UPT investeşte în consolidarea unui sistem educaţional modern, în care studenţii să fie profesionişti în domeniul tehnologic

UPT continuă să inoveze, pentru a pregăti cât mai bine studenții pentru viața de după facultate. Piața muncii nu mai este atât de ofertantă pentru angajații entry-level. Pentru a-i pregăti corespunzător pe studenți, UPT a accesat fonduri ca tinerii să facă practica „inside”.

• În anii trecuți studenții de la specializările din domeniul tehnologiei erau recrutați de companii încă din anul doi de facultate, astfel că pregătirea practică a lor se făcea în mare parte la locul de muncă;
• Companiile se uită acum în piața muncii mai mult după angajații cu experiență pentru că în mare parte bugetele au fost reduse. Astfel că angajarea tinerilor are loc mai mult spre finalizarea studiilor sau după absolvire;
• Pentru ca studenții să aibă un nivel de pregătire tehnic corespunzător, Universitatea Politehnica Timișoara a accesat fonduri europene pentru a cumpăra echipamente precum cele din cadrul companiilor, astfel încât să capete mult mai multă experiență, încă din timpul facultății.

Universitatea Politehnica Timișoara a accesat în ultimele luni proiecte de practică pentru studenți în valoare de 17 milioane de lei. O parte dintre acestea prevăd inclusiv achiziția de echipamente performante, pe care studenții puteau lucra doar în companii, în cadrul programelor de internship sau în momentul în care erau angajați. Această strategie a universității vizează dezvoltarea competențelor tehnice și pregătirea aplicată a studenților, astfel încât aceștia să poată face tranziția mai ușor către piața muncii, chiar și în condițiile unei concurențe mai mari pentru locurile de muncă disponibile. Vorbim despre o pregătire practică „inside”, în interiorul facultății, care va reda modul de pregătire dintr-o companie.

„Piața nu mai este atât de ofertantă și acum joburile disponibile sunt preponderent pentru oamenii cu experiență. În trecut, recrutarea studenților începea din anul doi, companiile îi integrau în programe de lucru de patru ore sau opt ore, aveau un tutore din cadrul companiei, iar tinerii continuau în paralel studiile. Acum este mai greu pentru o companie să desemneze persoane care să se ocupe de pregătirea studenților. De asemenea, în ultimele luni, când unii angajați au plecat dintr-o companie, în locul lor au fost angajați mai puțini înlocuitori. Asta înseamnă că a crescut sarcina pe angajații existenți și, automat, a scăzut timpul de formare pentru începători, nu prea mai sunt mentori”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Prin achiziționarea de echipamente similare celor folosite în companii și prin implementarea unor noi metode de predare orientate către practică, Universitatea Politehnica Timișoara își propune să stabilească un nou standard în pregătirea studenților pentru cariere în domenii precum mecanică, robotică, automotive sau IT&C. Pe lângă avantajele evidente pentru studenți, acest demers aduce și un plus de competitivitate pentru universitate, transformând-o într-un pol de excelență în formarea profesională.

„Cu noile echipamente și proiecte de practică vrem să ne asigurăm că absolvenții noștri vor fi la curent cu cele mai noi tehnologii și metodologii din industrie. Într-o perioadă în care piața muncii devine din ce în ce mai selectivă, pregătirea practică de calitate este esențială”, a cotinuat Florin Drăgan.

Pentru a susține această inițiativă, UPT a inițiat parteneriate strategice cu companiile din vestul țării, care contribuie nu doar la dotarea laboratoarelor universitare, ci și la actualizarea programelor de studiu, pentru a răspunde mai bine cerințelor pieței. Astfel, studenții au acces nu doar la echipamente de ultimă generație, dar și la expertiza unor profesioniști care cunosc cele mai recente tendințe din industrie.

„Colaborarea cu mediul privat rămâne esențială pentru noi. Deși aceste echipamente ne oferă autonomie în formarea studenților, dorim să păstrăm un dialog constant cu angajatorii pentru a ne asigura că pregătirea oferită este în linie cu ceea ce caută aceștia pe piața muncii. Acest lucru se întâmplă atât în ședințele Comitetului Director al universității cât și la organizarea unor evenimente împreună cu companiile. Ultima ediție a Zilelor Carierei, organizată de mai bine de 10 ani de UPT, a însemnat un bun prilej pentru studenții noștri de a vedea care sunt pretențiile din piața muncii”, a declarat rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Beneficiile pe termen lung pentru studenți

Un alt avantaj major al acestor proiecte este că oferă studenților posibilitatea de a-și dezvolta nu doar competențele tehnice, ci și cele transversale, precum munca în echipă, managementul proiectelor și gândirea critică. Aceste abilități sunt din ce în ce mai căutate de angajatori, indiferent de domeniu, iar UPT își propune să le ofere studenților un pachet complet de pregătire profesională.

