De vineri, la Timișoara avem Festivalul Medieval al Castelului Huniade

Ne mai despart doar câteva zile până la debutul unei noi ediții a deja apreciatului Festival Medieval al Castelului Huniade. De vineri, în zona centrală a Timișoarei vom vedea din nou cavaleri, armuri și domnițe în costume medievale.

Muzeul Național al Banatului, împreună cu Consiliul Județean Timiș, organizează cea de-a VI-a ediție a Festivalului Medieval al Castelului Huniade, în perioada 19-21 iulie, în parcul Castelului Huniade din centrul Timișoarei.

”Prin acest eveniment, ne propunem să invităm publicul la o călătorie în timp, să retrăim împreună câteva zile din lumea cavalerilor nobili, a domnițelor grațioase și a meșteșugarilor iscusiți. Ne străduim să recreăm un univers al onoarei și al frumosului, unde tradițiile, muzica, dansul și gastronomia se combină pentru a crea o experiență culturală memorabilă. Pentru această ediție, ne-am asigurat că avem un program de spectacole artistice divers și atrăgător”, anunță organizatorii.

Programul acțiunii e unul complex, cu evenimente speciale structurate pe fiecare zi a acțiunii.

Vineri, 19 iulie, va fi ”Călătoria în timp”. Este cea dintâi seară a Festivalului Medieval al Castelului Huniade, când începe drumul, înapoi de-a lungul veacurilor, până în coloratul Ev Mediu, imaginându-ne Castelul așa cum era, tronând asupra orașului, cu ziduri mândre, apărate de ape, în zăngănit de arme și sunet dulce, de cântec la curte, alături de: Compania Dragonului (Transilvania); Vulturii din Țara Călatei (Cluj); Teutonii Transilvaniei (Mediaș); Compania Grifonului de Aur (Oradea); Straja Cetății Mediaș; Compania Ursului Brun (București); Societas Falconis (Sibiu); Nokors (București); Eyalet-ul de Timișoara; Asociația Losonczy István (Timișoara); Hrafnabroethr (Timișoara); Teokratos (Slovacia); Kolozsvári Holló (Cluj); Karaván; Archeo Tattoo; Viatores Festivi; Cimpoierii din Transilvania; Truverii (București); Peregrinii (Timișoara); Deep6 Project (Timișoara)

Iată programul primei zile.

20:00 – Parada participanților: cavaleri în armură, pe armăsari dichisiți cu podoabe și țesături scumpe; războinici nomazi din stepele Răsăritului, arcași și lancieri

destoinici, pe cai mărunți și iuți; mercenari pedeștri, cu halebarde și tunuri de mână, tocmiți de Ioan de Hunedoara din întreaga Europă Centrală; trimiși ai Scaunului Papal; războinici aleși, din diferite perioade ale Evului Mediu, de la varegii secolului al X-lea, până la soldații grei timurizi, vitejii maghiari ai Cetăților de Margine sau ostașii otomani.

Scena

21:30 VIATORES FESTIVI – VULGARIS MUSICA MEDIAEVALIS.

Sosesc din Ardeal aducând vechea muzică de dans a popoarelor acelui ținut străvechi – este ea medievală? Cu siguranță da, însă cine știe din ce mileniu îi vin originile? Un concert live cu un grup călător prin culoarele timpului..

22:00 TRUVERII – concert live – O călătorie muzicală de-a lungul secolelor prin întreaga Europă, răsfoind culegerea „Cantigas di Santa Maria” de Alfonso al X-lea sau „Libre Vermell de Montserrat”, dar și cântând tarantelle si pizzica din Sudul Italiei, dansuri din Estonia, povești de dragoste occitane, bretone și legend scandinave.

Sâmbătă, 20 iulie, are loc ”Marele Turnir al Castelului Huniade”. Este ziua în care întrecerile și serbările sunt în centrul atenției! Și avem întreceri pentru toți, de la cei mai străluciți cavaleri, la oștenii de rând, rătăcitorii stepelor și, bineînțeles, pentru norodul timișorean, iubitul public al Festivalului! Și, așa cum se cade la un fastuos turnir, cântecele și voia bună se împletesc cu sunetul armelor, urmând ca întreaga seară să se încheie cu un BAL MASCAT medieval și povești misterioase, din negura timpului.

