„Răul cel mai mic”, asalt asupra Cotrocenilor

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Filtrul ăsta care ne dă liniște alegând un candidat considerat răul cel mai mic n-a fost chiar o moștenire, un dat românilor de care nu se mai poate dezbăra, ci mai degrabă a devenit o scuză după ce ne-am dat seama că oferta pentru Cotroceni s-a degradat mandat după mandat. E cât se poate de limpede că în 1990 am avut ce alege. Și că nimic altceva decât prostia în masă, manipularea și frica de nou i-a făcut pe mulți, prea mulți, să aleagă un Ion Iliescu și nu un Ion Rațiu (4%) sau Radu Câmpeanu (7%). 

Nimeni nu ne-a pus să alegem un rău mai mic în 1992 sau în 1996. Erau în joc același Ion Iliescu, metastaza organismului încă viu numit România, și Emil Constantinescu. Finalmente a fost un 1-1 scor în cele două bătălii electorale, dar niciodată nu s-a pus problema răului mai mic sau atât de des folositului azi „toți sunt la fel”, cu toate că Emil Constantinescu s-a recunoscut învins de forțele care au ținut vie țara pentru ca „boala” Ion Iliescu să tot reapară.

Prima dată când s-a pus problema după decembrie 1989 să alegem răul cel mai mic a fost, e adevărat, în 2000, când opoziția democratică s-a arătat alegătorilor măcinată după o guvernare ezitantă și complicată. De abia în 2000 aveam de ales între „cancerul” Iliescu și accidentul de tren Vadim Tudor. Foarte mulți au ales atunci moartea lentă, dar și absenteismul a fost o soluție pentru cei cu principii.

Când Traian Băsescu l-a concurat pe Adrian Năstase eram convinși că joacă binele cu răul, dar peste ani s-a tot vorbit de un bilanț al răului, judecând metode, nu și drumurile geopolitice ale celor doi candidați. Căci era evident cine mergea natural spre Europa și cine mergea obligat, cine și-a lăsat până și fratele să intre în pușcărie și cine făcea zid pentru orice oligarh de partid. 

Dar, sigur că da, Traian Băsescu a jelit televizat poporul român pentru dificultatea de-a alege între doi comuniști, poate chiar securiști, iar prin asta a devenit răul mai simpatic, nu cel toxic și arogant. Ajungem și la alegerile mai apropiate nouă și ne amintim de „prostănacul” Mircea Geoană, omul care nici nu mai știa „câți suntem” activi în „servicii” și același Băsescu, apoi Iohannis și Ponta, iar despre „meciul” Iohannis – Dăncilă putem spune că a fost unul care nici nu s-a jucat.

În scrutinul prezidențial din 2024 vorbim cel mai apăsat de alegerea răului mai mic. E totul atât de mic încât debutul campaniei a scos pe masă școala candidaților. Atât de jos a ajuns școala în România, încât George Simion se laudă cu cea mai mare medie la BAC. Reprezentanta elitelor progresiste, Elena Lasconi, nu sare de o facultate neomologată din Deva, Altul, liberalul Ciucă, are școala cătanelor, iar Marcel Ciolacu uită că și-a declarat pierdută diploma de bacalaureat în urmă cu zece ani, pentru ca mai apoi să povestească cum s-a dus acasă să se uite pe diplomă ce notă a luat, întrebat fiind de un ziarist despre performanța lui școlară.

Știți care a fost poanta cu venin aruncată de Ciucă colegilor de competiție la recentul Colegiu Național de lansare a candidatului PNL? Că el are cel mai bun raport în ceea ce privește vechimea în muncă și vechimea în politică. Adică omul a muncit normal de mult și ar fi făcut politică lăudabil de puțin. Ha-ha, aplauze, vă rog! Vă imaginați că s-a ajuns ca un candidat să fie răul mai mic doar pentru are 35 de ani de muncă, să zicem? Doar că are cartea de muncă completată? Cu asta închizi gura unuia ca Ciolacu, despre care nu știm cât a muncit și pe unde în viața asta, dar atât?

