Consiliul Local Timișoara a adoptat, joi, cu doar 15 voturi pentru, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Timișoara (SIDU) și a zonei urbane funcționale aferente perioadei de programare 2021-2027, un document extrem de important pentru comunitate, care trebuia adoptat în urmă cu ceva ani, dar a ajuns la rând doar acum, în cadrul unei ședințe de plen extraordinare, convocată ”din scurt”. Dan Diaconu, consilier local, spune că acest document nu este aprobat în mod legal, neexistând o dezbatere publică. În plus, include aproape integral proiecte ale primăriei, fără a lăsa loc și pentru alte organizații din comunitate, mai spune acesta.
Acest mod de întocmire a SIDU limitează aproape total posibilitatea altor organizații, în afară de primărie, de a accesa finanțări, având în vedere că o asemenea includere în Strategie aduce puncte în plus la jurizare.
”Protocolul SIDU, în momentul de față, cuprinde proiecte ale Primăriei Timișoara în proporție de 99%. realizați că prin aprobarea SIDU în această formă, practic reduceți simțitor șansele partenerilor sociali, culturali, economici din municipiul Timișoara, de a accede la fonduri. Marea majoritate a fondurilor, și aceasta nu se referă doar la Programul Operațional Regional, acordă puncte pentru includerea într-o strategie integrată de dezvoltare urbană. Este inadmisibil să existe acolo patru – cinci proiecte ale partenerilor, este inadmisibil ca consultarea partenerilor din cadrul comunității să se fi făcut în anul 2022, în niște grupuri de lucru, care s-au întâlnit o singură dată. Nu cred că așa putem să mergem mai departe cu Strategia de Dezvoltare Urbană a acestui oraș. Eu cred că există niște termene care trebuie îndeplinite la depunerea unor proiecte, dar pentru asta să ajungem să tăiem șansele unei întregi comunități, de la universități, la organizații neguvernamentale, instituții culturale, oricine ar putea depune proiecte pe fonduri europene pentru că nu am realizat niciun fel de consultare eu cred că este absolut ineficient pentru felul în care se va desfășura acest oraș în continuare. Trecând peste faptul că suntem în 2024, această strategie trebuia adoptată acum patru ani, nu puteți să continuați așa cu acest document. Nu putem să adoptăm cel mai important document al unei comunități, fără dezbatere”, a spus Dan Diaconu, consilier local PNL.
Primarul Dominic Fritz spune că proiectul e deja în dezbatere publică de un an de zile.
”Vă reamintesc că e de anul trecut public acest document, într-un proces de dezbatere”, a spus și Fritz.
Explicații… tehnice a oferit Adriana Deaconu, reprezentanta primăriei. Ea a explicat și de ce comunele nu au proiecte, pentru că ar fi depus pe PNRR, în plus nici nu prea au avut asemenea inițiative de finanțate, a spus aceasta.
”Acele proiecte sunt cele strict prioritare și alocate municipiului reședință de județ, împreună cu zona urbană funcțională, tot în SIDU există lista generală de proiecte care, pe baza unor criterii, s-a transformat în lista de proiecte prioritare, la care am mai adăugat și alte criterii de prioritizare și s-a ajuns la lista prioritară de proiecte. În ceea ce privește consultarea mediului de afaceri, a comunității, noi am făcut, pe lângă consultările tematice, inclusiv prin publicarea pe platforma ”decidem”. La comune am revenit și le-am solicitat, din nou, proiecte pe ceea ce înseamnă finanțate pe Programul Regional Vest, dar multe dintre comunele care sunt prioritare în zona noastră de intervenție au destul de multe proiecte pe PNRR”, a spus Adriana Deaconu, director Direcția Incubator Proiecte din Primăria Timișoara.
Proiectul de 800 de pagini a fost pus la dispoziția consilierilor locali cu 18 ore înainte de ședința de plen, a spus Diaconu. Interesant, niciuna dintre cele două anexe ale proiectului de hotărâre, unde sunt precizate toate proiectele din strategie, nu au fost făcute publice pe pagina primăriei, nici măcar după aprobare, aceasta deși astfel de date sunt făcute publice aproape la orice proiect.
Comentarii prin facebook