Când ne-am culcat într-o seară de toamnă târzie cu gândul că Ciolacu a mâncat de dulce, plimbându-se cu colega manelistă de partid pe la Monte Carlo, fără ca asta să-i afecteze cariera politică, după ce tocmai a mărit pensiile, iar lumea cu știința economiei se temea că vom ajunge la colapsul economic, cu ratinguri de țară retrogradate, nici nu ne trecea prin minte că aia era o viață normală pentru România.
Iar vremurile grele urmau să vină de-a valma în urma unui an de alegeri ce-a transformat lumea ca niciun alt an electoral în ultimele decenii. Știam noi ce urmează? Credeam că poate fi ceva mai rău decât bagabonțeala PSD cu care ne-am și obișnuit, debandada de la PNL, pactul verde al USR și parada gay pe străzile patriei?
Ce vremuri frumoase! Corupția din PSD sau PNL s-a mai domolit fie pentru că nu mai furau polticienii ca pe vremuri, fie pentru că DNA nu-și mai făcea treaba. Noi aflam asta tocmai în timp ce ne pregăteam să ne rezervăm sejururile din vara lui 2025 și să vedem dacă trecem de la o mașină mai mică la una mai mare, eventual hibrid. A venit șocul Georgescu din alegerile prezindențiale, apoi demolarea tuturor normelor de legalitate și conduită în politica internațională prin transformarea unui Putin urmărit internațional într-unul invitat la Washington, în contrapartidă cu primirea unui președinte american la defilarea de ziua victorie la Moscova.
Ne gândeam atunci că prin februarie 2025 în loc ca președintele Ciucă să adoarmă la vreun summit european, parchetul declanșează apocalipsa în România prin reținerea lui acest „Che Gargara” al „patrioților”? Suntem în situația în care doi bătăuși se strâng tare înspăimântați că dacă dă vreunul drumul adversarului poate muri cu el de gât. Cam asta se petrece azi în România. Dacă justiția nu instrumentează dosarul în sensul unei rețineri de la candidatură pentru Călin Georgescu, președintele României se va numi Călin Georgescu încă din primul tur, iar aceste perspective ar trebui să ne dea frisoane.
Cine e de vină? Curtea Constițuțională, Parchetul, diverse curți de justiție? Ele vor fi acuzate că nu și-au făcut treaba dacă nu-l termină pe Georgescu, iar dacă-l termină nimeni nu ne mai spală imaginea de dictatură într-un stat ajuns prea benign pentru o sarcină atât de serioasă cum este dictatura. Pentru ce se întâmplă astăzi în România, pentru lipsa de soluții, pentru coșmarul din care nu ne mai trezim putem căuta vinovații în felul cum și-au făcut treaba serviciile de informații, legiuitorul și autoritatea electorală. Nu poți încerca să pui sub interdicție de a candida un tip ajuns la 40% din opțiunile de vot, așa cum o arată sondajele. E cam tîrziu pentru asta.
Un tip de ţeapa lui Călin Georgescu trebuia contestat și dovedit cu probe ca incompatibil cu funcția de președinte încă din toamna trecută de autoritățile electorale sau medicale, când nimeni nu-i dădea mai mult de două-trei procente ca speranță în alegeri. Deficitul ăsta bugetar cauzat și de atâția funcționari care nu-și fac treaba, inclusiv din servicile secrete, e mult mai greu de suportat în haosul instalat astăzi în România, decât în cifrele economice deloc confortabile și ele. Nimeni, dar nimeni din „sectații” care și-ar bea otrava ideologică pentru Guru nu va mai crede vreodată că România nu este dictatură, că ce trăim astăzi este răstignirea lui Mesia a doua oară de către Soros și democrații americani, o formă grosolană de manipulare a unor alegeri într-o țară deviată de la democrație.
Totul, sub privirile nevinovate ale Moscovei, ale unui Elon Musk sau altor lideri ai Americii ce n-au nici ei prea multă treabă cu democrația, fericiți dacă Palatul Parlamentului de la București ar cădea în mâinile unor anarhiști, mai rău ca acum patru ani la Capitoliu. Ce bine era, cât de liniștiți trăiam când toată grija noastră era că Ciucă a scris o carte pe banii de la buget primiți de PNL!
Comentarii prin facebook