Mai sunt doar cinci zile până când se intră în ultimele trei luni dinaintea alegerilor locale devansate intempestiv pentru a fi comasate cu cele europarlamentare, pe data de 9 iunie. Aşa cum se ştie, la scrutinul europarlamementar, sub pretextul luptei împotriva extremismului PSD şi PNL vor merge pe liste comune. (E greu de înţeles ce fel de luptă e asta, atâta timp cât oricine îţi spune că separat cele două partide ar obţine mai multe locuri în Parlamentul European, decât candidând împreună.) De fapt, atât listele comune, cât şi comasarea sunt un colac de salvare arunacat de PSD şi Klaus Iohannis lui Nicolae Ciucă, un individ cu o coloană vertebrală mai flexibilă fiind greu de găsit chiar şi în acest PNL ajuns atât de debil.
Cele două partide mai au însă de rezolvat câteva chestiuni în perspectiva alegerilor locale, respectiv cum se va candida în localităţile cu primari USR. Cele mai vizate sunt Bucureştiul, sectoarele 1 şi 2 ale Capitalei şi, bineînţeles, Timişoara. Jocurile încă nu sunt făcute nicăieri, toate opţiunile fiind pe masă, iar în privinţa Timişoarei se aşteaptă un deznodămânmt ferm chiar în această săptămână.
Din start trebuie spus că, în cazul în care PSD şi PNL vor avea liste comune, candidatul pentru preşedinţia CJ Timiş îl va da PSD. Or cum titularul acestei funcţii este chiar preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, lucrurile sunt extrem de complicate. În atare condiţii, cel mai probabil cele două formaţiuni vor merge separat. Dar s-au mai văzut cazuri în care conducerea centrală a PNL să cedeze în faţa PSD.
Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, pentru a rămâne în zonele rarefiate ale politicii de pe Dâmboviţa, este obligat să câştige pentru partid preşedinţia CJ Timiş. E un fapt. De aceea prima sa opţiune este formarea unor liste comune în Timiş. El are însă şi variante de rezervă, de aceea fiind într-o continuă ofensivă. În termeni fotbalistici, Simonis joacă pe tot terenul, în timp ce adversarul său, Alin Nica, s-a băgat cu curu’ în poartă ca să folosesc o expresie mai puţin academică, dar mult uzitată pe stadioane.
Astfel, Simonis a demarat o consistentă campanie de racolare a unor primari PSD. În atingerea primului obiectiv, liste comune, prin acest demers vrea să demonstreze fragilitatea liderilor PNL Timiş. Şi, ceea ce e adevărat, e fără precedent o astfel de hemoragie de primari de la un partid aflat la gvuvernare la nivel naţional, dar având şi preşedinţia Consiliului Judeţean. Doar înţelegerea pentru un armistiţiu de o săptămână a făcut ca Simonis să ia o pauză la racolat primari. Dar atragerea de edili îl ajută pe liderul PSD şi în cazul candidaturilor separate. Nu e un secret, primarii aduc cele mai multe voturi şi la preşedinţia CJ Timiş. Or de la 49 de primari, PNL ar putea ajunge la puţin peste 30, iar PSD de la 39 să dep[şească 60. Dincolo de vulnerabilizarea lui Nica, la un moment dat virtual câştigător al unui nou mandat, la nivel de percepţie avem de-a face cu un PSD puternic care ia şi un PNL sfrijit pe post de donator. Iar o regulă în politică arată că alegătorii se îndreaptă în general spre cei mai puternici.
În schimb, Nica e într-o continuă defensivă, cu rahitice încercări de contraatac. Vineri, de 1 martie, el a convocat Comitetul Director Județean, în care, printre altele s-a decis ca PNL Timiş să meargă singur la alegeri. De asemenea, au fost validate candidaturile lui Nica la preşedinţia Consiliului Judeţean şi a lui Nicolae Robu la Primăria Timişoara. Numai că agitaţia de sărbătoare care tronează la astfel de evenimente a făcut loc unei atmosfere de priveghi.
Mai mult, doar 15 primari au fost în sală. Şi tot vineri au fost validaţi trei primari din alte partide, dovadă că traseismul e bun, dar doar atunci când are un anumit sens. Fiindcă după hemoragia de primari către PSD, PNL-iştii au tot bocit, inclusiv la nivel naţional. În fine, tot săptămâna trecută, conducerea centrală a PNL i-a dat dat lui Nica o gură de oxigen prin trimiterea în teritoriu a “punctajului de partid”, în care s-au făcut referiri la susţinerea lui Nica şi Robu la nivel local. Prin urmare, toate semnalele ne arată că suntem în faţa unei lupte fără luat de prizonieri pentru preşedinţia CJ Timiş.
Comentarii prin facebook