Timișoara a fost selectată în această după-amiază, în cadrul Forumului pentru Neutralitate Climatică M100, pe lista celor 10 orașe din România care vor implementa proiecte pentru tranziția climatică, reducerea poluării și atingerea neutralității climatice până în 2035. În acest sens, Primăria Timișoara va avea acces la fonduri dedicate pentru accelerarea investițiilor sustenabile. O primă finanțare, în valoare de 10 milioane de euro, va fi atrasă direct de către municipalitate după aprobarea de către Guvern a programului național de investiții Energie Verde – 100.
Hub-ul M100, proiect național prin care România își propune să sprijine orașele românești în tranziția lor verde, a anunțat numele celor 10 orașe selectate în Misiunea M100, în cadrul Forumului pentru Neutralitate Climatică M100, ce are loc la București în perioada 29-30 octombrie la MINA Museum. Acestea vor primi în următorii ani sprijin în dezvoltarea planurilor de neutralitate climatică și vor fi finanțate pentru a implementa acțiuni care să le ajute în tranziția verde.
Cele 10 orașe au fost alese de către un juriu internațional format din specialiști în urbanism și dezvoltare urbană, în cadrul unei competiții desfășurate în perioada iunie-septembrie 2024, acestea fiind: Alba Iulia, Bistrița, Brașov, București, Buzău, Constanța, Iași, Oradea, Reșița și Timișoara. Cele zece orașe vor fi sprijinite pentru a-și reduce emisiile de carbon până în 2035 și pentru a se transforma în orașe smart, verzi și prietenoase cu locuitorii lor. Cele 10 orașe se alătură astfel celor trei orașe din România care au pornit deja în cursa spre neutralitate climatică – Cluj Napoca, București sector 2 și Suceava, fiind selectate în Misiunea Europeană “100 de orașe inteligente și neutre climatic” și care au făcut deja pași importanți spre tranziția verde.
Misiunea M100 este o misiune-oglindă a celei europene și își propune să replice la nivel național politicile europene și să ajute și alte orașe românești să atingă țintele de reducere a emisiilor de carbon asumate la nivel național prin Pactul Verde European.
În perioada următoare, cele 10 orașe vor dezvolta cu ajutorul consultanților din echipa M100 Climate City Contracts, un model de plan de acțiune dezvoltat la nivel european care să le ajute să identifice soluțiile individuale pe care trebuie să le implementeze pentru a deveni neutre climatic. Ulterior, prin intermediul M100, orașele vor putea aplica pentru finanțări pentru a implementa acțiunile din planurile dezvoltate în domenii precum: energie verde, sustenabilitate și mobilitate smart, economie circulară, guvernanță verde etc. Cele 10 orașe vor învăța, de asemenea, din experiența celor trei orașe deja incluse în Misiunea Europeană și vor putea deveni, la rândul lor, exemple de bună practică pentru alte orașe românești.
Va exista şi o primă finanțare, în valoare de 10 milioane de euro, care va fi atrasă direct de către municipalitate după aprobarea de către Guvern.
“Investițiile într-un oraș sustenabil nu sunt un moft ideologic, ci dezvoltă infrastructura și cresc calitatea vieții timișorenilor. Proiectele la care lucrăm pentru ca Timișoara să devină un oraș sustenabil și atractiv vor fi susținute prin aceste linii de finanțare dedicate orașelor de pe listă. Știu că sunt investiții pe termen lung și că vom vedea rezultatele în câțiva ani, dar faptul că am fost selectați între cele 10 orașe este un semnal clar că ne îndreptăm în direcția corectă”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Comentarii prin facebook