Sâmbătă va fi ziua principală a Festivalului, cu un program extrem de bogat.

SCENA

10:30 – 12:30 – Probe de sunet

13:00 – Fiare din Beci – Legende din oțel – prezentare interactivă de săbii și spade istorice originale. Noile fiare – ultimele achiziții ale colecției. Mânuire și încercări ale eficienței vechilor spade și săbii.

14:00 – STARTUL ÎNTRECERILOR PENTRU PUBLIC! – Concurs de ținute cu temă medievală, Treasure Hunt

15:00 – Eyalet-ul de Timișoara și Asociația Losonczy István – Bătălia pentru Timișoara, partea I: Asediul din 1551

20:00 – MARELE BANCHET AL COMITELUI – Un fastuos ospăț găzduit de către Ioan Huniade, în cinstea cavalerilor participanți la Turnir, unde vor fi răsplătiți câștigătorii întrecerilor războinice și se va împărți dreptatea comitelui.

TURNIRUL MENESTRELILOR. Un spectacol live de improvizație muzicală în care trubadurii sosiți la castel pentru festivitățile nobiliare se vor „înfrunta” pe scenă cu „arme” frumos sunătoare- vechi instrumente muzicale purtate la curțile castelanilor, dar și în taberele oștenilor. Vor fi prezenți peregrini și truveri, cimpoieri și viatores, cu toții sosiți din colbul Evului Mediu la Festivalul Castelului Huniade

20:50 – Anunțarea câștigătorilor concursurilor de ținute cu temă istorică și Marea Aventură Medievală

21:00 – PEREGRINII – IMAGINARIUM.

Barzii din trecut aduceau la curțile castelanilor, dar și în taberele luminate seara de foc, povești tainice și ciudate, care istoriseau fantastice întâmplări ale marilor eroi și misterioase întâmplări din alte lumi. Odată cu lăsarea nopții, peregrinii-trubaduri ai castelului Huniade vor cânta aceste povești bântuitoare, readucând din istorie atmosfera unei seri din alte vremi.

21:45 – CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA

Un grup muzical inovator, care abordează muzica istorică într-un mod original și într-o manieră concepută special pentru marile spectacole la scenă. Astăzi, vor anima a doua noapte de festival cu un spectacol plin de energie!

22:30 – DEEP6 PROJECT – teatru pirotehnic

Îmblânzitorii focului aduc și de-această dată la festivalul Medieval un spectacol incendiar și o poveste inspirată din legenda universală a luptei dintre pământesc și supranatural.

ARENELE DE TURNIR

14:00 – Întrecerea Oștenilor – Lupte pe puncte (Tap Fight) – dueluri și confruntări pe echipe

16:00 – Hastiludium – Turnirul Cavalerilor – Partea I: Deschiderea Turnirului și Probele de îndemânare (Culesul inelelor, Tăierea capetelor, Proba Turcului)

16:40 – Întrecerea Oștenilor – Proba de spadă și scut full contact (HMB Sword & Shield)

17:20 – Jocuri Nomade – Vulturii din Țara Călatei – Întreceri de cavalerie ușoară

18:00 – Întrecerea Oștenilor – Buhurt (ciocnire full contact între echipe de luptători în armură)

19:00 – Hastiludium – Tunirul Cavalerior – Partea a II-a: Turnirul cu Lancea

PIAȚA CASTELULUI

14:30 – Moment acustic Cimpoierii din Transilvania

16:00 – Moment acustic Viatores Festivi

16:40 – Truverii – cântece și farse

17:10 – Povestea tatuajului în lumea medievală: Cu semn pe corp, sunt și cel care crede, și cel care luptă; sunt și cel damnat și cel stigmatizat. – cu arheolog Roxana Stăncescu

18:00 – Muzică stradală și jonglerii, cu Peregrinii și Deep 6 Project

Pe parcursul întregii zile, târgul medieval și standurile cu mâncare și băuturi vor fi deschise publicului. Vizitatorii vor putea, de asemenea, să se distreze, încercându-și puterile și dibăcia la diverse jocuri medievale de bâlci: aruncarea inelelor la țintă, aruncarea bușteanului, sau trasul funiei.

