Paula Romocean: „Dacă oameni ca tine nu se implică, în România nu se va schimba nimic”.

Unde te-ai născut? Cum era familia ta, bunicii, părinții? 

M-am născut într-un sat din județul Bihor. Bunicii mei erau oameni simpli, țărani autentici. Mama este învățătoare, iar tata inginer constructor. Am avut o copilărie ca toate copilăriile de la țară, cu mers la munca câmpului și ajutat în gospodărie, la creșterea animalelor. Am crescut cu mama, bunicii, sora și fratele meu și pot spune că am avut o copilărie foarte fericită.

Ce basm din copilărie te-a marcat?

Nu e un basm, e o poezie cu final trist. Despre o rândunică care crește șase pui, iar la final, când avea nevoie să o îngrijească cineva, rămâne singură, fiindcă fiecare pui se gândea că o va îngriji altul. Și cumva, asociam situația cu cea a familiei mele. Fiindcă eram trei frați cu mama și știam cât de greu îi este singură. Mi se părea de neconceput să o lăsăm singură, când o să vină rândul nostru să avem grijă de ea. Și chiar sunt mândră că noi trei nu suntem ca puii de rândunică și avem mare grijă de mama noastră.

Îți amintești povești/spuse ale părinților/bunicilor care ți-au rămas în minte și reprezintă ceva important în viața ta?

Îmi amintesc poveștile bunicilor din vremea celui de-al Doilea Război Mondial și cruzimea cu care au fost tratați de ruși. Pentru mine, acestea reprezintă o lecție despre ce înseamnă războiul, foamea și frica. Mi se pare incredibil că, într-o țară vecină, după atâția ani, unii oameni trăiesc exact aceleași experiențe cumplite.

Îți aduci aminte o întâmplare din copilărie care te-a marcat?

Mai degrabă din adolescență. Când m-am lovit prima dată de nedreptate. Directorul liceului a decis să o numească șefă de promoție pe fiica lui, deși eu aveam cea mai mare medie din liceu în cei patru ani. Și pur și simplu, n-am avut ce face.

 Ce studii ai, ce profesie ai și cum ai ales-o?

Am terminat Facultatea de Științe Economice din Timișoara în 2003, secția Contabilitate și Informatică de Gestiune. Sunt economist. Am fost o persoană care a avut și înclinații umaniste, mi-a plăcut să citesc foarte mult, dar și să învăț limbi străine. Până la urmă, a câștigat partea mai concretă, cu cifre, și mă bucur că am făcut această alegere.

Îți amintești o întâmplare relevantă din viața ta profesională care te reprezintă?

În 2008, am coordonat reabilitarea unui centru logistic lângă Timișoara. Era primul proiect de acest gen și am sesizat că bărbații cu care lucram erau destul de reticenți față de ideea că o femeie înțelege lucrări de construcții complexe, dar mai ales că poate verifica situațiile de lucrări. Surpriza a fost de partea lor în momentul în care am tăiat din situațiile de lucrări ale mai multor contractori o sumă semnificativă, pentru că am învățat extrem de repede să fac o analiză corectă.

Există o întâmplare anume sau un șir de întâmplări care te-au determinat să intri în politică?

Protestele din 2017 m-au făcut să mă gândesc la această posibilitate. Deși, abia în 2019 am luat decizia aceasta, când USR strângea semnături pentru inițiativa „Fără penali”. Dar poate cel mai mult a contat sfatul unui prieten care mi-a spus: „Dacă oameni ca tine nu se implică, în România nu se va schimba nimic”.

De ce ai ales USR?

Pentru că era un partid cu oameni noi, dar mai ales oameni ca mine. Oameni care își doresc să schimbe cu adevărat România, oameni care au muncit în domeniile lor de activitate, oameni care au competențe reale, dar mai ales oameni pentru care binele comun e o prioritate.

Ce crezi că diferențiază cel mai mult USR de celelalte partide?

Cu siguranță, oamenii din USR. Faptul că suntem un partid cu adevărat pro-european, un partid cu adevărat liberal. Atât prin perioada în care am fost la guvernare și am întocmit acest plan fantastic numit PNRR, prin propunerile pe care le facem în Parlament, dar și prin modul în care am acționat în administrația locală în orașe ca Timișoara, Brașov, București și Bacău.

