Indiscutabil, PNL aduce tot mai mult cu un boxer groggy. Există însă o diferenţă între ringul de box şi ringul politic în care valsează PNL, şi anume că liberalii au ajuns în starea avansată de confuzie în urma loviturilor pe care şi le aplică singur, iar nu adversarul. Un fel de autoflagelare publică. Cum altfel poţi să cataloghezi poziţia asumată de a fi şi în guvern cu PSD, dar şi în opoziţie faţă de PSD? Schizofrenie? Sau cel puţin asta ne tot spun PNL-iştii, că sunt cei mai mari adversari ai PSD, fiind totodată alături de PSD în guvern. Trec peste confuzia ilară a lui Nicolae Ciucă de la emisiunea lui Măruţă, s-a tot vorbit de ea, nu mai zic nimic de imensa tâmpenie cu listele de la diaspora şi vin cu două elemente recente, unul la nivel local, altul central, care să arate încă o dată degringolada în care se află partidul.
Se ştie, fostul ministru PNL al Sănătăţii, deputatul Nelu Tătaru, a fost prins cu şpăgi mici, dar dese, fiind ridicat zilele trecute de procurori. Partidul a reacţionat imediat, Tătaru fiind scos şi de pe listele parlamentare şi schimbat de la şefia organizaţiei PNL Vaslui. Ceea ce nu-i rău, la urma urmei. Răul abia acum urmează, PNL plonjând din lac în puţ. În locul lui Tătaru şi pe listă şi la conducerea organizaţiei a fost adus Varujan Vosganian, proaspăt revenit în PNL, după ce ani la rândul, alături de Tăriceanu, a lustruit ca lider ALDE bocancii PSD-iştilor, începând cu ai lui Liviu Dragnea. Demagog sinistru, Vosganian îi va face acum concurenţă lui Rareş Bogdan, şeful organizaţiei PNL Diaspora, cel care trebuia dat afară imediat din funcţie după impardonabila gafă cu listele.
Culmea coincidenţei este că şi Vosganian a avut probleme mari cu justiţia, el fiind însă salvat de colegii săi senatori care nu au votat pentru ridicarea imunităţii. Şi s-a întâmplat asta de două ori, nu o dată. A doua oară, în 2015, Vosganian a fost de un penibil de nedescris, plângând în plenul Senatului şi fiind uns cu mir de o colegă de la PSD. Probabil a fost unul dintre cele mai jalnice momente din istoria parlamentarimului românesc.
Iar dacă la Nelu Tătaru putem vorbi de găinării, la Vosganian au fost adevărate tunuri, el fiind acuzat că, în calitate de ministru al Economiei, i-a dat ilegal gaze ieftine fostului ofiţer de Securiate Ioan Niculae. Ştiţi cine au avut printre cele mai dure reacţii la adresa lui Vosganian şi a senatorilor care care se substituiau actului de justiţie? Klaus Iohannis şi Vasile Blaga, actualul preşedinte al PNL Timiş. Nu mai discut că, în perioada pandemiei, atunci când Guvernul PNL se lupta din greu cu Covid-ul, Vosganian colporta cele mai dubioase poveşti conspiraţioniste privind pandemia, mergând până la a pune la îndoialaă virusul. Relevant poate fi şi faptul că, imediat după ce a fost pus şef al PNL Vaslui, primul interviu dat de Vosganian a fost la Cosmin Guşă, un putinist şi conspiraţionist notoriu.
De la Vaslui trec la Timişoara, acolo unde amintitul Vasile Blaga a anunţat luni, cu mare fast, fuziunea prin absorbţie între PNL Timiş şi filiala judeţeană a Partidului România Puternică „Who the f… e şi partidul ăsta?”, o să întrebe mulţi, pe bună dreptate. E unul din pleiada de partide aşa-zis suveranist patriotarde din zona AUR şi Şoşoacă şi care s-au înmulţit precum ciupercile după ploaie. Evident că are legătură cu liberalismul cum avea familia Brătianu cu Zelea Codreanu. La alegerile locale pentru Consiliul Judeţean Timiş, România Puternică a obţinut fix 2.551 de voturi, înregistrând fulminantul scor de 0,87%. A fost de altfel pe penultimul loc la acest scrutin, pe ultima poziţie fiind tot o formaţiune din această categorie, Partidul Patrioţilor. Nu-i târziu, poate absoarbe PNL Timiş şi acest partid.
Această fuziune nu e nici pe departe despre o coalizare a unor forţe de dreapta, liberale. Pe de o parte e vorba de oportunism la noii veniţi, în timp ce la PNL-işti e încă o mişcare haotică prin care s-au mai înregimenat nişte oameni în partid fără nicio legătură cu valorile liberale. Şi asta spre disperarea adevăraţilor liberali, câţi or mai fi în PNL. În niciun caz această fuziune nu se va traduce şi în voturi în plus, eventual în minus. Fiindcă toţi cei care mai gândesc liberal se vor sufoca în noul context, iar alternativă liberală la PNL există.
Comentarii prin facebook