O nouă realizare marca Nicu şi Marcel: România campioana corupţiei în UE. Urmează „furtuna perfectă”

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În voioşia naţională amintind de cea a pasagerilor de pe Titanic înainte de fatidica întâlnire cu un gheţar, o ştire s-a strecurat aproape nebăgată în seamă într-o media bine subvenţionată de la bugetul de stat. Ştirea cu pricina arată că, potrivit „Eurobarometrului corupției“ pe 2024, dat publicităţii de Comisia Europeană, România se situează pe primul loc în UE la acest capitol. Cu alte cuvinte suntem cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană. Personal, am unele reţineri vizavi de această primă poziţie, doar gândindu-mă la Ungaria lui Viktor Orban, acolo unde camarila premierului putinist a acaparat tot ce se poate acapara şi poate mai mult decât atât.

În fine, revin cu topul amintit, considerat relevant, deoarece sondajul Comisiei Europene s-a făcut în rândurile unui număr semnificativ de companii, respectiv 530 în România.  Potrivit acestuia 94% dintre șefii companiilor chestionate s-au arătat de acord cu afirmația „corupția este larg răspândită în România“. 94%! Adică, doar 6% dintre şefii de companii spun că în România corupţia nu ar fi “larg răspândită”. Probabil, doar “puţin răspândită”.

De asemenea, 55% dintre patronii de firme se plâng că partidele aflate la guvernare, PSD și PNL, cer bani ca să ofere contracte pe bani publici. O şpagă de partid(e) şi de stat, atâta timp cât cele două formaţiuni formează statul. Şpaga conduce la lucrări de proastă calitate sau la umflarea costului lucrărilor. Acest lucru se vede şi îl vedem în viaţa de zi cu zi. Oricum ai lua-o, dacă 55% dintre patroni au avut de-a face cu solicitări de “parandărături” de la reprezentanţi ai celor două partide, e mult. Mult prea mult.

De asemenea, 71% de firme la noi se plâng de instabilitatea deciziei politice, mult peste următoarea clasată, Grecia (45%). De ce a format Klaus Iohannis actuala coaliţie PSD-PNL? Exact, în numele stabilităţii. O “stabilitate” care oferă… cea mai mare instabilitate economică din UE. Faptul că 43% dintre cei interveviaţi se plâng de nepotisme în mediul public, nici nu mai şochează. Doar suntem ţara lăutarilor şi a dansatoarelor din buric cu funcţii în guvern. Probabil tot în numele “stabilităţii” lui Iohannis.

Şi toate acestea sunt consecinţele unui lucru: lupta anticorupţie este de domeniul trecutului în România. Şi asta o simte toată lumea. Justiţia din România a fost achiziţionată de politic prin tot felul de privilegii: salarii imense, pensii nesimţite, vârstă mică de pensionare, ba chiar şi… ochelari gratuiţi. Curtea Constiţională este apendic al politicului, toate deciziile date fiind în favoarea infractorilor. Rând pe rând, vedem cum se prescriu toate faptele mari de corupţie Cine mai mişcă în front este îndepărtat şi există destule exemple începând cu Cristi Danileţ. Justiţia de acum  nu este aşa cum şi-a dorit-o Liviu Dragnea. Este mult mai rău, Este ca pe vremea lui Adrian Năstase şi a Rodicăi Stănoiu, când dosarele de corupţie se “judecau” în şedinţele conducereii PSD. Ori când vezi că s-a tras brusc frâna luptei anticorupţie, este o invitaţie clară la furt din banul public.

De ce menţionam la start de Titanic şi marea voioşie din ţară? Da, Marcel Ciolacu are dreptate, se trăieşte acum probabil mai bine ca niciodată. Dar se trăieşte aşa fiindcă nu plătim nimic din ce consumăm. Ori acest lucru se va termina, cel mai probabil la anul. Indiscutabil, marea corupţie este un factor important al degradării economice. Pe lîngă faptul că nu se face nici cea mai mică reformă. Cheltuielile statului cu clientela politică nu doar că nu scad, dar cresc. Instituţiile statului rămân căpuşate de sute de mii de frecători de mentă, sute de agenţii fără obiectul muncii merg mai departe. Pensiile speciale continuă să crească. Incoerenţa legislativă în domeniul fiscal e la cote alarmante. Administraţia publică locală rămâne supradimensionată cu mii de primării inutile. Toate acestea, adăugate corupţiei în floare vor produce “furtuna perfectă”, una mult mai dură decât aisbergul care a scufundat Titanicul.

