Deși avem câțiva „berbeci”, în general, timișorenii nu prea sunt oi

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Deși a mai pierdut din avântul de pe centură, Nicolae Robu are astăzi acces la trei bazine electorale, de dimensiuni aproape egale: PSD, PNL și AUR. Dacă alegătorii ar respecta cu sfințenie indicațiile de partid, Nicolae Robu are șanse reale să devină din nou primar al Timișoarei, la remorca PSD-ului. Poate pare șocant, dar, potrivit unor surse politice, AUR e în Timisoara undeva între 17 și 19%, dacă tineretul rebel ce crede în acest partid ar duce joaca până la capăt, participând la vot pe 9 iunie. Disperat, Nicolae Robu a avut grijă să-și țină aproape alegătorii naționaliști cu atacuri xenofobe împotriva lui Dominic Fritz și prin contestarea rezultatului alegerilor din 2020, în stil Trump.

Acestea sunt și calculele pe care s-au bazat liderii PSD de la București când au decis coaliția PSD-PNL anti-Fritz. Pe ele se bazează și candidatura lui Alfred Simonis la Consiliul Județean, și înlăturarea lui Alin Nica. Doar că aritmetica de la București ignoră complet realitatea că timișorenii nu sunt oi. Sau nu atât de mulți, încât să facă pe negândite poftele conducerilor centrale de partid și de stat. Chiar dacă votează un partid, ei nu ascultă orbește de lideri, ba mai mult, când li se impune ceva, au bunul obicei de a face exact pe dos, dacă ar fi să ne gândim la liberalii puși să voteze după capul Centrului.

Calculele sunt date peste cap și de Alin Nica, creditat cândva în sondajele de opinie cu prima șansă pentru Consiliul Județean. Acesta nu a acceptat să subordoneze PNL lui Marcel Ciolacu și Alfred Simonis și are în spate o bună parte dintre simpatizanții PNL care nu cred, ca Nicolae Robu, că ideologiile, de stânga și de dreapta, sunt la fel. Nu vor fi contabilizați cu toții în tabăra Nica mutată pe platforma Dreptei. Poate că mulți vor merge după Alfred Simonis pentru un calcul post alegeri, unii vor mima suportul, dar în mod evident matematica nu va fi cea a Bucureștiului în totalitate.

Pentru mulți, cu toate slăbiciunile arătate, Alin Nica a reprezentat mai degrabă figura liberalului în ultimii patru ani decât Nicolae Robu a cărui aroganță distructivă nu au uitat-o. Mulți votanți PNL au migrat încă din 2020 spre Dominic Fritz, în plus, lovitura pe care PNL a primit-o aici de la PSD ar putea să convingă pe mulți să-și păstreze opțiunea. Iar o previzibilă aderare a lui Alin Nica la Forța Dreptei condusă de Ludovic Orban transmite un mesaj puternic PSD: jocurile nu sunt făcute în Timișoara și Timiș.

Marea necunoscută este astăzi dacă Dominic Fritz și USR ar accepta o candidatură a lui Alin Nica din partea Alianței Dreapta Unită pentru președinția Consiliului Județean. USR și-a desemnat deja un candidat, pe deputatul Nicu Fălcoi, iar relațiile cu Alin Nica în ultimii patru ani au fost ambigue. Totuși, USR a avut vicepreședinte la Consiliul Judeţean, pe Cristian Moș. Dar colaborarea de la CJ nu a fost dublată de una între CJ și Primăria Timișoara, liberalii făcând o crâncenă opoziție în consiliul municipal, deși aveau viceprimar.

Dominic Fritz nu a ascuns faptul că, pentru a continua încă un mandat la Timișoara, are nevoie de voturile alegătorilor care se definesc liberali. Iar liberalii din interiorul filialei, simpatizanți sau doar alegători, nu au primit încă un răspuns la întrebarea pusă de tinerii PNL Timiș candidatului Nicolae Robu: „pe cine să votăm la consiliul județean: pe pesedistul Simonis sau pe liberalul Nica?”.

USR are de dat un test la aritmetică. Iar Dominic Fritz are șansa să dovedească că nu este doar un bun administrator și orator, ci și un politician matur care înțelege miza și știe să exploateze o oportunitate strategică. Da, cu riscul să devină prea „politician” și prea „matur”, Pe de altă parte, dacă o ratează, PSD are șansa să conducă și Timișoara, și Timiș, iar aiasta nu se poate!