În plus, accesul la echipamente moderne încă din timpul studiilor permite studenților să își dezvolte portofolii personale puternice. Ei își pot demonstra competențele pornind de la ideile lor, pe care le vor pune în practică, lucru ce îi va face mai competitivi în fața potențialilor angajatori.

„În cadrul proiectului finanțat vom reuși să achiziționăm trei standuri educaționale de roboți colaborativi, o imprimantă 3D performantă și o cască care citește activitatea neuronală cu ajutorul căreia vom facem aplicații de neurotehnologie, precum controlul unui robot prin intermediul gândurilor. Totodată, vom moderniza și dota trei laboratoare cu table SMART și mobilier nou, asigurând astfel o bază materială foarte bună pentru a putea educa studenții în domeniul roboticii”, a declarat Robert Kristof, prodecanul Facultății de Mecanică.

Astfel, UPT face un pas important în consolidarea unui sistem educațional modern, centrat pe inovație și excelență, oferindu-le studenților toate instrumentele necesare pentru a deveni profesioniști competitivi în domeniul tehnologic.

Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

unele poli-traumatisme ... a spus: (octombrie 24th, 2024 at 09:43 )

„Piața nu mai este atât de ofertantă și acum joburile disponibile sunt preponderent pentru oamenii cu experiență.”
Serios ??? Pe de-o parte ridicați în slăvi capitalismul sălbatic și deregulat, adică darwinismul social, iar pe de alta constatați că efectele lui sociale sunt devastatoare?
Poate-ar trebui niște lagăre de concentrare pentru ne-adaptați și supra-numerari, nu? Un pic de eugenie, ceva eutanasiere decisă de medic, v-ar surâde?
(Păcat că piața muncii nu apreciază nivelul de inventică atins de facultățile UPT în născocirea de programe de masterat. Unele denumiri și curricula lor pot genera invidia scenariștilor care lucrează pentru Comedy Central.)
Ridicolul situației: „sistemul educațional” se „consolidează” așa de bine că absolvenții nu găsesc de lucru!
Alt ridicol: inginerii români din Silicon Valley și San Francisco sunt așa de educați că votează AUR și SOS.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin

Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică reabilitată din cartierul istoric Iosefin. Primarul Dominic Fritz va supune votului consilierilor locali un proiect de hotărâre pentru a împuternici comisia de negociere pentru cumpărarea imobilului. Dreptul de preemțiune oferă administrației publice prioritate la cumpărarea clădirilor sau terenurilor atunci când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara și Baia Mare au oferit un nou thriller în Liga Zimbrilor la handbal masculin. Meciul din runda a 11-a, un adevărat derby de Vest a avut de toate: goluri spectaculoase, răsturnări de scor și o partidă cu suspans până în ultima secundă. Oaspeții au început mai bine și au fost în față aproape 20...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli, egalată în ultima secundă!
Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică reabilitată din cartierul istoric Iosefin. Primarul Dominic Fritz va supune votului consilierilor locali un proiect de hotărâre pentru a împuternici comisia de negociere pentru cumpărarea imobilului. Dreptul de preemțiune oferă administrației publice prioritate la cumpărarea clădirilor sau terenurilor atunci când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin
Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ”masa verde”, cu 3-0, a anunţat, miercuri, UEFA, într-un comunicat, după ce partida de vineri, din Liga Naţiunilor, a fost abandonată la scorul de 0-0, în min. 90+5, după retragerea oaspeţilor de pe teren. ”Meciul din UEFA Nations League 2025 dintre echipele reprezentative ale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a făcut dreptate! România a câștigat la „masa verde” partida cu Kosovo și a terminat grupa cu maximum de puncte, 18
Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup de la Monaco”. O investigație recentă arată cum Grindeanu și Simonis au beneficiat de zboruri private de lux, în valoare de zeci de mii de euro, finanțate de românii țepuiți de schema Nordis. Deși, în fața întrebărilor presei, ambii au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cătălin Drulă: Le cer demisia lui Grindeanu și Simonis! Minciuna și sfidarea trebuie să înceteze
Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat public, în urma semnării de către primărie a contractului de execuție. Sistemul modern solicitat de municipalitate va permite ajustarea fluxului luminos de pe stradă. Astfel, va fi generată mai multă lumină în zona trecerilor de pietoni sau mai puțină lumină...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT. Evenimentul este organizat anual de Universitatea de Vest pentru a recunoaște meritele și performanțele remarcabile ale membrilor săi. Premiile acordate reflectă rezultatele anuale de excepție ale membrilor comunității academice din UVT din ariile știinţelor, artelor și sportului, precum și serviciile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun local, respectiv stațiile de încărcare aferente, a fost prelungită cu încă un an. Consilierii locali au aprobat, marți, o hotărâre în acest sens. Trebuie precizat că autobuzele și stațiile de alimentare au fost livrate încă din 2023. mai rămânea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara
Top