Vom avea şi stadioane, am făcut şi o dramă din cauza culorilor la autobuze. Dar de Poli cui îi pasă cu adevărat?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În urmă cu trei zile, Compania Naţională de Investiţii (CNI) a lansat oficial licitaţia pentru construcţia noului mare stadion al Timişoarei. Un pas mare pentru un obiectiv pe care Timişoara îl aşteaptă de două decenii. (Sigur, mai sunt şi dintre cei care pun sub semnul întrebării oportunitatea acestei investiţii, dar în lumea civilizată orice oraş cu pretenţii are cel puţin un stadion.) Având în vedere cât contribuie Timişoara la bugetul de stat, prin această investiţie se poate spune că am intrat în normalitate, nu ni s-a făcut o favoare. Dar în România, în care mai degrabă anormalitatea este normal, pentru a se întâmpla un lucru normal a fost nevoie de cineva care se împingă lucrurile, iar acest cineva a fost preşedintele ales al CJ Timiş, Alfred Simonis.

Timpul prevăzut pentru finalizarea obiectivului este relativ scurt, respectiv doi şi jumătate de la momentul semnării contracului, data limită de depunere a ofertelor fiind 30 august. Ulterior anunţului, am văzut şi timişoreni optimişti vizavi de construcţia noului stadion, dar şi mulţi pesimişti, care nu mai cred nimic din vorbele unor politicieni. Şi unii şi alţii cred că au dreptatea lor. În primul rând, este foarte bine că s-a dat drumul oficial la investiţie. Pe de altă parte, având în vedere antecedentele CNI în materie de stadioane, ar trebui să ne facă puţin mai rezervaţi. Inclusiv la Timişoara şi în Timiş (caz concret Buziaş) sunt întârzieri de peste doi ani la stadioane mici, de 500 de locuri, pentru că CNI nu a mai dat bani. Dacă mai punem la socoteală că vin nişte ani economici foarte dificili, adică scadenţa pentru lipsa oricăror reforme ale guvernelor PSD-PNL, iar ne putem întreba dacă taman pentru stadionul Timişoarei vor fi bani.

Dar nu strict la stadion vreau să mă refer în aceste rânduri, ci mai degrabă la cine va juca acolo. Amintesc aici că a început construcţia şi la stadionul municipalităţii. Exact, la Poli mă refer. Fiindcă se vorbeşte atât de mult despre Poli şi se face atât de puţin. Poate sunt unii care cred că Poli este o noţiune abstractă, dar Poli există, este echipa din Liga a III-a susţinută de Universitatea Politehnica, aşa cum s-a întâmplat în întreaga istorie a clubului. De fapt sprijinită doar de Politehnică, din punct de vedere financiar. Şi situaţia la echipă nu e deloc roz, motivul fiind banii. Singurul care se mai zbate ca să ţină echipa pe linie de plutire este rectorul Florin Drăgan. Restul, multe vorbe.

Nu o să mă refer foarte mult nici la implicarea administraţiei locale şi judeţene la echipă, s-a ocupat mai mult de acest aspect colegul Eugen Sasu. Atât Primăria, cât şi Consiliul Judeţean ar putea sprijini clubul, dacă ar dori cu adevărat. În mai toată ţara se întâmplă acest lucru.  Sigur că o angajare a autorităţilor ar fi benefică, însă uneori implicarea politicului e nocivă, avem exemplul concret ACS Poli.

Altundeva vreau să ajung şi nu pot să nu-mi amintesc aici câtă vâlvă, câtă jale a fost în oraş atunci când au fost schimbate culorile alb-violet la tramvaie şi autobuze cu galben-negru. „Sfintele culori” cum clama pe urmele lui Nae Caţavencu un fost primar care a produs schisma la Poli şi a falimentat o echipă. Câtă demagogie, câtă ipocrizie! Unii care plângeau din cauza culorilor cred că n-au fost niciodată la un meci, poate nici nu ştiu unde e stadionul. Dar era o adevărată dramă locală. Dacă toţi cei care au văzut roşu în faţa ochilor când apărea tramvaiul galben în faţă ar fi dat doar 100 de lei pentru Poli, situaţia era mult mai bună.

