De la Proclamația de la Timișoara la Alianța Vestului sau despre manipularea cu separatismul

În seara de 11 martie 1990, prezentând la Telejurnal Proclamația de la Timișoara, care fusese citită în aceeași zi în Piața Operei, crainicul Cornelius Roșiianu o zugrăvește ca pe un document separatist. Carevasăzică Timișoara își dorea să se separe de România, a proclamat crainicul la singura televiziune existentă la acea vreme, generând un val de ură la adresa timișorenilor din partea unei populații total dezinformate.

ino-ardelean-editorial

Că asta a înțeles crainicul TVR din „Proclamație” sau asta i s-a impus să înțeleagă e o altă discuție, una despre manipulare, o discuție atât de actuală și azi. Mi-am amintit de acest episod în momentul în care am văzut cum este percepută de către unii nou înființata Alianță a Vestului.
Ca în urmă cu aproape trei decenii, retorica naționalistă a separatismului Transilvaniei a prins din nou viață. Ba unii au văzut aici și implicații externe (din nou Soros?) sau alte conspirații. O simplă lectură a documentului semnat de către cei patru primari demonstrează fără nicio tăgadă faptul că la mijloc nu e vorba de niciun separatism. Exprimă, în schimb, o nemulțumire vizavi de modul centralisto-dâmbovițean și mega-incompetent de conducere a Românei? Asta, da. Dar acest lucru nu e o noutate, fiindcă nu e normal ca unii să muncească, să trimită bani la București, iar alții să lenevească pe acești bani. Este o alianță împotriva „teleormanizării” României? Evident că da. Și e ceva rău în asta? Dar în niciun caz nu e vorba de separatism. OK, la urma urmei, putem discuta de acest lucru. Dacă Bucureștiul lui Dragnea vrea să ia calea Stambulului, cu ale sale vechi și totodată noi moravuri, evident că Alianța Vestului își va dori să rămână în Europa. Dar în acest caz alții au făcut separatismul. Are România nevoie de o descentralizare reală, și nu nepărat teritorială, ci una fiscală, prin care banii unei comunități să rămână la dispoziția acesteia? Indiscutabil, da. Fiindcă reversul este aceeași distribuire discreționară a fondurilor pe criterii politicianiste și subiective.

Despre descentralizare s-a vorbit de altfel și în amintita Proclamație de la Timișoara (care nu s-a rezumat doar la celebrul Punct 8), dar și în Rezoluția de la Alba Iulia, așa cum au menționat și cei patru primari. Și în documentul Alianței Vestului se vorbește de posbilitatea comunităților de a se a-și decide singure nevoile și obiectivele de dezvoltare. Cât despre obiectivele AVE, evident că sunt extrem de optimiste și nu știu cât de susțenabile. Dar asta tot din cauza centralismului.

Și ar mai fi câteva comentarii. Această alianță are și ea două, dacă nu trei viteze, ca să împrumut un termen din discuțiile din Uniunea Europeană. Cel puțin la nivelul atragerii fondurilor europene. Avem în primul rând, Clujul și Oradea care merg cu accelerația la maximum în acest domeniu. Aradul, care la un moment dat avea o viteză destul de mare, pare să fi obosit în ultimul timp. Și mai avem o Timișoară care merge cu motor gripat. Mai face un kilometru, iar se oprește, și tot așa. Sau ca să dau un exemplu concret, în aceeași perioadă în care Clujul anunța venirea a 30 de autobuze electrice, primarul Robu anunța achiziționarea a… 25 de trotinete electrice. Ca să nu spun că exact în ziua în care la Oradea se inaugura Podul Centenarului făcut pe bani europeni și în prezența comisarului Corina Crețu, care-l lăuda pe Ilie Bolojan pentru perfomanța în atragerea de fonduri, la Timișoara Robu exulta: „DIN NOU AM DAT MULTE! ZECE, DE DATA ASTA! Z-E-C-E!”, referindu-se la golurile date într-o poartă goală.