Unde vom ajunge? Va fi mai bun un politician pentru că știe să înoate mai bine ca altul? V-ar mira ca un candidat să se laude că… hai, nu că n-a făcut pușcărie, că ar fi prea nenorocită țara asta, dar măcar că n-are în cercul apropiat pe nimeni care să fi făcut pușcărie? De ce nu? Să ne punem toți întrebarea asta. Câți pârnăiași cunoaștem? Mi-ar fi greu să identific un condamnat la pușcărie cu executare cu care să mă amestece anturajul, cu care să merg la meciuri sau să împărtășesc ideologii la chefuri și ospețe.

Despre Geoană se poate spune că s-a scăldat în jacuzzi-ul lui Vântu, c-a primit cadou ceasuri de la Marean Vanghelie, c-a țopăit în seara alegerilor lângă Dragnea și Gigi Becali. Ciucă și Ciolacu vin și ei din partide care au dat sistemului penitenciar oameni de nădejde, n-au cum să nu cunoască condamnați altfel decât cei politici, ca să nu mai zic că ultimul era gonacul unui terorist urmărit internațional. Răul ce mai mic e deja la gardul Cotroceniului, nu se știe care dintre ele intră în palat peste două luni de zile.

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Theodor a spus: (septembrie 18th, 2024 at 08:45 )

Cunoașteți cazuri în istoria modernă de servicii secrete luminate și patrioate și popor prost și sărăcit?

Daniel a spus: (septembrie 18th, 2024 at 12:30 )

Din păcate candidații cu șanse anul acesta sunt praf și pulbere iar cel mai dezastruos dintre ei și anume Ciolacu care acum când se apropie de pensie ia lecții de engleză are aproape asigurat locul în turul 2 prin simplu fapt că votanții săi sunt de aceiași inteligență cu el și fac ce le spune partidul pentru mită electorală.

Alexandru a spus: (septembrie 18th, 2024 at 17:40 )

Până de curând Trump și Biden erau candidați. Unul cu 4 procese pe rol, celălalt cu procesele cognitive diminuate. In Franța avem partide de extrema dreapta și stânga în parlament. Există o scădere la nivelul politicii mondiale. Când timp nu avem un politician care să candideze la președinție din pușcărie, suntem bine.

Zdreanță a spus: (septembrie 18th, 2024 at 19:04 )

Răul cel mai mic are origini iliesciene ,cam toți candidații la Cotroceni au avut mentori Fsn-iști.Răul cel mai mic dovedit în urma exercitării mandatelor ca fiind răul cel mai mare,este doar un exemplu iluzoriu acceptat de către societate datorită faptului că alte variante lipsesc.Lipsa altor variante se datorează filtrului care știe că prin vot rezultatele nu duc decât într-o singură direcție.În mult dorita democrație cine hotărăște,filtrul sau votul?

Wanda89 a spus: (septembrie 18th, 2024 at 19:41 )

@Daniel
Tinere, ești șomer sau…?! Bagi din greu păreri, toată ziua, pe mai multe site -uri locale. Bagi texte elaborate de AI? N-ai pus o virgulă în toată mega -fraza ta: „Din păcate candidații cu șanse anul acesta sunt praf și pulbere iar cel mai dezastruos dintre ei și anume Ciolacu care acum când se apropie de pensie ia lecții de engleză are aproape asigurat locul în turul 2 prin simplu fapt că votanții săi sunt de aceiași inteligență cu el și fac ce le spune partidul pentru mită electorală.”

