„Răul cel mai mic”, asalt asupra Cotrocenilor

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Filtrul ăsta care ne dă liniște alegând un candidat considerat răul cel mai mic n-a fost chiar o moștenire, un dat românilor de care nu se mai poate dezbăra, ci mai degrabă a devenit o scuză după ce ne-am dat seama că oferta pentru Cotroceni s-a degradat mandat după mandat. E cât se poate de limpede că în 1990 am avut ce alege. Și că nimic altceva decât prostia în masă, manipularea și frica de nou i-a făcut pe mulți, prea mulți, să aleagă un Ion Iliescu și nu un Ion Rațiu (4%) sau Radu Câmpeanu (7%). 

Nimeni nu ne-a pus să alegem un rău mai mic în 1992 sau în 1996. Erau în joc același Ion Iliescu, metastaza organismului încă viu numit România, și Emil Constantinescu. Finalmente a fost un 1-1 scor în cele două bătălii electorale, dar niciodată nu s-a pus problema răului mai mic sau atât de des folositului azi „toți sunt la fel”, cu toate că Emil Constantinescu s-a recunoscut învins de forțele care au ținut vie țara pentru ca „boala” Ion Iliescu să tot reapară.

Prima dată când s-a pus problema după decembrie 1989 să alegem răul cel mai mic a fost, e adevărat, în 2000, când opoziția democratică s-a arătat alegătorilor măcinată după o guvernare ezitantă și complicată. De abia în 2000 aveam de ales între „cancerul” Iliescu și accidentul de tren Vadim Tudor. Foarte mulți au ales atunci moartea lentă, dar și absenteismul a fost o soluție pentru cei cu principii.

Când Traian Băsescu l-a concurat pe Adrian Năstase eram convinși că joacă binele cu răul, dar peste ani s-a tot vorbit de un bilanț al răului, judecând metode, nu și drumurile geopolitice ale celor doi candidați. Căci era evident cine mergea natural spre Europa și cine mergea obligat, cine și-a lăsat până și fratele să intre în pușcărie și cine făcea zid pentru orice oligarh de partid. 

Dar, sigur că da, Traian Băsescu a jelit televizat poporul român pentru dificultatea de-a alege între doi comuniști, poate chiar securiști, iar prin asta a devenit răul mai simpatic, nu cel toxic și arogant. Ajungem și la alegerile mai apropiate nouă și ne amintim de „prostănacul” Mircea Geoană, omul care nici nu mai știa „câți suntem” activi în „servicii” și același Băsescu, apoi Iohannis și Ponta, iar despre „meciul” Iohannis – Dăncilă putem spune că a fost unul care nici nu s-a jucat.

În scrutinul prezidențial din 2024 vorbim cel mai apăsat de alegerea răului mai mic. E totul atât de mic încât debutul campaniei a scos pe masă școala candidaților. Atât de jos a ajuns școala în România, încât George Simion se laudă cu cea mai mare medie la BAC. Reprezentanta elitelor progresiste, Elena Lasconi, nu sare de o facultate neomologată din Deva, Altul, liberalul Ciucă, are școala cătanelor, iar Marcel Ciolacu uită că și-a declarat pierdută diploma de bacalaureat în urmă cu zece ani, pentru ca mai apoi să povestească cum s-a dus acasă să se uite pe diplomă ce notă a luat, întrebat fiind de un ziarist despre performanța lui școlară.

Știți care a fost poanta cu venin aruncată de Ciucă colegilor de competiție la recentul Colegiu Național de lansare a candidatului PNL? Că el are cel mai bun raport în ceea ce privește vechimea în muncă și vechimea în politică. Adică omul a muncit normal de mult și ar fi făcut politică lăudabil de puțin. Ha-ha, aplauze, vă rog! Vă imaginați că s-a ajuns ca un candidat să fie răul mai mic doar pentru are 35 de ani de muncă, să zicem? Doar că are cartea de muncă completată? Cu asta închizi gura unuia ca Ciolacu, despre care nu știm cât a muncit și pe unde în viața asta, dar atât?

Unde vom ajunge? Va fi mai bun un politician pentru că știe să înoate mai bine ca altul? V-ar mira ca un candidat să se laude că… hai, nu că n-a făcut pușcărie, că ar fi prea nenorocită țara asta, dar măcar că n-are în cercul apropiat pe nimeni care să fi făcut pușcărie? De ce nu? Să ne punem toți întrebarea asta. Câți pârnăiași cunoaștem? Mi-ar fi greu să identific un condamnat la pușcărie cu executare cu care să mă amestece anturajul, cu care să merg la meciuri sau să împărtășesc ideologii la chefuri și ospețe.

