Acum 35 de ani, din Balconul Operei era citită Proclamația de la Timișoara. Devenit cunoscută mai ales pentru Punctul 8, documentul era citit în fața a zeci de mii de timișoreni de scriitorul George Șerban. Acum, Timișoara sărbătorește acel moment așa cum se cuvine.
Societatea Timișoara, împreună cu Primăria Timișoara, au organizat o serie de evenimente dedicate momentului de acum 35 de ani. Acestea au fost prezentate în cadrul unei conferințe care a fost organizată, în Piața Libertății, în interiorul unui tramvai pe care Dan Perjovschi l-a decorat special pentru acest moment. Tramvaiul va circula în următoarea lună pe liniile din oraș. De asemenea, la Infocentrul touristic din Piața Victoriei se pot vedea o serie de imagini realizate de Liviu Tulbure, în 1990
Pe fațada de pe strada Alba Iulia a Garnizoanei este amplasat un mesh de mari dimensiuni, cu semnăturile celor 189.510 susținători din 1990. Totodată, pe clădirea Operei a fost amplasată o placă, care amintește de lansarea Proclamației.
Punctul culminant al acțiunilor va avea loc sâmbătă, la Cinema Studio, de la ora 10,30, când istoricul Thierry Wolton va susține o conferință despre impactul regimurilor comuniste în Europa. De asemenea, este programată dezbaterea „Cum citim azi Proclamația de la Timișoara”, cu participarea lui Horia-Roman Patapievici, Sabina Fati, Vasile Bănescu, Florian Mihalcea, Florin Negruțiu și Vladimir Tismăneanu (online).
Cel mai important, tot sâmbătă vor fi decernate și premiile Societății Timișoara.
Premiile Societății Timișoara se acord an de an. La fel va fi și acum. Premiul speranța va fi acordat lui Donald Tusk, dar acesta la nu va participa la eveniment. Premiul Secera și Ciocanul va merge către europarlamentarul PNL Rareș Bogdan. Premiul Ion Monoran va fi acordat lui Vasile Bănescu și Petru Ilieșu, iar premiul Alexandra Indrieș, lui Valeriu Nicolae. Premiul Oscar Berger îl vor primi jurnaliștii Florin Negruțiu și Ioana Ene Dogioiu. Premiul Punctul 12 al Proclamației, acordat pentru promovarea principiilor proclamației în diaspora, va ajunge la Frantz Metz, muzicolog german din Banat.
Comentarii prin facebook