Trei direcţii privind descentralizarea României, în viziunea lui Dominic Fritz. Interviu cu primarul Timişoarei, prim-vicepreşedinte al USR

Interviul de mai jos este mai mult cu omul politic Dominic Fritz şi mai puţin cu primarul având acelaşi nume. Dincolo de subiectele zilei la nivel central şi local, Dominic Fritz abordează o importantă temă pe cât de discutată, pe atât de eludată în practică: descentralizarea şi regionalizarea României.

PSD, un pericol real dacă accede la o putere totală

Reverberaţiile deciziei CCR privind-o pe Diana Şoşocă nu s-au terminat şi, probabil, nu se vor termina prea curând. Ați avut atunci imediat o reacție, spunând că nu poți să elimini un putinist cu metode putiniste. Au trecut câteva zile de atunci. Vedeți schimbări fundamentale în jocul politic în urma acelei decizii?

Cred că cea mai interesantă este poziţionarea celor doi mari jucători. PSD nu știe dacă să fie mândru de această mișcare și chiar acum a ieșit la iveală faptul că un PSD-ist anunța, cu câteva zile înainte, la Antena 3, că așa va fi. Sau dacă să se dezică, așa cum spune domnul Ciolacu, nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Asta pe de o parte și cred că are rolul de a sublinia pericolul real pe care îl reprezintă PSD dacă accede la o putere totală. De cealaltă parte, amuzantă, dacă nu ridicolă, este reacția PNL. Domnul Ciucă, marele ostaș al țării, zice că rupe coaliția, dar rămâne la guvernare. Aceeași decizie am înțeles că a luat și PNL la nivel colectiv și aş spune că e o schizofrenie obraznică față de români. Să nu uităm, PNL este acel partid care a adus PSD la guvernare. În 2020 nu a existat o majoritate pentru PSD. Românii au votat pentru o guvernare de dreapta, dar PNL a luat decizia să aducă PSD-ul la guvernare. Și acum, nu doar că plânge cu lacrimi de crocodil că PSD e un pericol pentru țară, ci mai mult decât atât, rămâne în continuare la guvernare și la robinetele de bani. Și toate astea mi se par niște piruete atât de ridicole și cumva obraznice față de alegătorii de dreapta din România, iar eu sunt sigur că vor fi sancționați la urne.

Bun, aceste piruete și jocuri care se fac acum ar putea-o favoriza pe Elena Lasconi, aşa cum susţin unele voci?

Eu recunosc că sunt reticent să interpretez imediat într-o cheie politică, pentru că eu cred că pericolul pentru democrație e real și asta ar trebui să ne preocupe în primul și în primul rând. Adică, nu trebuie să fii susținător al Elenei Lasconi ca să fii îngrijorat de ce s-a întâmplat la CCR. Pentru că și după ce a ieșit acum motivarea, oricine citește această motivare se îngrozește. Pentru că nu e pe baza unor legi, pe baza Constituției, ci se inventează de fapt un nou drept al Curţii Constituţionale, ca oricând se scoată un candidat care nu e pe placul judecătorilor.

Sau pe placul PSD…

Păi tot acolo e, judecătorii puşi de PSD. Și asta pentru mine este efectul cel mai îngrijorător, iar în acest sens sper la o reacție a sistemului imunitar al democrației românești cu un vot foarte clar împotriva PSD, un partid care vrea toată puterea. Eu cred că Elena Lasconi este singurul candidat de dreapta în jurul căreia se poate coagula un proiect de reformă anti-PSD, pro-democrație, pro-Europa și în acest sens sper că acest proces de reflecţie în societate despre valorile noastre, despre importanța democrației, s-o ajute pe Elena Lasconi.

„Pentru Timișoara, cel mai important este să găsim o echipă executivă care poate performa”

Acest șoc de la București poate influența, poate ajunge la Timișoara și mă refer strict la negocierile care încă nu s-au făcut pentru formarea unei majorități la Consiliul Local? Sau una e una, alta e alta?

Una e una, alta e alta, în sensul în care eu am spus dintotdeauna că PSD este un partid democratic, legitim în țară, are politicieni talentaţi și unii chiar de bună credință. Și poate fi constructiv atunci, şi asta subliniez, când nu are toată puterea. PSD este periculos atunci când are toată puterea sau când e aproape să ia toată puterea. Cum vedem acum la prezidențiale. Asta nu înseamnă că la nivel local nu se poate colabora în anumite cazuri cu PSD. Și cred că în Timiș și în Timișoara trebuie să existe o formă de colaborare. În primul rând trebuie să existe o formă de colaborare interinstituțională. Eu trebuie să iau act de faptul că timișenii l-au votat pe domnul Simonis președinte al Consiliului Județean. Și în această calitate, nu doar că îi urez succes, ci îmi doresc succesul lui şi chiar vreau să-l susțin cu tot ceea ce pot ca să aibă succes ca președinte al Consiliului Judeţean. Pentru mine, negocierile politice sunt mai puțin importante decât colaborarea interinstituțională între primărie și Consiliul Județean.

