centru e greu de digerat pentru tradiționaliști, nu e clasică.
Atunci găsesc „hibe”:
-acoperă Catedrala -o aiureală demnă de o cauză mai bună. Nu mă obosesc să comentez.
– e risc de prăbușire – idioțenie.
– nu interesează pe nimeni-
contrazis de realitate.
– costă un munte de bani – eu cred că merită, nu sunt un Dalai Lama, dar cei care l-au văzut, zic așa. Și nici nu costă mult.
În concluzie ” Mult zgomot pentru nimic” .
Roxana Iliescu știe de ce.

Clasic a spus: (octombrie 11th, 2023 at 19:25 )

Clasicul “ai noștri sunt mai tari decât ai lor”. Indiferent de adevăr, care de mult nu mai contează în minunata lume nouă, toată povestea asta este doar un alt circ în care două triburi de maimuțe aruncă cu excremente unele în altele, cocoțate fiecare în copacul (sau schela, de ce nu) propriu. Spectacolul privit de la înălțimea solului se lasă cu urmări nedorite pentru spectatori, dacă n-au umbrelă.
Schela e doar un gest de frondă, de provocare și de marcare a teritoriului. Poveștile “cultural artistice” țesute în jurul ei de către uneltele USR TM sunt exact asta, povești. Funcțiunea ei principală e de stabilire a dominantei, de către nouă stăpânire USR asupra tuturor celor care nu pupă inelul. Iar clica PNL intră în acest joc ieftin, fiindcă atât îi duce capul. Previzibil, cei care ajung să conducă, ajung să conducă nu fiindcă sunt cei mai inteligenți, ci fiindcă sunt puternici și își doresc să păstreze puterea. Un model la care USR a învățat să se conformeze și pe care l-a mânuit mai inteligent decât PNL. Deocamdată, fiindcă se tot dovedește ca inteligența nu durează mult în politică.

Ana a spus: (octombrie 12th, 2023 at 07:38 )

Am votat pentru o schimbare .O schimbare im bine .Timisorenii sa aiba ghișee suficiente ,sa nu mai stea la cozile dfmt , anaf, locala ,etc .Sa nu fim nevoiți sa platim parcari in fata spitalelor si a cimitirelor . Rusine ! Votul meu nu il mai pupați .Dezamagire totala !Nimic sa ii fie contribuabililor mai usor nimic .Da birocrația e mai mare refaceți dosare ptr autorizări ca intarzie omul cu 7 luni 1 an de plata ? RUSINE NU VETI CÂȘTIGA ALEGERILE SUNTETI TOT MAI PENIBILI !

La voi pe schelă e o mâță moartă (pe care-am aruncat-o noi) a spus: (octombrie 12th, 2023 at 17:44 )

Când rămâneți fără argumente sau ale voastre sunt slabe, sau ceilalți sunt mai mulți, nu vă recunoașteți învinși, ci simulați neutralitatea, obiectivitatea rece, scârbită de realitatea josnică. Temporar, până revin maimuțele adevărate, antrenate: cele din tabăra voastră. Și nu uitați: ce-i vechi e confortabil, ce-i nou ne sperie (dar vrem iPhone 15!)!

@Kroko a spus: (octombrie 12th, 2023 at 18:06 )

Depinde pe cine întrebi despre apogeul anului 2023 la Timișoara. Pentru unii și unele a fost John Malkovitch. Pentru alții a fost o seară a Festivalului de Jazz. Pentru alții a fost concertul de deschidere. Pentru mine, a fost Mohini Dei, dar și Orhan Pamuk și Pascal Bruckner (o fi Pirtea cum o fi, dar …).Pentru unii, mulți, Brâncuși.
Plus că n-a spus nimeni că instalația cu plante a fost cea mai mare realizare. Dar e sigur, din tonul comentariilor contra, că a stârnit reacții care ar fi fost oricum aceleași și dacă s-ar fi adus Mona Lisa de la Luvru ori statuia lui David! Pentru că nu de schelă e vorba, ci de altceva. N-am auzit deloc pe cineva de la PNL sau PSD să spună: noi am fi făcut asta … noi l-am fi adus pe … noi am fi instalat în Piața Operei … statuia lui King-Kong în costum tradițional românesc … sau Columna lui Traian etc. Mulți uită gradul de pregătire al manifestărilor culturale preluat de actuala administrație și uriașele probleme lăsate. Și mai uită că nu Robu și-ar fi pierdut nopțile dând telefoane și scriind proiecte, cum nici Fritz n-a făcut-o, ci semeni de-ai noștri, unii nici măcar nu sunt din Timișoara, pe care cei mai mulți nici nu-i cunoaștem. Faptul că nu ne place ceva, nu ne obligă să scuipăm venin spre „dujmani”. Doar dacă ura este la cote înalte… Atunci, da, putem slobozi rachete spre oculta iudeo-masonică din Ghaza noastră mică.

