Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova a venit cu o precizare oficială privind premiul de 30.000 de euro primit de președinta Maia Sandu, la Timișoara. În text se menționează că termenul de „premiu” nu se încadrează în noțiunea legală de „cadou”, iar regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării sau decernării unor premii.
Centrul Național Anticorupție (CNA) din Republica Moldova spulberă toate antepronunţările marilor “specialişti” în drept şi şaorme din Timişoara sau aiurea care au “stabilit” din start că premiul primit de Maia Sandu la Timişoara ar fi ilegal, ba chiar o şpagă. De aici şi solicitări ferme de demiteri atât a primarului Dominic Fritz, cât şi a Maiei Sandu
CNA a precizat că regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării/decernării unor premii, având în vedere că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou” potrivit art. 16 aln. (1) din Legea integrității nr. 82/2017. CNA accentuează faptul că Premiul „Timișoara pentru Valori Europene” a fost instituit prin Hotărârea Consiliului local nr. 138/2023, respectiv aprobat prin act normativ al unei autorități publice și publicat transparent pe pagina primăriei.
„Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituția prezidențială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituții și în societate. Premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional. De astfel de premii au beneficiat inclusiv, prim-miniștri și președinți de țară.”, a declarat șeful de cabinet al Președintei, Adrian Băluțel.
De menţionat că banii nu au fost încă viraţi, fiind aşteptată poziţia oficială a CNA, care tocmai a fost dată. Președinta Maia Sandu va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați.
Comentarii prin facebook