Dincolo de această colaborare interinstituţională, nu excludeți formarea unei majorități USR – PSD la Consiliul Local?

Eu n-am exclus în trecut și nu exclud nici acum. Ce pot să spun de pe acum e că voi propune consilierilor județeni USR să voteze pentru propunerile domnului Simonis pentru vicepreședinții Consiliului Județean. Cu propria mea experiență administrativă am ajuns la concluzie că aceste poziții de vicepreședinți și de viceprimari sunt în primul și în primul rând poziții administrative și în momentul în care a fost ales președinte al Consiliului Județean, dl Simonis merită echipa administrativă pe care și-o dorește. De aceea, încă o dată, cei doi vicepreședinți propuși de el vor primi voturile USR. Pentru Timișoara, cel mai important pentru mine este să găsim o echipă executivă care poate performa, care poate livra rezultate. Nu mă interesează să pun un viceprimar de formă, doar pentru că am o înțelegere cu un partid sau altul și în acest spirit voi duce și discuțiile cu partidele din Consiliul Local.

Zilele trecute deputatul PNL Cosmin Șandru le cerea liderilor filialei să denunțe protocolul cu PSD de la Consiliul Județean și să demareze negocieri cu USR pentru formarea unor noi majorități. E drept, a venit Marilen Pirtea și l-a contrazis. Totuși, ce părere aveți despre această propunere?

Da, în perioada electorală apar tot felul de propuneri. Eu cred că această alianţă între PSD și PNL pentru alegerile locale și europarlamentare este în detrimentul timișenilor, dar este o colaborare asumată. Văd aici un pic din piruetele domnului Ciucă. Unul zice să o rupem, altul zice să rămânem, ca oarecum electoratul să aleagă. PNL şi la nivel județean a ales ca partener de guvernare PSD. Să-și asume acest lucru! Cine vrea să aleagă o forță reformistă, de dreapta, are varianta să voteze USR.

Pentru două, trei ministere, USR nu trebuie să intre la guvernare

Apropo de situația PNL din Timiș, ați identificat un partener cu care să puteți discuta?

Da. Da, am discuții…

Dar dintre cei care îşi asumă rolul de lideri?

Acum mai mulţi își asumă rolul de lider, cred că asta e problema. Eu personal discut cu toate facțiunile, să zicem, cu mai mulți lideri. Încă o dată, eu caut variante să împingem interesele comune ale județului și ale orașului la București, dar și aici. Și de aceea nu mă opresc cumva la granițe între partide sau la granițe între tabere din partide, ci ca primar al Timișoarei caut o bună colaborare cu toți politicienii care au primit voturile timișorenilor.

Dacă tot am vorbit de PNL, acolo mai e încă Nicolae Robu, cel pe care l-aţi bătut de două ori. Încă văd că se agită, face sondaje. Vă așteptați să vă confruntați cu el și peste patru ani?

Eu o să-l bat pe dl. Robu de câte ori este nevoie. Cred că timișorenii s-au lămurit. Ambiția e o virtute doar până la punctul în care devine distructivă și ridicolă. Sper să aibă oameni în jur care să-i spună că a ajuns în acest punct. Îi urez sănătate.

Aș reveni la politica națională. Recent, într-un interviu pentru deBanat, Cătălin Drulă a spus că USR vrea și ar trebui să intre la guvernare. Sunteți de acord cu acest lucru? Mai ales că urmează o guvernare grea, după ce au lăsat în urmă PSD şi PNL.

Eu sunt de acord pentru că doar la guvernare poți cu adevărat să implementezi reformele de care România are nevoie. Nu cred că trebuie să fugim de responsabilitate chiar dacă într-adevăr vor urma niște decizii grele. În același timp, intrarea la guvernare nu este un scop în sine și de aceea va trebui să analizăm foarte bine dacă formula în care am intra la guvernare putem să facem reformele de care România are nevoie, în care putem să luăm deciziile grele cu care să gestionăm crizele multiple cu care ne confruntăm. Sau dacă e doar un lucru pentru a primi două, trei ministere. Pentru așa ceva eu nu voi susține intrarea USR-ului la guvernare.

