De câte ori a dat Robu cu pumnul în masă atunci când din banii timişorenilor PSD îi făcea stadion Olguţei?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Motto: “Mă bucur ca se face stadion la Alexandria, aştept să se dea drumul la investiţii şi la Timişoara”Nicolae Robu

Revin cu un subiect extrem de dezbătut, dar şi controversat şi nu de azi, de ieri, ci de decenii. Mă refer la modul în care Timişoara a fost dezavantajată la distribuirea banilor de la bugetul naţional. Mai exact la (ne)finanţarea unor obiective importante ale Timişoarei. De 34 de ani, Timişoara a fost cvasi-constant al doilea mare contributor la bugetul naţional, dar de întors, de cele mai multe ori, i s-a întors praful de pe tobă.  În condiţiile în care nu avem o lege a descentralizării fiscale (şi nici nu vom avea foarte repede), nu avem criterii obiective care să stea la baza ditribuirii banilor, fondurile vor fi împărţite tot pe criterii clientelare, de partid, de găşti.

Tot în aceste decenii au fost multe reproşuri la adresa clasei politice timişorene care n-a fost în stare să se impună la Bucureşti pentru a debloca finanţarea unor proiecte. Evident că în mod normal finanţările se fac pe bază de proiecte sau nişte criterii foarte clare valabile pentru toată lumea. Dar România nu este o ţară normală, iar factorii politici au decis întotdeauna pe criterii absolut subiective unde se duc banii. Astfel că oraşe sau judeţe bugetofage au primit bani pentru obiective pe care un contributor imens precum Timişoara nu le are. Precum stadioanele care au răsărit la Craiova, Târgu Jiu, Alexandria etc. pe banii timişorenilor.

Am scris cu câteva zile în urmă că această temă este folosită în campania electorală pentru preşedinţia CJ Timiş de către Alfred Simonis şi Alin Nica. Ce-i drept, primul a reuşit să repare câteva din nedreptăţile trecutului, canalizând unele investiţii spre Timişoara. În discursul său, Simonis admite că guvernele PSD au neglijat Timişoara, dar pe de altă parte îi acuză pe foştii lideri ai administraţiei timişorene şi timişene pentru lipsa de potenţă de-a se impune la Bucureşti.

Printre cei vizaţi se numără însă chiar colegul său de comasare Nicolae Robu, fost primar al Timişoarei timp de opt ani. Care se agaţă la rândul lui de acest discurs, afirmând că guvenul PSD-PNL va investi mulţi bani la Timişoara dacă va ajunge el primar. (Admite astfel că fondurile se ditribuie clientelar, un lucru care nu se face în gura mare.) Problema este că Robu a mai fost primar sub guvernarea PSD-PNL şi n-a adus nicio in vestiţie la Timişoara. De fapt, lucru care i s-a reproşat chiar în partid, Robu nu a fost niciodată, dar absolut niciodată Bucureşti ca să ceară bani pentru Timişoara. Eventual îl mai trimitea pe omul său de bază, Cătălin Iapă, pe care, evident, nimeni nu-l băga în seamă. Era sub demnitatea lui să ceară bani personal. Ori copilul care nu plânge nu primeşte de mâncare.

În schimb, alţi primari din ţară, chiar şi din Timiş, mergeau periodic prin ministere cu braţele pline de dosare cu proiecte. Şi când erau la putere şi în opoziţie. Cei care nu reuşeau să obţină bani, aveau curajul să spună public că lucrurile nu sunt OK. L-a văzut cineva pe Robu dând cu pumnul în masă şi spunând că din banii timişorenilor nu mai trebuie făcute stadioane pentru Olguţa? Evident că nu. În schimb, ca un căţeluş, atunci când Liviu Dragnea a făcut un stadion la Alexandria, fiind contestat chiar şi de unii din PSD, Robu s-a gudurat pe lângă fostul puşcăriaş, spunând că totul e perfect aşa. Ori câmd te porţi cu liderii de la Bucureşti ca un om cu o coloană mai flexibilă decât salcia, exact ca o nevertebrată eşti şi tratat. Uitaţi-vă doar la imaginule jignitoare pentru orice timişorean, în care Robu aplecat se ploconea pe lângă Ciucă şi Ciolacu.

