În voioşia naţională amintind de cea a pasagerilor de pe Titanic înainte de fatidica întâlnire cu un gheţar, o ştire s-a strecurat aproape nebăgată în seamă într-o media bine subvenţionată de la bugetul de stat. Ştirea cu pricina arată că, potrivit „Eurobarometrului corupției“ pe 2024, dat publicităţii de Comisia Europeană, România se situează pe primul loc în UE la acest capitol. Cu alte cuvinte suntem cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană. Personal, am unele reţineri vizavi de această primă poziţie, doar gândindu-mă la Ungaria lui Viktor Orban, acolo unde camarila premierului putinist a acaparat tot ce se poate acapara şi poate mai mult decât atât.
În fine, revin cu topul amintit, considerat relevant, deoarece sondajul Comisiei Europene s-a făcut în rândurile unui număr semnificativ de companii, respectiv 530 în România. Potrivit acestuia 94% dintre șefii companiilor chestionate s-au arătat de acord cu afirmația „corupția este larg răspândită în România“. 94%! Adică, doar 6% dintre şefii de companii spun că în România corupţia nu ar fi “larg răspândită”. Probabil, doar “puţin răspândită”.
De asemenea, 55% dintre patronii de firme se plâng că partidele aflate la guvernare, PSD și PNL, cer bani ca să ofere contracte pe bani publici. O şpagă de partid(e) şi de stat, atâta timp cât cele două formaţiuni formează statul. Şpaga conduce la lucrări de proastă calitate sau la umflarea costului lucrărilor. Acest lucru se vede şi îl vedem în viaţa de zi cu zi. Oricum ai lua-o, dacă 55% dintre patroni au avut de-a face cu solicitări de “parandărături” de la reprezentanţi ai celor două partide, e mult. Mult prea mult.
De asemenea, 71% de firme la noi se plâng de instabilitatea deciziei politice, mult peste următoarea clasată, Grecia (45%). De ce a format Klaus Iohannis actuala coaliţie PSD-PNL? Exact, în numele stabilităţii. O “stabilitate” care oferă… cea mai mare instabilitate economică din UE. Faptul că 43% dintre cei interveviaţi se plâng de nepotisme în mediul public, nici nu mai şochează. Doar suntem ţara lăutarilor şi a dansatoarelor din buric cu funcţii în guvern. Probabil tot în numele “stabilităţii” lui Iohannis.
Şi toate acestea sunt consecinţele unui lucru: lupta anticorupţie este de domeniul trecutului în România. Şi asta o simte toată lumea. Justiţia din România a fost achiziţionată de politic prin tot felul de privilegii: salarii imense, pensii nesimţite, vârstă mică de pensionare, ba chiar şi… ochelari gratuiţi. Curtea Constiţională este apendic al politicului, toate deciziile date fiind în favoarea infractorilor. Rând pe rând, vedem cum se prescriu toate faptele mari de corupţie Cine mai mişcă în front este îndepărtat şi există destule exemple începând cu Cristi Danileţ. Justiţia de acum nu este aşa cum şi-a dorit-o Liviu Dragnea. Este mult mai rău, Este ca pe vremea lui Adrian Năstase şi a Rodicăi Stănoiu, când dosarele de corupţie se “judecau” în şedinţele conducereii PSD. Ori când vezi că s-a tras brusc frâna luptei anticorupţie, este o invitaţie clară la furt din banul public.
De ce menţionam la start de Titanic şi marea voioşie din ţară? Da, Marcel Ciolacu are dreptate, se trăieşte acum probabil mai bine ca niciodată. Dar se trăieşte aşa fiindcă nu plătim nimic din ce consumăm. Ori acest lucru se va termina, cel mai probabil la anul. Indiscutabil, marea corupţie este un factor important al degradării economice. Pe lîngă faptul că nu se face nici cea mai mică reformă. Cheltuielile statului cu clientela politică nu doar că nu scad, dar cresc. Instituţiile statului rămân căpuşate de sute de mii de frecători de mentă, sute de agenţii fără obiectul muncii merg mai departe. Pensiile speciale continuă să crească. Incoerenţa legislativă în domeniul fiscal e la cote alarmante. Administraţia publică locală rămâne supradimensionată cu mii de primării inutile. Toate acestea, adăugate corupţiei în floare vor produce “furtuna perfectă”, una mult mai dură decât aisbergul care a scufundat Titanicul.
P.S. E adevărat, acest Eurobarometru al Comisiei UE) contrazice un recent raport official al aceleiaşi Comisii UE pe Anticorupţie. Un raport politizat însă, menit a menţine România în “zona corectă” a UE. Nimic mai mult.
Comentarii prin facebook