Se sparge din nou intersecția Cetății cu Torontalului. Constructorul va reface până la fundație traseul liniei de tramvai, montată greșit

Problema descoperită la testele de circulație ale tramvaiului efectuate pe proaspăt reabilitatul traseu de pe bulevardul Cetății se va rezolva prin spargerea lucrării și refacerea integrală a lucrării din curba unde mijloacele de transport nu puteau trece de stâlpul de susținere a rețelei de alimentare, a anunțat viceprimarul Ruben Lațcău. În concluzie, la intersecția Torontalului cu Cetății se va închide din nou circulația, traficul rutier se va desfășura pe o singură bandă, iar constructorul are timp până pe 28 decembrie să rezolve problema, mai spune acesta.

Oficialul susține că nu a fost o problemă de proiectare ci o problemă de montare a șinelor, care au fost instalate prea aproape de stâlp. Pentru a se rezolva problema definitiv și a nu apărea deficiențe în viitor a fost solicitată spargerea lucrării până la fundație, pe cheltuiala constructorului.

În urma testelor pe care le-am efectuat pe bulevardul Cetății, mai ales în ceea ce privește linia și modul în care tramvaiul circulă pe linia cea nouă, am identificat niște probleme. Am avut săptămâna trecută discuții mai multe cu antreprenorul general și cu echipa care a lucrat pe acest proiect. Am așteptat să treacă acest weekend să vedem care sunt cauzele și care sunt motivele reale pentru aceste probleme și, mai ales, în cazul în care aceste probleme se dovedesc a fi probleme care să necesite refaceri, care este calendarul de refacere și ce implică acest lucru. Este o eroare de execuție care a fost făcută în faza inițială de montare a liniei, problema nu este la stâlpii de catenară sau la stâlpii care susțin linia. Am avut discuții cu cei de la Porr (n.r executantul lucrărilor). Problema este efectiv la linia cale.”, a declarat Ruben Lațcău.

După discuțiile purtate s-a decis ca de miercuri să se înceapă lucrările

Marți, noi vom face o ședință extraordinară a Comisiei de Circulație și vom aproba o închidere începând cu ziua de miercuri, iar ei vor trebui să refacă această intersecție în întregime, de la fundație înapoi, în așa fel încât să ne asigurăm că avem o intersecție funcțională unde se poate circula atât cu tramvaiul, cât și cu mașina. Și mai ales că nu vom avea peste cinci ani probleme acolo. Ei vor fi nevoiți să refacă acea intersecție”, a mai declarat Lațcău.

O cerință expresă a primăriei este ca acea problemă să fie rezolvată până pe 28 decembrie.

Nu vor primi nicio zi în plus. Cu siguranță că dacă va fi depășit acest termen, vor exista și penalități”, a mai precizat viceprimarul

Afectată va fi doar partea unde a fost descoperită problema, imediat după bucla de întoarcere.

Vom avea închisă doar porțiunea de capăt, de pe Torontalului, doar acel viraj pe care îl face tramvaiul. Vom circula pe un singur sens pe mers. Practic, ne întoarcem la modul în care se circula acum șapte-opt luni de zile. Pe partea dreaptă, cum ieșim înspre Torontalului, partea stângă cum intrăm pe Cetății, circulația va fi permisă în continuare pe un fir pe sens. Practic, vom avea acolo o reducere a traficului. Bucata opusă, practic partea stângă cum ieșim de pe Cetății, dreapta cum intrăm, va fi închisă pentru refacerea acestei zone de intersecții”, a subliniat Lațcău.

Eroarea pe care o avem noi este una de execuție, nu de proiectare. Adică lucrările executate, nu corespund cu proiectul avizat și documentat. Ca urmare, nu vorbim de modificări care ar fi fost făcute și care au creat anumite probleme sau care au generat un lanț de alte modificări. Vorbim de o eroare de execuție în șantier și nu de o eroare de proiectare sau de lucruri care țin de proiectul tehnic avizat, aprobat, care au dus la acest punct. În acest context specific, nu contează proiectul, în sensul în care nu proiectul a fost cel care a produs această eroare, ci execuția. Altfel spus, execuția nu a fost conform proiectului”, conform lui Lațcău.

Vor fi penalități? Lațcău a evitat un răspuns clar, spunând doar că important este ca lucrarea să fie dusă la bun sfârșit.

