Vânzare, nu retrocedare. Este precizarea pe care a ținut s-o facă sâmbătă, la o zi după ce a trecut pe la DNA, primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Edilul spune că nu-și face griji că va fi trimis în judecată, pentru că e 100% corect. Robu e supărat însă că i-a fost călcat în picioare cel mai de preț bun.
Primarul Nicolae Robu a marcat, vineri, încă o premieră: a devenit suspect într-un dosar instrumentat de DNA, procurorii anchetând vânzarea, de către municipalitate, a aproape 1.000 de locuințe, în perioada 1995-2015. Semnătura lui Robu se află pe două contracte, pentru două apartamente modeste, cu o suprafață totală mai mică de 80 mp, în apropiere de Piața Traian, vândute în 2013 și 2014. „Presupusa ilegalitate aici se referă la faptul că acei doi chiriași despre care vorbim nu ar fi avut contract de închiriere valid anterior datei de 25 ianuarie 1996. Cei care stăteau în apartamentul de o cameră susțin că stau acolo de foarte multă vreme și că au venit pe la primărie încercând să cumpere încă de când era Viorel Oancea primar. În fine, nu eu apreciez dacă s-au întrunit aceste condiții sau nu și nici nu vreau să intru în detalii de natură juridică (…) În ceea ce mă privește, mi-am făcut datoria cu bună credință, cu măsuri luate pentru ca tot ceea ce fac să fie legal. Dacă se va dovedi că s-au strecurat scăpări, nici într-un caz nu sunt eu cel responsabil, nu sunt eu de vină. Nu am avut niciun interes, nici personal, nici prin vreo persoană aflată în relație cu mine, nici în acest caz și nici în altele. Sunt 100% corect”, spune edilul.
Cu mine ca primar nu s-a retrocedat nimic. De multe ori mi s-a creat imaginea că țiganii au luat nu știu ce clădiri cu mine ca primar. Nici o clădire nu a fost retrocedată cu mine ca primar (…) Asta este realitatea. Știu că sunt un tip incomod, pentru că sunt incoruptibil, pentru că sunt intransigent, pentru că spun lucrurilor pe nume.
Nicolae Robu
Robu e nemulțumit însă de felul în care a fost reflectată situația. Asta, pentru că s-a vorbit despre retrocedare, nu despre vânzare de locuințe pe Legea 112. „Am văzut că unii au vorbit despre retrocedări. Nu are nicio legătură subiectul acesta cu retrocedările. Retrocedările sunt cu totul și cu totul altceva. Legea 112 se referă la următorul lucru: au intrat în patrimoniul statului sau al administrațiilor publice locale locuințe în perioada comunistă. După Revoluție, unele au fost revendicate și s-au restituit, altele nu au mai fost revendicate. Legea 112, apărută în 1995 și intrată în vigoare în 26 ianuarie 1996, prevedea dreptul chiriașilor de a cumpăra, în condiții avantajoase, locuințele în care stăteau cu contract de închiriere, dacă acele locuințe nu erau revendicate de foștii proprietari”, afirmă primarul Timișoarei.
Tot ce am făcut am făcut pentru binele orașului. Nu m-am căpătuit și nici nu vreau să mă căpătuiesc. Eu am realizat în plan personal, în plan material, foarte puțin, pentru că m-am focalizat de la bun început spre alte idealuri. Bunul meu cel mai de preț, pe care l-am construit în timp, este onoarea. Mă doare când tocmai onoarea îmi este pătată într-un mod atât de nedrept.
Nicolae Robu, primarul Timișoarei
Aflat într-o situație cu care se confruntă pentru prima dată, Nicolae Robu face apel la… morală. „Dacă avem un minim bun simț al dreptății, cred că trebuie să fim mai atenți, pentru că probabil în viața fiecăruia vine și un moment de insomnii după păcate. A calomnia pe cineva într-un asemenea hal cred că este un păcat foarte grav (…) Cercetarea își urmează cursul ei (…) la un moment dat se va ajunge în instanță, pentru a se dovedi vinovățiile și pentru a se aplica sancțiunile. Nu văd de ce ar trebui să-mi fac griji că aș putea avea parte de trimitere în judecată în situația dată”, afirmă edilul. Robu spune, de asemenea, că nu a dat niciun fel de declarații la DNA. „Am fost chemat pentru a mi se aduce la cunoștință că sunt două contracte de cumpărare dintr-un total de aproape 1.000 care prezintă suspiciuni de nereguli și că, în privința celor două, am calitatea de suspect, dată fiind semnătura mea pe ele. Atât”, a conchis acesta.
Comentarii prin facebook