„Observ trei tendințe mari unde noi trebuie să ne impunem mai mult în sensul regional”

Ați vorbit de reforme. Printre reformele absolut necesare se numără descentralizarea și regionalizarea României. S-a vorbit foarte mult despre acest lucru, nu s-a făcut absolut nimic. Suntem rămași foarte mult în urmă în această zonă. Cum vede USR această problemă sau dumneavoastră personal?

Da, eu recunosc că mai mult decât ca politician USR, eu privesc această problemă prin prisma poziției mele de primar. Eu observ trei tendințe mari unde noi trebuie să ne impunem mai mult în sensul regional. În primul rând e vorba de bani. Doar anul acesta Timișoara a pierdut 150 de milioane de lei, din cotele de impozit pe venit pentru că Guvernul a schimbat modalitatea de calcul. Deci efectiv din creşterea economică a Timişoarei au ajuns la timişoreni cu 150 de milioane de lei mai puţin. Pentru că așa au decis unii la București. Deci este o chestie financiară, și eu propun ca două treimi, 66%, din impozitul pe orice fel de venit trebuie să rămână acolo unde oamenii muncesc.

O descentralizare fiscală, aşadar. A doua chestiune?

Al doilea obiectiv foarte important se referă la serviciile publice gestionate acum la nivel central, şi sunt gestionate incredibil de prost și fără niciun fel de responsabilitate.  Despre ce vorbesc? Sunt tot felul de probleme în oraș pe care eu ca primar nu le pot rezolva. De la Garda de Mediu la cluburile sportive școlare care sunt subfinanțate. Inclusiv aș putea să menționez aici poliția, care atunci când vorbim de ordine publică e destul de retrasă și se bazează pe Poliția Locală. Și toate aceste instituții, nu doar că sunt gestionate din București, prin numiri politice foarte slabe, dar nu au o asumare publică la nivel local. La ce mă refer? Când se întâmplă ceva, lumea îl înjură pe primar, fiindcă pe mine mă ştie toată lumea. O agenţie fără faţă, fără miros nu poate fi înjurată. Nu e bine pentru eficiența serviciilor publice. De aceea avem nevoie, în primul rând, să desființăm o serie de deconcentrate și, în al doilea rând, să aducem o serie de deconcentrate în subordinea locală, de la inspectorate școlare, la cluburi sportive, chiar și ordinea publică.

Ştiu că USR cere chiar desființarea inspectoratelor școlare.

Exact, desfiinţarea în sensul în care responsabilităţile să fie trecute la primării şi la şcoli în sine. Această descentralizare ar elimina un strat foarte gras de funcţionărime care ne apasă și ne costă foarte mulți bani. Plus creează foarte multă birocraţie Există agenții care trebuie să producă hârtii pentru a-şi justifica propria existenţă. Am primit de exemplu amendă de la Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru că nu am avut autorizație de construcție pentru coșurile de gunoi pe care le-am pus pe malul Begăi. Acolo unde am eliberat un hectar de – ghici ce! –  construcții ilegale pe care nimeni nu le-a văzut 20 de ani. Dar primarul trebuie amendat pentru aceste coşuri de gunoi. Aceasta înseamnă că cineva a făcut un proces verbal, a investit ore în şir în aceste lucruri, în loc să-și vadă de problemele reale pe care le avem. Cu o descentralizare mai mare ar fi o eficiență mai mare…

Dar ar trebui şi responsabilizare la pachet.

Exact, şi o asumare reală, dar pe care acum oricum mulți oameni cred că eu o am ca primar.

Vorbeaţi de un al treilea obiectiv.

Foarte scurt, al treilea obiectiv este că avem nevoie de mai multe sinergii la nivel regional. Imaginați-vă ce putere economică, culturală, socială și politică am avea dacă am acționa împreună cu judeţul Arad. Între Timişoara şi Arad ar exista un pol puternic, o conexiune de tren metropolitan care ar merge la 20 de minute între Timișoara și Arad și s-ar opri la cele 4-5 locații. Deci avem nevoie de entități mai mari tocmai ca să ne impunem în fața centralismului din București și astea sunt teme pentru care USR Timiș se va lupta nu doar acum în campanie, ci mai ales după.

„Nu se poate să plătești un impozit mic în periurban, dar să folosești școlile și spitalele plătite din taxele timişorenilor”

Regionalizarea cum o priviți? Nu se pot desfiinţa județele fiindcă sunt prinse în Constituție.