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

16 comentarii pentru acest articol

drobul de sare Alin Nica a spus: (aprilie 2nd, 2024 at 09:23 )

USR n-ar trebui să intre în lupta balcano-politicianistă a calculelor. Nici n-ar trebui să mai apese pedala „liberalismului”, nici a „dreptei”. După mine, ar trebui să nu se bage peste Forța Dreptei, care poate să facă ce vrea, să absoarbă 5 alin-nici, treaba lor. Dacă vor să-l propună candidat la CJ, OK, dar ar trebui să înțeleagă că împărțirea voturilor între Fălcoi și Nica înseamnă Simonis ales 100%. Dacă Nica este salvat, ar trebui să se comporte ca unul care este salvat și să-și pună primarii în slujba partidului care l-a primit, eventual a alianței din care acest partid face parte. La urma urmei, crezul politic al lui Alin Nica este valoarea inestimabilă a propriei persoane sau … altceva?
Pragmatismul USR (ca și al tuturor partidelor) n-ar trebui să se manifeste în calcule de voturi, ci în rezolvarea problemelor românilor! Cum să nu crească AUR, dacă problemele inflației, ale sărăcirii, imposibilitatea de a trăi din pensie, restrângerea drastică de facto a accesului la sănătate, pătrunderea deprinderilor mafiote în instituții centrale ale statului, comportmentul de prădător arogant al serviciilor, colapsul educației și stimularea imposturii prin chiar măsurile legislative ce privesc educația etc. etc. NU SUNT PREZENTE CA TEME ÎN DISCURSUL POLITIC ??????????

Daniel a spus: (aprilie 2nd, 2024 at 09:43 )

AUR are acele procentaje pentru că în peste 30 de ani nu am învățat să dăm un vot cerebral nu unul subiectiv, bazat pe sentimentalism iar mulți nici nu știu ce votează. Sunt destui care consideră că atunci când o echipă pierde, jucătorii cei mai buni sunt cei de pe bancă iar electoratul a decis la alegerile trecute să îi bage în teren. Confruntați cu realitatea, s-a văzut cat de bine s-au descurcat iar acum rolurile s-au inversat. Unii se pare că nu au învățat din greșelile lor și persistă, confirmând zicala Fool me once, shame on you, fool me twice shame on me.
Nu cred că cei de la centru și-au făcut calculele legate de procente ci mai degrabă se pare că au încercat să împace niște interese mai mari pe cheltuiala județului nostru. În spate stă de fapt necesitatea de a răsplăti și în același timp de a scăpa la centru de Simonis la fel cum Merkel a “promovat-o” pe Ursula la Bruxelles. Apoi în PNL trebuia ceva făcut cu Blaga și Bușoi, să primească și ei un “coledziu” după stagiul la Bruxelles.
Situația e de așa natură că practic nu contează ce ar recomanda un partid sau altul și este și rațiunea din care Robu nu se pronunță pentru că pur și simplu nu are rost și ar putea avea efecte contrare. Deși pare greu de crezut, poate că totuși a ascultat de consilierii săi.
Situația excepțională datorită căreia Fritz a câștigat alegerile din pandemie nu pare să se mai repete și în plus acesta a intrat pe teren iar mulți s-au convins că nu e chiar ceea ce a susținut că este. Dacă alegători vor învăța din greșeli, acesta nu va mai strânge sub nicio formă scorul din trecut și pe bună dreptate. A fi doar un orator bun nu este un criteriu obiectiv pentru a vota un candidat, lucru demonstrat când un conațional a lui Fritz care ținea discursuri în berarii a ajuns la putere. Cât despre competențele sale, ar fi prea multe de spus dar un citat din Caragiale rezumă destul de bine sublimitatea lor.

Ion Vidu a spus: (aprilie 2nd, 2024 at 11:32 )

FĂRĂ UNITATE DE MONOLIT ÎNTRE PSD SI PNL!!!
FĂRĂ ROBU!!!

Martin a spus: (aprilie 2nd, 2024 at 11:51 )

Daniel!
Văd că te dai atotștiutor, dar personajul la care te referi așa de subtil, „conaționalul lui Fritz”, n-a fost neamț.
Aș putea să-ț spun direct ce a fost dar caută prin arhiva, poate mai înveți și alte lucruri.

George a spus: (aprilie 2nd, 2024 at 11:55 )

@ Daniele, acest pasaj din discursul tău, discurs „ECHIDISTANT”, de fin observator al politicii, cu drept de opinie, e suficient să îți arate ADEVĂRATA față: „A fi doar un orator bun nu este un criteriu obiectiv pentru a vota un candidat, lucru demonstrat când un conațional a lui Fritz care ținea discursuri în berarii a ajuns la putere”.

Daniel a spus: (aprilie 2nd, 2024 at 13:12 )

@Martin
Nu a avut cetățenia la naștere dar a dobândit-o ulterior. Oricum până la urmă cine e german și cine nu e? Dacă prusacii, bavarezii, austriecii, sașii, șvabii sau cei din Frisia se consideră sau nu germani, e la latitudinea lor.
@George
Am dat un exemplu pe care toată lumea îl știe sau voiai să îl dau exemplu pe prietenul său italian?

