În perioada 5-13 septembrie 2024, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică multisectorială, după succesul celei din martie anul trecut, ce a avut ca obiectiv promovarea firmelor timișene pe piața niponă și atragerea de investiții nipone în județ.
Au participat reprezentanți a 7 companii membre ale CCIAT, din diverse sectoare precum: Lucrări de instalații pentru sisteme de supraveghere video și audio, sisteme de control acces și pontaj, automatizări uși și porți; Automatizări, proiectare, instalare, verificare și reparații echipamente electrice; Brokeraj, consultanță și servicii imobiliare; Construcții rezidențiale și non-rezidențiale; Lucrări de învelitori, șarpante și terase pentru construcții; Service și piese pentru autocamioane, semiremorci și utilaje; Producție și distribuție de saltele, perne și pilote.
Programul profesional a cuprins o întâlnire a delegației de afaceri cu E.S. Doamna Geta MEDELEANU, Însărcinat cu afaceri al Ambasadei României la Tokyo, în cadrul căreia firmele timișene și-au prezentat activitatea și dorința de cooperare cu firme din Japonia.
Diplomatul român a oferit informații utile despre particularitățile pieței nipone, despre cum se pot face afaceri în Japonia, în contextul Acordului de Parteneriat Economic şi Acordului de Parteneriat Strategic dintre România și Japonia, documente ce crează oportunități mari pentru firmele româneşti care doresc să exporte pe piaţa asiatică.
Totodată, s-a discutat despre revenirea în Japonia a unei importante delegații de afaceri a CCIAT la Expoziția Mondială Osaka 2025.
Relațiile privilegiate ale CCIA Timiș cu Japonia sunt rezultatul întâlnirilor Președintelui CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, cu Ambasadorul Japoniei în România și cu oficiali ai Organizației Japoneze pentru Comerț Exterior (JETRO) și Asociației Oamenilor de Afaceri Japonezi din România (JBA-R), în scopul extinderii și aprofundării colaborării dintre comunitățile de afaceri nipone și timișene.
Conform statisticii vamale din România, la 31 decembrie 2023, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Japonia a fost de 1265,7 milioane USD (în creștere cu 13,50% față de 2022), din care exportul a fost de 824,5 milioane USD (în creștere cu 18,35% față de 2022) și importul de 441,2 milioane USD (+5,43% față de 2022), soldul fiind de 383,3 milioane USD în favoarea României.
Conform datelor înregistrate la O.N.R.C., la 31 ianuarie 2024 erau înregistrate în România 407 societăţi comerciale cu capital japonez, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 405.126,3 mii USD, Japonia ocupând locul 21 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină.
La nivelul Județului Timiș, sunt înmatriculate un număr de 3 firme active cu asociați din Japonia. (Sursa: Ministerul Afacerilor Externe/Direcţia Asia-Pacific; ORC Timiș)
Comentarii prin facebook