Anul Nou începe cu sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare. Obiceiuri şi tradiţii

Sfântul Vasile, episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini. S-a născut în Pont în jurul anului 329 şi a murit în Cezarea în ziua de 1 ianuarie 379.

Anul Nou începe cu sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini, considerat „păzitor de duhuri rele”.

În ziua de Sfântul Vasile cel Mare este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Tradiţia populară mai spune că ai noroc dacă prima persoană care intră în casă de 1 ianuarie este bărbat, scrie News.ro.

Provenea dintr-o familie creştină binecunoscută – tatăl său, Sfântul Vasile cel Bătrân, a fost un renumit învăţător în Pont, iar sora sa, Macrina, şi fratele său, Grigore din Nyssa, au devenit de asemenea sfinţi.

Sfântul Vasile a studiat la Cezarea, la Constantinopol şi la Atena, remarcându-se încă de tânăr prin profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică. Sub influenţa surorii sale Macrina, Vasile se apropie mai mult de biserică, iar episcopul Cezareii, care îl aprecia deosebit de mult, îl încurajează să accepte o slujbă bisericească. În căutarea căilor spre perfecţiune, Vasile vizitează multe mănăstiri din Egipt, Siria, Palestina şi Mesopotamia. La întoarcerea în Pont, el înfiinţează o mănăstire pe malul Irisului. Scrierile sale din acea perioadă pun bazele vieţii monahale sistematice şi de aceea Sfântul Vasile este considerat părintele monahismului oriental.

În anul 370, Sfântul Vasile este ales episcop al Cezareii. În această înaltă funcţie, el era totodată Mitropolit al Cappadociei şi Exarh al Pontului, autoritatea sa întinzându-se între Balcani, Mediterană, Marea Egee şi până la Eufrat. El a depus eforturi susţinute pentru organizarea bisericii şi a luptat pentru drepturile clerului, totodată punând un mare accent pe temeinica pregătire canonică şi spirituală a preoţilor.

O mare atenţie a acordat Sfântul Vasile săracilor şi celor oprimaţi, iniţiind nenumărate acte de caritate. Dragostea sa faţă de semeni s-a concretizat mai ales în aşezământul filantropic, numit de credincioşi Vasiliada. Acest aşezământ a fost construit la marginea Cezareei. Aici au fost adunaţi cei înfometaţi şi abandonaţi, spre a fi hrăniţi. Potrivit cercetătorilor, fiecare boală îşi avea rezervată clădirea şi personalul necesar pentru îngrijire.

Sfântul Vasile moare în anul 379, iar la înmormântarea sa participă un mare număr de creştini, evrei, păgâni, localnici şi străini, ca dovadă a popularităţii sale.

Numele Vasile este foarte răspândit în toată lumea creştină. Acesta provine din grecescul „basileios”, care la rândul lui înseamnă „rege”, „împărat”, „bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius. Potrivit statisticilor, aproape 600 de mii de români poartă numele Sfântului Vasile.

Obiceiuri şi tradiţii

Există multe obiceiuri şi superstiţii legate de prima zi din noul an, în care se sărbătoreşte Sfântul Vasile cel Mare.

Sfântul Vasile, perceput de unii drept primul petrecăreţ, numele lui fiind considerat de alţii drept numele de botez al lui Iisus Hristos, este apărătorul creştinilor, „păzitor de duhurile rele”, astfel că prima zi a anului a ajuns să fie considerată un moment propice pentru desfăşurarea practicilor magice.

În ziua de Sfântului Vasile cel Mare e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Dacă în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul.

Totodată, dacă dormi de Sfântul Vasile, rişti să fii leneş tot anul.

În tradiţia populară se spune că aduce noroc dacă prima persoană care intră în casă de 1 ianuarie este bărbat.

Se mai spune că, în ziua de Anul Nou, orice familie trebuie să fiarbă un cap de porc, pentru a avea un an bogat.