@Alexandru a spus: (septembrie 19th, 2024 at 07:55 )

Este exact invers- atâta vreme cât avem pușcăriabili care nu vizitează pușcăria și cât timp impostorii ocupă poziții de demnitate publică, e foarte rău. După logica ta („las’ că merge și-așa!”), dacă Navalnîi ar fi candidat la președinție din pușcărie, ar fi fost o mare rușine pentru Rusia. Dacă Stănescu se plimbă liber, dacă o editură acceptă gluma cu Ciucă scriitor, dacă Ciolacu lansează un plan pentru „marea industrie” în valoare mai mică decât achizițiile militare pe un an, dacă televiziunile îl iau în serios pe Rareș Bogdan etc. etc., e rău, e infernal și irespirabil.
Chiar și din punct de vedere creștinesc, a accepta răul, a-l integra în viața zilnică știind clar că este rău, acceptându-l și chiar crescându-l, participând la perpetuarea lui prin pasivitate, este un mare păcat.

liviu a spus: (septembrie 19th, 2024 at 09:06 )

Nu exista decat un rau.Daca ,la PROCESELE pt pedepsirea criminalilor a sefilor acestora si a celor care au furat revolutia , se dadea solutia folosirii glontului impotriva RAULUI azi eram cu totul alta situatie.Asa s-a ajuns ,ca cei fara speranta, sa aleaga din nou pe unul dintre urmasii urmasilor lor

Mitică Olteanu a spus: (septembrie 19th, 2024 at 14:56 )

singurul demn de vot e Kelemen. Lasati deoparte nationalismele si votati un om normal, inteligent care vorbeste mai corect romaneste decat toti ceilalti contracandidati.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Sondaj INSCOP. Mircea Geoană şi Marcel Ciolacu intră în turul II, Elena Lasconi pe podium. Nicolae Ciucă abia pe locul VI

Potrivit sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație în septembrie 2024, în clasamentul intenției de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale conduce Mircea Geoană, urmat de Marcel Ciolacu și Elena Lasconi. Candidatul PNL Nicolae Ciucă se află abia pe locul VI. La ultimele alegeri INSCOP a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sondaj INSCOP. Mircea Geoană şi Marcel Ciolacu intră în turul II, Elena Lasconi pe podium. Nicolae Ciucă abia pe locul VI
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Poli, meci accesibil pe terenul unei nou-promovate

SCM Politehnica Timișoara joacă vineri (21 septembrie), în etapa a IV-a a Ligii Naționale. Alb-violeții evoluează de la ora 18.00, pe terenul echipei CSM Odorheiu Secuiesc, într-a doua deplasare a acestui sezon. Echipa viola are cea mai bună apărare în actualul sezon (cu o medie de 23,33 goluri primite/meci), iar antrenorul principal mizează din nou...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli, meci accesibil pe terenul unei nou-promovate
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Noaptea Campusului Deschis vine cu un „Catalizator” deosebit

Cea mai așteptată noapte la UPT. Noaptea Campusului Deschis va avea loc în data de 28 septembrie 2024 de la ora 18:00, ca parte a Nopții Cercetătorilor Europeni, în campusul Universității Politehnica Timișoara și propune o serie de laboratoare, expoziții, instalații de artă și ateliere. Intrarea este liberă. Artistul Sebastian Comănescu propune pentru Noaptea Campusului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noaptea Campusului Deschis vine cu un „Catalizator” deosebit
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Regiunea Vest va avea strategie de adaptare la schimbările climaterice, făcută cu fonduri europene

Un număr de 40 de regiuni și comunități vor participa la un program de 18 luni care presupune o abordare transformatoare pentru adaptarea la condițiile climatice și ceea ce generează ele, de la secetă la incendii sau inundații. Regiunea Vest va beneficia de suportul Uniunii Europene, prin intermediul EIT Climate KIC și proiectul Pathways2Resilience, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Regiunea Vest va avea strategie de adaptare la schimbările climaterice, făcută cu fonduri europene