De aceea, până la implementarea unor proiecte din documentul AVE, mi-a atras atenția un punct: „Transferarea bunelor practici identificate la nivelul oricăruia dintre parteneri către toți ceilalți”. Dacă Robu ar aplica acest punct, lăsând la o parte imensele sale orgolii, și tot Timișoara ar avea mult de câștigat în urma acestei alianțe.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Poli 21 a spus: (decembrie 9th, 2018 at 15:05 )

Sa ne aducem aminte de intrebarea lui Vaida Voevod catre Maniu : oare am facu bine( era vorba de unirea cu Romania) ??

Poli 21 a spus: (decembrie 9th, 2018 at 15:09 )

C.T.Popescu ( pe care nu il simpatizez in mod deosebit) a spus un lucru mare : Transilvania putea sa fie o Elvetie a estului daca….

Obiectiva! a spus: (decembrie 11th, 2018 at 10:34 )

Se dovedește că Timișoara are și jurnaliști de carieră, profesioniști în adevăratul sens al cuvântului. Aceștia sunt : Domnii Ino Ardelean și Eugen Sas! Personal le mulțumesc și îi citesc cu plăcere.

anteconbega a spus: (decembrie 11th, 2018 at 13:26 )

Eu cred că pe locul I e jurnalista Iulia, pe locul al II-lea gazetarul Eugen, pe locul al III-lea ziaristul Inocenţiu. Menţiune, dna reporter pe social şi administraţie, publicista Otilia. Să fie primit! Sigur, Transilvania ar fi putut fi o Elveţie a Estului dacă ar fi fost locuită de elveţieni. Dacă nu, nu! Întrebarea dacă Alianţa celor Patru „Este o alianță împotriva „teleormanizării” României”, pare ciudată, câtă vreme la Timişoara blatul dintre Laie Bour şi PSD este vizibil şi pentru cei care au orbul galinelor liberale.

george orwell a spus: (decembrie 12th, 2018 at 18:15 )

Negociatorul unirii Vaida-Voevod: „Unirea noastră cu România veche nu putea să urmărească în nici un caz scopul ca noi dincolo, cu cultura noastră vest-europeană, să devenim precum cei de aici: un morman de mizerie bucureşteană! Aici te afli în mizerie, nu eşti nici măcar în Balcani, ci în Asia…. Noi, politicienii din Ardeal, ne-am urmat şcolile într-o ţară cu 52 de milioane de oameni şi nu într-un stat balcanic cu 7 milioane de locuitori. Înţelegem vechiul regat, dar politicienii şi oamenii de stat de aici nu înţeleg situaţia de dincolo, de la noi!”

anteconbega a spus: (decembrie 17th, 2018 at 07:50 )

„Ce i-a făcut pe pesediști să-și spumeze buzele? Două chestiuni. Unu: că de data asta românii fac pasul și pasul e oficial – și nu cu cereri către București, ci direct către Bruxelles. Doi: că s-a adus în discuție Proclamația de la Alba Iulia, cea pe care istoricii cu trecere la manuale o doresc uitată. Și un amănunt: zicea C. T. Popescu că ardelenii nu au dreptul la autonomie, pentru că în Proclamație se spune clar că e ”provizorie, până la întrunirea Constituantei”; doar că nu s-a mai întrunit niciodată Constituanta, Brătianu transformând Parlamentul dominat de el în Constituantă – e cam ce face Dragnea acum cu yo-yo-ul ăsta partid/guvern.”

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Rectorul UPT, Florin Drăgan, analiză dură a “ordonanţei trenuleţ”: “Guvernul nu înțelege că bugetul unei companii nu se face de pe o zi pe alta”

Măsurile fiscale adoptate în penultima zi a anului prin „ordonanța trenuleț” afectează majoritatea categoriilor sociale, însă din nou cel mai greu încercat este mediul antreprenorial, afirmă Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timișoara, într-o analiză la sânge privind aşa-zisa “ordonanţă trenuleţ”. Printre efectele negative ale ordonanţei ar putea fi inclusiv emigrarea tinerilor specialişti, spune Drăgan. Florin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rectorul UPT, Florin Drăgan, analiză dură a “ordonanţei trenuleţ”: “Guvernul nu înțelege că bugetul unei companii nu se face de pe o zi pe alta”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Sezonul de primăvară în fotbalul judeţean va începe cu turul întâi al Cupei României