“ORDA” – SATUL NOMAD

11:30 – Küreș – întreceri de lupte tătărești

14:00 – Concurs de tir cu arcul istoric , cu Nokors

16:00 – Eyalet-ul de Timișoara – atelier de Matrak (sport de luptă otoman)

17:45 – Vulturii din Țara Călatei – Kök Boru – joc de echipe, călare, din Asia Centrală

Pe parcursul zilei, în satul nomad, publicul va putea participa la ateliere de tir cu arcul recurbat, pictura și caligrafie, jocuri specifice culturii stepelor eurasiatice.

Duminică, 21 iulie, ultima zi a festivalului, va fi ”Lumea războiului medieval”.

Cea de-a treia zi a Festivalului este dedicată lumii confruntărilor militare ale Evului Mediu, din zona Bazinului Carpatic. De la ciocnirile cruciaților cu șarjele iuți ale arcașilor călare, la cumplitele baraje de artilerie din carele de război ale Evului Mediu Târziu, vă invităm să urmăriți pe viu pagini ale istoriei noastre, încheind călătoria cu momentul cuceririi Timișoarei de către Imperiul Otoman și, convențional, sfârșitul Epocii Medievale!

SCENA

12:45 – Teutonii Transilvaniei și Vulturii din Țara Călatei – Cumani și Cavaleri Teutoni: O trecere prin istoria începutului secolului al XIII-lea

13:30 – Wagenburg: Noul tip de război din secolul al XV-lea (Toate grupurile de reconstituire a Evului Mediu Târziu) – BĂTĂLIE

14:30 – Eyalet-ul de Timișoara și Asociația Losonczy István – Bătălia pentru Timișoara, partea II : Asediul din 1552

15:00 – Salutul grupurilor participante și încheierea Festivalului

PIAȚA CASTELULUI

12:30 – Peregrinii – animație cu cântece și jonglerii

14:00 – Truverii – Atelier de dansuri medievale

“ORDA” – SATUL NOMAD

12:00 – Nokors – Atelier de tir cu arcul istoric

13:00 – Hrafnabroethr – Lumea varegilor, între Orient și Occident: incursiune interactivă în Evul Mediu Timpuriu, obiceiurile civile și războinice ale Rusiei Kievene, comerțul cu sclavi.

13:30 – Eyalet-ul de Timișoara – Viața de curte la margine de imperiu: prezentarea a diverse momente cotidiene din viața de la curtea Pașei de Timișoara

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

CFR Timişoara în faţa unui nou început. Cu un lot remaniat, feroviarii debutează în campionat marţi

CFR Timișoara, vicecampioana României şi finalista Cupei, se pregătește pentru debutul în noul sezon al Ligii 1 Futsal. Pentru gruparea bănățeană, stagiunea 2024-2025 reprezintă un nou început. Rămasă fără mulți dintre jucătorii care în sezonul trecut au dus Timișoara în finala campionatului, CFR continuă tradiția futsalului pe malurile Begăi. Din lotul de anul trecut al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CFR Timişoara în faţa unui nou început. Cu un lot remaniat, feroviarii debutează în campionat marţi
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

O persoană din Timișoara e în topul național al celor care nu și-au declarat veniturile la Fisc

Peste 13 milioane de lei obținuți și nedeclarați i-au fost calculate de Agenția Națională de Administrare Fiscală unui timișorean, poziție care îl clasează pe locul 3 la nivel național în topul “uitucilor” fiscal. Din nou, suntem ”surclasați” de București și Cluj. Astfel, o persoană din București ar fi fost descoperită cu suma de 20,9 milioane...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O persoană din Timișoara e în topul național al celor care nu și-au declarat veniturile la Fisc

