UPT investeşte în consolidarea unui sistem educaţional modern, în care studenţii să fie profesionişti în domeniul tehnologic

UPT continuă să inoveze, pentru a pregăti cât mai bine studenții pentru viața de după facultate. Piața muncii nu mai este atât de ofertantă pentru angajații entry-level. Pentru a-i pregăti corespunzător pe studenți, UPT a accesat fonduri ca tinerii să facă practica „inside”.

• În anii trecuți studenții de la specializările din domeniul tehnologiei erau recrutați de companii încă din anul doi de facultate, astfel că pregătirea practică a lor se făcea în mare parte la locul de muncă;
• Companiile se uită acum în piața muncii mai mult după angajații cu experiență pentru că în mare parte bugetele au fost reduse. Astfel că angajarea tinerilor are loc mai mult spre finalizarea studiilor sau după absolvire;
• Pentru ca studenții să aibă un nivel de pregătire tehnic corespunzător, Universitatea Politehnica Timișoara a accesat fonduri europene pentru a cumpăra echipamente precum cele din cadrul companiilor, astfel încât să capete mult mai multă experiență, încă din timpul facultății.

Universitatea Politehnica Timișoara a accesat în ultimele luni proiecte de practică pentru studenți în valoare de 17 milioane de lei. O parte dintre acestea prevăd inclusiv achiziția de echipamente performante, pe care studenții puteau lucra doar în companii, în cadrul programelor de internship sau în momentul în care erau angajați. Această strategie a universității vizează dezvoltarea competențelor tehnice și pregătirea aplicată a studenților, astfel încât aceștia să poată face tranziția mai ușor către piața muncii, chiar și în condițiile unei concurențe mai mari pentru locurile de muncă disponibile. Vorbim despre o pregătire practică „inside”, în interiorul facultății, care va reda modul de pregătire dintr-o companie.

„Piața nu mai este atât de ofertantă și acum joburile disponibile sunt preponderent pentru oamenii cu experiență. În trecut, recrutarea studenților începea din anul doi, companiile îi integrau în programe de lucru de patru ore sau opt ore, aveau un tutore din cadrul companiei, iar tinerii continuau în paralel studiile. Acum este mai greu pentru o companie să desemneze persoane care să se ocupe de pregătirea studenților. De asemenea, în ultimele luni, când unii angajați au plecat dintr-o companie, în locul lor au fost angajați mai puțini înlocuitori. Asta înseamnă că a crescut sarcina pe angajații existenți și, automat, a scăzut timpul de formare pentru începători, nu prea mai sunt mentori”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Prin achiziționarea de echipamente similare celor folosite în companii și prin implementarea unor noi metode de predare orientate către practică, Universitatea Politehnica Timișoara își propune să stabilească un nou standard în pregătirea studenților pentru cariere în domenii precum mecanică, robotică, automotive sau IT&C. Pe lângă avantajele evidente pentru studenți, acest demers aduce și un plus de competitivitate pentru universitate, transformând-o într-un pol de excelență în formarea profesională.

„Cu noile echipamente și proiecte de practică vrem să ne asigurăm că absolvenții noștri vor fi la curent cu cele mai noi tehnologii și metodologii din industrie. Într-o perioadă în care piața muncii devine din ce în ce mai selectivă, pregătirea practică de calitate este esențială”, a cotinuat Florin Drăgan.

Pentru a susține această inițiativă, UPT a inițiat parteneriate strategice cu companiile din vestul țării, care contribuie nu doar la dotarea laboratoarelor universitare, ci și la actualizarea programelor de studiu, pentru a răspunde mai bine cerințelor pieței. Astfel, studenții au acces nu doar la echipamente de ultimă generație, dar și la expertiza unor profesioniști care cunosc cele mai recente tendințe din industrie.

„Colaborarea cu mediul privat rămâne esențială pentru noi. Deși aceste echipamente ne oferă autonomie în formarea studenților, dorim să păstrăm un dialog constant cu angajatorii pentru a ne asigura că pregătirea oferită este în linie cu ceea ce caută aceștia pe piața muncii. Acest lucru se întâmplă atât în ședințele Comitetului Director al universității cât și la organizarea unor evenimente împreună cu companiile. Ultima ediție a Zilelor Carierei, organizată de mai bine de 10 ani de UPT, a însemnat un bun prilej pentru studenții noștri de a vedea care sunt pretențiile din piața muncii”, a declarat rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Beneficiile pe termen lung pentru studenți

Un alt avantaj major al acestor proiecte este că oferă studenților posibilitatea de a-și dezvolta nu doar competențele tehnice, ci și cele transversale, precum munca în echipă, managementul proiectelor și gândirea critică. Aceste abilități sunt din ce în ce mai căutate de angajatori, indiferent de domeniu, iar UPT își propune să le ofere studenților un pachet complet de pregătire profesională.

În plus, accesul la echipamente moderne încă din timpul studiilor permite studenților să își dezvolte portofolii personale puternice. Ei își pot demonstra competențele pornind de la ideile lor, pe care le vor pune în practică, lucru ce îi va face mai competitivi în fața potențialilor angajatori.

