Quo Vadis, Dominic?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Dominic Fritz a câştigat al doilea mandat de primar al Timişoarei cu un scor aparent foarte bun, 49,68%, respectiv 53.070 de voturi. Cu aproape 4.000 de voturi mai mult decât în 2020 (49.191 voturi), dar având un procent mai mic decât atunci (53,24%). Diferenţa de procente vine de la prezenţa mult mai mare la vot în acest an, respectiv cu 15 mii mai mulţi votanţi, în procente însemnând opt în plus. Dar zilele de entuziam trebuie să treacă pentru a lăsa loc analizelor la rece, dar mai ales agendei pentru viitor. Iar aici lucrurile nu sunt chiar roz.

În primul rând, Fritz a avut cel mai la îndemână contracandidat, exact cel pe care-l snopise în urmă cu patru ani. Contracandidat care a obţinut însă cu aproape 13 mii de voturi mai mult decât în 2020, respectiv de la  27.596 de voturi a crescut la 40.264. E adevărat, Fritz s-a bătut cu o imensă coaliţie PSD-PNL, căreia i s-a alăturat un colos format din grupuri de interese imobilaire şi pecuniare, tot felul de clanuri, securistoizi vechi şi noi, cele trei televiziuni ale infractorilor din Bucureşti etc. Sigur, a fost o campanie mai mult decât mizerabilă şi toxică împotriva lui, cu dezinformări crase până în ultima zi (tramvai deraiat pe linia 5, pieţe desfiinţate etc). Sigur, s-au pompat fonduri imense în această campanie defăimătoare la adresa lui Fritz. Şi aş mai adăuga aici şi problemele mari din USR la nivel central, care nu aveau cum să nu se răsfrîngă până la Timişoara.

Dar cu toate acestea trebuie spus, iar Fritz a recunoscut acest lucru în noaptea alegerilor, că n-a avut un prim mandat tocmai strălucit. El a rămas dator timişorenilor. Dincolo de amintita manipulare grosieră, aici se află şi explicaţia voturilor în plus câştigate de Nicolae Robu. Fiindcă nu se ştie câte dintre voturile pentru Robu nu au fost de fapt împotriva lui Fritz. Sigur, şi Fritz a primit voturile multora care erau înfricoşaţi de bezna reîntoarcerii la epoca Robu. De aici un vot mai polarizat ca niciodată, s-a votat util, s-a votat “răul cel mai mic”, aşa cum l-a văzut fiecare tabără. Schema adversarilor lui Fritz de-a finanţa candidaţi care să-i facă probleme acestuia a fost cvasifalimentară.

Greul însă acum începe. Alegerile de duminică au devoalat o imensă schismă în Timişoara. Fritz trebuie să elimine această barieră şi să fie primarul care uneşte, nu dezbină. Şi o poate face doar prin fapte. În urmă cu patru ani se vorbea de lipsa lui de experienţă administrativă. Acum a căpătat-o. Dar pentru fapte are nevoie şi de altceva, şi anume de o majoritate în Consiliul Local. Pe care momentan nu o are, îi lipseşte un vot. În primul rând are nevoie în continuare de Ruben Laţcău în poziţia de viceprimar. Mult contestat, Laţcău este însă omul care împinge treba în primărie, face lucruri. Şi evident are nevoie de majoritate pentru proiecte. Cum o va face? Cu     compromisuri de genul Raul Ambruş, chiar şi mai mari? Da, până la toamnă se poate sparge alianţa PSD-PNL, iar Fritz să facă majoritate cu unul dintre cele două partide. Administrativ, cel mai la îndemână ar fi cu PSD, care va avea preşedinţia Consiliului Judeţean. Dar Fritz vrea acum să ajungă şi preşedintele USR, ori în acest caz orice alianţă cu PSD nu va fi bine primită de electoratul partidului.

Şi aici vine o altă discuţie. Îl va ajuta pe primarul Fritz, implicit Timişoara, ca el să intre în malaxorul politic din Bucureşti? Chiar şi fără a fi prezent fizic la Bucureşti. Unde ar avea o misiune infernală, după epicul eşec de la europarlamentare. USR are nevoie de o resetare totală, ori Fritz este perceput a fi făcut parte din echipa care a pierdut acum alegerile. Sigur, nu chiar din nucleul dur (Drulă, Barna, Ghinea, Botoş), dar a gravitat în jurul acestuia.

Iar una din cauzele eşecului partidului este chiar această conducere care a cam anulat orice democraţie în partid, luând decizii într-un cerc ermetic. De exemplu punerea, apoi eliminarea Elenei Lasconi de pe lista de europarlamentare.Sau faptul că membrii au votat lista doar de la locul V în jos, primele patru locuri fiind stabilite de sus. Ori USR, speranţa a milioane de tineri sau mai puţini tineri care îşi doreau altceva în România, e partidul care s-a născut exact dintr-o imensă dorinţă de libertate şi democraţie.