22 februarie este ziua în care se va relua activitatea fotbalistică judeţeană. Atunci este programat primul tur al Cupei României. S-au înscris pentru această fază echipe din Municipiu (Liga 6), Promoţie (Liga 6) şi Campionatul Judeţean (Liga 5). Iată şi programul turului 1, aşa cum a fost întocmit de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Timiş: AS...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sezonul de primăvară în fotbalul judeţean va începe cu turul întâi al Cupei României
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Trenul e mai ieftin pentru studenți doar până în localitatea de domiciliu și înapoi la facultate. Biletele, disponibile doar ”offline”

Drumurile pe calea ferată vor fi de acum înainte cu reducere de 90% pentru studenţi doar pe rutele dintre localitatea lor de domiciliu și localitatea unde este facultatea unde studiază. CF Călători, principalul operator feroviar din România, a anunțat cum se va acorda reducerea, care, cel puțin deocamdată, poate fi obținută doar în varianta …...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trenul e mai ieftin pentru studenți doar până în localitatea de domiciliu și înapoi la facultate. Biletele, disponibile doar ”offline”
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Șoferii au primit un cadou nedorit la început de an. Benzina și motorina sunt semnificativ mai scumpe

”Cadoul” otrăvit pe care cei care utilizează autovehiculele pentru deplasare îl primesc în fiecare primă zi a noului an nu a lipsit nici în acest an. Așadar, prețurile la benzină și la motorină au fost majorate semnificativ, cu câteva zeci de bani, nu pentru că e război prin vreo țară din deșert, ci pentru că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Șoferii au primit un cadou nedorit la început de an. Benzina și motorina sunt semnificativ mai scumpe

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Drumurile pe calea ferată vor fi de acum înainte cu reducere de 90% pentru studenţi doar pe rutele dintre localitatea lor de domiciliu și localitatea unde este facultatea unde studiază. CF Călători, principalul operator feroviar din România, a anunțat cum se va acorda reducerea, care, cel puțin deocamdată, poate fi obținută doar în varianta …...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trenul e mai ieftin pentru studenți doar până în localitatea de domiciliu și înapoi la facultate. Biletele, disponibile doar ”offline”
22 februarie este ziua în care se va relua activitatea fotbalistică judeţeană. Atunci este programat primul tur al Cupei României. S-au înscris pentru această fază echipe din Municipiu (Liga 6), Promoţie (Liga 6) şi Campionatul Judeţean (Liga 5). Iată şi programul turului 1, aşa cum a fost întocmit de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Timiş: AS...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sezonul de primăvară în fotbalul judeţean va începe cu turul întâi al Cupei României
După două victorii în calificări şi încă una pe tabloul principal, pentru timişoreanca Anca Todoni a venit şi momentul primei înfrângeri. Aşadar, în turul 2, sportiva din Banat a pierdut în faţa cehoaicei Linda Noskova, favorita 12 a turneului WTA Brisbane 500. Prima manşă nu a avut isoric, Noskova dominând categoric şi impunându-se în mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Final de drum la Brisbane pentru Anca Todoni. Aventura australiană însă va continua
La ora zero a noului an, barierele din punctul de trecere a frontierei de la Cenad, singurul pe care Timișul îl are cu Ungaria, deci cu spațul de liberă trecere Schengen, au fost ridicate, iar orice șofer poate trece liber spre Europa de Vest. Imediat după momentul important, printr-o ceremonie scurtă, polițiștii de frontieră din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Barierele la granița cu Ungaria au fost ridicate. Cenadul nu mai apare pe harta traficului de frontieră
Naționala de rugby a României se va reuni pe 2 ianuarie, la București pentru a pregăti participarea la Campionatul European de Rugby ce va debuta la sfârșitul lunii ianuarie. Stejarii se vor deplasa apoi, pe 3 ianuarie, în Franța, pentru un cantonament de două săptămâni care va avea la Soustons. Pentru această perioadă de pregătire...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara dă aproape o echipă întreagă la naţională! 14 jucători merg în primul cantonament al Stejarilor
Top