La urma urmei, Nicolae Robu nu ar trebui să fie un subiect electoral, ci unul pentru medici. Prin ce mecanisme cerebrale un individ gonflat în propria stimă de sine devine o nevertebrată pe lângă trecătorii dregători ai ţării?

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

timișorean atent a spus: (iunie 5th, 2024 at 10:27 )

Bravo, Ino! Bine spus! Robu este victima imensului său orgoliu și orbit de imaginea sa falsă, creată de cei din jurul lui (Blaga, Bode, Bușoi). Dacă pierde a ieșit rușinos din viața politică, iar dacă câștigă – Doamne ferește – va deveni marionetă în mâinile păpușarilor mai sus menționați.

dan a spus: (iunie 5th, 2024 at 11:06 )

Primaria nici nu conteaza atat de mult precum presedintia CJ, care e echivalentul pozitiei de primar general la bucuresti de exemplu. Simonis aduce marea majoritate a fondurilor publice in Timis. Cu nica ne-am lamurit 4 ani ce nu poate…

Operatus a spus: (iunie 5th, 2024 at 11:30 )

Analiză foto: distanță mare față de interlocutor, mâna stângă atârnă stingher, gâtul retractat în cutia toracică, cocoașa desenează un semicerc perfect. Mare lider, mare 0-caracter !

Solo a spus: (iunie 5th, 2024 at 12:42 )

Cei trei lideri ai pnl , Blaga, Bode si Bușoi, intr- o tara normala ( ca fără, cum se zice) ar trebui sa stea în spatele gratiilor. Tânărul Bușoi a ajuns multimilionar fiind bugetar, dar niciodată medic. Despre afacerile lui Blaga sa nu mai vorbim. Sa amintim doar privatizarea Rafinăriei din Suplacu de Barcau care, după vânzarea petrolului romanesc firmei OMV, a ramas fără obiectul muncii ( fără petrol) si evident a falimentat. Culmea ca producea bitum atat de necesar autostrăzilor care se construiesc. Acum e clar de ce km de autostrada e atat de scump? Bode cel cu teza de doctorat copiata s- a facut mare prieten cu primarul Oprea din Sinaia și-i face o vila pe terenul „cumpărat” de la sora primarului( Recorder). Despre Robu si poziția lui din poza pot sa spun ca este aceeași poziție pe care a avut- o si fata de stiinta. Doar gargara e de el.

ion a spus: (iunie 5th, 2024 at 14:22 )

Ehehe, greșiți! Robu a dat cu pumnul în masă. Atunci când l-a îndepărtat ilegal pe directorul teatrului german de stat. Sau de fiecare dată când cineva îi contesta măreția. Și pe FB a dat de multe ori virtual cu pumnul în masă. Chiar și din concediul din Dubai de pe telefonul de serviciu al primăriei. Nici n-a fost mare factura telefonică. Doar vreo 2.000 de euro.

tm a spus: (iunie 5th, 2024 at 14:58 )

Nu Robu si nici Fritz , nu trebuie sa dea cu pumnul in masa ca s-a facut stadion la Craiova , ci parlamentarii de Timis .
Parlamentarii PSD , PNL(PDL) , USR , UDMR , AUR , etc .
Ei sunt trimisi in Parlament sa reprezinte interesele timisorenilor in Parlamentul Romaniei .
Ca Robu sau Fritz au dat dovada de incompetenta in gospodarirea orasului , e alta poveste .
Sa le dau jet la toti cacatii care se intrec in promisiuni , din 4 in 4 inainte de alegeri .