@@KROKO a spus: (octombrie 19th, 2023 at 18:32 )

In principiu ai dreptate,in sensul ca au fost SI „evenimente „culturale mai deosebite ( sa zicem), dar asa ca multi altii ai amestecat totul cu politica! Ideea e ca UNII au castigat aceasta imensa oportunitate( ocazie) si altii au incercat sa profite de ea,in favoarea lor personal, politic si de partid si in detrimentul orasului si al timisorenilor! Ce spui e adevarat,dar a fost prea putin din ceeace se putea face,deoarece s-au unfipt,infiltrat habarnisti politici! Si asta nu o poti nega, oricate exemple ai insira, deoarece nereusitele, sunt mult mai multe si mult mai mari !!!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de gală contra campioanei UBR Cluj, care va rămâne ceva timp în memoria suporterilor. Şi asta pentru că trupa viola a fost foarte aproape de o victorie imensă şi o mare surpriză. După cum a început partida, se părea că gruparea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă mai multe nereguli. Un bărbat în vârstă de 53 de ani a condus un autoturism pe DJ 591 dinspre Sânmihaiu Român spre Utvin, iar la un moment dat aflându-se în efectuarea unei depășiri ar fi intrat în coliziune cu un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Tarifele practicate la Timișoara pentru prestarea serviciilor de apă și canal sunt sub media europeană și scumpiri semnificative nu sunt previzionate în următorii ani. De la 1 ianuarie vor intra în vigoare prețuri noi la serviciile Aquatim, dar și așa prețurile nu vor afecta semnificativ bugetul famiiilor. La nivel european, cheltuielile realizate pentru apă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de gală contra campioanei UBR Cluj, care va rămâne ceva timp în memoria suporterilor. Şi asta pentru că trupa viola a fost foarte aproape de o victorie imensă şi o mare surpriză. După cum a început partida, se părea că gruparea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul taxelor locale căzut la vot, deja ar fi început consultări pentru a stabili un acord politic pentru susținerea la o nouă votare, într-o variantă … adaptată, a proiectului. Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, spune că a purtat deja discuții cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis că locurile de veci sunt 99 la sută ocupate în oraș, primarul Dominic Fritz nu e ferm convins că e așa, în concluzie a comandat un studiu high-tech pentru a se lămuri problema. Fost viceprimar al Timișoarei, Cosmin Tabără a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara scanează din aer, cu inteligența artificială, cimitirele din Timișoara
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora imortalizării acestor fotografii, în jur de 17.45, în Timişoara plouă torenţial. TIR-ul se află pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Calea Aradului. Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit şi din fericire nu există victime, şoferul ieşind repede din TIR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor care sunt reaprezentate în Consiliul Local, pentru a găsi o soluţie la proiectul privind taxele şi impozitele pentru anul 2025. Proiectul va intra din nou pe masa consilierilor locali luni, 23 decembrie, după ce joi a căzut la vot. Proiectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea să discute cu liderii politici soluţii pentru trecerea proiectului privind noile taxe şi impozite
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a condus un autoturism pe DJ 681 dinspre Gladna Montană spre Drăgșinești, iar la un moment dat a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a ieșit înafara părții carosabile, răsturnându-se. În urma impactului a rezultat decesul unui pasager din autoturism,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A murit nevinovat într-un accident pe care nu l-a provocat
Top