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cea mai așteptată noapte la UPT. Noaptea Campusului Deschis va avea loc în data de 28 septembrie 2024 de la ora 18:00, ca parte a Nopții Cercetătorilor Europeni, în campusul Universității Politehnica Timișoara și propune o serie de laboratoare, expoziții, instalații de artă și ateliere. Intrarea este liberă. Artistul Sebastian Comănescu propune pentru Noaptea Campusului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noaptea Campusului Deschis vine cu un „Catalizator” deosebit
Noul corp de clădire al Școlii Gimnaziale nr. 13, din Calea Șagului, e aproape de deschidere pentru copii. Primăria Timișoara derulează în acest moment operațiunile de recepție a investiției. Cu un număr de elevi în creștere de la an la an, școala din Calea Șagului avea nevoie de noi spații, iar Primăria a ridicat un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Corpul nou de clădire de la Școala Gimnazială din Calea Șagului e în procedura de recepție a investiției/FOTO
Potrivit sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație în septembrie 2024, în clasamentul intenției de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale conduce Mircea Geoană, urmat de Marcel Ciolacu și Elena Lasconi. Candidatul PNL Nicolae Ciucă se află abia pe locul VI. La ultimele alegeri INSCOP a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sondaj INSCOP. Mircea Geoană şi Marcel Ciolacu intră în turul II, Elena Lasconi pe podium. Nicolae Ciucă abia pe locul VI
Un număr de 40 de regiuni și comunități vor participa la un program de 18 luni care presupune o abordare transformatoare pentru adaptarea la condițiile climatice și ceea ce generează ele, de la secetă la incendii sau inundații. Regiunea Vest va beneficia de suportul Uniunii Europene, prin intermediul EIT Climate KIC și proiectul Pathways2Resilience, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Regiunea Vest va avea strategie de adaptare la schimbările climaterice, făcută cu fonduri europene
Primăria Timișoara a pregătit o nouă strategie pentru una dintre cele mai interesante noi zone imobiliare din oraș. Sunt 44 de hectare de teren situate în zona unde au fost situate fostele antene radio, pe traseul dintre Piața Mărăști și Calea Aradului. În acest moment, acolo se află Iulius Town, dar zona e una vastă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zona Antenelor se transformă total. Vor fi locuințe, birouri și spații comerciale, dar și  școli, grădinițe, drumuri și un centru cultural modern/FOTO
Un incident petrecut în Halta Șagu, din Arad, a blocat circulația feroviară pe ruta Timișoara Nord – Arad. Ultimul vagon din compunerea trenului de călători R 2601 a deraiat, după gararea pe linia 2 din stația amintită. Momentan e afectată circulația a șapte trenuri. Trenul aparține operatorului național de transport feroviar de călători – CFR...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Traficul feroviar pe ruta Timișoara Nord – Arad e blocat. Un vagon a deraiat
Polițiștii locali aflați în patrulare aseară, â în jurul orei 23.30, pe Bdul Republicii, au observat în fața Gării de Nord un bărbat care făcea scandal, urla, tulburând liniștea publică. Acesta era într-o stare avansată de ebrietate, iar în momentul în care polițiștii locali au trecut la legitimarea sa, bărbatul a încercat sa urce pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Arădean scandalagiu, încătușat după ce a sărit pe mașina Poliției Locale la Gara de Nord
La Muzeul Apei din Timișoara, copiii și tinerii au pregătite în lunile următoare o serie de activități gratuite pentru grupuri școlare, dezvoltate și facilitate de Aquatim SA, ca parte a programului său educațional. Prezentă activ în comunitate, compania de apă oferă elevilor ateliere educative, un program special de vizitare pentru Școala Altfel, precum și activități didactice...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Toamna aduce la Muzeul Apei un program plin de activități pentru copii și tineri
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) organizează, în perioada 23 – 29 septembrie, Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”. Este un program special de evenimente și proiecte care urmărește facilitarea tranziției de la mediul preuniversitar la mediul universitar a celor peste 4300 de studenți înmatriculați în anul I al ciclului de studii universitare de licență....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”. Noii studenți au parte de momente dedicate lor
Pe 3 octombrie 2024, MINA Pop-Up, expoziția itinerantă a primul spațiu imersiv din România și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est, ajunge în Iulius Town. Spectacolul imersiv „Lumea Subacvatică” va fi adus în premieră la Timișoara și se va vedea în cadrul MINA Pop-Up, împreună cu spectacolul „Van...
Citeşte tot articolul Citeste articolul MINA Pop-Up aduce, în Iulius Town, începând cu 3 octombrie, spectacolul imersiv pentru copii „Lumea Subacvatică” și show-urile „Constelații Interioare” și „Van Gogh”
Top