P.S. E adevărat, acest Eurobarometru al Comisiei UE) contrazice un recent raport official al aceleiaşi Comisii UE pe Anticorupţie. Un raport politizat însă, menit a menţine România în “zona corectă” a UE. Nimic mai mult.

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Un USR-ist a spus: (august 5th, 2024 at 08:28 )

Și nenea ăla cu meclă de ” om obișnuit cu sticluța ” spunea mai deunăzi, că din cauza USR-ului este prost făcut PNRR. Păi, tocmai, este făcut să nu te împingă necurat ` să furi. Știți cum e cu porunca aia cu furatu ( a nu știu câta ).

Daniel a spus: (august 5th, 2024 at 13:31 )

Nu văd ce altceva s-ar fi putut întâmpla când la conducere sunt niște personaje care nu au excelat la nimic în mediul privat iar în mediul academic se pot lăuda cu plagiate și cursuri la colegiul național de apărare sau la cel de informații. Sigur că mai trebuie luat în calcul și indulgența cu care au fost tratată problema de către Bruxelles probabil pentru ca Ursula să câștige susținerea acestor partide. Nu de alta dar acum 10 ani când erau încarcerate diverse personaje influente aveam rapoarte pe justiție defavorabile iar acum când respectivii sunt făcuți scăpați lucrurile par a sta mai bine dinspre Bruxelles în schimb situația din teren contrazice astfel de rapoarte.

Zdreanță a spus: (august 5th, 2024 at 16:12 )

Într-o țară în care meritocrația este la ea acasă cu greu putem vorbi de corupție.Ce mama naibii,nu suntem noi urmașii lui Traian,făuritorul statului paralel acceptat și modelat de toții lingăii democrației care huleau cu o ură viscerală statul paralel din vremea comunismului?Suntem rezultatul alegerilor făcute sau mai bine spus acceptate și bazate pe varianta răului mai mic.Suntem divizați în privilegiați și asupriți ,două clase sociale rezultate în urma abuzului exercitat pe la toate nivelele de către cei aleși sub atenta supraveghere a mult iubitului curent european.Egalite,fraternite…pure sloganuri pentru naivi!

Cristian a spus: (august 6th, 2024 at 08:11 )

Sa speram ca revine USR și totul va fi bine.Parinte 1 si Parinte 2,lumea asta e pe ultimul drum.
Domnule jurnalist,avand in vedere ca eu sunt apolitic,mi-as dori sa citesc despre toata clasa politica stiri de genul,inclusiv partidul USR, altfel deveniti doar o marioneta.
Multumesc

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Contractul de execuție pentru Centura Vest merge înainte. Contestațiile au fost respinse de instanță

Contestațiile depuse la licitația pentru stabilirea firmei care va realiza Centura Vest, ultima bucată din varianta de ocolire a Timișoarei, au fost respinse de Curtea de Apel București. Societatea turcă de construcții care a câștigat licitația poate semna contractul, după zece zile din acest moment, când a fost emisă decizia justiției. Compania Nurol Insaat Ve...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Contractul de execuție pentru Centura Vest merge înainte. Contestațiile au fost respinse de instanță
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Anca Todoni este în semifinale la dublu în Bolivia. Și în optimi la simplu

Timișoreanca Anca Todoni şi croata Tara Wurth s-au calificat în semifinalele probei de dublu din cadrul turneului WTA 125 de la Santa Cruz (Bolivia), dotat cu premii totale de 115.000 de dolari, miercuri, după 6-4, 7-6 (7/4) cu principalele favorite, Veronika Erjavec (Slovenia)/Darja Semenistaja (Letonia). Todoni şi Wurth s-au impus după o oră şi 33...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Anca Todoni este în semifinale la dublu în Bolivia. Și în optimi la simplu
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Aproape 100 de cerșetori și oameni ai străzii, depistați de polițiștii locali în ultima lună

