Primarul Timișoarei spune că a încercat să transmită celor de la ANI că situația constatată de aceștia, în urma căreia a fost acuzat de conflict de interese, nu se susține. A contactat un avocat clujean, dar explicațiile oferite de acesta către autorități nu au fost luate în seamă și acuzația a fost lansată. ”E cusut cu ață albă”, spune Fritz, care s-a referit și la acuzele aduse de un cetățean, atunci când a eliberat strada Cezar de la clanurile imobiliare.
El a oferit presei o serie de explicații, cam aceleași cu cele transmise dimineața, pe Facebook, imediat după ce a aflat , tot din presă, despre acuzația ANI. Deocamdată, el nu a primit niciun document oficial de la Agenția Națională de Integritate, prin care este anunțat asupra acuzațiilor, mai susține Fritz.
”Agenția Națională de Integritate a emis un raport abuziv cusut cu ață albă în care încearcă să prezinte o situație a unui conflict de interes administrativ care nu este acoperit de fapte. E un pic ca la Radio Erevan. Ei spun că am elaborat un act administrativ pentru un beneficiar, unei persoane, care mi-a împrumutat bani, doar că nu am elaborat acest act, el nu a fost beneficiarul și nici măcar nu mi-a împrumutat mie bani. Pe scurt ce s-a întâmplat? S-a elaborat un PUZ în Primăria Timișoara înainte să ajung primar. Acest PUZ a fost elaborat de un arhitect care nu este beneficiarul PUZ-ului, asta este informația cea mai importantă, asta se vede și CL. Beneficiarul acestui PUZ, adică cel care construiește în urma acestui PUZ nu este arhitectul despre care este vorba, ci acest arhitect are clienți, asta facere. Elaborează documentații pentru PUZ-uri”, spune Fritz.
Referatul era elaborat de când încă nu era primar, spune Fritz.
”Acest PUZ a fost elaborat și avizat în Primăria Timișoara înainte să ajung primar. În 15 octombrie, primarul de atunci, Nicolae Robu a semnat reparatul de înaintare spre Consiliul Local. Acest PUZ și pentru că nu a mai intrat într-o ședință de Consiliu Local până atunci, colegii în 2 noiembrie, adică două-3 zile după ce am ajuns primar, m-a rugat să re-semnez acest reparat de aprobare de înaintare pe care îl semnase deja Nicolae Robu. Eu bineînțeles că l-am semnat fără să mai schimb niciun fel de virgulă, iar vedeți de fapt în documentația PUZ-ului, votat chiar este conținută aceste această greșeală și se face referire la referatul semnat de primar în 15 octombrie, când nici măcar nu eram primar”, susține primarul.
Dominic Fritz a contactat deja un avocat specialist în drept administrativ, dar cele transmise de acesta la ANI nu au fost luate în seamă, mai spune acesta.
”Faptul că împrumutul de campanie de 25.000 lei nu era pentru mine, ci pentru campania de primărie, faptul că acești bani au fost restituiți din partea bugetului de stat de către Autoritatea Electorală Permanentă și nu a curs niciun fel de bani prin buzunarele mele. Acest fapt este doar în paranteză. ANI știe de toate aceste fapte. Avocatul care mă reprezintă este profesorul Ovidiu Podaru din de la Universitatea din Cluj, cel mai important expert în drept administrativ. Avocatul meu a făcut un punct de vedere pentru ANI și tocmai pentru că faptele sunt atât de clare, așteptarea ar fi fost ca ANI să nu ajungă la acest raport. Văd că totuși l-au făcut și asta pentru mine e clar un semn de rea-credință încă o dată pentru că nu există această faptă invocată. Eu în orice moment am acționat corect și fără niciun fel de conflict de interese”, susține edilul-șef al Timișoarei.
Dominic Fritz spune că va ataca în instanță raportul și că va avea câștig. De asemenea, știe că a existat o sesizare pe acest subiect, ”dar nu țin acuma minte din partea cui a venit”, spune cel vizat de acuzațiile ANI.
Oficialul acuză existența unui scop politic în un asemenea demers. Va fi un proces de durată, iar în perioada respectivă Fritz spune că va putea fi acuzat permanent că e în incompatibilitate, că va avea o ”pată” pe acest subiect.
”Eu nu pot decât să văd că există o pervertire acestor legi de de incompatibilitate și de conflict de interese și de integritate. Pentru că spețele mari de corupție evidentă rămân cumva în văzul tuturor neurmărite. Iar energia administrativă a acestor agenții se focusează pe niște cazuri în care este evident pe pentru toată lumea că sunt trase de păr. Și bineînțeles că dacă urmărim cum funcționează structura, numirea șefilor în aceste agenții de stat, gândul că aceste dosare au și scopuri politice nu este departe în afară de scopuri politice. Nu sunt eu acum cel care trebuie să speculeze. De ce? Eu doar mă mir? Tocmai pentru că faptele sunt așa declare. Dar e normal că acest proces va dura 3 ani, 4 ani. În acești 4 ani, titlurile de presă vor putea fi Fritz, incompatibil, declarat, în conflict de interese. De anii și indiferent care va fi rezultatul procesului procesului, normal că va rămâne o pată pe, să zicem, imaginea mea publică. Și asta este. Cred că destul de evident că există un interes să am eu această pată, să aibă cât de mult posibil această pată”, a completat primarul.
Oficialul și-a adus aminte de lupta sa cu clanurile imobiliare, mai precis vorbește despre eliberarea străzii ”private” de pe Loga, unde ar fi fost amenințat.
”Eu doar îmi amintesc ce mi-a spus domnul cu care mi-am certat înainte de alegeri, când am eliberat strada Cezar, mi-a spus că sunt unii mai mari ca mine la București și să văd eu ce o să pățesc încă o dată”, este opinia lui Fritz.
De asemenea, el se gândește că în 2020, atunci când a semnat pentru acel PUZ, i s-ar fi întins o capcană. Fritz crede că dacă acuzat era un funcționar public primea doar a penalizare de cinci la sută din salariu, dar la primar este altceva.
O mare enigmă pentru cel vizat este și de ce nu s-a făcut nimic din 2021, atunci când a fost lansată cercetarea, și a fost ținut ”dosărelul” la sertar până acum.
”Faptul că toată această temă nu s-a avansat în 2021 și 4 ani, aproape 4 ani după ce am semnat acest fapt, arată că cineva a ținut acest dosărel într-un sertar și ales când să scoată din acest sertar”, a încheiat Fritz.
Comentarii prin facebook