@D a spus: (aprilie 2nd, 2024 at 13:25 )

Culmea e că Fritz e mai tolerant decât voi, patrioții răsăriți din cadavrul nazi(onal)-ceaușismului. Iar trimiterea la Hitler ar justifica ștergerea comentariului tău abject.

Cristian M a spus: (aprilie 2nd, 2024 at 13:59 )

Într-adevăr, nu suntem oi. Dar avem darul de a ne p… contra vântului(Ciuhandu 4 mandate, Oancea) partide altele decât puterea. Să nu uităm că Timișoara a avut fonduri cât am avut primar de aceeași culoare politică cu puterea de la București. Nu știu dacă Robu este mai bun ca Fritz, sau invers, dar am certitudinea că -PSD va câștiga la nivel național, iar cu Fritz primar, nu cred că vom avea în următorii 5 ani stadioanele promise, sau altele.

Reos a spus: (aprilie 2nd, 2024 at 15:26 )

Pe lîngă noi toate naziile cum or fi sunt zero ,noi suntem spuma universului, fără noi n-ar funcționa nimic și peste tot pe unde am ajuns le-am arătat de ce suntem în stare.🤔

Daniel a spus: (aprilie 2nd, 2024 at 15:38 )

@D
De ce să fie șters când este vorba despre oratori cunoscuți care s-au dovedit incompetenți? Se șterge dacă este vorba de glorificarea unor astfel de personaje dar blamarea lor este absolut firească.
Iarăși sunt nevoit să amintesc de inchiziția pe care zeloții cultului Sfantului Dominic doresc să o impună asupra liberei exprimări.

Ioana a spus: (aprilie 2nd, 2024 at 15:38 )

@Daniel, vezi ca sunt 10 lei pe jos langa sediul PNL in Unirii. Fugi repede, ii i-a vantul. Sunt pentru comentariile tale „echidistante”, mai ales la cele pro Fritz

George a spus: (aprilie 2nd, 2024 at 15:56 )

@Daniele,oricum, PRESUPUSUL meu „prieten italian” e mic copil pe lângă prietenii tăi ruși.

Kata a spus: (aprilie 2nd, 2024 at 16:25 )

@CristiM, dupa “teoria” ta am ajunge la partidul unic, ne-am intoarce in dictatura si ciar in comunism (ca ce altceva sunt psd-istii decat urmasii – comerciali si/sau privatizati – ai pcr-istilor de odinioara?!
Unde-i spiritul timisoarei si a revolutiei???

KROKO a spus: (aprilie 2nd, 2024 at 17:57 )

Mai lasati vrajeala penibila cu NU suntem oi si cu NU ne pi……contra vantului si aduceti-va aminte de Alinutza, Ben-Oni si altele si altii,asa ca ciocu mic si pasu mare si vom ramane cu gura cascata dupa…..VOTARE !!!

dumitru a spus: (aprilie 4th, 2024 at 01:41 )

@georgica tată… bravo! țin să te felicit pt aia cu rușii. sunt dezamăgit totuși că n-ai zis și una cu șoșoacă… așa ai fi putut atinge potențialul maxim al intelectului pe care-l deții

ioana a spus: (aprilie 4th, 2024 at 21:24 )

Abia aștept sa il auzim pe @Daniel cum ajunge la nebuni internat dupa ce o sa planga pe seara de 9 Iunie.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Se lansează licitația pentru reabilitarea celei mai vechi școli generale din Timișoara

Școala generală nr. 1 din Timișoara, situată în Fabric, va fi transformată în școală verde inteligentă. Atingerea acestui deziderat va mai dura, deocamdată primăria a anunțat că va lansa licitația pentru găsirea unei firme care să se ocupe de proiectare și execuție. Investiția este finanțată din fonduri PNRR pe care Primăria Timișoara le-a atras anul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lansează licitația pentru reabilitarea celei mai vechi școli generale din Timișoara
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

robu si popoviciu

Alin Popoviciu, reprimit în PNL. Cătălin Iapă, omul lui Nicolae Robu, refuzat

Fostul secretar general al PNL Timiş, Alin Popoviciu a fost reprimit în PNL, cu braţele deschise. Popoviciu este considerat un apropiat al actualului preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga. În schimb, Cătălin Iapă, yesman-ul fostului preşedinte al PNL Timiş, Nicolae Robu, a fost refuzat. De asemenea, au fost respinse şi adeziunile de reintegrare în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Popoviciu, reprimit în PNL. Cătălin Iapă, omul lui Nicolae Robu, refuzat
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Deznodământul se amână. Timişoara pierde meciul 3 cu Ploieştiul

