Să-i dăm Doamnei „Coasa”?

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Discutăm zilele astea un subiect mai delicat: eutanasierea haiducească a unor pacienți de la spitalul de urgență „Pantelimon” din Capitală. Parchetul este doldora de dovezi că două doctorițe de pe secția de terapie intensivă au scăzut doza de medicamentație pentrua lăsa unii bolnavi incurabili, probabil în comă ireversibilă, „să se ducă” la Cel de Sus, făcând din punctul de vedere al unui stat cu populație majoritar ortodoxă chiar ”treaba” Celui de Sus. Cine suntem noi să decidem când trebuie să se ducă un bolnav și când pentru altul trebuie să consumăm resurse, suferință, timp, acolo unde nu prea mai este timp?, se pot întreba, pe bună dreptate, tot mai mulți oameni marcați de acest scandal.

Unii dintre ei sunt politicieni. Iar într-un an electoral un astfel de subiect poate fi devastator în cariera unui demnitar cu responsabilități în orice țară. Foarte mulți dintre cei care ne dăm cu părerea paralel sau perpendicular pe acest subiect, politicieni sau simpli alegători, nu suntem medici să știm fondul problemei. Noi vedem doar actul crimei și resortul etic al lui. De pildă, nu știm ce face un ATI-ist cu un bolnav de AVC de gradul patru intrat în comă profundă. Habar n-avem ce ar zice „cutia neagră” a unui injectomat în ultimele ore ale muribundului, noi doar primim vestea.

Niciodată nu vom ști dacă cei apropiați nouă, morți pe saloanele terapiei intensive, „s-au dus” că a vrut Domnul sau că a vrut ”Doamna cu Coasa”. Cea de pe pâmânt, doctor, în halat alb, nu cea în robă neagră, trimisă când vine vremea de Atotputernicul. Fără o dezbatere pe această temă între specialiști în medicină, etică, între capii sistemului social și cel de sănătate, în legislativ și aule universitare, vom mai vorbi ani buni de acum înainte despre „crime” și însușirea rolului lui Dumnezeu de către medic. Mult mai avansați în astfel de discuții, olandezii, elvețienii sau nordicii sunt pe cale să dea răspunsuri temei eutanasiei și să ofere legislație care să nu mai împartă halatele albe în „criminali” și „salvatori”.

Măcar în cazurile pacienților cu moarte cerebrală, dacă nu și a celor în stagii terminale, copleșiți de groaznice dureri. Ce am considerat inadmisibil acum o sută de ani astăzi este normal, indiferent că vorbim de violență domestică, de apucături LGBT, rasism, discriminare de la cea negativă la cea pozitivă, azilul de bătrâni, între abandon de părinți și oferirea de condiții mai bune acestora etc. Peste câteva decenii, probabil că fapta medicilor de la „Pantelimon” nu va mai exista, atâta timp cât ea se va regăsi în lege și în protocoalele medicale, iar noi nu ne vom mai ancora în religie pentru a decide cine merită să se chinuie pentru izbăvire sau cine merită să i se ușureze sfârșitul.

Momentul acela nu va fi acum, vara lui 2024, poate nu va fi nici în toamna lui 2036. Sigur, nu-l căutați în ani electorali și nu-l așteptați să vină de la politicieni care se înghesuie să ia Lumină încă de pe scara avionului de Ierusalim. Nu e decizie ușoară să spui când e gata tu ca aparținător al pacientului muribund, dar mai mult ca sigur că vor exista instituții care vor stabili așa ceva în sisteme stabile, bazate pe legi, nu bezmetic, după cum I se năzare unui medic sau altul. Iar noi nu vom mai spune cu atâta patimă că acel moment este Sfârșitul Lumii.