Dilema la problema asta, fiindcă judeţele sunt prinse în Constituţie, este ca regiunilor actuale să le redenumim județe și să avem câteva județe mari în România și apoi să le transferăm și o bună parte din putere. Parțial acest proces a început deja, de exemplu fondurile europene sunt gestionate la nivel de regiuni și cred că asta trebuie să se întâmple în toate domeniile politice.

Unități administrative mai puține mă gândesc…

Absolut, este o aberație că jumătate din comunele României nu se pot autosusţine. Asta pe de o parte, iar în al doilea rând, și o spun cu respect pentru colegii mei din zona periurbană, poate momentul nu a venit acum, dar la un moment dat nimeni nu-și imaginează ca în 20-30 de ani să nu avem o Timișoară mare, iar nu o Timișoară având în jur tot felul de localități care pe hârtie sunt sate, dar în realitate sunt extinderi ale Timișoarei. Deci trebuie să regândim și zonele metropolitane, dar știu că asta este un proces dificil, este și un proces cu multe temeri, dar într-adevăr noi toți trăim într-o singură infrastructură socială și asta înseamnă că și structurile administrative trebuie să fie unite. Nu se poate să plătești un impozit mic în periurban, dar să folosești școlile și spitalele plătite din taxele timişorenilor.

Pentru aceste atât de necesare reforme spuneţi că USR are voinţă politică. Dar celealte partide au? Şi mă refer doar la miile de primari PSD şi PNL care trebuie să dispară.

E o întrebare foarte interesantă pentru că, într-adevăr, dintotdeauna toată lumea este pentru descentralizare. Recent l-am auzit pe domnul Grindeanu cum a expus visele lui despre descentralizare și regionalizare. Păi ce a făcut PSD în tot timpul ăsta în care a fost la guvernare? Tocmai de aceea, eu cred că USR trebuie să fie cât mai puternic posibil reprezentat în Parlament, pentru că este singura forță politică care are o voinţă clară pentru această descentralizare şi noi în Timişoara trebuie să fim vârful de lance pentru această descentralizare și cred că genele bănățene sunt un fundament bun pentru această misiune.

O ultimă întrebare, am abordat-o și interviul cu Cătălin Drulă. Sunt acuze, se vorbește foarte mult că dumneavoastră, alături de veche gardă, Drulă, Barna Ghinea nu o susțineți plenar pe Elena Lasconi la președinție. Cum răspundeți la aceste acuze?

E o diversiune lansată de adversarii politici. Cred că s-a și fumat deja. Eu sunt prim-vicepreședintele USR și am cel mai mare interes să câștigăm nu doar alegerile prezidențiale, ci și cele parlamentare. Eu, ca primar al Timișoarei, vreau să am o delegație cât de mare posibil din județul Timiș pentru parlamentare. Deci tot interesul meu este să aibă USR-ul și candidatul său un scor cât de mare posibil. Pentru asta fac campanie. Cu Elena Lasconi vorbesc de mai multe ori pe săptămână. Suntem împreună în Birol Național al USR-ului, dar și dincolo de asta ne consultăm constant. O apăr și o promovez public pe toate canalele posibile și cred că ea va fi și trebuie să fie următoarea președintă a României.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Un USR-ist a spus: (octombrie 11th, 2024 at 08:41 )

danieluț, încă dormi ?

XOXO a spus: (octombrie 11th, 2024 at 09:05 )

Daniel, luminează spusele maestrului Fritz, tradu-le pe înțelesul tuturor, decriptează, exoterizează esotericul, fă subiectul digerabil și discutabil în crâșmele de la Vânju Mare, să fie consătenii tăi mândri de tine, pontează-ți ziua de lucru!

Danieluș a spus: (octombrie 11th, 2024 at 09:41 )

Oare trebuie să ne facem griji s-au nu ești încă treaz, oricum sper că ne explici ce vrea să spună maestrul Fritz , fără tine pe noi nu ne duce capul.🤣😂

Horea a spus: (octombrie 11th, 2024 at 10:52 )

Unde e Daniel, aka Alin Ciobanu? Aka „Cetatean Pretentios in Timisoara” pe facebuci?

andreea a spus: (octombrie 11th, 2024 at 10:55 )

Felicitari Ino pentru reportaj! Palaria jos.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timișoara întâlnește vineri un adversar tradițional, Dinamo