Din cauza aceluiaşi nucleu, s-au produs în partid multe mişcări centrifuge. La alegerile europarlamentare, REPER şi cei doi candidaţi independenţi plecaţi din partid au luat mai mult decât USR. Un deputat câştigă ca independent Primăria Ploieşti. La Iaşi voturile obţinute de o ex-USR-istă şi candidatul USR sunt mult mai multe decât ale câştigătorului din PNL. Nu mai discut de alianţa cu două partide inexistente.

Sigur, USR a fost şi cel mai demonizat partid din România de la PNŢCD încoace, punându-i-se cele mai false şi nedrepte etichete, de la neomarxişti la LGBT-işti şi mai ştiu eu ce. Culmea, printre acestea şi de partid fondat de servicii, atâta timp cât USR este singurul partid care s-a bătut realmente cu serviciile. În urmă cu doi ani, USR a fost singurul partid care, coalizând şi societatea civilă, a reuşit să blocheze noile legi ale securităţii naţionale, care ar fi conferit SRI noi şi nemărginite puteri. Iar acest lucru nu se uită uşor, uitaţi-vă doar, pe lângă zvonistica organizată, la cele trei televiziuni centrale controlate de infractori şi securişti.

Revenind la Fritz, la fel ca în Timişoara, în cazul în care va prelua USR, va fi obligat cu mari eforturi să unească, respectiv să readucă în partid toate “oile rărăcite”. Însă, în condiţiile în care, repet, a rămas dator timişorenilor, poate să lupte de acum încolo pe două fronturi atât de grele? Şi cu succes de ambele părţi. Mă feresc să dau un răspuns şi termin cu întrebarea din titlu: Quo Vadis, Dominic?”

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

15 comentarii pentru acest articol

liviu a spus: (iunie 14th, 2024 at 09:05 )

in orasul florilor, aflat in plina epoca post comunista-securista , nimeni nu stie incotro se va duce Dominik. Sa speram ca va ramine in slujba locuitorilor asa cum a promis.

Dudu a spus: (iunie 14th, 2024 at 09:58 )

Păi nu impactează prea mult mersul lucrurilor din oraș, pentru că, in afară de investițiile private, nu există proiecte majore ale primăriei.

Va încheia proiectele blocate (ex: Campusul Lenau) si cele întârziate (ex: Pasajul Solventul) și alte câteva mici proiecte ce vor mulțumii cetățenii Timișoarei, care, la fel ca și in cazul administrației locale, gândesc mic și acționează conform.

Popescu a spus: (iunie 14th, 2024 at 10:20 )

Acum se va vedea ce animal politic este Dominic, va reuși să obțină o majoritate în consiliu care să lucreze în folosul comunității, va revitaliza USR-ul într-un partid cu energie dătător de speranță? Rămâne de văzut.

vest a spus: (iunie 14th, 2024 at 10:34 )

Bun articol.

Moise a spus: (iunie 14th, 2024 at 12:06 )

@Dudu: Are si proiecte mai mari, cum ar fi cel de regenerare a zonei Traian, pentru care si-a luat multe injuraturi. Acum ramane de vazut daca se va concretiza sau nu. Al doilea proiect ce as vrea sa il vad avansat cel putin, si aici depinde mult de colaborarea cu Simonis & co, ar fi trenul metropolitan ca parte a dublarii linii ce trece prin Timisoara pentru a ne indrepta spre o alternativa de transport est-vest. E ceva realizabil (doar la Cluj s-au pus pe facut metro, in cati ani vom vedea…)

Magnus calor, Monșer !!! a spus: (iunie 14th, 2024 at 12:38 )

Dominic Fritz n-are decât o variantă: înainte și la bătaie! De data asta, să sperăm că cei tineri și cu potențial își vor abandona visările liberale, vor deveni mai pragmatici și vor participa la dezvoltarea orașului lor! Vor fi și piedici, șicane absurde, dar dacă ai vrut primăria unui oraș mare (cu mafie mare, cu securitate mare, cu miliție oltenească mare și bătrână etc.!!!), trebuie să faci dovada că ai meritat voturile! Și colac peste pupăză, a mai lăsat și Drulă o pisică moartă la tine la poartă!

Cocalar a spus: (iunie 14th, 2024 at 12:47 )

0 analiza perfecta! Mulți iau notițe. Intr-adevar, pe „doua fronturi”, nu mere.

