De Nicolae Robu ghinioanele se țin lanț. După „clanuri”, și Radu Țoacă a recomandat să nu votăm cu Fritz

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Poate ați avut treabă și nu ați observat până acum că Dominic Fritz, candidat al Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Timișoara, a câștigat campania electorală detașat. Unii zic că a câștigat tot detașat și alegerile din 9 iunie, dar haideți să nu anticipăm ce preferințe va avea timișoreanul cu drept și chef de vot. Iar una dintre temele care au ajutat să se facă diferența dintre Dominic Fritz și candidatul PSD-PNL Nicolae Robu a fost cea a cetățenilor români sau germani de etnie țigănească neadaptați la regulile de conviețuire socială, denumiți în jargon de campanie electorală „clanuri”.

A fost subiectul cu strada Cezar. Acolo o familie de rromi beneficia de un spațiu public, folosind practic o stradă care făcea legătura între CD Loga și Parcul Copiilor. Cei mai în etate cunosc istoria acelei străzi și au cârcotit ba că nu țiganii au blocat acea stradă, ci comuniștii pe vremuri, ba că primarul Fritz a folosit subiectul ca glonte de argint în lupta cu Nicolae Robu. Într-o emisiune pressalert, pesedistul Radu Țoacă a relatat cum „clanurile” de pe strada Cezar au venit în audiență la primar, iar edilul șef a păstrat subiectul pentru alegeri.

N-am nicio îndoială cu echipele de campanie ale principalilor candidați fac eforturi mari să se încadreze în limite etice corecte. Uneori reușesc, uneori nu, dar asta este Campania electorală cam peste tot și, fără deformări grosolane ale realității, o poți lua ca un firesc al vremurilor. Însă de aici și până la a empatiza aproape cu acele „clanuri” doar pentru a demonta punctele electorale câștigate de contracandidat este cale lungă și urât mirositoare.

După episodul cu strada Cezar a mai apărut acea filmare cu niște membri ai „clanurilor” terorizând o familie cu care împărțeau o curte comună. Mașină vandalizată, lovituri cu bâte, vorbe murdare, camera de luat vederi ruptă și precis nu a fost numai atât în cei 20 de ani de luptă cu „clanurile” a nefericitei familii ce a trebuit să conviețuiască acolo cu acele haimanale. Agresiunea a avut loc în urmă cu vreo două săptămâni, iar lui Dominic Fritz i se reproșează că a ținut subiectul să se coacă în scopuri electorale.

Așa este. L-o fi ținut „să să coacă, mânca-ți-aș”, dar haideți să vedem care este efectul maxim din toată povestea asta electorală. Nu știm ce se va întâmpla cu acea familie agresoare, dar așa cum este el de campanie electorală, subiectul scos pe tapet de primarul Fritz a ajuns să fie dus prin toată mass-media națională, iar coincidența face ca o lege pentru apărarea vecinilor de terorismul clanurilor a fost anunțată ca adoptată de președintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, și trimisă la promulgare.

Poate că „teroriștii” vor fi doar amendați, dar acuzele aduse în legătură cu pasivitatea poliției față de aceste cazuri n-au cum să nu lase urme în ordinea publică măcar o vreme după amplificarea reacțiilor la aceste evenimente. E rău că Dominic Frtiz a profitat de aceste scandaluri? Sau e bine că acestea sunt mai vizibile ca niciodată în spațiul public? Strada Cezar sau comportamentul agresiv al rromilor față de cei care refuză să le vândă casele pe bani puțini nu sunt de acuma. De ce n-a ieșit Nicolae Robu cu astfel de subiecte în 2020? De ce n-a ieșit în 2016?

N-a ieșit nici măcar în 2012, când avea pe cine acuza de închiderea ochilor la strategiile imobiliare ale rromilor, pe fostul primar Gheorghe Ciuhandu. Dar să revenim la experimentatul combinator Radu Țoacă (PSD) și la vorba aia atât de valabilă: „Dacă Radu Țoacă îți spune cu cine să nu votezi, atunci acela trebuie să fie alesul”.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

19 comentarii pentru acest articol

Jack a spus: (mai 31st, 2024 at 08:14 )

Fritz e un esec pentru Timisoara. Nu se vede mai nimic in urma mascariciului astuia de 4 ani!

alin a spus: (mai 31st, 2024 at 08:53 )

Pai aia is pe vorbiti cu Fritz. Logic. Orice rom stie ca nu-i placut de romani. Daca ii face reclama la un roman inseamna ca ii face o defavoare. Stie si el, ca doar nu-i fraier.