Un alt aspect. În Timişoara există mulţi oameni foarte potenţi din punct de vedere financiar. Există doi fraţi, în topul bogaţilor României, care au acaparat la preţ de două savarine aproape toate vechile fabrici din oraş pentru a le transforma în afaceri imobiliare de sute de milioane de euro. Au dat un leu la Poli? NU! Peste tot în lume, chiar şi cei care au făcut averi prin sudoarea muncii lor, întorc o parte din câştiguri comunităţii, prin acţiuni sociale, mecenat cultural sau sport. În Timişoara, nici parveniţii ajunşi miliardari din afaceri cu statul nu ar da un leu la Poli, ba din contră, ar tot lua. La nivel de declaraţii, toţi sunt cu Poli în gură, dar concret nimic. Ne plângem de culorile unor tramvaie, dar în fapt nu ne pasă de Poli, matricea acelor culori. Fiindcă nu vedem pădurea din cauza copacilor.

P.S. Vestea bună pentru Poli este că se lucrează la un proiect şi o nouă structură a clubului, prin implicarea cel puţin a Consiliului Judeţean, posibil şi a Primăriei.

 

 

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

Tiberiu Ramneantu a spus: (iulie 19th, 2024 at 08:08 )

Sa fim seriosi cu Dragan si cu zbaterea lui pentru echipa. Omul nu e polist, poate fi considerat cel mult un oportunist cu vise erotice de parvenire politica si nu numai. De cand ne-am procopsit cu el, lucrurile au mers din rau in mai rau.

neipocrit a spus: (iulie 19th, 2024 at 08:10 )

Nu vă mai căinați atât cu Poli: jumătate din cei cu bani are cearcăne la ochi lunea, după ce ia bătaie U Craiova, iar un sfert dintre ei trage cu urechea la rezultatele lui FC Bihor. Numai mafia vă poate ajuta, într-o țară ca România. Dacă nu e cea italiană, iată, vă ajută cea pesedistă! Dar nu degeaba, ci doar dacă îi dați primăria peste 4 ani!

CH a spus: (iulie 19th, 2024 at 08:16 )

Dacă în România, ca în toate celelalte țări civilizate din lume s-ar impune o reglare de taxe anuală, un tax return sau un Steuererklärung, atunci mulți privați ar putea contribui, știind că sumele donate se vor întoarce, parțial înapoi.
Ar beneficia și sponsorii și mai ales cei sponsorizați.
Dar cum la noi asta nu se întâmplă, orice ban oferit ca sponsorizare e pierdut (material vorbesc).
Mai există și alte metode de coercitare, foarte simple: firme care pot spune – orice contribuție salarială de x procente e echivalată sau dublată, triplată, etc. de companie.

Până când însă ai noștri mai mari se gândesc numai la “modalitățile” de a atrage cât mai mulți bani, până atunci vom continua să avem știri cu DNA și Parchetul European făcând descinderi…
Și asta se propagă în societate, de sus în jos afectând și pe cel care are mari probleme cu banii zi de zi, dar care gândește: dacă ăla face și nu pățește nimic, eu de ce nu pot?

Daniel a spus: (iulie 19th, 2024 at 11:13 )