Hai la meci, alb-violeții de sub panou au nevoie de tine. „Leii” din Banat vor susține următoarea reprezentație din LNBM Getica 95 în fața propriilor suporteri. Meciul cu Dinamo București, contând pentru etapa a treia a sezonului regular este programat vineri, cu începere de la ora 18:30, la sala „Constantin Jude”, în prologul etapei a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara întâlnește vineri un adversar tradițional, Dinamo
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Consilier local cu altfel de apucături: cumpărături cu bani falși

La data de 9 octombrie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timișoara – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în judeţul Timiș, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consilier local cu altfel de apucături: cumpărături cu bani falși
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Auchan România la aniversarea de 18 ani: peste 440 de magazine, prețuri mici și acțiuni de anvergură pentru un comerț sustenabil

Cunoscuta și apreciata rețea comercială Auchan a ajuns la 18 ani de la deschiderea primului magazin – Auchan Titan. În această perioadă de succes, retailerul a dezvoltat o rețea multi-format având în prezent peste 440 de magazine la nivel național sub mărcile Auchan, ATAC, MyAuchan și Simply care servesc zilnic, în medie, peste 350.000 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Auchan România la aniversarea de 18 ani: peste 440 de magazine, prețuri mici și acțiuni de anvergură pentru un comerț sustenabil

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La data de 9 octombrie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timișoara – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în judeţul Timiș, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consilier local cu altfel de apucături: cumpărături cu bani falși
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara, au documentat activitatea infracțională a unui bărbat, de 29 de ani, cercetat pentru trafic de droguri de risc. În dimineața de 9 octombrie, au fost puse în executare 2 mandate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Traficant de droguri, prins și închis de oamenii legii
Interviul de mai jos este mai mult cu omul politic Dominic Fritz şi mai puţin cu primarul având acelaşi nume. Dincolo de subiectele zilei la nivel central şi local, Dominic Fritz abordează o importantă temă pe cât de discutată, pe atât de eludată în practică: descentralizarea şi regionalizarea României. PSD, un pericol real dacă accede...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei direcţii privind descentralizarea României, în viziunea lui Dominic Fritz. Interviu cu primarul Timişoarei, prim-vicepreşedinte al USR
Cunoscuta și apreciata rețea comercială Auchan a ajuns la 18 ani de la deschiderea primului magazin – Auchan Titan. În această perioadă de succes, retailerul a dezvoltat o rețea multi-format având în prezent peste 440 de magazine la nivel național sub mărcile Auchan, ATAC, MyAuchan și Simply care servesc zilnic, în medie, peste 350.000 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Auchan România la aniversarea de 18 ani: peste 440 de magazine, prețuri mici și acțiuni de anvergură pentru un comerț sustenabil
Institut ce își respectă de un veac renumele. După ce a dezvoltat cu succes bicicleta acționată printr-un sistem alimentat cu hidrogen, iar ulterior a realizat și o mașinuță propulsată printr-un sistem similar, în premieră națională, un colectiv de cadre didactice și studenți de la Universitatea Politehnica Timișoara a decis extinderea proiectului și a trecut la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT inovează la foc automat! După bicicletă și mașinuță, a urmat barca propulsată cu energie pe bază de hidrogen/FOTO
Universitatea de Vest Timișoara a fost inclusă și în ultima ediție a topului Times Highier Education pentru 2025. Topul este luat în considerare la realizarea metarankingului național. Rezultatele Times Higher Education World University Rankings pentru ediția 2025 poziționează Universitatea de Vest din Timişoara între cele 22 instituţii de top din ţară, ocupând locul cinci la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara a fost inclusă în cadrul celei mai noi ediții a unuia dintre cele mai prestigioase topuri ale învățământului superior mondial
Compania Hexing Europe a inaugurat oficial, joi, fabrica sa de contoare inteligente din Giarmata, lângă Timișoara, marcând un moment de referință pentru industria energetică din România și Europa de Est. Noua unitate de producție, situată pe fostul amplasament al grupului Elster Honeywell, reprezintă un pas major în consolidarea prezenței Hexing în Europa. Evenimentul a reunit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hexing Europe a inaugurat oficial fabrica sa de contoare inteligente de lângă Timișoara
Primăria Timișoara și Poliția Locală au anunțat că au câștigat un proces împotriva societății Best Instal, acuzată că a transportat ilegal tone de deșeuri din construcții de la diverse șantiere din oraș și le-a aruncat pe un teren din zona Mehala. Cazul câștigat definitiv la Tribunalul Timiș a început în urmă cu doi ani, când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara câștigă un proces cu o societate care arunca deșeuri din construcții pe un teren viran/FOTO
Top