Despre Geoană se poate spune că s-a scăldat în jacuzzi-ul lui Vântu, c-a primit cadou ceasuri de la Marean Vanghelie, c-a țopăit în seara alegerilor lângă Dragnea și Gigi Becali. Ciucă și Ciolacu vin și ei din partide care au dat sistemului penitenciar oameni de nădejde, n-au cum să nu cunoască condamnați altfel decât cei politici, ca să nu mai zic că ultimul era gonacul unui terorist urmărit internațional. Răul ce mai mic e deja la gardul Cotroceniului, nu se știe care dintre ele intră în palat peste două luni de zile.

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Theodor a spus: (septembrie 18th, 2024 at 08:45 )

Cunoașteți cazuri în istoria modernă de servicii secrete luminate și patrioate și popor prost și sărăcit?

Daniel a spus: (septembrie 18th, 2024 at 12:30 )

Din păcate candidații cu șanse anul acesta sunt praf și pulbere iar cel mai dezastruos dintre ei și anume Ciolacu care acum când se apropie de pensie ia lecții de engleză are aproape asigurat locul în turul 2 prin simplu fapt că votanții săi sunt de aceiași inteligență cu el și fac ce le spune partidul pentru mită electorală.

Alexandru a spus: (septembrie 18th, 2024 at 17:40 )

Până de curând Trump și Biden erau candidați. Unul cu 4 procese pe rol, celălalt cu procesele cognitive diminuate. In Franța avem partide de extrema dreapta și stânga în parlament. Există o scădere la nivelul politicii mondiale. Când timp nu avem un politician care să candideze la președinție din pușcărie, suntem bine.

Zdreanță a spus: (septembrie 18th, 2024 at 19:04 )

Răul cel mai mic are origini iliesciene ,cam toți candidații la Cotroceni au avut mentori Fsn-iști.Răul cel mai mic dovedit în urma exercitării mandatelor ca fiind răul cel mai mare,este doar un exemplu iluzoriu acceptat de către societate datorită faptului că alte variante lipsesc.Lipsa altor variante se datorează filtrului care știe că prin vot rezultatele nu duc decât într-o singură direcție.În mult dorita democrație cine hotărăște,filtrul sau votul?

Wanda89 a spus: (septembrie 18th, 2024 at 19:41 )

@Daniel
Tinere, ești șomer sau…?! Bagi din greu păreri, toată ziua, pe mai multe site -uri locale. Bagi texte elaborate de AI? N-ai pus o virgulă în toată mega -fraza ta: „Din păcate candidații cu șanse anul acesta sunt praf și pulbere iar cel mai dezastruos dintre ei și anume Ciolacu care acum când se apropie de pensie ia lecții de engleză are aproape asigurat locul în turul 2 prin simplu fapt că votanții săi sunt de aceiași inteligență cu el și fac ce le spune partidul pentru mită electorală.”

@Alexandru a spus: (septembrie 19th, 2024 at 07:55 )

Este exact invers- atâta vreme cât avem pușcăriabili care nu vizitează pușcăria și cât timp impostorii ocupă poziții de demnitate publică, e foarte rău. După logica ta („las’ că merge și-așa!”), dacă Navalnîi ar fi candidat la președinție din pușcărie, ar fi fost o mare rușine pentru Rusia. Dacă Stănescu se plimbă liber, dacă o editură acceptă gluma cu Ciucă scriitor, dacă Ciolacu lansează un plan pentru „marea industrie” în valoare mai mică decât achizițiile militare pe un an, dacă televiziunile îl iau în serios pe Rareș Bogdan etc. etc., e rău, e infernal și irespirabil.
Chiar și din punct de vedere creștinesc, a accepta răul, a-l integra în viața zilnică știind clar că este rău, acceptându-l și chiar crescându-l, participând la perpetuarea lui prin pasivitate, este un mare păcat.

liviu a spus: (septembrie 19th, 2024 at 09:06 )

Nu exista decat un rau.Daca ,la PROCESELE pt pedepsirea criminalilor a sefilor acestora si a celor care au furat revolutia , se dadea solutia folosirii glontului impotriva RAULUI azi eram cu totul alta situatie.Asa s-a ajuns ,ca cei fara speranta, sa aleaga din nou pe unul dintre urmasii urmasilor lor

Mitică Olteanu a spus: (septembrie 19th, 2024 at 14:56 )

singurul demn de vot e Kelemen. Lasati deoparte nationalismele si votati un om normal, inteligent care vorbeste mai corect romaneste decat toti ceilalti contracandidati.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Finala rămâne să se joace între Călin Georgescu şi Elena Lasconi. CCR a validat rezultatele din primul tur al alegerilor prezidenţiale