Primăria a început corespondența de săptămâna trecută, atât cu dirigintele, cât și cu antreprenorul general. În acest moment, preocuparea noastră este ca lucrările să fie finalizate în termenul stabilit. Până la urmă, termenul contractual este în vigoare. Constructorul mai are încă o lună, sub o lună, undeva la 25 de zile, să finalizeze lucrările. Ele sunt finalizate în întregime, cu excepția acestei probleme pe care am identificat-o. Testele pe care le-am făcut până acum arată că nu există alte probleme nici la intersecția cu Bogdăneștilor, nici în întoarcerea de pe Torontalului. Singura problemă este aici, la virajul la stânga pe care îl face tramvaiul. Așteptarea noastră este ca, contractual, executantul, până la finalul contractului, să rezolve această problemă conform contractului. În cazul în care ea nu va fi rezolvată, atunci nu se vor pune în discuție penalități și, în mod evident, responsabilitățile, nu doar ale executantului, antreprenorul general, cât și ale echipei din antrepriză și ale dirigintelui. În acest moment, preocuparea noastră este să vedem că această problemă este rezolvată”, a mai subliniat viceprimarul.

El a mai subliniat că nu au mai fost descoperite probleme și pe alte părți din traseul reabilitat.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

VacaVerde a spus: (decembrie 4th, 2023 at 16:24 )

Cine plm îi angajează pe cretinii ăștia? La mulți ani România???
Timișoara la vest de granița căcărezei de țară de azi.

Reos a spus: (decembrie 4th, 2023 at 16:25 )

Fritz este de vină cînd a montat noaptea șinele ,clar este sabotaj finanțat de Germania.

Gligor a spus: (decembrie 4th, 2023 at 18:34 )

Mari proști!
Trebuie puși să plătească din buzunarele lor!
Doare prostia,

Gica a spus: (decembrie 4th, 2023 at 18:34 )

Amplasamentul a fost predat de administratia Robu septembrie 2020. Insa, proiectul pentru modernizarea Bulevardului Cetatii a fost revizuit si modificat de catre specialistii lui Fritz inainte de a incepe lucrarile. Printre modificarile realizate s-au numarat redimensionarea trotuarelor si pistelor de biciclete, care urmeaza sa fie mai mari decat prevedea planul initial, dar si realizarea unor treceri de pietoni in plus si o usoara mutare a liniilor de tramvai. Trebuia sa fie loc pentru pomi plantați pe margine deoarece doar din îngustarea benzilor nu era suficient.

Eu a spus: (decembrie 4th, 2023 at 18:48 )

Daca era Robu primar ar fi uitat sa monteze sinele. Sau firele de curent. Sunt celebre lucrarile marca Robu-PNL ce uitau chestii esentiale. Remeber str. Podeanu la care s-au inceput lucrarile intr-un aprilie si trebuia sa tina 3 luni. A fost gata peste un an si ceva pentru ca „a venit vremea rece” 🙂 De fapt au fost ceva utilitati ce n-au fost incluse in proiect.
In cazul asta e o eroare de executie si se corecteaza de constructor, probabil in timp util.
Si sa nu uitam ca pe vremea PNL-ului niciodata nu am vazut penalitati platite de un constructor ce intarziat. Dar niciodata chiar daca intarzierile erau de ordinul anilor. Asta spune multe.

Wanda89 a spus: (decembrie 4th, 2023 at 19:50 )

Tot felul de comentarii de partid(e)… Adică foarte cretine. PORR Construct, constructorul austriac (ăia de nu ne vor în Schengen) va reface tronsonul, de aia s-au făcut teste. Dacă era eroare de proiectare, ridicați mâna sus toți tâmpiții care credeți că austriecii (constructorii) ar fi de acord să plătească pentru alții (adică pentru o eventuală vină a proiectanților).

eo55 a spus: (decembrie 4th, 2023 at 21:02 )

@Gica
Așa. Și ce legătură are asta cu eroarea de execuție?

