Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit, vineri 27 septembrie, Gala aniversară ELITh – un moment unic în istoria instituției, dedicate aniversării a 100 de ani de la prima generație de absolvenți. Evenimentul a avut loc la Cinema Timiș, într-un cadru inovator, reunind Alumni UPT, personalități din diverse domenii, experți internaționali, membri ai comunității academice și studenți.
O experiență imersivă de tehnologie, educație și leadership
Desfășurată sub semnul inovației, Gala aniversară ELITh a adus în prim-plan tehnologiile de ultimă generație, precum 3D HoloNet și HoloBox, oferind participanților o experiență vizuală spectaculoasă și interactivă. Într-o atmosferă festivă și futuristă, proiecțiile holografice și efectele vizuale au acompaniat panelurile de discuție, adăugând o dimensiune imersivă evenimentului.
Discursuri, momente artistice și paneluri de discuții cu invitați de marcă
Gala aniversară a debutat cu un discurs al rectorului UPT, Florin Drăgan, care a subliniat evoluția Politehnicii ca un simbol al excelenței academice și inovării, evidențiind rezultatele notabile: 10 facultăți, 13.000 de studenți, cea mai bună admitere la licență din ultimii 25 de ani, șase academicieni ai Timișoarei și un rol activ în dezvoltarea orașului, inclusiv în cadrul proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană. “Îmi doresc ca fiecare dintre noi să-și construiască propria mașină a timpului, care să ne ducă spre un viitor bazat pe tehnologie, toleranță și leadership”, a menționat rectorul UPT.
Un moment special a fost interpretarea imnului UPT de către muzicianul Horea Crișovan. Ulterior, recitalul artistei NFT Violetta Zironi a impresionat printr-o sinergie perfectă între interpretare și proiecțiile 3D, oferind un adevărat spectacol muzical, îmbogățit de efectele holografice ce au completat experiența evenimentului.
Panelurile de discuție – dialoguri despre leadership, educație, tehnologie și inovație
Programul evenimentului a inclus patru paneluri tematice, care au adus în discuție subiecte esențiale pentru viitorul educației tehnice și rolul universității în societate:
Panelul 1, Leadership și conducere strategică / Management global moderat de Andrei Cosmin Munteanu, Co-fondator și CEO Cowork Timișoara, a adus în scenă lideri din diverse industrii: Lucia Tătucu-Ertel (Manager Max Bögl), Daniela Vlad (Executive Board Member, OMV), Ilie Bolojan (Președinte Consiliu Județean Bihor), Ovidiu Șandor (antreprenor în business, educație și cultură) și Alexandru Luca (Director Departament marketing educațional UPT).
În al doilea panel Educație și cercetare / Academia moderatorul Andrei Son, Head of Research & Advanced Engineering la Continental România a evidențiat rolul esențial al cercetării academice și impactul său asupra societății, alături de invitați precum Emanuel Șerban (profesor la Universitatea British Columbia Canada), Voicu Groza (profesor la Universitatea din Ottawa), Ion Boldea (Membru titular al Academiei Române), Oana Simionescu (co-fondator FABER) și Roxana Alexandru (absolvent Magna Cum Laude, generația 2024). Participanții au discutat despre
Panelul trei Universitatea și mediul economic / De la MECIPT la Supremația Quantuma, moderat de Florin Drăgan, a explorat strânsa legătură dintre universitate și sectorul economic, subliniind evoluția tehnologică și progresele din domeniul informaticii, de la proiectul revoluționar MECIPT la avansurile în quantum computing. Discuțiile au fost susținute de Dan Bedros (DHC, Medalia Franceză Legiunea de Onoare, în Grad de Cavaler), Sabin Totorean (Country Manager Nokia), Sergio Goma (Senior Director R&D, Qualcomm) și Dragos Mărgineanțu (AI Chief Technologist, Boeing).
Liviu Marșavina, Prorector UPT și Membru corespondent al Academiei Române, a moderat panelul patru Inovație și performanță / Energia viitorului, centrat pe inovații tehnologice în domeniul hidroenergetic, alături de invitați precum Anton Anton (profesor UTCB), Romeo Susan-Resiga (profesor UPT), Ianăș Rădoi (COO Hidroelectrica) și Sebastian Muntean (CS1, Academia Română Filiala Timișoara).
Tema discuțiilor a fost dezvoltarea soluțiilor sustenabile pentru viitorul energetic și importanța colaborării dintre universități și mediul privat în optimizarea soluțiilor de energie verde.
Mesaje de la Alumni internaționali și tehnologii revoluționare
Un moment special al serii a fost transmisia mesajelor virtuale ale unor Alumni de renume internațional. Călin Drăgan, CEO Coca-Cola East Japonia, a oferit participanților un discurs proiectat holografic, transmițând un mesaj puternic despre spiritul Politehnicii și impactul său la nivel global. Iuliu Winkler, europarlamentar și absolvent al UPT, a transmis un mesaj despre importanța inovației și a leadership- ului în educație și dezvoltarea comunității europene.
Politehnica Timișoara – un secol de tradiție și viziune
2024 este Anul Alumni la UPT, o perioadă de reflecție asupra tradiției și constucție pentru viitor, punând accent pe dezvoltarea unei comunități puternice și inovatoare, pregătite să răspundă provocărilor unui mediu tehnologic în continuă schimbare. Gala aniversară ELITh a reprezentat o ocazie de a celebra atât realizările remarcabile ale comunității UPT, cât și de a reflecta asupra viitorului educației și tehnologiei. Rectorul Florin Drăgan a evidențiat faptul că “UPT nu înseamnă doar ziduri sau laboratoare, ci un spirit inovator care inspiră generații de ingineri, lideri și cercetători”.
Înregistrarea integrală a evenimentului este disponibilă aici:
https://www.facebook.com/UPTimisoara/videos/1320644792234139
Comentarii prin facebook