Comasare de Timiş. PSD şi PNL, dezbinate de Freddy şi Alin, integrate de Maria Grapini

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Aşadar, după lungi şi fructoase negocieri, PSD şi PNL s-au pupat în Piaţa Endependenţi şi, ca să le fie lor bine, iar altora rău, au decis să comaseze alegerile locale cu cele europarlamentare. Bonus, la ultimele urmând să participe pe o listă comună. Un fel de struţo-cămilă cu rol tactic, cum a ţinut să ne spună Generalul, ăăă… Nicolae Ciucă, marele izbăvit al acestei combinaţii. Iar când românii nu mai pot dormi noaptea de grija comasatelor – cel puţin asta spun Nicu şi Marcel – nu te mai împiedici în argumente constituţionale, juridice, comisii veneţiene etc.

Chit că exact aceleaşi două partide, în 2012, au contestat la CCR comasarea alegerilor şi li s-a dat dreptate. Dreptul la alegeri libere impune respectarea unor exigenţe, între care şi aceea a stabilităţii normelor juridice în domeniul electoral. Or, legea criticată, modificând cu mai puţin de un an înaintea alegerilor procedura de desfăşurare a acestora, se abate de la dispoziţiile invocate. Curtea constată, totodată, că această reglementare este de natură să determine dificultăţi în exercitarea dreptului de vot, dificultăţi care pot avea ca efect, în cele din urmă, restrângerea exerciţiului acestui drept”, arătau, printre altele, judecătorii CCR în 2012.

Situaţia nu s-a schimbat, dar dacă poporul vrea, noul USL vrea, în mod cert şi cei din CCR, de această dată, nu se vor opune. Constituţia este facultativă şi interpretabilă, depinde cine plăteşte şi comandă. Şi de fapt, nici măcar USL nu avem acum. E de fapt un nou FSN. De bine, de rău, USL avea un adversar cât de cât redutabil în PDL. Acum şi marea parte a PDL-iştilor a fost (co)masată în acest FSN. La 34 de ani de la revoluţie ne-am cam întors de unde am plecat!

Dacă la nivel naţional, Nicu şi Marcel s-au scos prin noua manevră, să vedem cum stau lucrurile în teritoriu, mai exact în Timiş. Nu e un secret, dacă prin alte locuri poate se mimează adversitatea dintre cele două formaţiuni, aici se dau lupte la baionetă între PSD şi PNL. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, pentru a rămâne în zonele rarefiate ale politicii de pe Dâmboviţa, este obligat să câştige pentru partid preşedinţia CJ Timiş. Poziţie ocupată de omologul său PNL-ist Alin Nica. De aici un război fără milă care, uneori, a ajuns şi la atacuri la familie. Nu mai este cale de întoarcere. Nu mai discut că, tot în aceste zile, se fac racolări de la un partid la altul. Se vorbeşte că nu mai puţin de 15 primari PNL vor trece la PSD, startul fiind deja dat de un vechi edil PNL/PDL, Petru Roman din Deta. Dar şi în zona PNL se spune că unii primari PSD se vor alătura lui Nica.

Cu cât se apropie alegerile, această bătălie va fi şi mai dură, fără luat de prizonieri. În timp ce duc acest război pe preşedinţia CJ şi pe moarte, Nica şi Simonis, într-un demers schizoidal, trebuie să se întâlnească şi, împreună, să construiască strategii, să facă bugete pentru alegerile europarlamentare. Chiar să umble umăr la umăr după voturi pentru noul FSN. Fiindcă, de fapt, alegerile din 9 iunie sunt despre Parlamentul European. Îl vedeţi pe Simonis umblând şi indicând: „Votaţi lista noastră că pe ea e şi Rareş Bogdan, proaspăt epilat şi pensat!”? Sau pe Nica urlând pe coclauri: „Votaţi-ne că pe listă e şi Tudose, care a promis că nu mai bea cu sticla, ci doar cu paharul!”?

Evident că nu. Totuşi norocul celor doi e că pe lista comuna a PSD şi PNL va fi din partea lui Dan Voiculescu aka „Felix” şi Maria Grapini, adevărat factor integrator. Când încă nu erau sigure listele comune, Simonis s-a grăbit să se descotorosească de ea, anunţând că PSD Timiş îl susţine pentru PE pe Vasile Dîncu. Acum, probabil Grapini va fi singura din Timişoara care va vorbi în numele listei comune PSD-PNL, va transmite mesajele lui Simonis şi Nica. Ea are şi expertiză în domeniu, fiind şi în trecut unul din liderii USL Timiş, la acea vreme alături de legendarii Nicolae Robu şi Titu Bojin. Momente memorabile, mai ales dansul alături de Robu.

Nicolae Robu si Maria Grapini

Nicolae Robu si Maria Grapini

La modul serios însă, aici e meschinăria acestei comasări. Vor fi dezbateri despre Parlamentul European? Despre noua Europă şi marile provocări pe care le are în faţă? Despre necesitatea unor reforme reale la Bruxelles şi Strasbourg? Sigur, în Timiş PSD şi PNL (ce jos a ajuns!) o au pe „patrioata” Grapini, laureata premiilor Sputnik, organul de propagandă al lui Putin. Dar acolo unde n-o au pe Grapini, ce fac? O închiriază?

P.S. Încă nu e 100% că PNL şi PSD vor avea candidaţi separaţi la Primăria Timişoar şi preşedinţia CJ Timiş. Încă se mai joacă  unele cărţi la Bucureşti. Ce e sigur însă, dacă se va merge pe liste comune, candidatul la preşedinţia CJ îl va da PSD.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Nemo a spus: (februarie 24th, 2024 at 19:16 )

Unii nu vor vrea să-l voteze pe Ciolacu, alții nu vor vrea să-l voteze pe Ciucă, niciunii dintre aceștia nu sunt votanții lui Drulă, iar mulți dintre foștii votanți ai lui Drulă nu mai votează cu Drulă.
Vă mai aduceți aminte chestia cu plăcuțele suedeze?
Acum nu mai au un singur adresant.
Comasarea aceasta nu va aduce nimic bun pentru cei care au promovat-o, vor avea o mare surpriză.
Nu vor face împreună 50%, nici măcar cu UDMR la remorcă.
Se prevede la orizont pentru ciolan o alianță frățească, PSD, PNL, UDMR și ghici cine?
USR, că dă bine la bruxellezi.
In orice caz la Bruxelles vor merge in masă auriștii, urmați la distanță mare de PSD-PNL și de cine vor mai fi.
Dacă generalul Izmană își reactivează partidul, specialii vreo 200.000 plus activii, alte 200000 și familiile acestora vor vota cu izmănaru’ și sigur nu cu dom’ general Nicu sau cu Marcel.
O ipoteză.

Andrei a spus: (februarie 25th, 2024 at 15:19 )

Ce sa I cer la Fredex ca a luat un primar tare, pe Saveta de la Foeni🤣, și pe Imala de la Lieblig care de fapt tot psd-ist a fost, și care pierdea dacă nu mergea la Fredi! Numai valori a luat psd🤣. Eu l as fi penalizat pe acest șef de la Timis de la PSD pt ce a luat. Singurul ok este primarul de la Tomesti, restul, resturi🤣 . Iarăși nu o sa publicați ca ve deranjează! Davă-ți dreacului!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo

Etapa a treia din Liga de Rugby programează un nou meci acasă pentru Leii Timișoarei. SCM USV va primi vizita campioanei Dinamo București. Partida va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10.30, în Ronaț. Precedenta înfruntare de la Timișoara, dintre cele două echipe, a însemnat un meci cu 95 de puncte. Acesta a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Top