 Care sunt valorile tale? 

Dreptatea, respectul față de ceilalți și perseverența.

Care au fost cele mai mari dezamăgiri, dar și cele mai importante realizări?

Cea mai mare dezamăgire e legată de faptul că, în cele mai multe cazuri, oamenii se raportează strict la situația lor personală și problema lor urgentă, fără să analizeze imaginea completă. Orașul trebuie să se dezvolte pentru toți, dar e evident că nu se poate întâmpla în același ritm în toate zonele, iar probleme sistemice de 30 de ani nu se pot rezolva peste noapte. Cea mai importantă realizare este legată de faptul că prin măsurile la a căror elaborare am participat, în acest moment, văd tot mai multe fațade de clădiri istorice reabilitate. Sunt conștientă că e un efort imens din partea proprietarilor, dar fără setul de măsuri pe care le-am aprobat din 2021 încoace, multe din aceste lucrări nu s-ar fi realizat.

Care ar fi top 3 priorități ale tale în mandat?

Reabilitarea clădirilor istorice, pentru că e unul din cele mai mari atuuri ale Timișoarei, gestionarea eficientă a patrimoniului construit și asigurarea de măsuri care să încurajeze protejarea acestuia, indiferent de zonă, dar și un spațiu public prietenos cu toată lumea.

Dacă ar trebui să sumarizezi într-un paragraf de ce ar trebui oamenii să te voteze la alegerile locale, ce le-ai spune?

 Cred sincer că Timișoara are nevoie în Consiliul local de oameni curajoși, perseverenți, muncitori, experimentați în domeniile lor. Mai cred că e nevoie și de oameni de bună-credință și care gândesc pentru întreaga comunitate, nu doar pentru binele lor personal. Și cred că sunt un astfel de om.

Acest material a fost comandat de Partidul Forţa Dreptei  (parte a alianței electorale „Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei”) și realizat de operatorul economic SC AHY OFFICE SRL. Cod unic de identificare: 21240063.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (iunie 3rd, 2024 at 20:10 )

Interesant că motivația inițială a fost legată de campania fără penali în politică, lucru de altfel de admirat. Întrebarea este dacă la acest capitol sunt considerate toate infracțiunile sau sunt unele care nu se pun. Tot în aceiași ordine de idei, personale reabilitate cum sunt considerate?

@D a spus: (iunie 3rd, 2024 at 23:31 )

Stai liniștit, masturbarea nu se pune, poți candida liniștit fără a fi pus la index de USR! Valabil și pentru masturbarea intelectuală pe care o practici compulsiv aici, pe DB.ro.

Daniel a spus: (iunie 4th, 2024 at 11:57 )

@D
Normal că nu se pune că altfel rămâneau listele necompletate. Oricum se știe că nici white collar nu se pune.

@ șefii lui Daniel a spus: (iunie 4th, 2024 at 15:10 )

de ce angajați proști în intelligence? pe deasupra, și rău intenționați…
să știți că nu-s deloc speciali (doar ei cred asta)
pe termen lung, e o strategie pierzătoare, garantat

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala Timiș ne anunță, la o zi de la eveniment, despre acest lucru și că la ședința respectivă au participat aproape 1.200 de delegați liberali din toată țara, printre care s-au aflat și delegația liderilor din Timiș, fără a preciza despre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Moarte teribilă pentru un timişean în propria gospodărie

La data de 17.09.2024, în jurul orei 17:00, polițiștii orașului Recaș au fost sesizați cu privire la faptul că, în satul Nadăș, un bărbat s-ar fi accidentat în timp ce efectua treburile gospodărești cu un polizor. Ajunși la fața locului, polițiștii au constatat că cele sesizate se confirmă, respectiv, un bărbat de 60 de ani...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Moarte teribilă pentru un timişean în propria gospodărie
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Spaniolii de la FCC Construcction vor face calea ferată spre Aeroportul Internațional Timișoara