Dan A. a spus: (iunie 5th, 2024 at 19:13 )

De fapt relatia lui Robu cu Bucurestiul a fost destul de clara: tu o pui pe Alina Gorghiu pe liste, noi te tinem la primarie. Pana cand listele n-au mai fost la discretia lui Robu si a devenit inutil. Mai vedem saptamana viitoare, eu am parerea mea si promit sa o spun, dar nu inainte de alegeri. Spor la vot tuturor, indiferent cu cine votati!

Fuscus a spus: (iunie 5th, 2024 at 21:47 )

Bravo Robu !Vei castiga sigur spre disperarea celor foarte putini ce nu inteleg nimic din ce se petrece in jurul lor.Votez cu incredere ROBU PRIMAR !

Solo a spus: (iunie 5th, 2024 at 21:57 )

@Dan A. Pai dacă ne-o spui după votare, mai bine nu ne-o spune ( părerea ta). Nimeni nu va fi curios. Fa bine și spune- o inainte de deschiderea secțiilor de votare, altfel, vorba zicalei: ” daca tăceai, filosof ramaneai”. Sa nu ne spui ca votezi cu USR, ca asta știm.

Dan A. a spus: (iunie 6th, 2024 at 18:17 )

@Solo
1) Motivul pentru care nu pot spune acum e pentru ca echipa de campanie a lui Robu ar putea folosi ce zic in avantajul lor. Cunoscand personajul si citind ocazional (de cateva ori pe an, doar) ce posteaza pe facebook, pot spune clar: articolele publicate in numele sau NU sunt ale lui, profilul psihologic nu pusca. Chiar daca domnul profesor e in stare sa lege o fraza doua in mod logic si cu bun simt, cand emana mai multe idei nu se poate abtine si trece la urlari cu strigaturi si elogii narcisice. De trei luni incoace ce apare in ziar din partea sa contrasteaza puternic cu Ultrapersonalitatea care a erupt pana nu de mult cu ura si aroganta pe facebook. Eu zic ca l-au sedat.
2) Ok, nu va spun ca votez cu USR.

Solo a spus: (iunie 6th, 2024 at 19:26 )

@Dan A. Nu cred ca- l cunoști pe domnul profesor, fost prorector, fost rector, fost senator, fost primar, mai bine decat mine. Eu nu dau detalii ca s- ar putea sa se prindă sau macar sa ma pună intr- un grup, daca citeste deBanat. Eu sunt sigur ca citeste, asa ca indoiala mea e formala. Sigur nu-l votez și asta i- as spune-o direct, dacă l- as intalni si m- ar intreba. I- as spune și de ce, ceea ce aici nu pot sa spun. Am spus și asa multe, dar adevărate spre deosebire de calomniile lansate la adresa celor din USR pe Google, calomnii plătite de pnl. Nu ma așteptăm la asemenea jegosenie din partea lor. De la psd ma așteptăm la orice.

Daniel a spus: (iunie 7th, 2024 at 09:26 )

@Solo
Bine că nu îl votezi pe Robu pentru că PNL-ul face propagandă dar dacă te uiți la cea USR-istă nu sunt nimic mai prejos. Problema este însă că ei au clamat că sunt altfel și vor face politică în alt mod, alături de cetățeni nu arbitrar. Realitatea ne-a dovedit că se aseamănă în foarte multe privințe iar cazurile sunt arhicunoscute.

Solo a spus: (iunie 7th, 2024 at 11:05 )

Daniele, poate tu nu ai atâția ani de cati ani conduc Romania astia, psd si pnl, dar dacă ai mai mulți e grav ca nu ai realizat cum au condus- o si nici nu vrei sa schimbi ceva. Vorba aia : schimbarea este singura sansa de progres.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Prim-divizionara de handbal a Timişoarei şi-a aflat programul din turul noului sezon. Primul meci, acasă