Până la urmă fotbalul este o afacere iar cei care investesc cunosc riscurile. Este o anomalie ca statul să investească banii publici în echipe profesioniste unde eventualul profit urmează a fi privatizat. Evident că un individ ca Simonis dorește să facă așa ceva pentru că pe de o parte oferă electoratului circ iar pentru el și apropiații săi pâine. Apoi nu înțeleg de ce anumite persoane controversate cu legături dubioase ar trebui să investească în sport. Ideal ar fi să se țină departe de acesta pentru că sportul indiferent de nivelul la care se află trebuie să fie curat. Sau ne-au plăcut astfel de investitori la Steaua, Dinamo, Rapid, Ceahlăul, Bacău pentru că am avut unul și la Timișoara? Nu sunt de acord cu faptul ca cei care au dobândit o avere din afaceri dubioase să ofere circ populației pentru a-și curăța imaginea de parcă am fi în evul mediu unde se ofereau bani reprezentanților clerului pentru spălarea păcatelor.
Riscul de a rămâne cu stadionul demolat sau construit parțial din lipsă de fonduri este unul major pe care mulți nu doar ca nu l-au luat în calcul dar nici măcar nu l-au identificat. Având în vedere ce întârzieri au proiectele de infrastructură termenul avansat este foarte optimist iar probleme pot apărea nu doar de la lipsa finanțării cât și de la firmele implicate care pot intra în insolvență. O astfel de situație ne-ar lăsa cu un șantier deschis ani de zile în acea zonă.
În situația în care stadionul se construiește dar nu avem o echipă care să joace acolo, îl vom inaugura cu încoronarea lui Simonis ca baron local și vom preda la acea ceremonie cheile orașului și județului PSD-ului.

Kroko a spus: (iulie 19th, 2024 at 11:45 )

Nu amestecați politica,deși în Tms se face la greu.Realitatea e ca nimeni nu da din banii proprii,oricum I a câștigat, ca să se joace de a fotbalul niște habar iști totali,atât de sport ,cât și de management sportiv.Vezi ca,ul ACS poli și ASU poli,iar acum SSUpoli eșecuri totale.Un club profesionist trebuie sa aibă specialiști, un control și nu de facultăți, sau universități.

@Tiberiu Ramneantu Nu sunt eu a spus: (iulie 19th, 2024 at 11:54 )

Rușinos pt depanat ca se pretează la asa ceva și se mai și vrea o firma serioasa,dar asta e Tms de azi. Cat despre cele din articol,e la mintea cocosului ca asa cum nu vei putea construi un stadion nou,peste cel vechi,nu poți ctitori un club nou peste cel vechi.

Dan A. a spus: (iulie 19th, 2024 at 17:19 )

Am mai zis-o, toti cei care stau in fata calculatorului si se dau de ceasul mortii ca nu se mai vopsesc autobuzele si tramvaiele in alb-violet, culoarea echipei preferate, mai nou a orasului si, de ce nu, a intregii planete: de ce nu va vopsiti masina personala in alb-violet, pe banii vostri, daca Poli e dragostea vietii voastre? Ca n-am vazut una in tot orasul.

@Dan A. a spus: (iulie 19th, 2024 at 21:10 )

Iar te faci ca nu intelegi cum stau lucrurile cu schimbarea culorii si semnificatia gestului. Nu e vorba de culorile echipei cu cele mai bune rezultate in istoria recenta a orasului ci de faptul ca un personaj parasutat la primarie isi impune vointa in mod nedemocratic comportandu-se ca un adevarat satrap. Nu a fost nicio discutie, nicio consultare ci din pixul lui Fritz s-a decis aceasta schimbare asa cum facea Mischie la Gorj in vremurile lui bune. Bineinteles ca electoratul naiv si neinstruit in astfel de chestiuni nu a observat ca este o manevra prin care acesta testeaza apele pentru a vedea daca ii vor iesi si altele de genul pe viitor. Asa ca ne putem astepta si la altele pe viitor avand in vedere pasivitatea electoratului.

Marian Radulescu a spus: (iulie 20th, 2024 at 04:06 )

Tramvaielele timișoreni au fost galbene de când s-au născut. Suporterii Poli erau alb violenți și nu făceau probleme. Meciurile Poli erau ca la cinematograf: strigai Poli dar nu dădeai nimănui în cap. POLI a avut cea mai pașnică galerie din tara Ne duceam sa vedem fotbal nu sa huiduim. Apoi s-a schimbat.

