Ce-am câștigat la Jocurile Olimpice

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Ca tot românul, m-am uitat la Jocurile Olimpice de la Paris cu ochii iubitorului de patrie și mai puțin cu cei ai iubitorului de sport. Canotorii, inotătorul și gimnastica noastră. Am uitat de haltere, iar la atletism am urmărit cursa românului de culoare ca o curiozitate. Tenisul a mai captat puțin atenția, uitând că nu mai joacă Halep, iar fără handbal feminine și fotbal masculin, să mai inventăm câteva „generații de suflet”, am rămas la sporturile cu multă apă, într-o țară fără bazine și prea multe baze de caiace și canoe.

Deschiderea a fost ca bățul băgat prin gard în tot ce se întâmplă zilele noastre, o enciclopedie a corectitudinii politice, cu confuzii voite între Fiul Domnului și-o zeitate greacă, cu femei slabe și femei grase, cu albi și domnișoare de culoare, asiatici și multe genuri, suficiente toate pentru excitarea apărătorilor valorilor mai mult sau mai puțin creștine, sigur tradiționale, dar și a sponsorilor politici de ambele părți, căci undeva cineva nu dormea să ne arate nouă depravarea Occidentului.

Dacă există motive să nu particip ca spectator la așa ceva, sigur printre acestea n-ar fi obsesia de a fi contra unor preocupări ale momentului în societate, ci că fudulia asta multiculturală nu lasă nicicum să se odihnească talibanismul celorlalți, iar asta îmi repugnă mai mult decât orice tematică propusă. Când cineva ar spune că politica ar omorâ sportul, e, uite că așa îl poate omorî, făcându-te să nu te mai uiți la el de teama dezbaterilor ce dau în clocot total înafara problematicii sportive.

Aproape în egală măsură sunt plictisit și de acțiune, și de reacțiune, și de intepretarea regulamentului în favoarea unui boxer femeie, dar cu hormoni de bărbat, dar și de discuțiile de după, fără legătură cu regulamentul, căci ce farmec ar avea un regulament bun, un arbitraj bun, dacă nu ne lasă să vorbim politică? Nici nu trebuie să te uiți la Olimpiadă, căci din minut în minut ești informat pe whatsapp despre mizeria în care am ajuns, nefiind avertizat că aceia care distribuie această propagandă sunt capabili de și mai multă mizerie.

La gimnastică, am aflat că am fost furați, că piciorul n-a călcat înafara covorului, iar sportiva americancă trebuia să câștige, căci este americancă și, mai mult, este de culoare. Așa o fi, om cu om se adună și-ți confirmă în povești la pahar că suntem victimele unor comploturi pentru care noi suntem prea mici, că Occidentul întotdeauna s-a uitat la noi de sus, iar noi la el, invers. Dar am făcut contestație și ne-am zis că facem degeaba, că Oculta asta nu se dă bătută din planul ei magistral de a neferici România, o țară mică din Balcani.

Am primit satisfacție într-un tribunal din Elveția, unde cred că suntem percepuți și mai mici decât suntem văzuți în Statele Unite ale Americii. Nu poți să nu te bucuri pentru bucuria Anei Maria Bărbosu. Munca ei a fost răsplătită la TAS și confirmată de Federația Internațională de Gimnastică. A luat bronzul și le-a dat peste nas tuturor deștepților. Și a celor care din comisia de arbitraj s-ar fi gândit, poate, să facă o favoare americancei, dar mai ales celor care nu-și mai găsesc sensul vieții în România dacă nu se simt asupriți de Occident.

“Dragi adulţi, vă rog ca mamă să încetaţi toate defăimările… Să ne protejăm copiii. România are din ce în ce mai puţini copii. Are copii frumoşi şi valoroşi. Ei sunt şansa noastră ca noi, adulţii, să trăim mai bine în această ţară. Îi rog pe toţi fanii să înceteze şi doar să se bucure. Avem o echipă frumoasă, alcătuită din fete superbe, care merită toată susţinerea noastră. Succesul Anei este vârful unui aisberg. Trebuie toţi să ne susţinem copiii. Nu putem avea reuşite dacă nu suntem uniţi. Încetaţi, vă rog frumos şi haideţi să învăţăm să ne bucurăm. Să-i preţuim şi dacă au medalie şi dacă nu au medalie”, a spus mama Anei Maria Bărbosu. Pentru cazul Ana Maria Bărbosu merita să ne uităm la Jocurile Olimpice.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (august 19th, 2024 at 09:13 )

