Zilele Culturale Maghiare din Timișoara vor avea loc și în acest an, cu un program plin de evenimente, prezentări și concerte. Între 26 și 29 septembrie va avea loc ediția a noua, prima după Capitala Culturală, oferind și în acest an un program spectaculos în Piața Victoriei și Piața Libertății.
Asociația Bastionul-Varbastya a pregătit un program variat, de la concerte pop-rock cu trupe din Ungaria și Ardeal, muzică și dansuri populare maghiare, gastronomie specifică, târgul meșteșugarilor cu produse handmade, ateliere și activități pentru copii, dezbateri, lansări de carte, filme, sport și spectacole de reenactment istoric cu trupe din Ungaria și Timișoara, și multe altele.
„Zilele Culturale Maghiare – ediția Fără Frontiere” a obținut o finanțare importantă de la Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, în valoare de 1,9 milioane de lei, în cadrul programului Repere în cultură pentru perioada 2014-2027.
”Sunt patru ediții care vor fi finanțate prin acest proiect, un ajutor imens pentru noi, deoarece putem planifica din timp, fără a mai aștepta finanțări până în ultimul moment. Anul acesta a fost mai dificil, pentru că rezultatele au fost comunicate la sfârșitul lunii august, iar contractele au fost semnate luna aceasta. Totuși, pentru următorii trei ani, munca noastră va fi mai ușoară, deoarece avem siguranță și pe ce să ne bazăm”, a declarat Kasa Zsolt, coordonatorul proiectului Zilele Culturale Maghiare din Timișoara.
Deschiderea oficială va avea loc joi, 26 septembrie, la ora 18:00, pe scena mare din Piața Victoriei. După discursurile oficiale, va urma concertul trupei Csík, o formație maghiară distinsă cu Premiul Kossuth, care interpretează muzică ușoară și world music, îmbinând elemente de muzică populară și tradițională. Înființată în 1988, a devenit una dintre formațiile reprezentative ale scenei muzicii populare maghiare.
„Anul acesta avem un nou sponsor principal, SMW – fabrica de biciclete din Timișoara, care produce pentru Decathlon. Ei vor susține diverse programe pentru copii și evenimente sportive în Piața Libertății, vineri, sâmbătă și duminică. Tot acolo vom avea și alte activități pentru familii și copii. În parcarea Modex vom organiza târgul gastronomic, cu aceiași comercianți ca în anii trecuți. Vor fi 17 standuri cu specialități culinare maghiare, de la mâncăruri gătite, până la kurtos, langoși, plăcinte, prăjituri, brânzeturi, mezeluri și preparate din carne, bere artizanală, vin și pălincă. Vom avea și burgeri secuiești. Pe strada Victor Vlad Delamarina vor avea loc activități pentru tineri, iar târgul meșteșugăresc se va desfășura tot în Piața Libertății, cu aproximativ o sută de vor avea loc și în trei locații interioare: Teatrul Maghiar, Centrul de Proiecte și Facultatea de Muzică”, a declarat Rita Metz, vicepreședintele Asociației Bastionul-Varbastya.
În fiecare seară, pe scena mare va evolua un headliner care va încheia programul. Dacă în prima seară este world music cu Csík Zenekar, vineri va avea loc un spectacol de dansuri populare cu ansamblul Bekecs din Miercurea Nirajului, județul Mureș. Sâmbătă este dedicată tinerilor, cu formația Margaret Island din Budapesta, care sărbătorește în 2024 zece ani de activitate, cu evenimente speciale și un nou album.
Poate cea mai așteptată prezență la Zilele Culturale Maghiare din Timișoara 2024 este trupa NOX, care va concerta duminică, 29 septembrie, de la ora 21:00. Formația este renumită pentru combinarea muzicii pop moderne cu influențe tradiționale maghiare, incluzând elemente de folclor. Aceasta a câștigat notorietate internațională după participarea la Eurovision 2005, unde a reprezentat Ungaria cu piesa „Forogj, világ!”, apreciată pentru stilul său inedit.
Vineri și sâmbătă, 27-28 septembrie, în Parcul Castelului Huniade, Asociația Sportivă Losonczy István va organiza un eveniment special de reenactment istoric, dedicat asediului din 1552 al Cetății Timișoara. Tabăra va fi amplasată în zona castelului, iar trupele de reenactment din Ungaria, Serbia și România vor aduce la viață atmosfera medievală.
Comentarii prin facebook