Marian Radulescu a spus: (iulie 20th, 2024 at 04:21 )

Cel puțin un post a pus punctul pi i: fotbalul a devenit de mult o afacere toți cei care vin vor contracte mari. Ca UPT încă da bani, înseamnă că sunt conpetenti: din cercetare, mai dau și un ban echipei. Al doilea post spunea ceva despre afaceriști care nu dau bani! Poli trebuie sa devina club privat și din performanta și sponsorizări sa se poată plăti sportul este o afacere asa ca nu noi trebuie sa plătim, vrea cineva contracte de milioane… Sa facă performanta. Și îl va lua cineva.

Nelu a spus: (iulie 20th, 2024 at 13:10 )

IN lumea civilizata stadioanele noi sunt o nevoie, se contruioesc pentru ca echipele aduna suporteri multi. La noi e invers. Nu mai e nimeni curios de fotbalul local, e ca tramvaiul cu cai. A fost, s-a dus. Pentru 2 meciuri pe sezon in care poate ar strange 20.000 spetcatori, chiar nu merita sa cheltui zeci de milioane de euro anual cand de banii aia ai putea sa inlocuiesti toate tevile de apa din oras si sa faci vreo 40 de sensuri giratorii fara semafoare.
IN ultimii 10 ani media spatatorilor e unva la 500. Deci unde e nevoie de investitii din bani publici? Care comunitate e interesata de fotbal, ca cea de aici in mod clar nu. Luati exemplul angliei unde sunt mii de spectatori la meciuri si-n liga a 5-a. Acolo societatea vrea fotbal, nu aici unde nici n-a aflat toata lumea ca ai voie sa faci 5 schimbari pe meci, iar altii nu-s in stare sa identifice fundasii centrali dintr-o echipa uitandu-se 60 de minute la meci.
Sa fim seriosi, daca oamenii voiau votbal, mergeau la fotbal, indiferent de nivel. Dar nu merge nimeni niciunde.

drucker a spus: (iulie 23rd, 2024 at 14:39 )

Terminati cu tampeniile .
Actuala SS Politehnica SA , societate pe actiuni , nu poate primi bani nici de la Primarie , nici de la CJ Timis . Este ilegal .
Schimbarea formei de organizare prin cooptarea Primariei si a CJ Timis , ar da dreptul legal celor doua entitati de a finanta clubul .
Dar atunci se incalca regulamentele FRF , care te trimit direct in liga 6 , ca fiind o noua societate .
Cam asta a facut fostul primar si Druckeria din Poli .

Remember Poli Timisoara .
Respect Commando Viola

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Județul Timiș este peste nivelul național la serviciile de alimentare cu apă și cu canalizare

Fondurile europene, mai ales cele accesate de Aquatim, au ajutat enorm la implementarea de proiecte de alimentare cu apă și instalarea serviciilor de canalizare în Timiș. Județul este peste media națională la aceste capitole, spune Ilie Vlaicu, directorul Aquatim. La alimentarea cu apă situația este mai bună decât cea pentru canalizare. ”Gradul de acces la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Județul Timiș este peste nivelul național la serviciile de alimentare cu apă și cu canalizare
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara

Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Câinii fără stăpân îi scriu lui Moș Crăciun. Ajutați-i să își îndeplinească dorințele

De Crăciun, fiecare dintre noi putem ajuta o cauză nobilă, susținând cățelușii mai puțin norocoși, care nu au un stăpân. De această dată, ei scriu scrisori către Moș Crăciun, le puteți vedea online. Scrisorile lor către Moș Crăciun, publicate online, invită oamenii să devină eroi adevărați în viețile lor – printr-o donație, o adopție sau...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Câinii fără stăpân îi scriu lui Moș Crăciun. Ajutați-i să își îndeplinească dorințele
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

O firmă s-a ales cu sesizare penală pentru că a abandonat 100 de tone de deșeuri/FOTO