Tragerea la sorți a programului Ligii Naționale de handbal, sezonul 2024/2025 a avut loc la sediul FRH. Liga Națională va cuprinde 14 echipe, dar cea de-a paisprezecea participantă urmează a fi desemnată, după anunțul CSM Alexandria, echipă promovată din Divizia A, că ar putea să nu se înscrie în Liga Națională. Alb-violeții vor lua startul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prim-divizionara de handbal a Timişoarei şi-a aflat programul din turul noului sezon. Primul meci, acasă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş invită publicul timișorean, în perioada 27 – 30 iunie, la cea de-a doua ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei, Expo Mobila Timișoara, care va avea loc la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bulevardul Eroilor de la Tisa nr.22.  Expo Mobila Timișoara se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Pentru prima dată, în zona din vestul României, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va instala pe o șosea un sistem nou de protecție, un parapete mai special. Pe DN 58 între Reșița și Soceni (CS) a început montarea de parapete pe rulouri. Acest sistem rutier de siguranță va fi amplasat pe circa 300 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Parapete pe rulouri, montate în premieră pe o șosea în vestul României. Sistemul de protecție și-a dovedit eficiența
Tragerea la sorți a programului Ligii Naționale de handbal, sezonul 2024/2025 a avut loc la sediul FRH. Liga Națională va cuprinde 14 echipe, dar cea de-a paisprezecea participantă urmează a fi desemnată, după anunțul CSM Alexandria, echipă promovată din Divizia A, că ar putea să nu se înscrie în Liga Națională. Alb-violeții vor lua startul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prim-divizionara de handbal a Timişoarei şi-a aflat programul din turul noului sezon. Primul meci, acasă
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş invită publicul timișorean, în perioada 27 – 30 iunie, la cea de-a doua ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei, Expo Mobila Timișoara, care va avea loc la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bulevardul Eroilor de la Tisa nr.22.  Expo Mobila Timișoara se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024
Gloria Moşniţa Nouă este câştigătoarea surprinzătoare a Cupei României. Echipa din zona periurbană a Timişoarei a învins în ultimul act al competiţiei favorita CSM Lugoj. A fost un meci început pe căldură mare şi încheiat pe nocturnă, într-o partidă organizată excelent de AJF Timiş, cu concursul clubului CSC Ghiroda, acolo unde s-a disputat şi întâlnirea....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gloria e a Moşniţei! Victorie neaşteptată în finala Cupei contra favoritei din Lugoj
Împotriva deşeurilor din plastic. O formulă de educație inovatoare pentru a face față provocărilor reprezentate de creșterea deșeurilor de plastic – EDU4PlastiCircular, este un proiect internațional, coordonat de Universitatea Politehnica din Timişoara. Materialele plastice reprezintă o provocare semnificativă în materie de mediu și climă. Una dintre problemele cheie este supraproducția de piese de plastic și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT va coordona un important proiect internaţional
Nouă rugbiști ai echipei bănăţene au fost chemați sub tricolor pentru stagiul din această vară. Stejarii se vor reuni vineri (21 iunie), la Paris, la Centrul Național de Rugby de la Marcoussis, fief-ul reprezentativei Franței. Față de convocările de la început de an, pentru Rugby Europe Championship, noutatea din echipa noastră este Corrado Ștețco. Jucătorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nouă jucători de la SCM USV Timişoara merg la naţionala de rugby a României
În Iulius Town, atmosfera vacanței de vară este adusă de Caravana Radio ZU, care ajunge, în această săptămână, la Timișoara. Daniel Buzdugan și Mihai Morar vor transmite live din fața Tucano Coffee din Iulius Gardens, matinalul de joi, 20 iunie. Caravana Radio ZU a pornit în turul României, iar joi ajunge și în Timișoara, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Caravana Radio ZU ajunge joi la Iulius Town Timișoara
Trei persoane au fost sancționate de polițiștii locali cu câte 30.000 de lei pentru că au abandonat deșeuri la intersecția Străzilor Mangalia cu Platanilor și Grofșoreanu cu Romulus. O a patra persoană a fost amendată cu doar 1.000 de lei, după ce a fost prinsă abandonând resturi la o rampă de sub podul din Calea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În lupta cu nesimţiţii care aruncă gunoaie pe domeniul public, poliţiştii locali au mai amendat patru persoane
Top