Curtea de Apel Timişoara a reparat o decizie bizară a Tribunalului Timiş, potrivit căreia consilierii locali erau obligaţi să voteze un controversat Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în zona Piaţa Crucii. Recursul la hotărârea Tribunalului a fost introdus de Consiliul Local, în timp ce consilierii locali USR au angajat un avocat pentru a face o cerere de intervenţie în acest caz.
La finalul anului 2022, Tribunalul Timiş a dat o sentinţă cel puţin dubioasă prin care îi obliga pe consilierii locali să aprobe controversatul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) având ca beneficiar SC Oglinda. Investitorul, SC Oglinda, intenţiona să ridice un complex rezidențial cu blocuri, spații comerciale (inclusiv localuri), parcări subterane și supraterane, suprafaţa totală fiind de 2.387 de metri pătrați. Lucrările ar fi putut afecta structura de rezistenţă a celei mai vechi biserici ortodoxe din Timişoara, aflată în Piaţa Crucii.
Sentinţa Tribunalului încălca într-o mare măsură chiar principiul constituţional al separării puterilor în stat, Consiliul Local fiind un for deliberativ care are menirea să evalueze oportunitatea unui proiect. În 2022 au fost două Hotărâri de Consiliul Local, pe 23 februarie, respectiv 16 iunie, prin care PUZ-ul a fost respins. (Mai multe detalii AICI)
Mai mult, decizia judecătorului a fost dată chiar dacă avizul de oportunitate era expirat atunci când PUZ-ul a fost depus în vederea aprobării de către Consiliul Local. În plus există o petiţie semnată de 200 de oameni din zonă care se împotrivesc proiectului. De asemenea, PUZ-ul este contestat de mai multe organizaţii civice, printre care Societatea Timişoara şi Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei.
În ianuarie 2023, Consiliul Local a depus recurs la sentinţa dată de Tribunal. Deoarece se află în faţa unui precedent periculos, consilierii locali USR au vrut să promoveze o HCL privind angajarea unor servicii juridice externe în acest caz. S-a împotrivit însă chiar Seviciul juridic din primărie, unul deloc perfomant, iar ca atare proiectul n-a mai ajuns pe masa Consiliului Local. În aceste condiţii, consilierii USR au decis să angajeze un avocat, pe banii lor, care să facă cerere de intervenţie în acest proces.
Iar Curtea de Apel Timişoara le-a dat în mare măsură dreptate Consiliului Local şi consilierilor USR, admiţănd recursul la decizia Tribunalului.
“Judecătorii au dat dreptate USR. Direcția imprimată de administrația USR, în privința dezvoltărilor imobiliare, este corectă. Lângă cea mai veche biserică ortodoxă din oraş urmau să fie construite mai multe blocuri cu 4 nivele, dar şi o parcare subterană. Iniţial, acest PUZ a fost respins de Consiliului local, dar dezvoltatorul a contestat decizia în instanţă. Aplicarea acestei hotărâri judecătoreşti ar fi permis o dezvoltare imobiliară în Piaţa Crucii, care nu ar fi ţinut cont de obiecțiile locuitorilor, de siguranţa bisericii – un imobil istoric important pentru Timișoara – sau de specificul zonei. Mai mult, ar fi subminat și atributiile Consiliului Local, care reprezintă interesele cetățenilor si decide aprobarea planurilor urbanistice”, a comentat Paula Romocean, lidera grupului USR din Consiliul Local şi preşedinta USR Timişoara.
Romocean a profitat de acest moment ca să lanseze o săgeată către fostul primar al Timişoarei.
“În mandatul lui Dominic Fritz nu s-a aprobat niciun PUZ care afectează interesele cetățenilor, așa cum s-a întâmplat în administrația lui Nicolae Robu. Precum știți, Nicolae Robu este cercetat penal tocmai pentru că a autorizat o astfel de construcție, fără să țină cont că locuitorii din zonă sunt afectați”, a mai spus Romocean.
Cel mai probabil, PUZ-ul Oglinda trebuie să treacă din nou prin Consiliul Local, acolo unde a căzut de două ori.
Comentarii prin facebook