Reos a spus: (mai 31st, 2024 at 08:55 )

Ultracinstitul soarele orașului este un pensionar frustrat dar prin faptul că punctează în fiecare zi ne ajută mult să știm sigur pe cine nu votăm 👏

Manolache a spus: (mai 31st, 2024 at 09:08 )

@Jack ia și candidează tu deșteptule 🙂

Zdreanță a spus: (mai 31st, 2024 at 09:11 )

De ce toate scandalurile au apărut brusc în campania electorală?De ce până în prezent toate mergeau strună iar articolele cu privire la abaterile fostei sau prezentei administrații erau dezbătute rar și fără prea mult zgomot.Este foame de voturi domnule iar aleșii fac ce știu mai bine,unii se victimizează iar alții pozează în apărătorii urbei și a locuitorilor ei.Alegerile la români seamănă cu balurile mascate,politicienii se deghizează în oameni cinstiți până după alegeri.

Solo a spus: (mai 31st, 2024 at 09:12 )

Radu Toanca e o jigodie. Doar Jack cu vrejul uscat il intrece.

Daniel a spus: (mai 31st, 2024 at 09:37 )

Când discuția se concentrează pe o problemă, trebuie avut permanent grijă ca imaginea de ansamblu să nu fie scăpată din vedere. Suspiciunile că aceste acțiuni contra clanurilor din ultimele săptămâni sunt exploatate în scop electoral de actualul primar nu sunt acuzațiile principale contra acestuia. Lucrurile sunt mult mai grave și pleacă de la principii fundamentale pentru care candidatul Fritz a fost votată de alegători. În primul rând acesta a declarat că va face un alt fel de politică, că va fi un alt fel de politician iar cu trecerea timpului aceste afirmații s-au dovedit false. Nu are rost să mai discutăm de îndeplinirea promisiunilor din campanie și mai ales de lucrurile pe care le-a făcut în contradicție cu promisiunile sale, pentru că nu mai terminăm până la alegeri. Practic Fritz s-a comportat ca orice politician autohton, și-a tras vilă, 3 ani a dispărut din relația cu electoratul și a anihilat orice opoziție și divergență de păreri în cadrul filialei, aici a se vedea cazurile Moș și Raul Olajos. Mandatul său a avut realizări submediocre presărate cu situații ridicole cauzate de spoială ecologistă aplicată unor proiecte. Comparat cu alte orașe, de exemplu Oradea unde s-au făcut o serie de pasaje în zona centrală în timpul în care la Timișoara s-a construit o pasarelă, ce-i drept faraonică cu cheltuieli inutile, stă foarte prost. În test, taxe mari, aparat bugetar stufos, realizări puține, achiziții la prețuri exagerate și onorarii de succes. Acesta este fondul pe care trebuie judecată la alegeri administrația Fritz. Acum, peste toate acestea trebuie suprapuse situațiile prezentate în articol și imaginea de politician neaoș este completă. Practic aceasta este o spoială cu beneficii puține pentru oraș și cetățeni dar foarte mari pentru primar care speră să obțină încă nu mandat pe care nu îl merită ca urmare a performanțelor sale. Asta ca să nu mai vorbim de onestitate pentru că dacă ar fi avut această calitate, ar fi mediatizat instant aceste situații și ar fi aplicat legea imediat. În concluzie acest individ încearcă se ne păcălească încă o dată apelând la sentimentalisme și tehnici de manipulare pentru a spăla imaginea ultimilor ani iar dacă este să mergem pe aceleași principii ca în 2020 devine legitimă întrebarea de ce nu am vota și acum pentru schimbare.

@hack a spus: (mai 31st, 2024 at 09:57 )

Este plin orașul de cabinete oftalmologice. Dacă tu nu ceau nimic, e darul sa faci o vizită la oricare dintre aceste cabinete.

Andreia cu Dichis a spus: (mai 31st, 2024 at 10:00 )

Urmeaza Daniel cu comment-ul…. 🙂 )))))
Jack si-a facut datoria. 🙂 ))))))

Ioan a spus: (mai 31st, 2024 at 10:01 )

Daca Fritz este un esec, Lae Robu este un „real succes”.
Tocmai am dat o miuta pe stadionul ridicat de Lae Robu, dupa care am inotat, pe rand, in toate bazinele olimpice construite de administratia Lae Robu (si nu-s putine :)). In ultima vreme am mai admirat fantana multicolora de pe Bega, m-am plimbat cu metroul construit de Lae (cu manutza lui, ca n-a gasit meseriasi la fel de priceputi ca el). As mai avea multe de povestit despre „realizarile” lu’ Lae…doar a facut 120% din ce a promis. Mare om Lae asta (bate suta de kg). Unde mai pui ca este cinstit pana-n maduva oaselor, este parolist……si cu neuronii prajiti…

Kata a spus: (mai 31st, 2024 at 10:26 )

@jack, nu se vede nimic in plus in buzunarele interlopilor din si din afara politicii timisorene. Pentru cetateanul de rand se vad o gramada 😉 si multe nu-s vizibile pt ca a facut multe lucrari care nu-s “de suprafata”.

vest a spus: (mai 31st, 2024 at 10:40 )

Foarte corect articolul, dar, din pacate, sunt si ciumeti care nu inteleg nimic sau inteleg, dar interesul lor e Lae de Bocsig.