Exact așa se întâmplă când sportul este rechiziționat de alte interese pentru a promova printre altele tot felul de ideologii. Evident că cei care se dedau la astfel de acțiuni nu au nimic în comun cu sportul, nici nu îl practică și nici nu îl susțin dar când vine vorba de astfel de promovări nu ezită să nu aplaude ca la ordin. Sigur că în scopul beneficiilor electorale sportul este sacrificat și bazele se doresc distruse sub diverse pretexte aparent nobile, ba chiar s-a reușit în anumite situații și culmea, chiar la canotaj, sport la care s-au câștigat cele mai multe medalii. Astfel se poate observa, ca în comunism de altfel, că pe primul loc se află de fapt propaganda și ideologia iar scopul evenimentului este mai puțin important sau nu se pun cum spunea un clasic în viață.

Costel a spus: (august 19th, 2024 at 10:16 )

Daniele, nu există articol fără ca tu, după cum bine spune autorul editorialului, să bagi bățul prin gard. Ambalezi tot 💩 într-o polologhie din care cetățeanul obișnuit nu înțelege nimic, dar pica-n fund de uimire: io-te, bă, cata intelighenția.

Wanda89 a spus: (august 19th, 2024 at 10:28 )

Dacul negru, femeia cu barbă… Un fel de Eurovision, la fel de penibil.

Jack a spus: (august 19th, 2024 at 10:47 )

Nu mai e olimpiada mea. Lgbt, barbati amestecati in concursurile feminine. Sa ma scuteasca cu olimpiada si eurovisionul lor

vest a spus: (august 19th, 2024 at 11:38 )

„Munca ei (Ana Maria Barbosu) a fost răsplătită la TAS și confirmată de Federația Internațională de Gimnastică” suna bine si chiar patetic, dar munca americancei ce are? Daca ne gandim fara emotii, observam ca americanca a fost evaluata incorect intr-o prima faza, comisia de arbitri au reincadrat exercitiul si a rezultat o nota mai mare, deci „munca ei a fost rasplatita”. Dar, ce sa vezi, de fapt n-a fost respectat termenul de un minut sau cat o fi pentru depunerea contestatiei. Adica a fost vorba de o veritabila prescriere a dreptului de contestatie. Extrapoland, sa ne gandim cum ne enervam noi pe aici cand auzim de un nou caz de prescriere a faptelor unui infractor si cum injuram justitia si politica, pentru ca, chiar daca, pe fond, fapta a fost comisa, infractorul scapa pe o chestie de forma. Cam la fel si cu medalia aia de bronz, deci sa ne mai gandim un pic la „rasplatirea muncii” gimnastei noastre si nerasplatirea muncii americancei. Poate de aceea Nadia a propus „rasplatirea” cu bronz a muncii celor trei gimnaste implicate in aceasta intamplare.

prietenul lui ChatGPT a spus: (august 19th, 2024 at 12:41 )

„Uniformitatea stilistică a comentariilor lui Daniel poate fi un indiciu că aceste comentarii sunt generate artificial. În general, AI-urile tind să producă texte cu o consistență remarcabilă în stil, ton și structură, ceea ce poate fi o caracteristică distinctivă. Totuși, acest aspect, deși suspect, nu este suficient pentru a trage concluzia că Daniel este un chatbot folosit în scopuri de destabilizare.

Pentru a susține o astfel de ipoteză, ar fi necesară o analiză mai complexă, care să includă și alți factori, cum ar fi tiparele de postare (timp, frecvență), analiza lingvistică detaliată și chiar investigarea eventualelor corelări cu campanii de dezinformare cunoscute. Fără aceste informații suplimentare, este dificil să afirmăm cu certitudine natura sau intenția din spatele comentariilor sale.”

