Aşadar, după lungi şi fructoase negocieri, PSD şi PNL s-au pupat în Piaţa Endependenţi şi, ca să le fie lor bine, iar altora rău, au decis să comaseze alegerile locale cu cele europarlamentare. Bonus, la ultimele urmând să participe pe o listă comună. Un fel de struţo-cămilă cu rol tactic, cum a ţinut să ne spună Generalul, ăăă… Nicolae Ciucă, marele izbăvit al acestei combinaţii. Iar când românii nu mai pot dormi noaptea de grija comasatelor – cel puţin asta spun Nicu şi Marcel – nu te mai împiedici în argumente constituţionale, juridice, comisii veneţiene etc.
Chit că exact aceleaşi două partide, în 2012, au contestat la CCR comasarea alegerilor şi li s-a dat dreptate. „Dreptul la alegeri libere impune respectarea unor exigenţe, între care şi aceea a stabilităţii normelor juridice în domeniul electoral. Or, legea criticată, modificând cu mai puţin de un an înaintea alegerilor procedura de desfăşurare a acestora, se abate de la dispoziţiile invocate. Curtea constată, totodată, că această reglementare este de natură să determine dificultăţi în exercitarea dreptului de vot, dificultăţi care pot avea ca efect, în cele din urmă, restrângerea exerciţiului acestui drept”, arătau, printre altele, judecătorii CCR în 2012.
Situaţia nu s-a schimbat, dar dacă poporul vrea, noul USL vrea, în mod cert şi cei din CCR, de această dată, nu se vor opune. Constituţia este facultativă şi interpretabilă, depinde cine plăteşte şi comandă. Şi de fapt, nici măcar USL nu avem acum. E de fapt un nou FSN. De bine, de rău, USL avea un adversar cât de cât redutabil în PDL. Acum şi marea parte a PDL-iştilor a fost (co)masată în acest FSN. La 34 de ani de la revoluţie ne-am cam întors de unde am plecat!
Dacă la nivel naţional, Nicu şi Marcel s-au scos prin noua manevră, să vedem cum stau lucrurile în teritoriu, mai exact în Timiş. Nu e un secret, dacă prin alte locuri poate se mimează adversitatea dintre cele două formaţiuni, aici se dau lupte la baionetă între PSD şi PNL. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, pentru a rămâne în zonele rarefiate ale politicii de pe Dâmboviţa, este obligat să câştige pentru partid preşedinţia CJ Timiş. Poziţie ocupată de omologul său PNL-ist Alin Nica. De aici un război fără milă care, uneori, a ajuns şi la atacuri la familie. Nu mai este cale de întoarcere. Nu mai discut că, tot în aceste zile, se fac racolări de la un partid la altul. Se vorbeşte că nu mai puţin de 15 primari PNL vor trece la PSD, startul fiind deja dat de un vechi edil PNL/PDL, Petru Roman din Deta. Dar şi în zona PNL se spune că unii primari PSD se vor alătura lui Nica.
Cu cât se apropie alegerile, această bătălie va fi şi mai dură, fără luat de prizonieri. În timp ce duc acest război pe preşedinţia CJ şi pe moarte, Nica şi Simonis, într-un demers schizoidal, trebuie să se întâlnească şi, împreună, să construiască strategii, să facă bugete pentru alegerile europarlamentare. Chiar să umble umăr la umăr după voturi pentru noul FSN. Fiindcă, de fapt, alegerile din 9 iunie sunt despre Parlamentul European. Îl vedeţi pe Simonis umblând şi indicând: „Votaţi lista noastră că pe ea e şi Rareş Bogdan, proaspăt epilat şi pensat!”? Sau pe Nica urlând pe coclauri: „Votaţi-ne că pe listă e şi Tudose, care a promis că nu mai bea cu sticla, ci doar cu paharul!”?
Evident că nu. Totuşi norocul celor doi e că pe lista comuna a PSD şi PNL va fi din partea lui Dan Voiculescu aka „Felix” şi Maria Grapini, adevărat factor integrator. Când încă nu erau sigure listele comune, Simonis s-a grăbit să se descotorosească de ea, anunţând că PSD Timiş îl susţine pentru PE pe Vasile Dîncu. Acum, probabil Grapini va fi singura din Timişoara care va vorbi în numele listei comune PSD-PNL, va transmite mesajele lui Simonis şi Nica. Ea are şi expertiză în domeniu, fiind şi în trecut unul din liderii USL Timiş, la acea vreme alături de legendarii Nicolae Robu şi Titu Bojin. Momente memorabile, mai ales dansul alături de Robu.
La modul serios însă, aici e meschinăria acestei comasări. Vor fi dezbateri despre Parlamentul European? Despre noua Europă şi marile provocări pe care le are în faţă? Despre necesitatea unor reforme reale la Bruxelles şi Strasbourg? Sigur, în Timiş PSD şi PNL (ce jos a ajuns!) o au pe „patrioata” Grapini, laureata premiilor Sputnik, organul de propagandă al lui Putin. Dar acolo unde n-o au pe Grapini, ce fac? O închiriază?
P.S. Încă nu e 100% că PNL şi PSD vor avea candidaţi separaţi la Primăria Timişoar şi preşedinţia CJ Timiş. Încă se mai joacă unele cărţi la Bucureşti. Ce e sigur însă, dacă se va merge pe liste comune, candidatul la preşedinţia CJ îl va da PSD.
Comentarii prin facebook