Doar în ultima lună, polițiștii locali din Timiuşoara au depistat 93 de cerșetori și oameni ai străzii depistați. O parte dintre ei au fost duși la centrul social pentru a fi igienizați. Polițiștii locali au continuat și în luna octombrie acțiunile pentru combaterea fenomenului cerșetoriei, prin verificări zilnice, răspunzând sesizărilor de la cetățeni, dar luând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aproape 100 de cerșetori și oameni ai străzii, depistați de polițiștii locali în ultima lună
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pregătește cea de-a treia ediție de toamnă a Salonului Industriei Ușoare care va avea loc în perioada 13 – 17 noiembrie, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara. Vor fi prezente peste 50 de companii din țară, producători și comercianți, care oferă spre vânzare, la prețuri promoționale, o gamă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În timpul emisiunii electorale de pe Antena 3 a avut loc un derapaj grosolan, un spectator din sală, aflat în zona susţinătorilor PSD, strigând spre Dominic Fritz “primar nazist”. Comentând incidentul, Fritz a afirmat că nu el e ţinta unor astfel de atacuri murdare, ci toţi românii de bună credinţă. Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz, după ce a fost făcut “primar nazist” de către susţinători PSD-işti: “Nu eu sunt ținta unor astfel de atacuri. Voi sunteți.”
A doua parte a interviului cu Alfred Simonis, preşedintele ales al CJ Timiş abordează mai mult teme politice. Ce relaţie mai are cu primarul Dominic Fritz, de ce crede că Sorin Grindeanu nu va putea fi premier, de ce prea multă putere la un singur partid strică şi alte multe chestiuni, în rândurile de mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Cred cu tărie că un partid atât de mare ca PSD nu trebuie să aibă toată puterea. Asta înseamnă un alt premier decât cineva de la PSD.” Interviu cu Alfred Simonis (II)
Fundația Art Encounters, alături de mediatorul cultural Ioana Bartha, va organiza un atelier dedicat copiilor de 5 – 12 ani, în cadrul expoziției „DesFacerea Lumii” de Anca Benera & Arnold Estefán pe 2 noiembrie. Atelierul se va desfășura la sediul Fundației între orele 12 – 18, fiecare sesiune durând în jur de 1 oră –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fundația Art Encounters organizează ateliere creative destinate copiilor, în cadrul expoziției DesFacerea Lumii
Unul dintre cele mai practicate sporturi ale generației Millennials se joacă, în acest weekend, la Iulius Town Timișoara. Prima etapă a turneului „Miuța din cartier” va avea loc în piațeta Family Plaza din Iulius Gardens, în perioada 1 – 3 noiembrie 2024. De vineri până duminică, în Iulius Gardens atmosfera „din fața blocului” este readusă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prima etapă a „Miuței din Cartier” are loc în acest weekend, în Iulius Town
Asociaţia Culturală “Salvaţi Patrimoniul Timişoarei” ia atitudine împotriva proiectului de HCL prin care Primăria Timișoara încearcă să îi forțeze pe antreprenorii privați să dezvolte proiecte imobiliare doar dacă contruiesc un edificiu de utilitate publică, din banii lor, pe care apoi să îl dea cu tot cu teren administrației municipale. Un abuz care atentează la proprietatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ilie Sîrbu: primarul Timișoarei pregătește un atentat asupra dreptului de proprietate privată
Contestațiile depuse la licitația pentru stabilirea firmei care va realiza Centura Vest, ultima bucată din varianta de ocolire a Timișoarei, au fost respinse de Curtea de Apel București. Societatea turcă de construcții care a câștigat licitația poate semna contractul, după zece zile din acest moment, când a fost emisă decizia justiției. Compania Nurol Insaat Ve...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Contractul de execuție pentru Centura Vest merge înainte. Contestațiile au fost respinse de instanță
Ceata de la primele ore ale dimineții a afectat pasagerii a două curse aeriene care trebuiau să ajungă la Timișoara. Aterizarea nu a mai avut loc la Timișoara, zborurile fiind deviate. Două curse Tarom și una operată de Wizz Air nu au mai aterizat în această dimineață pe Aeroportul Internațional Timișoara din cauza ceții. Cursa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Probleme din cauza ceții pe Aeroportul Internațional Timișoara. Două zboruri au fost deviate
Top