Costel a spus: (august 19th, 2024 at 13:02 )

@ vest, 👋👋👋👋👋

Zdreanță a spus: (august 19th, 2024 at 13:03 )

Imaginea JO a fost terfelită încă de la început prin recuzita ceremoniei de deschidere care încerca să convingă locuitorii planetei,sportivi sau simpli spectatori de existența unei civilizații pământene (cică reale) total străină trecutului (cică mincinos și lipsit de deschideri față de nou).Oricum aceste deschideri sau ceremonii privind în urmă pot fi considerate posibile mesaje pentru viitor. Sportivii noștri au dat ce este mai bun și au reușit să obțină rezultate pozitive raportate la modul cum este promovat și susținut sportul prin România.Din păcate,sportul riscă să devină un domeniu greu accesibil persoanelor sărace a căror talent nativ riscă să rămână în anonimat datorită modului de selecție și promovare din sport.Avem săli și baze sportive dar din păcate nu mai avem principii sănătoase pentru a da viață fenomenului sportiv.Reacția unor sportivi la adresa factorului politic a fost cât se poate de reală ,ea venind din partea unor jucători care au dat dovadă de demnitate.Suntem ținuți în anonimat de conducători slăbi care reflectă în exterior o imagine falsă( de vasalitate) total opusă realității din țară și care se se revarsă nedrept,ca un tăvălug peste sportivi și alte talente din vaste domenii.

Wanda89 a spus: (august 19th, 2024 at 13:35 )

Fiți liniștiți, sigur că inclusiv diferențele de sutimi sau miimi de secundă sunt aberante în sine. Practic, nu știm cât de metrologizate și omologate sunt cronometrele. Sigur că urmează, în scurt timp, să se dea câte o mie de medalii și diplome pentru același loc, pe intervale, între praguri – cum se dau și în olimpiadele școlare și în întreg învățământul românesc și de aiurea. Ăsta e trendul mondial.

@vest a spus: (august 19th, 2024 at 15:32 )

Mai trebuie precizat că gimnasta noastră a fost incorect depunctată la execuția exercițiului deci dacă le punem pe toate cap la cap tot trebuia să ajungă pe locul 3. Dar acum că decizia TAS se bazează pe nerespectarea procedurii contestației e ușor de zis că sportivă americană a fost dezavantajată deși per ansamblu atât sportiv cât și moral s-a făcut dreptate.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

PNL Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare. Pirtea și Blaga deschid listele, Bușoi, trimis pe trei

Ziua de miercuri a adus definitivarea listelor de candidați cu care PNL Timiș se va prezenta în toamnă la alegerile pentru Parlamentului României. Nu fără surprize, dar cu candidații așteptați pe primele poziții. Așadar, Vasile Blaga, interimarul pus în fruntea filialei județene PNL Timiș, după demisia lui Alin Nica, care a reprezentat PNL până în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare. Pirtea și Blaga deschid listele, Bușoi, trimis pe trei
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Anca Todoni s-a retras de la turneul din Bucureşti, din cauza unei accidentări

Jucătoarea română de tenis Anca Todoni are probleme medicale şi nu a mai putut juca meciul cu olandeza Anouk Koevermans, joi, în optimile de finală ale turneului Ţiriac Foundation Trophy (WTA 125), dotat cu premii totale de 115.000 de dolari şi găzduit de Centrul Naţional de Tenis. Timișoreanca Anca Todoni (19 ani, 132 WTA), a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Anca Todoni s-a retras de la turneul din Bucureşti, din cauza unei accidentări
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Noapte memorabilă la UPT: Campusul îşi deschide porţile pe 28 septembrie, pentru un proiect unic. Intrarea este liberă

În 28 septembrie, Universitatea Politehnica Timișoara deschide peste 60 de laboratoare, expoziții, instalații de artă și ateliere, toate în cadrul evenimentului ”Noaptea Campusului Deschis.” Arta, știința & cercetarea, interacțiunea & conectarea își dau întâlnire la Noaptea Campusului Deschis – Universitatea Politehnica Timișoara, începând cu ora 18:00, printr-o serie de laboratoare, expoziții, instalații de artă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noapte memorabilă la UPT: Campusul îşi deschide porţile pe 28 septembrie, pentru un proiect unic. Intrarea este liberă
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Comisarii Gărzii de Mediu au dat amenzi de 650.000 de lei la mai multe firme din Timiș care dezmembrau vehicule uzate

