Ca să nu rămână cumva neracordat la banii publici, după ce a ratat intrarea în parlament, Cristian Buşoi a fost recompensat de partid (PNL) cu poziţia de secretar de stat la Ministerul Energiei. Ce-l recomandă pentru această poziţie? Cel mai probabil, nu diploma de medic obţinută la UMF Timişoara, că între cele domenii e o distanţă destul de mare. Tot ce se poate, nici performanţele politice. Până cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare, el a fost preşedinte al PNL Timişoara, organizaţie care a obţinut cele mai slabe rezultate din istoria post-decembristă. Iar în vară a pierdut Primăria Timişoara, deşi PNL a avut candidat comun cu PSD.
În presa centrală s-a speculat că Bușoi a fost recompensat pentru un episod tulbure din ultimul mandat de europarlamentar. Astfel, în decembrie 2022, el a fost în centrul unui imens scandal legat de finanțări străine la Parlamentul European. El a promovat atunci public poziţia Qatarului, potrivit căreia țările europene au nevoie de contracte pe termen lung pentru gaz din această ţară. La acel moment s-a descoperit că guvernul qatarez i-a plătit lui Bușoi mai multe deplasări de lux la Doha. Aşadar, le are cu gazele, chiar şi când arde gazul de pomană.
Şi atunci ce i-a împins pe liderii PNL să-l numească în această funcţie? Cel mai probabil, instictul de haită al conducerii PNL. Toţi din clan trebuie să se bucure de privilegiile guvernării, nu contează dacă omul se pricepe sau nu la funcţia în care a fost aburcat. Ce contează că pui un medic să se ocupe de Energie? Contează că e „de-al nostru”. Şi probabil, nici măcar banii nu contează. Pardon, salariul! Buşoi este poate cel mai bogat politician român, deşi e încă tânăr şi toată viaţa lui a fost bugetar. În schimb, a fost un combinator notoriu toată viaţa şi pe oriunde a trecut. Inclusiv în Timişoara. De menţionat că, în urmă cu aproximativ 15 ani a fost preşedinte interimar al PNL Timiş.
Câteva exemple. În primul rând, bună perioadă de timp, cel puţin în Timişoara, nu se făcea nicio achiziţie în sistemul medical fără aprobarea lui. Şi e vorba de zeci şi zeci de milioane de euro. Tot în Timişoara, în perioada lui Nicolae Robu, firma protejată de el, Tradecomia, deşi specializată în stârpirea şobolanilor, a avut mai multe contracte cu primăria pentru îngrijirea parcurilor. Doi fini ai lui Bușoi au dat un tun de 77 de milioane de lei la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), pentru un teren ale cărui drepturi litigioase le-au cumpărat de la o timişoreancă cu doar 290.000 lei. La ANRP şefă era o colegă de partid, Ingrid Zaarour. În urma acelei afaceri, lui Buşoi îi intră în cont peste 14 milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea. Repet, dă unei femei din Timişoara nici 300.000 de lei şi câştigă 77 milioane de lei. Şi sunt multe alte chestii de genul acesta.
Problema este însă alta în această perioadă tulbure pentru democraţia română, asaltată de extremiştii adăpaţi cu “înţelepciune rusească”. Cu atât mai mult cu cât sceleratul de la Casa Albă dă zilnic semnale că este ţinut de zona inghinală de către Putin. Apropo, actualul şef direct al Buşoi, ministrul Sebastian Burduja, se declară “trumpist”, la fel ca şi candidatul Crin Antonescu. De parcă Trump i-ar băga în seamă oricâte plecăciuni ar face. Problema este că PNL arată că n-a înţeles nimic din alegerile de anul trecut.
Credeam că, după venirea lui Ilie Bolojan în fruntea partidului, liderii PNL au prins ideea. (E adevărat, Bolojan nu mai e liderul partidului şi are destule treburi pe cap acum în funcţia de preşedinte interimar. Dar n-a fost să fie. E acelaşi partid constituit pe sistem de castă, ca să nu spun mafiot, în care dregătoriile se împart pe orice alte criterii decât meritocraţia. Ori acest gen de-a face politică i-a dus pe mulţi români, destui fiind chiar de bună credinţă, în zona populist-izolaţionistă. Şi pe undeva îi înţelegi când vezi atâta aroganţă, chiar şi pe marginea prăpastiei fiind.
Comentarii prin facebook