Iulia a spus: (decembrie 6th, 2023 at 21:52 )

@ Gică Nu pot să cred ca beneficiarul a intervenit în planșele proiectantului și verificate de verificator.
Mai mult planșele la DTAC sunt vizate spre neschimbare. apar modificări de temă și proiectul trebuie reautorizat. Nu e așa de simplu cum crede lumea. 🤭

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Un nume “supergreu” revine în ring în gala de la Timișoara

În cadrul galei BFC 4 de la Timișoara din 27 aprilie, în cadrul căreia campionul mondial IBA Flavius Biea își apără centura, organizatorii au confirmat prezența în ring a unui alt nume supergreu din boxul mondial, Cristian Ciocan. Cunoscut și drept Christian Hammer, pugilistul este originar din Pechea, județul Galați, ca și celebrul său “frate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un nume “supergreu” revine în ring în gala de la Timișoara
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Întâlnirile CCIAT de pregătire a Forumului International de Afaceri se apropie de final

În perioada 27 – 29 februarie a.c., președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a revenit la București pentru o nouă rundă de întâlniri cu conducerile Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România, Camerei de Comerț Româno-Germane și Camerei de Comerț Italiene pentru România. Scopul principal al vizitelor a fost acela de a discuta în detaliu despre participarea acestor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întâlnirile CCIAT de pregătire a Forumului International de Afaceri se apropie de final

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un moment festiv, clasic, cu o capsulă a timpului îngropată pe terenul unde se va ridica stadionul municipal, finanțat din banii Primăriei Timișoara, a marcat demararea lucrărilor la obiectivul amintit. Braț la braț, primarul Dominic Fritz, cel care a aprobat finanțarea, și viceprimarul Cosmin Tabără, care s-a ocupat de punerea în operă a proiectului reînnoit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au demarat lucrările la noul stadion ridicat de Primăria Timișoara în Calea Buziașului/FOTO
Simularea examenului naţional de Bacalaureat a început luni cu proba scrisă de Limba şi literatura română, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Marţi este programată proba scrisă obligatorie a profilului, iar miercuri – proba scrisă la alegere a profilului sau specializării. Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe data de 7 martie proba scrisă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A început simularea la BAC! Luni s-a dat proba la română
În perioada 27 – 29 februarie a.c., președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a revenit la București pentru o nouă rundă de întâlniri cu conducerile Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România, Camerei de Comerț Româno-Germane și Camerei de Comerț Italiene pentru România. Scopul principal al vizitelor a fost acela de a discuta în detaliu despre participarea acestor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întâlnirile CCIAT de pregătire a Forumului International de Afaceri se apropie de final
O soluție propusă pentru accelerarea ridicării unui nou stadion de mari dimensiuni la Timișoara ar fi realizarea, în paralel, a demolării actualei arene deja închisă circuitului sportiv, și a licitației pentru desemnarea constructorului care să se ocupe de cea nouă. Deocamdată, soluția pare doar … teoretică. Deputatul PSD de Timiș, Alfred Simonis, a vorbit despre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Demolare și licitație pentru constructor în paralel, pentru noul stadion. Deocamdată, propunere teoretic realizabilă
Fotbalul feminin a debutat oficial în 2024 cu ultima etapa a sezonului regular. În derby-ul etapei, Politehnica Timişoara a întâlnit într-o frumoasă zi de primăvară campioana U Olimpia Cluj. După 90 de minute atractive, Poli a obţinut una din cele mai importante victorii din istorie, câştigând cu 2-0 (1-0) partida cu deţinătoarea titlului de peste...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poli Timişoara bate campioana! „Studentele” vor începe play-off-ul de pe primul loc
Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a reuşit o victorie de senzaţie pe terenul liderului din acest sezon, Rapid, succes ce transformă echipa bănăţeană într-una dintre pretendentele la câştigarea campionatului. „Incredibilă victorie pe terenul liderului clasamentului, echipă care s-a impus la Lugoj cu 3-1. Deși nu am avut tot lotul la dispoziție am reușit, după...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul bate pe terenul liderului şi intră în lupta pentru campionat
Etapa a IV-a din seria grupei 11-18 a primei ligi la baschet masculin a consemnat şi prima înfrângere pentru SCM Timişoara, una severă privind şi evoluţia scorului, 101-76 (26-16, 31-19, 18-18, 26-22). Gazdele de la CS Vâlcea 1924 au dominat clar partida, în faţa unei formaţii alb-violete apatice, care nu a găsit soluţii pentru a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat, nicio şansă în Vâlcea
Direcția Regională de Statistică Timiș a făcut publice datele referitoare la numărul de turiști care s-au cazat în cel mai vestic județ al României în cursul anului 2023. conform informațiilor oficiale, în această categorie au fost incluse 344.654 de persoane. Remarcăm faptul că în luna decembrie, numărul turiștilor care au avut cel puțin o noapte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Câți turiști a avut, oficial, Timișul cazați în 2023. Gradul maxim de ocupare al unităților de cazare a ajuns la 41,5 la sută
Top