@kata a spus: (mai 31st, 2024 at 11:30 )

Nu trebuie scapati din vedere infractorii white collar ca acum asa se fac mai nou invartelile care sunt si mai greu de contracarat de catre insitutiile statului.

metastaza bate infecția ! a spus: (mai 31st, 2024 at 11:45 )

Riscul de face din această afacere una de discriminare rasială este mare. Nu țigănușul care trăiește din 2 lei pe zi este vinovat și știm bine asta. La bază, vinovați sunt specialii din clanul Coldeaci, care i-au favorizat pe cei din clanul Cârpaci. Trăim momente speciale pentru că de viețile noastre se ocupă niște speciali. Din nefericire, sunt specialiștii în rău, în a face rău și abia acum începem să simțim efectele împuțirii subterane a societății românești!!!
Cazul ăsta este ca bătaia aplicată șeii, dar iapa se face că nu simte nimic. Ar trebui insistat, dar deocamdată n-avem nici măcar un nebun în politica românească actuală care să spună tare că împăratul, încă, după 35 de ani, e tot gol!

@Daniel a spus: (mai 31st, 2024 at 12:35 )

Cît timp ai tu pentru propagandă ieftină nu prea are multă lume dar la un punct să te gândești altă dată,cît l-au săpat pe Fritz pînă și în cur a fost verificat dacă era ceva de găsit era executat la ora asta că doar de prieteni nu a dus lipsă.

@@Daniel a spus: (mai 31st, 2024 at 13:48 )

Nu e vorba de propagandă ci e vorba de educarea electoratului în a evalua situația la rece, a o întoarce pe toate părțile și a lua o decizie bazata pe lucruri concrete și principii. Lumea trebuie să vadă dincolo de perdeaua de ceață ridicată de consultanții de campanie care de prea multe ori a împiedicat un rezultat optim din cauza că a provocat o reacție emotivă a electoratului. Aici nu e vorba că primarul ar fi comis o faptă penală și nu a fost prins ci de lucruri mult mai profunde care țin de etică și morală. Aceste lucruri au devenit mult prea clare iar principiile care au dus la îndepărtarea lui Robu de la conducerea primăriei ar trebui aplicate și acum mai ales că avem 2 candidați care îndeplinesc mult mai multe premize pentru a fi un primar eficient decât cei care sunt considerați favoriți.

Mioriticus a spus: (mai 31st, 2024 at 15:29 )

Daniel dragul meu era să pic de pe scaun citind precum că tu faci educația electoratului ,nu crezi că este gălușca puțin prea mare pentru tine?🤔

Nemo a spus: (iunie 1st, 2024 at 07:58 )

Măi dragă Daniel,
Am și eu o mica curiozitate, așa de om mai puțin școlit și fără viziune, cam pe unde ar trebui să fie construite ” niște pasaje” în centrul Timișoarei?!
Mă tot gândesc și mă strofoc dacă nu cumva pasajul ăla mult visat de tine ar trebui să treacă peste Catedrală sau peste Piața Victoriei. Acuma na, dacă vine nen’tu Lae primar poate face un pasaj din Șagului până în Aradului.
Ai tu ce ai cu Fritz, ești trup și suflet cu Ciolacu, îl susții pe Lae, da nu din convingere, doar din frustrare că nu ai și tu un Ciolac pe care să îl votezi pentru Timișoara.
Lae, Pirtea, Blaga.
Dacă tot insiști, primul este pe post de maimuțoi iar următorii doi sunt niște ospătari ghidonati de Ciolacu.
Bocsig, Bihor, Buzău.
Au ceva in comun. Litera B.

ion a spus: (iunie 1st, 2024 at 08:04 )

Stiti ce am remarcat? Ca nimeni nu-l ataca pe Fritz pe tema capitalei culturale. Inseamna ca pana si adversarii sai sunt de parere ca a fost un succes.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dragan Petricevic

NBA Summer League, cu antrenorul Dragan Petričević printre participanți. Două campuri în Las Vegas în luna iulie și alte activități