Un alt obicei este ca, pe nemâncate, fiecare om să ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori, pentru un mai mare spor la lucru în noul an.

Tot în ziua de Sfântul Vasile se spune că e bine să se bea mult vin, pentru că atât cât vom bea, tot aşa vom avea şi sânge în obraji.

Alte superstiţii sunt legate de vreme. Conform tradiţiei populare, cum e ziua de Anul Nou, aşa va fi tot anul: dacă ninge, va fi un an îmbelşugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoşi tot restul anului.

Tradiţia populară mai spune că de Anul Nou se înnoiesc toate, motiv pentru care e bine ca oamenii, în prima zi din an, să-şi pun un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.

La trecerea dintre ani şi pe 1 ianuarie copiii obişnuiesc să meargă cu sorcova din casă în casă, pentru a le ura oamenilor bogăţie şi sănătate. Deşi sorcova era confecţionată, la început, din rămurele de pomi fructiferi sau din trandafiri, în prezent, ea este făcută din hârtie colorată şi beteală.

„Semănatul”, „Pluguşorul”, „Plugul cel Mare” sau „Vasilica” sunt alte texte cu care se urează în prima zi din an.

Astfel, există obiceiul să se colinde cu o căpăţână de porc împodobită cu panglici şi mărgele, tradiţie numită „Colindul cu Vasilica”. După terminarea colindatului, aceştia se strâng la o cârciumă, iar mai târziu gătesc căpăţâna.

La ţară există obiceiul dezlegării anului, când tinerii colindă prin sat şi fac zgomote cu bice, buciume sau oale. Se spune că aşa sunt alungate duhurile rele.

Tot la ţară, fetele nemăritate obişnuiesc să construiască punţi din două crenguţe de măr dulce, de care leagă busuioc, o pară de argint cu fir de aţă roşu, un inel, o batistă şi un şir de mărgele, pentru vedea cum va fi alesul. Astfel, dacă puntea este plină de brumă, fata se va căsători cu un bărbat bogat, iar dacă puntea nu are brumă, atunci se va căsători cu unul sărac.

Se spune că Sfântul Vasile s-ar fi rugat la Dumnezeu să îi dea o zi, astfel că i s-a dat prima zi din an. Fericit, Sfântul Vasile a legat o crenguţă de busuioc la toarta unui clopoţel şi i-a urat lui Dumnezeu lucruri bune. De aceea există obiceiul de a ura de 1 ianuarie. Potrivit statisticilor, aproape 600.000 de români poartă numele Sfântului Vasile.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Protecția Consumatorilor Timiș a închis temporar, în primele nouă luni ale anului, 124 de unități comerciale

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a avut în primele nouă luni ale anului un număr de 1.862 acțiuni de control, în urma neregulilor constatate aplicând numeroase sancțiuni, amenzi, dar a și închis numeroase unități comerciale. În primele trei trimestre CJPC a aplicat 1.580 amenzi contravenționale, în valoare totală de circa 6,3 milioane lei,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor Timiș a închis temporar, în primele nouă luni ale anului, 124 de unități comerciale
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Meci greu, dar nu imposibil contra unei grupări puternice din Liga 2

CSC Dumbrăvița începe luna noiembrie cu un joc dificil, pe stadionul „Ștefan Dobay”. Sâmbătă, de la ora 11.00, întâlnește a patra clasată, Metaloglobus București, în etapa a 12-a din Liga 2. Metaloglobus București e una dintre puținele echipe pe care echipa bănățeană nu le-a învins niciodată, dintre cele care au fost adversare în toate sezoanele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Meci greu, dar nu imposibil contra unei grupări puternice din Liga 2
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Aproape 100 de cerșetori și oameni ai străzii, depistați de polițiștii locali în ultima lună