Curtea Constituțională a validat luni rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. În turul doi, care va avea loc pe 8 decembrie, se vor confrunta Călin Georgescu și Elena Lasconi. Marian Enache, președintele CCR, a declarat că judecătorii au decis, cu unanimitate de voturi, respingerea ca neîntemeiată a contestației candidatului Cristian Terheş. ”Curtea a decis în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Finala rămâne să se joace între Călin Georgescu şi Elena Lasconi. CCR a validat rezultatele din primul tur al alegerilor prezidenţiale
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

CFR Timișoara, victorie muncită la futsal cu Tg. Mureș

Etapa a 12-a a adus o victorie importantă în prima ligă de futsal pentru CFR Timișoara, care nu era favorită în meciul cu CSM Tg. Mureș, a treia clasată. A fost un 3-2 cu emoții pentru încă echipa ce deține titlul de vicecampioană, CFR Timișoara, după un meci intens, de luptă. Prima repriză a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CFR Timișoara, victorie muncită la futsal cu Tg. Mureș
isho.ro

Social vezi arhiva Social

UVT a primit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor

Universitatea de Vest Timișoara a primit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor, la aniversarea celor 80 de ani de la înființare. Acesta a fost acordat cu prilejul Zilei Naţionale a României, în semn de înaltă apreciere pentru rezultatele importante obținute în procesul de formare intelectuală și umană a tinerelor generații, pentru promovarea calității...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT a primit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Companiile de distribuție ale grupului PPC fuzionează sub denumirea Rețele Electrice România

Companiile de distribuție a energiei electrice, parte a grupului PPC în România, au fuzionat sub numele Rețele Electrice România. Fuziunea companiilor într-o singură entitate legală urmărește optimizarea operațiunilor specifice la nivelul celor 3 regiuni – Banat, Dobrogea și Muntenia, prin eficientizarea modului de alocare a resurselor și reducerea complexității administrative. Noua societate va asigura în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile de distribuție ale grupului PPC fuzionează sub denumirea Rețele Electrice România

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Curtea Constituțională a validat luni rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. În turul doi, care va avea loc pe 8 decembrie, se vor confrunta Călin Georgescu și Elena Lasconi. Marian Enache, președintele CCR, a declarat că judecătorii au decis, cu unanimitate de voturi, respingerea ca neîntemeiată a contestației candidatului Cristian Terheş. ”Curtea a decis în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Finala rămâne să se joace între Călin Georgescu şi Elena Lasconi. CCR a validat rezultatele din primul tur al alegerilor prezidenţiale
Timişul va trimite în Parlament, în urma alegerilor de duminică, 14 aleşi, respectiv patru senatori şi 10 deputaţi. Primele patru partide din clasament, USR, AUR, PSD şi PNL, vor avea fiecare câte un senator şi doi deputaţi. Vor mai avea deputaţi SOS, partidul Dianei Şoşoacă, şi POT, formaţiunea susţinută de Călin Georgescu. Potrivit simulărilor făcute...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum se împart mandatele de parlamentari de Timiş. PNL prinde în extremis doi deputaţi
Primăria Timișoara organizează dezbaterea publică privind proiectul de stabilire a impozitelor și taxelor locale pentru anul 2025. Aceasta va avea loc pe data de 10 decembrie, începând cu ora 12:00, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara. Conform proiectului, formula de calcul pentru taxele și impozitele locale rămâne aceeași pentru anul 2025, la cota de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara pregătește dezbaterea publică a bugetului pe 2025. Cotele de impozitare rămân neschimbate, dar se aplică rata inflației
Sala Multifuncțională de la Palatul Administrativ de la Timișoara va găzdui proiecția primului episod al serialului TV ,,Egregora: Comoara Pierdută”, o producție care aduce în prim-plan o perspectivă inedită asupra istoriei României, începând cu epoca lui Vlad Țepeș și explorând evenimente și personaje fascinante din trecutul țării noastre și al Europei. Vizionarea va fi urmată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Palatul Administrativ Timișoara va fi proiectat primul episod al unui nou serial TV istoric inedit
Companiile de distribuție a energiei electrice, parte a grupului PPC în România, au fuzionat sub numele Rețele Electrice România. Fuziunea companiilor într-o singură entitate legală urmărește optimizarea operațiunilor specifice la nivelul celor 3 regiuni – Banat, Dobrogea și Muntenia, prin eficientizarea modului de alocare a resurselor și reducerea complexității administrative. Noua societate va asigura în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile de distribuție ale grupului PPC fuzionează sub denumirea Rețele Electrice România
Universitatea de Vest Timișoara a primit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor, la aniversarea celor 80 de ani de la înființare. Acesta a fost acordat cu prilejul Zilei Naţionale a României, în semn de înaltă apreciere pentru rezultatele importante obținute în procesul de formare intelectuală și umană a tinerelor generații, pentru promovarea calității...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT a primit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor
Top