Dragan Petričević a fost invitat pentru a șasea oară în Statele Unite ale Americii la două campuri din Las Vegas organizate pe durata NBA Summer League (12-23 iulie). La primul dintre ele, Overseas Scouting Combines (15-17 iulie), antrenorul principal al echipei SCM Timişoara a fost numit head coach și face parte dintr-o companie selectă în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul NBA Summer League, cu antrenorul Dragan Petričević printre participanți. Două campuri în Las Vegas în luna iulie și alte activități
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş invită publicul timișorean, în perioada 27 – 30 iunie, la cea de-a doua ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei, Expo Mobila Timișoara, care va avea loc la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bulevardul Eroilor de la Tisa nr.22.  Expo Mobila Timișoara se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Societatea Piețe S.A. Timișoara rămâne consecventă în demersul de livrare a unor condiții cât mai bune și mai sigure pentru beneficiarii serviciilor precum și pentru angajați, astfel că managementul societății a luat măsuri imediate cu privire la o abatere disciplinară gravă. Aflat în afara orelor de serviciu, dar cu unul dintre autoturismele societății Piețe S.A...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajat de la „Pieţe”, dat afară după ce a făcut un accident soldat cu o victimă, fiind băut şi cu permisul suspendat
Consiliul Județean Timiș a semnat, joi, contractul de execuție pentru realizarea proiectului „Renovare energetică moderată a clădirii Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Constantin Păunescu Recaș”. Câștigătoarea licitației pentru realizarea lucrării este societatea BTTC Construct S.R.L. Investiția totală depășește suma de 7 milioane de lei, din care aproximativ 2 milioane provin din bugetul Consiliului Județean Timiș,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poate începe renovarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Recaș
Dragan Petričević a fost invitat pentru a șasea oară în Statele Unite ale Americii la două campuri din Las Vegas organizate pe durata NBA Summer League (12-23 iulie). La primul dintre ele, Overseas Scouting Combines (15-17 iulie), antrenorul principal al echipei SCM Timişoara a fost numit head coach și face parte dintr-o companie selectă în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul NBA Summer League, cu antrenorul Dragan Petričević printre participanți. Două campuri în Las Vegas în luna iulie și alte activități
Timișoara va beneficia, în perioada următoare, de numeroase intervenții în domeniul spațiilor verzi, realizate de firmele cu care primăria are contract. Vizate sunt toate zonele verzi ale orașului, inclusiv parcurile, bulevardele și spațiile verzi adiacente străzilor, dar prioritate au școlile, parcurile, locurile de joacă și bulevardele principale. Echipele societăților din subordinea primăriei și ale firmelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara ne asigură că se lucrează intens la zonele verzi din oraș/FOTO
Principalii competitori care au concurat pentru posturile de președinte al Consiliului Județean Timiș, respectiv primar al Timișoarei, nu s-ar fi plâns în perioada următoare în cazul unui eșec. Alfred Simonis, Alin Nica, Dominic Fritz sau Nicolae Robu nu au probleme cu banii, au sume depuse în conturi, dar și proprietăți sub forma unor case sau...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta electorală la Timiș și Timișoara s-a dat între candidați avuți. Terenuri, apartamente, salarii bune, pensii generoase, în dreptul principalilor competitori
Perioada temperaturilor ridicate vine cu unele riscuri și pericole. Cel mai crescut risc al verii este pericolul de înec. Astăzi, 20 iunie, în jurul orei 11:40, pompierii timișeni au fost alertați cu privire la o persoană posibil înecată în râul Timiș, pe raza municipiului Lugoj. Au fost alertate toate subunitățile de intervenție ale inspectoratului și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Căutări intensive în râul Timiş, la Lugoj, pentru găsirea unei persoane care a intrat în apă şi nu a mai ieşit
CSC Dumbrăviţa va începe pregătirile pentru noul sezon de Liga 2 pe data de 1 iulie. Prima săptămână va fi rezervată readaptării la efort și efectuării vizitei medicale, iar antrenamentele se vor desfășura pe plan local. În perioada 5-13 iulie, elevii lui Cosmin Stan vor efectua un stagiu de pregătire centralizată la Sântămăria-Orlea, în județul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa şi-a bătut în cuie programul de vară: cantonament în judeţul Hunedoara şi opt meciuri de pregătire
Luni, 24 iunie, în Parcul Central din Dumbrăviţa are loc Festivalul Tocăniței, un eveniment mult așteptat, care reunește iubitori de mâncare și concurenți talentați. Zona comercială – un rai al gusturilor și al mirosurilor! La festival, zona comercianților va fi plină de arome ispititoare, cu o mare varietate de produse la ceaun: tocănițe de vită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Festivalul Tocăniței 2024 la Dumbrăviţa, o sărbătoare a gusturilor!
Top