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Un Mad Max în slujba țării a spus: (august 12th, 2024 at 09:47 )

Nu cred că e vorba de un flavour din viitor, cred că-i altceva. E-adevărat că acum lumina vine de la Jerusalim cu mașina drăcească numită avion și că slujba se transmite în afara bisericii prin cutii diabolice și nu din gâtul popii și cel al cantorului, că azilele de bătrâni sunt un lucru abominabil, dar preoții le vizitează și există chiar și capele în curtea lor. E-adevărat că popii sfințesc limuzinele interlopilor și dau sfânta cuminecătură unor mitomani dovediți, dar astea sunt considerate de biserică boli lumești, acceptabile. În cazul Doamnei cu coasa de la Sf. Pantelimon (sfânt apărător al medicilor și tămăduitor al bolnavilor), în cazurile abuzatorilor de la școala ****, al polițiștilor drogați, al plagiatorilor puși să diriguiască educația și țara, al judecătorilor care și-au delegat capacitatea de a judeca „optimizatorilor” din servicii, este vorba despre altceva: despre eșecul strident al unui narativ, al „tranziției”, al lui merge-și-așa, al lui dormi-liniștit,-șefii-lucrează-pentru-tine, al lui țara-te-vrea-prost. Unii mai puțin dotați intelectual zic printre dinți: Ghinion! Încet, încet, cu puseuri șocante, cum e cazul medicilor care omoară bolnavi, începe să apară ceva, precum imaginea la developarea unei fotografii: COLAPSUL. Dacă se întâlnește cu un factor de amplificare din exterior (un salt semnificativ în prețul petrolului dat de blocarea strâmtorii Ormuz, o extindere a războiului din Ucraina la țările NATO, de exemplu), vom înțelege de ce prognozele demografice ne dau împuținați la 7 milioane în 2100. Deși prognozele nu spun câți dintre cei 7 milioane vor fi români.

liviu a spus: (august 12th, 2024 at 09:50 )

Domnul exista numai in ceruri.
Aici pe pamant cei care face totul este OMUL.
In unele tari exista, trecerea demna, controlata, in nefinta.
La noi , HAOSUL a inventat internarea la ATI.

Daniel a spus: (august 12th, 2024 at 10:31 )

În tot acest scandal problema este că decizia a fost luată netransparent și neasumat, fără ca aparținătorii să aibă un cuvânt de spus. Cu siguranță că aici ar trebui umblat la legislație în primul rând.

Zdreanță a spus: (august 12th, 2024 at 12:22 )

Toate instituțiile statului a căror angajați duc ,,povara” muncii lor sub jurământ sunt profund afuncționale datorită modului de colaborare cu cetățenii.În sistemul medical,individul indiferent de clasa socială trebuie să aibă acces la toate drepturile medicale fără discriminare.Viața sau rutina zilnică din păcate dovedesc contrariul.Cunosc cazul unei persoane tinere care pentru o banală colonoscopie a primit o programare la un termen de cca.4 luni.Ce trebuia să facă persoana în cauză speriată de simptomele unei posibile boli grave?Să nu vorbim de alte examene care implică cheltuieli suplimentare și nu pot fi efectuate prin intermediul casei de asigurări de sănătate.La polul opus în urma unui apel la 112,în cazul unei persoane trecute de 70 de ani ,ambulanța a ajuns utilată cu aparatura defectă.Termenul de eroi atribuit celor din sistemul medical este nepotrivit (vezi perioada pandemiei)deoarece efectul acestui titlu nu aduce beneficii ulterioare și bolnavului.Putem vorbi de profesioniști,oameni care cu adevărat se dăruiesc acestei meseri și care prin aportul lor salvează vieți.Marea resetare cuprinde abateri mari de etică și moralitate cam prin toate domeniile specialilor fără a căror contribuție realizarea ei ar fi imposibilă.Purtătorii de uniforme nu sunt stăpânii societății,sunt cel mult privilegiații unui sistem alcătuit discreționar care a oferit drepturi suplimentare unora în defavoarea altora.Care protecție socială?Cea care încurajează migrația?Despre natalitate și mortalitate mai nimic,elemente care reprezentau puncte de reper în evoluția unui popor.Cât despre viitoarele legi cu privire la anumite drepturi, vai mama noastră.Viața este un dar iar moartea o certitudine ,cele două sunt indispensabile omului.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis cere dezbatere cu participarea tuturor părților implicate pe proiectul taxelor și impozitelor locale

Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor locale. Trebuie ca reprezentanții tuturor părților să participe la dezbaterea pe această temă. Joi seara, proiectul taxelor și impozitelor locale pe 2025 la Timișoara a picat la votul din Consiliul Local, după ce nu a atras destule sufragii pro pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis cere dezbatere cu participarea tuturor părților implicate pe proiectul taxelor și impozitelor locale
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timișoara, meci de gală la ultima apariție pe parchetul propriu în 2024