CSM Petrolul Ploieşti a redus din diferenţă în seria decisivă pentru rămânerea în liga de elită la baschet masculin. A fost 83-79 în meciul trei din seria cea mai bună din cinci partide, într-un joc disputat pe teren prahovean. După trei partide Timişoara rămâne în faţă, 2-1 la general. Partida disputată luni seara a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deznodământul se amână. Timişoara pierde meciul 3 cu Ploieştiul
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fostul secretar general al PNL Timiş, Alin Popoviciu a fost reprimit în PNL, cu braţele deschise. Popoviciu este considerat un apropiat al actualului preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga. În schimb, Cătălin Iapă, yesman-ul fostului preşedinte al PNL Timiş, Nicolae Robu, a fost refuzat. De asemenea, au fost respinse şi adeziunile de reintegrare în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Popoviciu, reprimit în PNL. Cătălin Iapă, omul lui Nicolae Robu, refuzat
Specialişti aşteptaţi la un eveniment de tradiţe organizat sub egida UPT. Asociația de Sudură din România, în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, Academia de Științe Tehnice din România, Filiala Timișoara și Sucursala ASR Timișoara organizează, în zilele de 18-19 aprilie 2024, la Facultatea de Mecanică a UPT (Bd. Mihai Viteazu nr. 1), Conferința „SUDURA 2024”,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Eveniment ce aduce aminte de o tradiţie politehnică importantă, sudura
Școala generală nr. 1 din Timișoara, situată în Fabric, va fi transformată în școală verde inteligentă. Atingerea acestui deziderat va mai dura, deocamdată primăria a anunțat că va lansa licitația pentru găsirea unei firme care să se ocupe de proiectare și execuție. Investiția este finanțată din fonduri PNRR pe care Primăria Timișoara le-a atras anul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lansează licitația pentru reabilitarea celei mai vechi școli generale din Timișoara
Titu Bojin nu mai candidează pentru preşedinţia CJ Timiş. S-o fi săturat şi el, după ce la ultimele alegeri locale a obţinut doar 4,06, pe atunci candidând pentru ALDE. Acum e lider judeţean al PUSL, partidul fondat şi controlat de fostul turnător la securitate Dan Voiculescu. Zilele trecute, Bojin a anunţat că PUSL nu va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (2). Timişul are o nouă „echipă câştigătoare”: Piedone-Bojin. Secta „Robiştilor” promovează unul dintre cele mai insalubre personaje din spaţiul public
Premisă: * Marile companii din IT&C din Statele Unite ale Americii au concediat zeci de mii de angajați în ultimele 18 luni; * Din experiența crizelor precedente, mișcările din piața globală se simt în România la o diferență cuprinsă între șase și nouă luni față de momentul declanșării în SUA; * Pentru a avea o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Analiză: Valul de concedieri din SUA, în domeniul IT&C, nu s-a resimțit în vestul României. Rata de angajabilitate a studenților UPT aproape de 100%
Intrat în cursă perntru un nou mandat de primar al Dumbrăviţei, Horia Bugarin afirmă că are de luptat cu cea mai mizerabilă campanie făcută până acum, în spatele căreia se ascund mafia imobiliară şi lumea interlopă. Principalul contracandidat al lui Bugarin este latifundiara Alina Sperlea (PSD-PNL), o afaceristă cu averea ascunsă.   Primarul Dumbrăviţei, Horia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Horia Bugarin intră oficial în cursa pentru un nou mandat de primar al Dumbrăviţei: “Haideți să ne opunem împreună mafiei imobiliare și interlopilor!”
Primăria Timișoara a anunțat amplasarea a nouă cișmele de apă potabilă  în 6 parcuri administrate municipalitate: Parcul Copiilor (2), Parcul Civic (3), Parcul Central (1), Parcul Alpinet (1), Parcul Catedralei (1), Parcul Adolescenței (1). Prima cișmea a fost deja montată în Parcul Adolescenței. În această săptămână, va fi dată în folosință și cea din Parcul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În șase parcuri din Timișoara vor fi amplasate cișmele cu apă potabilă
DRDP Timișoara a anunțat că în această seară (16 aprilie), de la ora 20 până la miezul nopții, 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐞𝐦𝐢𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐫𝐨𝐯𝐢𝐧𝐢𝐞𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐧𝐮 𝐯𝐚 funcționa în 𝐏𝐓𝐅 Moravița, 𝐏𝐓𝐅 Jimbolia și 𝐏𝐓𝐅 Cenad, din judetul Timiș, ca urmare a lucrărilor de îmbunătățire a infrastructurii rețelelor de comunicații de date puse la dispoziție de către...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se întrerupe temporar emiterea de roviniete în punctele de trecere a frontierei din Timiș
Top