În urma licitației organizate, spaniolii de la FCC Construcction au fost desemnați câștigători ai contractului pentru realizarea unei căi ferate care să lege Aeroportul Internațional Timișoara de oraș, conform Economedia.ro. În total au fost depuse cinci oferte, iar suma alocată este de aproximativ 300 de milioane de lei. Deocamdată nu au fost depuse contestații la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spaniolii de la FCC Construcction vor face calea ferată spre Aeroportul Internațional Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea de Vest din Timișoara, împreună cu Ministerul Educației și Asociația Mediawise sunt parteneri în cadrul proiectului Teachers 4.0 Digital Age: Tackling Disinformation and Promoting Digital Literacy through Education and Training in European Classrooms – Profesori în era digitală 4.0: combaterea dezinformării și promovarea alfabetizării digitale prin educație și formare în clasele europene. Proiectul este finanțat din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT e partener în cadrul unui proiect care urmărește combaterea dezinformării
Șoferii pot acum să își seteze aplicațiile de navigare GPS pentru folosirea principalelor astfel de soft-uri, pentru a lua în considerare și Centura Sud. Noul drum, inaugurat de curând, a fost inclus în principalele astfel de aplicații. Drumul de centură Timișoara Sud este disponibil acum și pe aplicațiile de navigație GPS Google Maps și Waze....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centura Sud Timișoara a fost inclusă în principalele aplicații de navigare rutieră
Nu vă faceți planuri pentru weekend. Sunteți invitați într-un loc special. Vineri, 20 septembrie, cu începere de la ora 20.00, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, festivalul Sunscape programează publicului o seară specială de muzică live alături de doi dintre cei mai prolifici artiști de sonorități experimentale din România, Emil Gherasim (Fluidian) și Manuela Marchiș....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Seară specială de muzică. La festivalul Sunscape vin artiștii Emil Gherasim și Manuela Marchiș
După trei ani de așteptare, în Parcul Alpinet din Timișoara a fost dezvelită statuia cunoscutului artist Adi Bărar. Fostul lider al formației Cargo, decedat în 2021, este acum prezent în parcul de pe malul Begăi. Statuia ”Adi Bărar – Marea Trecere” a fost realizată, la inițiativa lui Corneliu Vaida, de către Lidia Saskia Menczel și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Adi Bărar are acum statuie în Parcul Alpinet. Aceasta deschide Aleea Muzicienilor
Cele mai mari probleme pe care pensionarii le au atunci când doresc recalcularea pensiilor, prin includerea a diferite sporuri sau prime care inițial nu erau incluse în baza de calcul, se referă la adeverințele care să dovedească acest lucru. Soluția, arhiva angajatorului, una care poate mai e la sediul acesteia, poate a ”plecat” spre o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pensionarii pot beneficia de sprijin pentru obținerea adeverințelor necesare recalculării pensiilor
Prin eforturile celor de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, Arhiepiscopiei Timișoara și Apelor Române Banat, județul Timiș vine în ajutorul sinistraților și a gospodăriilor afectate de inundațiile de zilele trecute, din județul Galați. Cinci pompieri, două autocamioane, cu două buldoexcavatoare pleacă spre zona afectată, pentru a ajuta la înlăturarea efectelor inundațiilor. Așadar,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Județul Timiș ajută la înlăturarea efectelor inundațiilor din Galați
După cursurile de limbă japoneză, urmează cele de germană. În perioada 17-20 septembrie 2024, Universitatea Politehnica Timișoara găzduiește prima ediție a Școlii germane de toamnă, un eveniment educațional și cultural destinat studenților din România, Serbia și Ungaria. Organizat în colaborare cu Serviciul German de Schimb Academic (DAAD), evenimentul se desfășoară în limba germană și se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nou proiect internațional la UPT! De această dată vorbim germană
În urma licitației organizate, spaniolii de la FCC Construcction au fost desemnați câștigători ai contractului pentru realizarea unei căi ferate care să lege Aeroportul Internațional Timișoara de oraș, conform Economedia.ro. În total au fost depuse cinci oferte, iar suma alocată este de aproximativ 300 de milioane de lei. Deocamdată nu au fost depuse contestații la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spaniolii de la FCC Construcction vor face calea ferată spre Aeroportul Internațional Timișoara
Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației, aflați în patrulare în zona I.C. Brătianu, au identificat în cursul după-amiezii de ieri, în jurul orei 14.00, un copil în vârstă de 9 ani care era speriat că s-a pierdut și nu știa cum să ajungă acasă. Imediat, acesta a fost preluat de polițiștii locali care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Copii rătăciți în drum spre casă, când au plecat de la școală! Apelul Poliției Locale
Top