Mihai a spus: (iunie 14th, 2024 at 13:38 )

E greu de crezut că Fritz va realiza la nivel național ceea ce nu a realizat la nivel de filială în Timiș.

dan a spus: (iunie 14th, 2024 at 16:21 )

Singurul lucru bun in faptul ca fritz e primar, e ca nu mai e robu. In rest, sperantele pt proiecte mari ne vin de la simonis, nu de la friyza care s-a si aliat cu nica->nimica si s-a vazut in primul mandat ca nu a livrat rezultate majore. Buna ideea cu trenul metropolitan. Dati-i bataie, aratati c aaveti viziune si faceti ceva cool.

Dudu a spus: (iunie 14th, 2024 at 16:24 )

@Moise pe cât mi-a plăcut să cred in proiectul regenerării Fabricului… când s-o apuca să fie sănătos, pentru că îi anunțat din 2021 cu termene lungi si anevoioase. Si nu se vor apuca nici in 2024 de execuție.

Zona Mocioni-Maria e o alta anunțată cu surle și trâmbițe, fără nici un orizont de timp. La fel si in cazul Piaței Victoria, proiect pentru care s-au plătit bani grei (peste 1.5 mil. euro pentru premii).

Și mie imi place că se aruncă pe piața idei binevenite, dar trec anii și nu ajungi să le vezi nici incepute. Ce vreau să zic e că orașul stagnează și bugetul orașului e și așa mic, iar fără atragerea de fonduri nu rezolvi nimic. A ajuns Oradea (bravo celor de acolo) să aibă buget mai mare decât Timișoara, cu toate că au 60% din populația Tm. Asta ce spune despre noi?

Iar in ceea ce privește trenul metropolitan, n-are nici un merit.

Lia a spus: (iunie 14th, 2024 at 19:31 )

@Dan esti un bou.

Nelu a spus: (iunie 14th, 2024 at 20:24 )

chiar ca ce usor a trecut minciuna ordinara cu deraierea tramvaiului 5, manipulare prezentata doar de infectiile Antena 3, renasterea si ziua de vest. Adica sugacii de serviciu, cei a caror existanta inseamna sa arunce cu rahat si minciuni in cine zice seful. Nicio dezmintire, nicio scuza, nimic nici la aceasta ora.

Nemo a spus: (iunie 15th, 2024 at 06:52 )

#Dudu,
Imaginile din proiectul cu regenerarea urbană din cartierul Fabric erau copiate dintr-un album al unui orășel din Suedia.
Sper sa nu primim și niște plăcuțe suedeze.
Promotorii „plăcuțelor” sunt la butoane!

Drag de Timisoara a spus: (iunie 15th, 2024 at 11:16 )

@Moise. Nu are sens ca comparam bugetul Timisoarei cu cel din Oradea : acolo o treime din venituri sint de fapt ale spitalului judetean si apar in bvc Oradea. Piatra de moara a Timisoarei o reprezinta Colterm si STPT care in vremea lui Robu primeau de la primarie cite 20 de milioane de euro pe an. Din 2021 au ajuns la 40 milioane de eur fiecare ! Marea problema este ca nu se intrevede nimic pentru ca aceste sume sa scada cel putin in ce priveste Colterm : nu am auzit de proiecte pe fonduri europene, PNRR, etc. ale actualei administratii. Aici ne este superioara Oradea, ei au inceput retehnologizarea termoficarii de vreo 11-12 ani si o continua : au vreo 40-50 milioane eur alocate doar in 2024 pentru termoficare. Sa mai spunem ca minsterul energiei a semnat contracte de 700 milioane lei pentru retehnologzare termoficare si in Cluj, Craiova, Arad

Alexandru a spus: (iunie 15th, 2024 at 22:45 )

Oricine o să câștige conducerea USR, Fritz sau Lasconi mare lucru nu poate să facă anul acesta. Au nevoie de un plan pentru următorii 4 ani. Dacă Fritz o să eșueze în politica mare rămâne de văzut.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa şi-a bătut în cuie programul de vară: cantonament în judeţul Hunedoara şi opt meciuri de pregătire

CSC Dumbrăviţa va începe pregătirile pentru noul sezon de Liga 2 pe data de 1 iulie. Prima săptămână va fi rezervată readaptării la efort și efectuării vizitei medicale, iar antrenamentele se vor desfășura pe plan local. În perioada 5-13 iulie, elevii lui Cosmin Stan vor efectua un stagiu de pregătire centralizată la Sântămăria-Orlea, în județul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa şi-a bătut în cuie programul de vară: cantonament în judeţul Hunedoara şi opt meciuri de pregătire
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Căutări intensive în râul Timiş, la Lugoj, pentru găsirea unei persoane care a intrat în apă şi nu a mai ieşit