Doar în ultima lună, polițiștii locali din Timiuşoara au depistat 93 de cerșetori și oameni ai străzii depistați. O parte dintre ei au fost duși la centrul social pentru a fi igienizați. Polițiștii locali au continuat și în luna octombrie acțiunile pentru combaterea fenomenului cerșetoriei, prin verificări zilnice, răspunzând sesizărilor de la cetățeni, dar luând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aproape 100 de cerșetori și oameni ai străzii, depistați de polițiștii locali în ultima lună
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pregătește cea de-a treia ediție de toamnă a Salonului Industriei Ușoare care va avea loc în perioada 13 – 17 noiembrie, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara. Vor fi prezente peste 50 de companii din țară, producători și comercianți, care oferă spre vânzare, la prețuri promoționale, o gamă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a avut în primele nouă luni ale anului un număr de 1.862 acțiuni de control, în urma neregulilor constatate aplicând numeroase sancțiuni, amenzi, dar a și închis numeroase unități comerciale. În primele trei trimestre CJPC a aplicat 1.580 amenzi contravenționale, în valoare totală de circa 6,3 milioane lei,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor Timiș a închis temporar, în primele nouă luni ale anului, 124 de unități comerciale
Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la preşedinţia Romîniei, va ajunge, vineri după-amiază, într-o vizită fulger la Timişoara. El va participa la evenimentul Topul Firmelor, care va avea loc în această seară, la CRAFT. Aflată la cea de-a 31-a ediție, Gala Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiş, va avea un oaspete de seamă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Marcel Ciolacu vine la Timişoara, la Topul Firmelor
CSC Dumbrăvița începe luna noiembrie cu un joc dificil, pe stadionul „Ștefan Dobay”. Sâmbătă, de la ora 11.00, întâlnește a patra clasată, Metaloglobus București, în etapa a 12-a din Liga 2. Metaloglobus București e una dintre puținele echipe pe care echipa bănățeană nu le-a învins niciodată, dintre cele care au fost adversare în toate sezoanele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Meci greu, dar nu imposibil contra unei grupări puternice din Liga 2
În timpul emisiunii electorale de pe Antena 3 a avut loc un derapaj grosolan, un spectator din sală, aflat în zona susţinătorilor PSD, strigând spre Dominic Fritz “primar nazist”. Comentând incidentul, Fritz a afirmat că nu el e ţinta unor astfel de atacuri murdare, ci toţi românii de bună credinţă. Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz, după ce a fost făcut “primar nazist” de către un susţinător PSD: “Nu eu sunt ținta unor astfel de atacuri. Voi sunteți.”
A doua parte a interviului cu Alfred Simonis, preşedintele ales al CJ Timiş abordează mai mult teme politice. Ce relaţie mai are cu primarul Dominic Fritz, de ce crede că Sorin Grindeanu nu va putea fi premier, de ce prea multă putere la un singur partid strică şi alte multe chestiuni, în rândurile de mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Cred cu tărie că un partid atât de mare ca PSD nu trebuie să aibă toată puterea. Asta înseamnă un alt premier decât cineva de la PSD.” Interviu cu Alfred Simonis (II)
Fundația Art Encounters, alături de mediatorul cultural Ioana Bartha, va organiza un atelier dedicat copiilor de 5 – 12 ani, în cadrul expoziției „DesFacerea Lumii” de Anca Benera & Arnold Estefán pe 2 noiembrie. Atelierul se va desfășura la sediul Fundației între orele 12 – 18, fiecare sesiune durând în jur de 1 oră –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fundația Art Encounters organizează ateliere creative destinate copiilor, în cadrul expoziției DesFacerea Lumii
Unul dintre cele mai practicate sporturi ale generației Millennials se joacă, în acest weekend, la Iulius Town Timișoara. Prima etapă a turneului „Miuța din cartier” va avea loc în piațeta Family Plaza din Iulius Gardens, în perioada 1 – 3 noiembrie 2024. De vineri până duminică, în Iulius Gardens atmosfera „din fața blocului” este readusă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prima etapă a „Miuței din Cartier” are loc în acest weekend, în Iulius Town
Top