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primarii liberali din Timiş s-au întâlnit, astăzi, la Lovrin, unde au votat o “rezoluţie” potrivit căreia revendică locurile II şi III pe lista de la Camera Deputaţilor. Solicitarea va fi trimisă preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, şi conducereii centrale a partidului. Doi primari PNL şi-au depus candidaturiler pentru un scaun de deputat, respectiv Sorin Munteanu (Buziaş)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarii PNL de Timiş revendică locurile II şi III pe lista de la Camera Deputaţilor. În cauză sunt edilii Sorin Munteanu şi Raul Cozarov
CFR Timișoara, vicecampioana României şi finalista Cupei, se pregătește pentru debutul în noul sezon al Ligii 1 Futsal. Pentru gruparea bănățeană, stagiunea 2024-2025 reprezintă un nou început. Rămasă fără mulți dintre jucătorii care în sezonul trecut au dus Timișoara în finala campionatului, CFR continuă tradiția futsalului pe malurile Begăi. Din lotul de anul trecut al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CFR Timişoara în faţa unui nou început. Cu un lot remaniat, feroviarii debutează în campionat marţi
La debutul sesiunii parlamentare, opt deputați au depus la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor o informare prin care își declară apartenența la Partidul DREPT (Dreptate și Respect în Europa pentru Toți). Printre aceştia se numără şi deputatul de Timiş, Daniel Toda, care a trecut, până acum, prin mai multe partide. Potrivit unor surse, partidul va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mircea Geoană are partid şi grup parlamentar. Un deputat de Timiş, membru fondator/Update. Demersul a fost respins
Primăria Timișoara dorește reducerea birocrației și aplicarea unor modificări printr-un nou regulament privind comerțul în zone publice pe terase. Acesta va fi supus votului în următoarea ședință a Consiliului Local. Conform Primăriei Timișoara, acesta vine cu simplificarea procedurilor de avizare, cu extinderea prevederilor astfel încât să fie incluse și terasele în curți interioare dar și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria vrea schimbarea regulamentului de amplasare a teraselor. Nu se acceptă culorile stridente
Contestat chiar în cadrul filialei, Timișoara, în fruntea căreia a fost plasat chiar de conducerea națională a PNL, Cristian Bușoi consideră necesar să se justifice public asupra dorinței de a deveni parlamentar liberal, aceasta chiar în Timiș. A făcut-o printr-un comunicat trimis “din partea președintelui interimar al PNL Timișoara, Cristian Bușoi”. Are „mare experiență în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Bușoi se justifică public de ce vrea să devină parlamentar de Timiș
Asta mai lipsea. După ce se circula cu greutate, s-a mai produs şi un accident cu victime. Vorbim de porţiunea cea mai urâtă de şoferii din Timiş, din zona Coşava. Un bărbat, în vârstă de 34 de ani, a condus un autoturism din direcția localității Coșava spre localitatea Margina, iar, la un moment dat, a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident grav la Coşava
Consiliul Județean Timiș a renunțat la acțiunile pe care le deținea în cadrul societății care opera instalația de urcare pe pârtia de la Semenic, la vremea la care procedura a avut loc se spunea că autoritățile locale vor să modernizeze instalația, iar administrația timișoreană nu ar avea nimic cu acea investiție din Caraș Severin. Acum,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește județul Timiș să reintre în acționariatul Schilift? Primarul Reșiței face declarații surpriză
Fundația Art Encounters aduce pentru prima dată în România lucrările emblematicului artist Julije Knifer, o figură istorică a avangardei est-europene. Expoziția Julije Knifer: Meandre fără ocolișuri, curatoriată de Ami Barak, prezintă o colecție exhaustivă de picturi și desene ale lui Julije Knifer, realizate de-a lungul vieții sale.  Vernisajul va avea loc joi, 5 septembrie 2024,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Julije Knifer: Meandre fără ocolișuri, o nouă expoziţie marca Art Encounters
Top