Timișoara a fost, sâmbătă, vizitată de către o delegație condusă de Ernst Woller, președintele Parlamentului Regional Viena. El s-a întâlnit și a discutat cu conducerile Consiliului Județean Timiș și ai Primăriei Timișoara.
În cadrul întrevederii de la Comnsiliul Județean Timiș, la care au participat și ambasadoarea Margit Bruck-Friedrich, Georg Oberreiter, adjunct-şef de misiune la Ambasada Austriei și Georg Bardeau, consul onorific al Austriei la Timișoara, s-a discutat despre intrarea României în Schengen.
România a investit mai bine de 1 miliard de euro pentru protejarea frontierelor externe ale UE. România şi-a îndeplinit toate responsabilitățile privind protejarea frontierelor externe al UE, fapt recunoscut de către Comisia Europeană în raportul său din 2021. România şi-a exprimat deschiderea chiar pentru vizite complementare ale experților din toate țările membre UE care au întrebări suplimentare sau îndoieli.
Este rândul Austriei să își depășească problema politică și, în 5 decembrie, luna viitoare, să renunțe la blocarea intrării României în spațiul european de liberă circulație.
”Frica actualului guvern austriac că locurile de muncă vor fi ocupate de români nu are o bază solidă, deoarece românii sunt liberi să circule deja din 2007. Faptul că românii pleacă să muncească în străinătate după ce statul român a investit în educația lor, în crearea aptitudinilor lor, reprezintă chiar un mare câștig pentru ei. Mai mult, Austria asigură zeci de mii de locuri de muncă în țara de origine tocmai datorită faptului că investește în Romania, ca parte a lanțului economic. Ernst Woller, președintele Parlamentului Regional Viena, m-a asigurat că argumentele prezentate de mine sunt valide, binevenite și vor fi transmise la nivel național, în Austria. Îi mulțumesc pentru susținere și cred că își poate aduce contribuția deoarece liderii austrieci regionali au un important cuvânt de spus în convingerea celor reticenți”, a spus Alin Nica, președintele CJT, după discuțiile purtate.
Tot sâmbătă, delegația s-a întâlnit cu conducerea primăriei Timișoara.
Dominic Fritz, primarul Timișoarei a pledat pentru importanța promovării unei imagini reale a României în spațiul european, care să ajute la schimbarea unor mentalități perimate. Atât Președintele Parlamentului Regional din Viena, cât Excelența Sa, Margit Bruck-Friedrich, au agreat să transmită un mesaj de susținere în privința legitimității României de a fi partener egal și cu drepturi depline în proiectul european.
Fritz a prezentat oaspeților abordarea inedită a spațiilor neconvențioane în scop cultural. Președintele Parlamentului Regional vienez a remarcat faptul că și Viena merge pe o abordare similară, ducând cultura și în spații neconvenționale, care au, astfel, șansa de a fi redescoperite. Mai mult se extinde impactul cultural, actul artistic devenind accesibil pentru categorii mai largi de public. S-a agreat convingerea comună că este necesar să depășim stereotipurile care conduc adesea la discriminare. Oaspetele a apreciat munca onestă a cetățenilor români care lucrează în Austria, fiind parte din efortul general de prosperitate și progres al proiectului european.
Excelența Sa, Margit Bruck-Friedrich, prezentă pentru a doua oară la Timișoara în ultimele zile, a apreciat în mod deosebit dinamica orașului și caracterul vibrant pe care titlul de Capitală Europeană a Culturii l-a imprimat aici. Înalții oficiali au răspuns pozitiv la invitația de a lua parte la ceremonia de închidere a Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii (7-10 decembrie). La rândul lor, au adresat primarului invitația de a vizita Viena, pentru un schimb de idei și de experiență benefic ambelor părți.
De asemenea, Primarul Dominic Fritz a propus organizarea unor summit-uri regionale, în cadrul cărora să fie identificate soluții concrete și adaptate realităților locale, prin exemple de bună practică ale municipalităților și regiunilor.
Comentarii prin facebook