SCM winsed.swiss Timișoara întâlnește campioana, U-BT Cluj-Napoca, în ultimul meci al anului 2024, la sala Constantin Jude. Alb-violeții vin după două succese în deplasare. Timișoara s-a impus pe terenul formației Steaua București (70-57), în Liga Națională, și în sala din Giulești, 77-72 cu Rapid București. Acest din urmă meci le-a adus calificarea în turneul final,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara, meci de gală la ultima apariție pe parchetul propriu în 2024
isho.ro

Social vezi arhiva Social

TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO

Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora imortalizării acestor fotografii, în jur de 17.45, în Timişoara plouă torenţial. TIR-ul se află pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Calea Aradului. Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit şi din fericire nu există victime, şoferul ieşind repede din TIR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Tarifele practicate la Timișoara pentru prestarea serviciilor de apă și canal sunt sub media europeană și scumpiri semnificative nu sunt previzionate în următorii ani. De la 1 ianuarie vor intra în vigoare prețuri noi la serviciile Aquatim, dar și așa prețurile nu vor afecta semnificativ bugetul famiiilor. La nivel european, cheltuielile realizate pentru apă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora imortalizării acestor fotografii, în jur de 17.45, în Timişoara plouă torenţial. TIR-ul se află pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Calea Aradului. Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit şi din fericire nu există victime, şoferul ieşind repede din TIR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor care sunt reaprezentate în Consiliul Local, pentru a găsi o soluţie la proiectul privind taxele şi impozitele pentru anul 2025. Proiectul va intra din nou pe masa consilierilor locali luni, 23 decembrie, după ce joi a căzut la vot. Proiectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea să discute cu liderii politici soluţii pentru trecerea proiectului privind noile taxe şi impozite
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a condus un autoturism pe DJ 681 dinspre Gladna Montană spre Drăgșinești, iar la un moment dat a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a ieșit înafara părții carosabile, răsturnându-se. În urma impactului a rezultat decesul unui pasager din autoturism,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A murit nevinovat într-un accident pe care nu l-a provocat
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, au documentat activitatea infracțională a două persoane, cu vârste de 43 și 70 de ani (membre ale aceleiași familii), pentru săvârșirea infracțiunilor de introducere în țară de droguri de risc și trafic de droguri de risc. Din cercetările efectuate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prinși în flagrant cu kilograme de „iarbă” la ei
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor locale. Trebuie ca reprezentanții tuturor părților să participe la dezbaterea pe această temă. Joi seara, proiectul taxelor și impozitelor locale pe 2025 la Timișoara a picat la votul din Consiliul Local, după ce nu a atras destule sufragii pro pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis cere dezbatere cu participarea tuturor părților implicate pe proiectul taxelor și impozitelor locale
Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului drum de legătură DN 69 Timișoara – Arad cu autostrada A1. A fost ultima săptămână de muncă din acest an pe șantier, el lasă lucrările la un stadiu de realizare de aproape 40%.  În ciuda umidității ridicate din sezonul de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Șantierul noului drum de legătură Timișoara – A1 se închide în acest an la 40% din total realizat/FOTO
Administrația Bazinală de Apă Banat a avut un an cu numeroase investiții realizate pentru buna gospodărire a apelor din zona de vest a României. Seceta a pus mari probleme în gestionarea resurselor de apă, cele mai mari au fost în acele zone unde nu există legături între zonele cu acumulări care nu sunt legate cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat a realizat investiții de multe milioane de lei în gestionarea apelor din zonă și pregătește altele similare în 2025
SCM winsed.swiss Timișoara întâlnește campioana, U-BT Cluj-Napoca, în ultimul meci al anului 2024, la sala Constantin Jude. Alb-violeții vin după două succese în deplasare. Timișoara s-a impus pe terenul formației Steaua București (70-57), în Liga Națională, și în sala din Giulești, 77-72 cu Rapid București. Acest din urmă meci le-a adus calificarea în turneul final,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara, meci de gală la ultima apariție pe parchetul propriu în 2024
Rata șomajului se menține în județul Timiș peste unu la sută, fiind în creștere nesemnificativă. Luna noiembrie se încheie cu o rată a șomajului de 1,09% față de 1,06% în octombrie, anunță Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș. La sfârșitul lunii noiembrie, rata șomajului a fost de 1,09%, fiind înregistrat un total de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rata șomajului din Timiș rămâne peste unu la sută
Top