Perioada temperaturilor ridicate vine cu unele riscuri și pericole. Cel mai crescut risc al verii este pericolul de înec. Astăzi, 20 iunie, în jurul orei 11:40, pompierii timișeni au fost alertați cu privire la o persoană posibil înecată în râul Timiș, pe raza municipiului Lugoj. Au fost alertate toate subunitățile de intervenție ale inspectoratului și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Căutări intensive în râul Timiş, la Lugoj, pentru găsirea unei persoane care a intrat în apă şi nu a mai ieşit
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş invită publicul timișorean, în perioada 27 – 30 iunie, la cea de-a doua ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei, Expo Mobila Timișoara, care va avea loc la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bulevardul Eroilor de la Tisa nr.22.  Expo Mobila Timișoara se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara va beneficia, în perioada următoare, de numeroase intervenții în domeniul spațiilor verzi, realizate de firmele cu care primăria are contract. Vizate sunt toate zonele verzi ale orașului, inclusiv parcurile, bulevardele și spațiile verzi adiacente străzilor, dar prioritate au școlile, parcurile, locurile de joacă și bulevardele principale. Echipele societăților din subordinea primăriei și ale firmelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara ne asigură că se lucrează intens la zonele verzi din oraș/FOTO
Principalii competitori care au concurat pentru posturile de președinte al Consiliului Județean Timiș, respectiv primar al Timișoarei, nu s-ar fi plâns în perioada următoare în cazul unui eșec. Alfred Simonis, Alin Nica, Dominic Fritz sau Nicolae Robu nu au probleme cu banii, au sume depuse în conturi, dar și proprietăți sub forma unor case sau...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta electorală la Timiș și Timișoara s-a dat între candidați avuți. Terenuri, apartamente, salarii bune, pensii generoase, în dreptul principalilor competitori
Perioada temperaturilor ridicate vine cu unele riscuri și pericole. Cel mai crescut risc al verii este pericolul de înec. Astăzi, 20 iunie, în jurul orei 11:40, pompierii timișeni au fost alertați cu privire la o persoană posibil înecată în râul Timiș, pe raza municipiului Lugoj. Au fost alertate toate subunitățile de intervenție ale inspectoratului și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Căutări intensive în râul Timiş, la Lugoj, pentru găsirea unei persoane care a intrat în apă şi nu a mai ieşit
CSC Dumbrăviţa va începe pregătirile pentru noul sezon de Liga 2 pe data de 1 iulie. Prima săptămână va fi rezervată readaptării la efort și efectuării vizitei medicale, iar antrenamentele se vor desfășura pe plan local. În perioada 5-13 iulie, elevii lui Cosmin Stan vor efectua un stagiu de pregătire centralizată la Sântămăria-Orlea, în județul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa şi-a bătut în cuie programul de vară: cantonament în judeţul Hunedoara şi opt meciuri de pregătire
Luni, 24 iunie, în Parcul Central din Dumbrăviţa are loc Festivalul Tocăniței, un eveniment mult așteptat, care reunește iubitori de mâncare și concurenți talentați. Zona comercială – un rai al gusturilor și al mirosurilor! La festival, zona comercianților va fi plină de arome ispititoare, cu o mare varietate de produse la ceaun: tocănițe de vită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Festivalul Tocăniței 2024 la Dumbrăviţa, o sărbătoare a gusturilor!
Un tânăr din România este printre cei șase laureați ai concursului internațional de creație artistică The Water We Want, organizat de Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei (WAMU-NET), sub patronaj UNESCO. Mihai Casian Drăgoi, elev la Liceul Tehnologic Energetic Dragomir Hurmuzescu Deva, este câștigătorul secțiunii Media, categoria 19-25 de ani, cu fotografia Nemurirea din apă /...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un tânăr român câștigă, cu ajutorul Aquatim, premiul Concursului internațional The Water We Want 2024
Pentru prima dată, în zona din vestul României, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va instala pe o șosea un sistem nou de protecție, un parapete mai special. Pe DN 58 între Reșița și Soceni (CS) a început montarea de parapete pe rulouri. Acest sistem rutier de siguranță va fi amplasat pe circa 300 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Parapete pe rulouri, montate în premieră pe o șosea în vestul României. Sistemul de protecție și-a dovedit eficiența/FOTO
Tragerea la sorți a programului Ligii Naționale de handbal, sezonul 2024/2025 a avut loc la sediul FRH. Liga Națională va cuprinde 14 echipe, dar cea de-a paisprezecea participantă urmează a fi desemnată, după anunțul CSM Alexandria, echipă promovată din Divizia A, că ar putea să nu se înscrie în Liga Națională. Alb-violeții vor lua startul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prim-divizionara de handbal a Timişoarei şi-a aflat programul din turul noului sezon. Primul meci, acasă
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş invită publicul timișorean, în perioada 27 – 30 iunie, la cea de-a doua ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei, Expo Mobila Timișoara, care va avea loc la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bulevardul Eroilor de la Tisa nr.22.  Expo Mobila Timișoara se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024
Top