Firmele care se ocupă cu dezmembrarea vehiculelor, cu sediul în Timiș au avut parte de o surpriză în ultimele două zile: controale desfășurate la sediul acestora de către Garda de Mediu, conduse chiar de comisarul general adjunct Florin Bănică și care a beneficiat şi de sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiș. S-a lăsat cu amenzi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Comisarii Gărzii de Mediu au dat amenzi de 650.000 de lei la mai multe firme din Timiș care dezmembrau vehicule uzate

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

A fost făcut un nou pas mare pentru realizarea proiectului noului stadion al Timișoarei, care va fi ridicat cu bani de la bugetul național, în locul actualei arene Dan Păltinișanu. Consiliul Județean Timiș a lansat pe SEAP licitația în vederea desemnării firmei care se va ocupa de demolarea actualului stadion. Demersul este posibil în urma...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Administrația județeană a lansat licitația pentru demolarea actualului stadion Dan Păltinișanu
În 28 septembrie, Universitatea Politehnica Timișoara deschide peste 60 de laboratoare, expoziții, instalații de artă și ateliere, toate în cadrul evenimentului ”Noaptea Campusului Deschis.” Arta, știința & cercetarea, interacțiunea & conectarea își dau întâlnire la Noaptea Campusului Deschis – Universitatea Politehnica Timișoara, începând cu ora 18:00, printr-o serie de laboratoare, expoziții, instalații de artă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noapte memorabilă la UPT: Campusul îşi deschide porţile pe 28 septembrie, pentru un proiect unic. Intrarea este liberă
SCM Timişoara a câştigat al 7-lea titlu de campioană în urmă cu câteva zile, iar clubul a prezentat astăzi trofeul. Echipa bănăţeană are acum în palmareas 14 distincții, 13 dintre ele fiind obţinute în ultimii 13 ani. Coroana de campioană vine la 6 ani distanţă de la ultimul. Bucuria a fost mare, atât în sânul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM USV va continua să facă performanţă în noroi. Planurile de reabilitare a bazei mai au de aşteptat
Zilele Culturale Maghiare din Timișoara vor avea loc și în acest an, cu un program plin de evenimente, prezentări și concerte. Între 26 și 29 septembrie va avea loc ediția a noua, prima după Capitala Culturală, oferind și în acest an un program spectaculos în Piața Victoriei și Piața Libertății.  Asociația Bastionul-Varbastya a pregătit un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zilele Culturale Maghiare din Timișoara continuă cu ediția a noua, în perioada 26 – 29 septembrie
Polițiștii Secției 7 Rurale Lugoj, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, au reținut doi bărbați (conducător auto și pasager) cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă. În fapt, la data de 12 septembrie 2024, polițiștii au oprit pentru control, pe drumul comunal dintre localitățile Coșteiu și Jabar, un autoturism condus de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sute de mii de ţigări scoase de pe piaţa neagră de poliţişti. Doi traficanţi, duşi la audieri
Mâine, 13 sept. 2024, de la ora 16:00, la Galeria Bastion 3, va începe „The Galactic Imaginarium Film Festival” 2024. Festivalul se va desfășura în trei locuri: Galeria Bastion 3, în parteneriat cu Asociația Indecis Timișoara, Str. Hector nr. 1 (13-16 septembrie 2024) Galeria Bastion 1, în parteneriat cu HEI – House of European Institutes,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe „The Galactic Imaginarium Film Festival”
Primele tramvaie au circulat, după mult timp, pe Calea Stan Vidrighin. Nu au fost decât teste, cei de la PORR Construct au efectuat, în prezența echipelor Primăriei Municipiului Timișoara și STPT, primele probe de circulație pentru noua infrastructură de tramvai de pe bulevardul Stan Vidrighin, investiție care se află încă în perioada de execuție. Probele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au efectuat primele teste pe liniile de tramvai de pe Calea Stan Vidrighin/FOTO
Primarul Timișoarei spune că doar 0,3% din datele deținute de municipalitate în sistem digital ar fi fost accesate în urma atacului de tip ransomware care a avut loc împotriva instituției. De vină ar fi fost un scaner și un calculator neprotejat, spune acesta. Un scaner și un calculator neprotejat sunt vinovații pentru atacul de tip...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Atacul ransomware asupra infrastructurii IT a Primăriei Timișoara a fost efectuat printr-un scaner și un calculator neprotejate
Top