O firmă din Timiș care și-a oprit activitatea s-a ales cu sesizare penală, după ce un control al Gărzii de Mediu a descoperit că aceasta a abandonat cantități semnificative de deșeuri. Vorbim despre o sută de tone de astfel de deșeuri. Comisarii Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Județean Timiș au efectuat un control pe amplasamentul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă s-a ales cu sesizare penală pentru că a abandonat 100 de tone de deșeuri/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Marcel Ciolacu a anunțat joi că PSD se retrage “cu demnitate” din coaliție, dar va vota însă un guvern de dreapta. El a spus că nu se poate construi nimic durabil cu “parteneri care sunt incapabili să depășească propriile orgolii”. Mesajul integral al Lui Marcel Ciolacu: Ca să fie clar! Atât eu, cât și partidul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lovitură de teatru! PSD se retrage de la masa discuţiilor privind noua guvernare. Va vota însă un guvern de dreapta
Fondurile europene, mai ales cele accesate de Aquatim, au ajutat enorm la implementarea de proiecte de alimentare cu apă și instalarea serviciilor de canalizare în Timiș. Județul este peste media națională la aceste capitole, spune Ilie Vlaicu, directorul Aquatim. La alimentarea cu apă situația este mai bună decât cea pentru canalizare. ”Gradul de acces la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Județul Timiș este peste nivelul național la serviciile de alimentare cu apă și cu canalizare
O firmă din Timiș care și-a oprit activitatea s-a ales cu sesizare penală, după ce un control al Gărzii de Mediu a descoperit că aceasta a abandonat cantități semnificative de deșeuri. Vorbim despre o sută de tone de astfel de deșeuri. Comisarii Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Județean Timiș au efectuat un control pe amplasamentul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă s-a ales cu sesizare penală pentru că a abandonat 100 de tone de deșeuri/FOTO
Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, ajuns consilier personal al preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, îi acuză pe colegii din PNL că l-au trădat la alegeri printr-un troc pe care l-ar fi avut cu Dominic Fritz. Culmea, noua sa „deconspirare” vine într-un comentariu la o postare a sa pe Facebook prin care le solicită PNL-iştilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Din nou a văzut conspiraţii. Nicolae Robu are „certitudinea” că PNL-iştii l-au sabotat la alegeri, făcând troc cu Dominic Fritz
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș așteaptă companiile pentru a le sprijini în procesul de actualizare a codurilor CAEN, conform noilor reglementări. În conformitate cu prevederile Ordinului nr. 377/17 aprilie 2024 al Institutului Național de Statistică (INS), privind actualizarea Clasificării activităților din economia națională – CAEN, legislația...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș oferă sprijin companiilor în operațiunea de actualizare a codurilor CAEN
Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
De Crăciun, fiecare dintre noi putem ajuta o cauză nobilă, susținând cățelușii mai puțin norocoși, care nu au un stăpân. De această dată, ei scriu scrisori către Moș Crăciun, le puteți vedea online. Scrisorile lor către Moș Crăciun, publicate online, invită oamenii să devină eroi adevărați în viețile lor – printr-o donație, o adopție sau...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Câinii fără stăpân îi scriu lui Moș Crăciun. Ajutați-i să își îndeplinească dorințele
Duminică, 22 decembrie, de la ora 17.30 la Căminul Cultural din Şag va avea loc Concertul de colinde „Alaiul colindătorilor – Colindăm Domnului Bun”. Spectatolul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Şag, respectiv Parohia Ortodoxă Română Şag. Magia colindelor de Crăciun va prinde viaţă duminică, 22 decembrie, de la ora 17,30, la Căminul Cultural...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Colindăm Domnului Bun”. Concert de colinde, duminică, la Şag
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente a două proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vizând modernizarea și dezvoltarea infrastructurii universitare de la UVT. În cazul primului proiect, „Modernizarea și eficientizarea energetică a căminelor studențești și a sălilor de sport ale Universității de Vest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei
Top