„În cadrul proiectului finanțat vom reuși să achiziționăm trei standuri educaționale de roboți colaborativi, o imprimantă 3D performantă și o cască care citește activitatea neuronală cu ajutorul căreia vom facem aplicații de neurotehnologie, precum controlul unui robot prin intermediul gândurilor. Totodată, vom moderniza și dota trei laboratoare cu table SMART și mobilier nou, asigurând astfel o bază materială foarte bună pentru a putea educa studenții în domeniul roboticii”, a declarat Robert Kristof, prodecanul Facultății de Mecanică.

Astfel, UPT face un pas important în consolidarea unui sistem educațional modern, centrat pe inovație și excelență, oferindu-le studenților toate instrumentele necesare pentru a deveni profesioniști competitivi în domeniul tehnologic.

Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

unele poli-traumatisme ... a spus: (octombrie 24th, 2024 at 09:43 )

„Piața nu mai este atât de ofertantă și acum joburile disponibile sunt preponderent pentru oamenii cu experiență.”
Serios ??? Pe de-o parte ridicați în slăvi capitalismul sălbatic și deregulat, adică darwinismul social, iar pe de alta constatați că efectele lui sociale sunt devastatoare?
Poate-ar trebui niște lagăre de concentrare pentru ne-adaptați și supra-numerari, nu? Un pic de eugenie, ceva eutanasiere decisă de medic, v-ar surâde?
(Păcat că piața muncii nu apreciază nivelul de inventică atins de facultățile UPT în născocirea de programe de masterat. Unele denumiri și curricula lor pot genera invidia scenariștilor care lucrează pentru Comedy Central.)
Ridicolul situației: „sistemul educațional” se „consolidează” așa de bine că absolvenții nu găsesc de lucru!
Alt ridicol: inginerii români din Silicon Valley și San Francisco sunt așa de educați că votează AUR și SOS.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timișoara, meci de gală la ultima apariție pe parchetul propriu în 2024

SCM winsed.swiss Timișoara întâlnește campioana, U-BT Cluj-Napoca, în ultimul meci al anului 2024, la sala Constantin Jude. Alb-violeții vin după două succese în deplasare. Timișoara s-a impus pe terenul formației Steaua București (70-57), în Liga Națională, și în sala din Giulești, 77-72 cu Rapid București. Acest din urmă meci le-a adus calificarea în turneul final,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara, meci de gală la ultima apariție pe parchetul propriu în 2024
isho.ro

Social vezi arhiva Social

TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO

Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora imortalizării acestor fotografii, în jur de 17.45, în Timişoara plouă torenţial. TIR-ul se află pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Calea Aradului. Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit şi din fericire nu există victime, şoferul ieşind repede din TIR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Tarifele practicate la Timișoara pentru prestarea serviciilor de apă și canal sunt sub media europeană și scumpiri semnificative nu sunt previzionate în următorii ani. De la 1 ianuarie vor intra în vigoare prețuri noi la serviciile Aquatim, dar și așa prețurile nu vor afecta semnificativ bugetul famiiilor. La nivel european, cheltuielile realizate pentru apă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul taxelor locale căzut la vot, deja ar fi început consultări pentru a stabili un acord politic pentru susținerea la o nouă votare, într-o variantă … adaptată, a proiectului. Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, spune că a purtat deja discuții cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis că locurile de veci sunt 99 la sută ocupate în oraș, primarul Dominic Fritz nu e ferm convins că e așa, în concluzie a comandat un studiu high-tech pentru a se lămuri problema. Fost viceprimar al Timișoarei, Cosmin Tabără a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara scanează din aer, cu inteligența artificială, cimitirele din Timișoara
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora imortalizării acestor fotografii, în jur de 17.45, în Timişoara plouă torenţial. TIR-ul se află pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Calea Aradului. Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit şi din fericire nu există victime, şoferul ieşind repede din TIR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor care sunt reaprezentate în Consiliul Local, pentru a găsi o soluţie la proiectul privind taxele şi impozitele pentru anul 2025. Proiectul va intra din nou pe masa consilierilor locali luni, 23 decembrie, după ce joi a căzut la vot. Proiectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea să discute cu liderii politici soluţii pentru trecerea proiectului privind noile taxe şi impozite
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a condus un autoturism pe DJ 681 dinspre Gladna Montană spre Drăgșinești, iar la un moment dat a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a ieșit înafara părții carosabile, răsturnându-se. În urma impactului a rezultat decesul unui pasager din autoturism,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A murit nevinovat într-un accident pe care nu l-a provocat
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, au documentat activitatea infracțională a două persoane, cu vârste de 43 și 70 de ani (membre ale aceleiași familii), pentru săvârșirea infracțiunilor de introducere în țară de droguri de risc și trafic de droguri de risc. Din cercetările efectuate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prinși în flagrant cu kilograme de „iarbă” la ei
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor locale. Trebuie ca reprezentanții tuturor părților să participe la dezbaterea pe această temă. Joi seara, proiectul taxelor și impozitelor locale pe 2025 la Timișoara a picat la votul din Consiliul Local, după ce nu a atras destule sufragii pro pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis cere dezbatere cu participarea tuturor părților implicate pe proiectul taxelor și impozitelor locale
Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului drum de legătură DN 69 Timișoara – Arad cu autostrada A1. A fost ultima săptămână de muncă din acest an pe șantier, el lasă lucrările la un stadiu de realizare de aproape 40%.  În ciuda umidității ridicate din sezonul de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Șantierul noului drum de legătură Timișoara – A1 se închide în acest an la 40% din total realizat/FOTO
Top